Dodaj do ulubionych

może ktoś pomoże

01.07.09, 12:33
witam,
dzisiaj odebrałam wynik TSH który wynosi 1,54 {norma 0,27-4,2}, czy jest on
wystarczający by ocenić że z tarczycą jest wszystko ok?
Ponieważ mój poprzedni post został z niewyjasnionych mi powodów usunięty a
pytałam w nim o koszt badań na tarczyce zrobionych prywatnie, zrobiłam tylko
TSH bo tylko na to dostałam skierowanie od rodzinnego.

Jeśli zatem ktoś mi może podpowiedzieć jakie powinny być moje dalsze kroki a
post ten nie zostanie usunięty, bardzo proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję życzliwym.
Obserwuj wątek
    • alicja26.5 Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 15:26
      witam
      nie jestem ekspertem ale samo tsh to za malo potrzebujesz co najmniej ft4 i
      przeciwciala a-tpo najlepiej jakbys jeszcze zrobila ft3 i a-tg nawet bez
      skierowania takie badanie krwi nie powinno byc drogie.
      Pozdrawiam Alicja
      • m1-66 Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 15:51
        Witam
        w mojej miejscowości prywatnie robiąc badania
        TSH - 11zł,fT3 - 17zł,fT4 - 17zł, wizyta u "endo"na której robi USG
        i opis - 70zł
        pozdrawiam
        • anna84k Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 15:54
          Ja zapłaciłam 44 zł za wszystkie 3 hormony i 50 zł za usg z opisem (bez kosztów
          wizyty). To chyba tez zależy od miejscowości (moja liczy ok. 70 000 mieszkańców).
          Powodzenia
          • olkaw-wa Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 16:52
            mamakluska...
            jeśli nie masz zbyt daleko do Warszawy, to mogę podpowiedzieć gdzie
            dostaniesz się szybko do endokrynologa i tam zrobisz za darmo
            komplet badań łącznie z usg- co naprawdę warto zrobić; Twoje tsh nie
            jest jakieś tragiczne(moje dochodziło do 70 kilku i żyję), więc nie
            denerwuj się i nie trać zdrowia bo szkoda. Napewno nie jest też
            idealne ale nie zdążyłam przeczytać Twojego skasowanego wątku, więc
            nie bardzo wiem co Ci dolega i czy przyjmujesz jakieś leki. Myślę że
            potrzebujesz tyroksynki, a ją może na początek przepisać rodzinny, a
            dobre duszyczki, które są na forum i się znają, napewno podpowiedzą
            od jakiej dawki zacząć, bo mają na ten temat większą wiedzę niż
            rodzinny, tylko proponuję Ci napisać coś więcej o samopoczuciu.
            • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 17:35
              witam ponownie,
              dzięki wszystkim za pomoc i rozjaśnienie w głowie, niestety do wa-wy troche mam
              kilometrów, mieszkam w Kielcach. Co do mojego samopoczucia to generalnie nie mam
              się do czego przyczepić, poza tym że nie mogę schudnąć mimo niejedzenia pieczywa
              i ziemniaków. Od września wykluczyłam z jadłospisu te dwie rzeczy praktycznie
              całkiem i moja waga nawet nie drgnie, wręcz ostatnio nie wiem od czego przytyłam
              2 kilo. Rok temu miałam w nocy pewne zdarzenie (obudziło mnie straszne uczucie
              gorąca i kołatanie serca) i wtedy rodzinny dał mi skierowanie na TSH, wtedy
              wynik był też nie najgorszy. Powiedziała mi wtedy rodzinna że to tsh ie wygląda
              źle a skoro nie dokucza mi to a był to jednorazowy incydent to póki co nie
              skieruje mnie do endo. Przez ten rok takiego "nocnego ataku" już nie miałam, ale
              często zdarza się że po popołudniowej drzemce czasami po przebudzeniu czuję jak
              szybciej mi bije serce, nie wiem czym to jest spowodowane ale po kilku minutach
              wszystko wraca do normy.
              Niepokoi mnie również to że czy to zima czy lato jest mi bardzo gorąco, zimą
              przy 20 stopniowym mrozie ja noszę top na ramiączkach i rozpięty żakiet.

Zainteresowanie tarczycą więc generalnie wzieło się stąd o czym wspomniałam oraz
              z faktu że lubię pojeździć na rowerze, codziennie ćwiczę, jeżdżę na nartach więc
              powinnam móc łatwo zrzucić kilogramy, a tu jest zastój, nic, jakby waga została
              zablokowana a ostatnio jest 2 kg na plus.

Co do mojegpo postu...został skasowany b napisałam że chcę iść prywatnie do
              lekarza żeby nie stać w "zakręconych kolejkach". Nie wiem w jaki sposób uraziłam
              kogokolwiek tym postem, ponieważ nikt nawet mi tego nie wyjaśnił.

pozdrawiam i dziękuję
              • hashi-tess Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 17:51
                mamakluska napisała:

>
                > Co do mojegpo postu...został skasowany b napisałam że chcę iść prywatnie do
                > lekarza żeby nie stać w "zakręconych kolejkach". Nie wiem w jaki sposób uraziła
                > m
                > kogokolwiek tym postem, ponieważ nikt nawet mi tego nie wyjaśnił.
                >
                > pozdrawiam i dziękuję

po pierwsze napisałam do Ciebie maila,
                na który nie odpowiedziałaś.
                A tu wklejam Twój skasowany post,
                który dalej pozostawiam bez komentarza:

Witam,
                mam zamiar udac się prywatnie do dobrego neurologa (bo niesttey na NFZ kolejki
                zakręcane). Pewnie zleci badania i chciałabym wiedzieć czy wszystkie są
                refunowane przez fundusz czy trzeba je robić prywatnie. Teraz dostałam
                skierowanie na TSH od rodzinnego, ale wiem że będzie mi chciał dac skierowanie
                do endo, bo nawet jeśli TSH będzie w normie muszę się przebadać. Otóż, w
                sumie czuję się dobrze poza tym że właściwie przy minimalnym jedzeniu (bez
                pieczywa całkiem i sladowej ilości ziemniaków i makaronu) nie mogę schudnąć, a
                wręcz przytyłam. Poza tym jest mi ciągle ciepło, w normalne zimowe dni ludzie
                zakładają coś ciepłego, ja chodzę w topie bez pleców i w rozpiętym zakiecie.
                Zwrócila na to uwagę lekarka na jednej z wizyt zimą rok temu, wtedy dała
                skierowanie na TSH, wyszło w normie. Teraz zgłosiłam się ponownie bo nie mogę
                schudnąć a wręcz tyję

Tess
    • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 18:22
      witam,
      niestety maila z powodem usunięcia nie dostałam, bo sprawdziłam pocztę. Owszem
      napisałam że idę do neurologa bo faktycznie do niego idę a przy okazji chciałam
      mu pokazać moje wyniki z tarczycy, gdyż moje migreny mają prawdopodobnie również
      podłoże hormonalne. Stąd też celowo napisałam że idę do neurologa a nie do
      endokrynologa.

pozdrawiam
      • hashi-tess Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 19:33
        mamakluska napisała:

Stąd też celowo napisałam że idę do neurologa a nie do
        > endokrynologa.
        >
        > pozdrawiam

to dlatego usunęłam Twój post.

Maile wysyłam z poczty, która ZAWSZE
        mówi czy moja "pisanina" dotarła.
        Wniosek - nasuwa się sam.
        • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 20:39
          oczywiście....wniosek jest jeden....
          zamiast krótkiej odpowiedzi czy nie pomyliłaś forum...lepiej wywalić całkiem
          posta. Albo zamiast podać ceny badań o które prosiłam, bo zupełnie nie wiem jak
          mam się poruszać w problemie tarczycy ty wywalasz. Okej, masz do tego prawo,
          tylko wiesz......od tego czasu kilka osób by mi odpisało ile co kosztuje i nie
          wnikałoby czy idę do endo czy neurologa.

A skoro masz pewność ze dostałam maila....to pogratulować niezawodności pod
          każdym względem. Moje konto czasem szwankuje ale to widocznie tylko moje i mimo
          że mówi iż coś dotarło to jednak nie dociera.

pozdrawiam

• hashi-tess Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 21:13
            ja też pozdrawiam
            i mogę Ci powiedzieć, że ceny
            badań hormonów są różne w każdym
            mieście, a w W-wie w każdej dzielnicy.
            U mnie na Śląsku jeden hormon
            kosztuje 15,- zł.
            • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 22:07
              ceny już znam, dzowniłam do laboratorium

pozdrawiam
            • olkaw-wa Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 22:08
              I widzicie jak miło się zrobiło?
              A teraz może ktoś pomoże dziewczynie od jakiej dawki zacząć, póki
              nie zrobi pozostałych badań, bo i tak ją leczenie nie ominie.
              25 czy 50? Tess pomożesz?
              • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 22:24
                witam,
                Ty oważnie piszesz olkaw-wa że czeka mnie leczenie? Czyli ten mój wynik nie jest
                dobry mimo że mieści się w normie? Kurcze, pojęcia nie a\mam na temat tej
                choroby. Z migreny i refluksu mogłabym ze 2 tomy napisać chyba. Nie
                przypuszczałabym ze ten ynik już się kwalifikuje do leczenia.

pozdrawiam
                • olkaw-wa Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 22:44
                  Ja przy podobnym tsh byłam na Eltroxinie 200 x5dni i 150 x2dni, ale
                  wychodziłam z wielkiej niedoczynności po operacji, ale podtrzymuję
                  co napisałam wcześniej, a dlatego że są na forum osoby z większą
                  wiedzą od mojej liczę że się wypowiedzą.
                  • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 23:04
                    dzięki,
                    choć powiem szczerze załamałam sie trochę. Czytając posty innych układa mi się
                    pewna układanka. Może moje zawroty głowy, nagłe uczucia gorąca,puchnięcie rąk,
                    czasami uczucie duszności (33 lata więc to chyba nie menopauzasmile) Może i stąd
                    moje migreny, kóre pojawiły się po ciąży i podniesiony obecnie cholesterol który
                    nie wiem z czego jest na poziomie 199, bo jak pisałam i ćwiczę i jem
                    beztłuszczowo. No nic, czas chyba pomyśleć i odwiedzić nie dość że neurologa to
                    i endokrynologa.

dziękuję za wskazówki, choć chyba zanim pójdę to zrobię wszystkie badania
                    • hashi-tess Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 23:07
                      proponuję zacząć od endo.
                      Twoje objawy to klasyczna
                      niedoczynność.
              • hashi-tess Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 23:05
                najlepiej i bezpieczniej zacząć
                od 12,5mcg, po kilku dniach przejść
                do 25 i jeśli nie będzie żadnych
                niepokojących objawów typu telepka,
                po kilku dniach przejść do 50mcg
                i po 4-6tyg. ponowić badania
                FT4 i FT3.

Tess

PS.
                Jednak wizyta u lekarza jest NIEODZOWNA.
                • mamakluska Re: może ktoś pomoże 01.07.09, 23:21
                  no tak,
                  koniecznie muszę iść, bo juz z tej bezradności nad opanowniem wagi umówiłam się
                  do dietetyka, bo przecież ileż można się ograniczać a efektów żadnych i to
                  ciągłe uczucie napompowania, jakbym była za duża w swoim ciele.

dziękuję za podpowiedź
                  • mamakluska Re: może ktoś pomoże 02.07.09, 17:28
                    witam,
                    zrobiłam dzisiaj prywatnie usg, wynik jest następujący:
                    płat prawy - 1,9x4,3x1,24
                    płat lewy - 1,54x4,1x1,22
                    wymiar cieśni do 3 mm
                    Gruczoł tarczowy połozony w miejscu typowym, nieco hypoechogeniczny, bez zmian
                    ogniskowych. Ruchomość tarczycy prawidłowa. Okoliczne węzły chłonne nie są
                    powiększone.

Z tego co mi powiedziała radiolog tarczyca jest za mała i może to sugerować
                    jednak niedoczynność. Podobno ma też ciemniejszy kolor i jej zdaniem pracuje już
                    słabiej choć sobie jeszcze radzi. Kazała zrobić FT3 i FT4 i iść do endo. Bardzo
                    jestem ciekawa jak to wszystko się zakończy.
                    Ciekawa jestem czy jest faktycznie za mała i dlatego tak się ze mną dzieje jak
                    się dzieje.

Jeśli ktoś się może wypowiedzieć, to bardzo dziękuję. Teraz widzę że muszę
                    porobić jeszcze te dwa badania i iść nie dość ze do endo ale i do neurologa,
                    choć nie wiem czy to wszystko co się dzieje ma wpływ na moje migreny.

pozdrawiam
                    • hashi-tess Re: może ktoś pomoże 02.07.09, 23:12
                      mała tarczyca występuje tylko i wyłącznie
                      w hashimoto.
                      Powinnaś włączyć suplementację tyroksyny
                      jak najszybciej.
                      • mamakluska Re: może ktoś pomoże 03.07.09, 00:24
                        witam,
                        czy moje objawy typu ciągłe uczucie gorąca i puchnięcie rąk pasują do hashimoto?

pozd.
                        • 0wood Re: może ktoś pomoże 03.07.09, 10:50
                          uczucie gorąca i kołatanie serca to raczej w nadczynności
                          • mamakluska Re: może ktoś pomoże 06.07.09, 21:45
                            witam,
                            a mam jeszcze pytanko. Jaka jest prawidłowa wielkość tarczycy, bo nie mogę jakoś
                            tego co znalazłam odnieść do moich wymiarów. Czy jest ona dużo za mała?

pozdrawiam
                            • mamakluska Re: może ktoś pomoże 08.07.09, 09:30
                              witam,
                              postanowiłam napisać moje nowe wyniki choć nie wiem czy ktoś je zinterpretuje,
                              jeśli ktoś będzie miał chwilkę to będę wdzięczna
                              fT4 0,947 (norma 0,93-1,7) - 2,21%
                              fT3 2,93 (norma 2-4,4) - 38,75%
                              Owszem przeliczyłam to na procenty tylko że nie mówi mi to nic bo po prostu to
                              wszystko jest dla mnie nowe.

Jesli ktoś coś mi podpowie bo to czarna magia dla mnie, z góry dziekuję.
                              • jurmik Re: może ktoś pomoże 08.07.09, 09:48
                                Co do wielkości tarczycy - poczytaj na forum Hashimoto, jak to jest
                                z wielkością tarczycy (jest taka pozycja w wymienionych tam różnych
                                tematach)) - jeśli Twoja jest za mała, jak powiedział Ci radiolog,
                                to skąd miałabyś mieć odpowiednią ilość hormonów ? No i nie masz -
                                zamiast 2 czy 38% powinnaś ich mieć powyżej 50% czyli masz już
                                rozpoczynającą się niedoczynność tarczycy. Idź do endokrynologa,
                                zanim nie pojawią się wyraźne objawy i bardzo złe samopoczucie.
                                Organizm potrzebuje odpowiedniej ilości hormonów, które są ważne
                                praktycznie dla każdego narządu typu serce, wątroba, nerki, włosy no
                                i mózg, oczywiście. Jak tarczyca nie może ich wyprodukować w
                                odpowiedniej ilości, bo jest za mała, trzeba je uzupełnić tabletką -
                                i już.
                                • mamakluska Re: może ktoś pomoże 08.07.09, 10:32
                                  bardzo Ci dziekuję za odpowiedź wyczerpującą, na jutro mam wizytę u
                                  endokrynologa to pewnie wszystkiego się dowiem i dostanę leki. Byłam ciekawa jak
                                  te moje wyniki wyglądają, więc tym bardziej dziękuję za pomoc.

pozdrawiam
                                  • mamakluska Re: może ktoś pomoże 19.08.09, 09:13
                                    witam,
                                    po wizycie u endo, z którego nie jestem zadowolona bo olał problem nakazano mi
                                    zrobić ATPO i ATG. Oto moje wyniki, zanim pójdę do jakieśgoś innego endo może
                                    ktoś zechciałby się wypowiedzieć na ich temat jakoś
                                    ATPO 9,33 {norma 0-34}
                                    ATG 34,43 {norma 0-115}

pozdrawiam i dziękuję
                                    • jurmik Re: może ktoś pomoże 19.08.09, 09:46
                                      Wyniki przeciwciał masz prawidlowe, ale jak mówi moja endo, możesz
                                      mieć uszkodzoną tarczycę przez inne przeciwciała, bo jest ich
                                      znacznie wiecej niż tylko 2, ale tylko dla tych dwóch opracowano
                                      metodę badania laboratoryjnego (bo najczęściej - ale nie zawsze - to
                                      one są powodem choroby).
                                      Czyli idź do innego endo, a jak dalej będą Ci mówić, że masz wyniki
                                      o.k., to zapytaj jakim cudem taka malutka tarczyca może wyprodukować
                                      wystarczającą ilość hormonów.
                                      Zobaczysz jesienią lub w zimie, jak organizm będzie potrzebował
                                      więcej hormonów, jak Ci się pogorszą wyniki - może wtedy lekarze Ci
                                      pomogą.
                                      • mamakluska Re: może ktoś pomoże 19.08.09, 10:23
                                        witam,
                                        dzięki za odpowiedź. Muszę iść faktycznie, zobaczymy co powie na to następny
                                        endo. Dziękuje za odzew.
                                        pozdrawiam
                                        • super321_net Re: może ktoś pomoże 20.08.09, 00:32
                                          Pozdrawiam Cię i życzę powodzenia bo jestem na tym samym etapie co Ty próbuję
                                          dociec co mi jest i jak to jest z tą tarczycą, niestety lekarzy mało interesuje
                                          ten temat i ciężko o dobrego specjalistę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka