magdalena.17 11.05.10, 20:24 Witajcie Mam pytanie co sądzicie o dr Bobrowskim z krakowa? Słyszałam pozytywne opinie na jego temat, a że jestem na etapie szukania kolejnego endo prosiłabym Was o opinie czy warto?? z góry dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junkersica Re: pytanie???? 11.05.10, 20:26 szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.title=&s.sm.forumXx=24776&y=0&s.sm.author=&x=0&sf=tresc&s.sm.query=bobrowski Odpowiedz Link
wenges Re: pytanie???? 12.05.10, 00:02 wg mnie przeciętny, ale i tak najlepszy jakiego znalazłam choć i tak po 3 wizytach kiedyś u niego nadal szukam dobrego endo w Krakowie a dlaczego? Pierwsza wizyta dokładny wywiad - potwierdzone (zresztą już kiedyś leczone) Hashimoto + lek a nawet propozycja zmiany z Euthyroxu, po którym czułam się nerwowa na Letrox, który rzeczywiście mi służy czyli niby wszystko idealnie ale wyszłam z listą badań do zrobienia, które w większości były by sprawdzić moje dolegliwości tarczycowe - jakby lekarz nie dowierzał? jakby się nie znał? jakby nie znał wielu schorzeń, których wynikiem jest chora i źle leczona tarczyca?! - to mnie zaniepokoiło... ale dałam lekarzowi szansę przy drugiej wizycie ucieszył się, że po podwyższeniu leku choć po części lepiej się czuję i kazał kontynuwać dawkę leku choć wyniki nadal były marne... no i kazał nie robić niepotrzebnie fT3 - hymmm tu właczyła mi się lampka kontrolna... przy trzeciej wizycie gdzie rozstrzał pomiędzy fT3 a Ft4 był znaczący, nie zmienił mi dawki leku, na moje doniesienie, że nie czuję się lepiej stwierdził, ze to nie od tarczycy, na moje pytanie czy włączyć Selen odpowiedział, ze jest taka moda na suplementację selenu ale on nie idzie za tą modą... no i w ogóle mam trwać przy dawce 50 i następna wizyta za pół roku wystarczy z TSH a na moje mocne zadziwienie dodał, że mogę dodać badanie fT4 No i to była ostatnia moja wizyta u niego tym bardziej, że wiedział, że staram się o ciążę, na którą dzieki niemu i reszcie Krakowskich długo było mi czekać. Więc niestety nie zgadzam się z opinią, że jest bardzo dobry - choć może kazda z nas ma inne oczekiwania... stąd ta opinia... ja swoją uzupełniam o powyższy opis... No i co dobry czy nie? Bo ja nadal szukam kogoś kto leczy choćby trochę wg standardu forumowego który wyjątkowo mi służy Odpowiedz Link
magdalena.17 Re: pytanie???? 12.05.10, 18:41 witaj Wenges czytałam rózne opinie na jego temat i były dość pozytywne dlatego pomyslalam ze moze on będzie w końcu kompetentny.. moj ostatni endo na wymieniane moje dolegliwości powiedzial tylko "aha, tak bywa" oczywiście gdybym nie zrobiła ft3, ft4 nie przyszło by mu to do głowy. Wcześniejsi lekarze tez nie byli lepsi.. Równiez chciłabym miec dzidziusia, ale boje sie że moze byc z tym problem życze powodzenia w poszukiwaniach dobrego endo Odpowiedz Link
magdalena.17 nowe wyniki, prośba o interpretacje 18.06.10, 10:45 Witam Wszystkich jakis czas mnie tu nie było, dzis dostałam nowe wyniki: TSH 2,987(0,55-4,78) FT3 2,94(2,30-4,20) 33,68% FT4 1,12(0,89-1,76) 26,44% Wydaje mi sie, że mimo iz TSH jest w normie to i tak jest troche za wysokie. natomiast FT3, FT4 za niskie. Jestem obecnie na euthyroxie 100 (od konca kwietnia) jednak od dwóch tygodni zmiejszyłam sobie dawkę do 75 i to był chyba błąd. moje samopoczucie jest bardzo złe, mam problemy ze snem budze sie cała zlana potem, drżą mi nogi i ręce, nie mówiąc juz o braku siły nie jestem czasem w stanie ustać na nogach. mam zawroty głowy i skórcze w stopach. ostatnio wydaje mi sie ze po antybiotyku mam potworne bóle brzucha i wysypke. lekarz stwierdził ze to zakażenie jelitowe i przepisał tyko kolejny lek, a tu dalej boli.. ogólnie fatalnie Odpowiedz Link
milaemalka Re: nowe wyniki, prośba o interpretacje 18.06.10, 13:59 Witaj nie wiem co Tobą kierowało ,żeby zmniejszyć dawke ale to był błąd.Masz hashimoto wiec nie ma sensu badać Tsh.Ważne są Ft3 i Ft4 .Staraj sie aby były powyzej 50 % normy.Radziłabym wrócic do 100 ale moze nie zwiekszaj od razu o 25 tylko o 12,5 co kilka dni . Odpowiedz Link
magdalena.17 Re: nowe wyniki, prośba o interpretacje 18.06.10, 20:37 Witaj, zmniejszyłam dawkę gdyż wydawało mi sie ze mam objawy nadczynności - jednak widzę ze niewiele jeszcze wiem o hashimoto. powiem Ci, ze mój były już lekarz stwierdził ze wogóle cały czas powinnam jesc tylko 75 (i tu go nie posłuchałam, przynajmniej przez jakis czas) teraz czekam na wizytę do innego endo Odpowiedz Link
kromlek Re: nowe wyniki, prośba o interpretacje 20.06.10, 09:26 Spróbuj brać jakiś dobry magnez. Tak piszę "dobry", bo inni tak piszą, ale do końca nie wiem, co to znaczy , pewnie wchłanialność, ale jak to sprawdzić? Chyba tylko na własnej skórze. Ja biorę Magnefar z B6 i kurcze mięśni całkiem ustąpiły, magnez również dobrze wpływa na nerwy. Zastanów się, czy te przebudzenia to nie przez nerwy, bo ja miałem kiedyś podobnie jak się mocno stresowałem, rano pobudki z uczuciem gorąca i ścisk w żołądku. Euthyrox wg mnie do zwiększenia do 100, a i to pewnie tylko dawka przejściowa, ale poczekaj miesiąc na tej setce i zrób badania. Chyba, że objawy niedoczynności się utrzymają po 3-4 tygodniach, to na ślepo brałbym 125, ale to już tylko, gdyby finansowo Ci było ciężko zrobić badania i dopiero po 5 tygodniach od zwiększenia do 125 badania. Odpowiedz Link
magdalena.17 Re: nowe wyniki, prośba o interpretacje 21.06.10, 18:27 Dzieki za odpowiedz magnez jem codziennie i równiez Magnefar+B6 początkowo 2 tabletki dziennie, a od dwóch miesiecy (po badaniach gdzie magnez sie wyrównał) jedną tabletke. Co do nerwów to nie mam dużo stresów.. Może w przyszłym tygodniu uda mi sie dostać do nowego endo wiec zobaczymy co powie pozdrawiam Odpowiedz Link
kromlek Re: nowe wyniki, prośba o interpretacje 21.06.10, 21:22 To jeszcze może być niedobór potasu, wapnia lub B12. Sprawdzałaś? Odpowiedz Link
magdalena.17 Re: nowe wyniki, prośba o interpretacje 22.06.10, 23:07 potas był w normie wapnia nie sprawdzałam natomiast b12 i ferrytyna teoretycznie w normie tylko wynik bliżej dolnej granicy Odpowiedz Link