anusha14 30.11.09, 10:44 Czy o Hashimoto można mówić tylko gdy poziom przeciwciał jest wysoki? Natknęłam się na taką wypowiedź na innym forum. Moje przeciwciała są raczej znikome, ledwo ponad normę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milaemalka Re: Hashi - ilość przeciwciał 30.11.09, 15:26 Nie.Na tym forum sa osoby,które nie miały przeciwciał a maja hashimoto. Co wykazało usg ? Odpowiedz Link
anusha14 Re: Hashi - ilość przeciwciał 01.12.09, 08:43 USG robiłam prawie 2 lata temu, opis: "Tarczyca połozona typowo. Wymiary tarczycy: Płat prawy: ok. 12 x 13 x 49mm - objętość ok: 3,8cm3 Płat lewy: ok.10 x 14 x 35mm - objętość ok: 2,6cm3 Cieśń: ok. 3mm Miąższ tarczycy w całości o jednorodnej echogeniczności,bez zmian ogniskowych. Po obu stronach w okolicy dużych naczyń szyjnych widoczne węzły chłonne z zachowaną zatoką, liczniejsze po stronie lewej, najwiekszy po stronie prawej ok. 12 x 3mm, po lewej ok. 14 x 4mm." Przeciwciała w maju 2009: aTG 60 norma <100 aTPO 76,5 norma <50, 50-75 wątpliwy, >75 pozytywny Poprzednio jak robiłam tez było nieznacznie przekroczone aTPO. Moje pytanie wzięło się stąd, że endo, u którego się leczyłam, w ogóle nie powiedział na jakim tle jest to zapalenie tarczycy. Wszystkiego dowiaduję się u Was na forum. Zmobilizowałam teraz do badań moją mame i nie jestem pewna czy w dobrym kierunku idziemy. Mama poza tuszą, z którą walczy bezskutecznie od dzieciństwa, od kilku lat ma szumy w uszach, które określa jako "gwizdy". Jak na razie mimo badań neurologicznych nie udało się ustalić jaka jest ich przyczyna. Przeczytałam na forum, że niedobór witaminy B12 u niektórych wywołuje taki objaw. I to zmobilizowało wreszcie moją rodzicielkę do zrobienia badań także tarczycowych. Będę wdzięczna jeśli powiecie mi czy jej wyniki mogą wskazywać na niedoczynność. TSH 3,64 (0,4-4,0) ft3 3,95 (3,59-7,81)8,53% ft4 8,28 (7,29-18,38)8,93% B12 330,6 (197,0-866,0) Ma bardzo niskie ft3 i ft4. Dziś będą wyniki atg i atpo oraz ferrytyny. Odpowiedz Link
anusha14 Re: Hashi - ilość przeciwciał 01.12.09, 08:53 Dodam jeszcze że mama ma lat 63. Odpowiedz Link
milaemalka Re: Hashi - ilość przeciwciał 01.12.09, 21:45 Masz hashimoto czyli Twoja mama tez moze je miec.Proponuję aby zrobiła usg.A jaka dawkę tyroksyny bierzesz? Odpowiedz Link
anusha14 Re: Hashi - ilość przeciwciał 02.12.09, 08:24 milaemalka - mama wczoraj odebrała wyniki - przeciwciał rzeczywiście nie ma, wszystko poniżej normy, ale spróbuję ją namówić na usg na razie biorę 50, ale idę 8 grudnia do endo, chciałabym zwiększyć na 75 i zobaczyć jak będzie Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: Hashi - ilość przeciwciał 01.12.09, 17:57 nie, ja ich wogole nie mam, a mimo tego mam zdiagnozowane Hashimoto pozdrawiam Kwiecienka bez Przeciwcial Odpowiedz Link
jobenka Re: Hashi - ilość przeciwciał 01.12.09, 21:06 kwiecienka, w takim razie jakie parametry o tym przesadzily? Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: Hashi - ilość przeciwciał 01.12.09, 21:24 mysle, ze obraz tarczycy na usg wczesniej mialam zdiagnozowana "zwykla" niedoczynnosc, ale tarczyce mam jak kilkuletnie dziecko i to chyba zdecydowalo - ale nie wiem, nie jestem lekarzem, wiec szczegolow nie podam (wyniki usg mam po niemiecku, a tlumaczyc mi sie nie chce) pozdrawiam Kwiecienka z Odpowiedzia Odpowiedz Link
djpa Co o tym myślicie? 01.12.09, 22:03 Na stronie Invicty piszą takie coś: Interpretacja wyników: Uwaga! Wynik dodatni nie może być jednoznaczny z rozpoznaniem schorzenia autoimmunologicznego, ponieważ p/c anty-TPO wykrywa się już u 5% populacji osób zdrowych lub w przypadku wola tarczycy Schorzenie dodatnie p/c anty-TPO Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 60-90% Pierwotny obrzęk śluzakowaty 40-70% Choroba Basedowa 60-70% Poporodowe zapalenie tarczycy 50-70% Zapalenie tarczycy indukowane cytokinami 30-40% Zapalenie tarczycy typu Quervaina < 5% Guzek autonomiczny tarczycy ok. 5% Zdrowy, wole z eutyreozą ok. 5% I podobnie: Znaczenie p/c anty-TG w chorobach autoimmunologicznych tarczycy jest mniejsze niż w przypadku p/c anty-TPO. Określenie stężenia tyreoglobulinyjako markera nowotworowego w późnych powikłaniach operowanych guzów tarczycy może wypadać ujemnie także w przypadkach, w których wynik badania p/c anty-TG wypada dodatnio. Schorzenie dodatnie p/c anty-TG Zapalenie tarczycy typu Hashimoto 30-40% Pierwotny obrzęk śluzakowaty 20-30% Choroba Basedowa 10-20% Poporodowe zapalenie tarczycy 20-40% Zapalenie tarczycy indukowane cytokinami 10-20% Zapalenie tarczycy typu Quervaina 0-20% Guzek autonomiczny tarczycy ok. 5% Zdrowy, wole z eutyreozą ok. 5% Jak to jest według Was z tymi przeciwciałami? Może być Hashi bez przeciwciał, ale czy mogą być przeciwciała bez Hashi? Czy może 5% ludzi ma Hashi? Odpowiedz Link
rosteda Re: Co o tym myślicie? 02.12.09, 00:25 To co napisalas nie jest niczym nowym dla mnie. Gdybys czytala forum to bys wiedziala co juz pisalam wczesniej. Moja wypowiedz: "Oczywiscie, jak juz tu wielokrotnie pisalam, do rozpoznania potrzebne sa wyniki- USG, przeciwciala, poziom hormonow i tez objawy. Na podstawie tylko przeciwcial Tg nie mozna nic powiedziec." https://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76858471,76960704,Re_Dla_wyjasnienia.html Nastepna: "Oczywiscie ze tylko podwyzszone przeciwciala (i u Ciebie jeszcze w tak niewielkim stopniu) nie swiadcza o chorobie. U ludzi zdrowych tez moga byc podwyzszone przeciwciala i przy innych wynikach prawidlowych oraz bez objawow choroby nie mozna rozpoznawac Hashimoto. Do rozpoznania tej choroby potrzebne sa inne wyniki tez i oczywiscie objawy o ktorych Ty nie pisalas. Zadam Ci tylko pytanie, dlaczego robilas te badania i dlaczego nam zadajesz takie pytanie jak w tytule, sama znajac na nie odpowiedz?" https://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,58697540,58731817,Re_powiedzcie_czy_te_wyniki_moga_swiadczyc_o_has.html I jeszcze raz: "A teraz te nieszczesne przeciwciala. Juz pisalam ze nie wszyscy chorzy na Hashi musza miec obecne przeciwciala. I nie wszyscy zdrowi (bez Hashi) musza byc bez przeciwcial. To pisalam na podstawie ksiazki "Leben mit Hashimoto". Mozna o tym przeczytac w tym linku: www.hashimotothyreoiditis.de/Ht-Antikoerper.html. Jesli ktos ma mozliwosc wejscia na obcojezyczne strony to moze sprobowac wpisac w Google (wyszukiwarka) - hashimoto und anty-TPO negativ. Wyskoczy strona z 6 tematami i w drugim temacie jest artykul po polsku. W tym artykule pisza ze: Na podstawie badan naukowych stwierdzono - u 85,53% chorych na Hashimoto wykryto przeciwciala anty-Tg. U 78,89% wykryto anty-TPO. U 1,83% chorych nie wykryto obydwu typow przeciwcial. U 62,02% chorych na Basedowa wykryto anty-Tg, a anty-TPO u 89,87%. 1,2% nie mialo obydwu tych przeciwcial." https://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,43091798,43106499,Re_Poczatki_Haschimoto_.html Odpowiedz Link
anusha14 Re: Co o tym myślicie? 02.12.09, 08:28 Dziewczyny! Bardzo Wam dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi. Czyli już wiem na pewno że mam hashi. I zmobilizuję mamę do zrobienia usg. Rostedo rzeczywiście nie śledzę forum na bieżąco, nie samą tarczycą człowiek żyje - biję się w piersi, powinnam zajrzeć do wyszukiwarki. Odpowiedz Link
jobenka Re: Hashi - ilość przeciwciał 02.12.09, 20:51 to moja tarczyca byla dziwna, powiekszona, z guzkami, ogolnie brzydka. wielu lekarzy ja ogladalo i zaden nie widzial cech hashimoto. dopiero histopatologia to wykazala. i chirurg - ale dopiero jak ja wzial do reki Odpowiedz Link