Dodaj do ulubionych

hashimoto????

30.06.10, 09:12
Witam, jestem u was na forum pierwszy raz. Wczoraj dostalam wyniki badan.
Zrobilam je, bo chcemy starac sie o dziecko, a przed pol roku TSH mialam 2,6,
natomiast 3 lata temu - 3,9 (a uslyszalam, ze to troche za wysokie, jak na
starania zakonczone powodzeniem). Zadnego lekarza to nie zaniepokoilo, bo po
mojej wadze sadzili, ze moze mi grozic tylko nadczynnosc (BMI zawsze ponizej
20). Objawow mam sporo, ale tez je przypisywano ewentualnej nadczynnosci
(nadcisnienie tetnicze rozpoznane w wieku 20 lat, tachykardia + pare innych).
Od kilku miesiecy dolaczyla sie tez lekka chrypka, bardzo suche wlosy i
nasilone problemy z tradzikiem. Tylko dlaczego przy ostatnich objawach
niedoczynnosci wpadam teraz z nadczynnosc??

TSH 0,546 (0,27-4,2)
fT4 19,29 (12-22)
fT3 6,24 (3,1-6,8)
ATG 582,1 (<115)
ATPO 71,7 (<34)

Ide dzisiaj do endokrynologa, o co pytac? Na co zwrocic uwage? Co mi zaleca
przy takich wartosciach hormonow?

Dzieki za pomoc smile

Obserwuj wątek
    • rockiemar Re: hashimoto???? 30.06.10, 11:36
      A, zapomnialam o procentach:

fT4 72,90%
      fT3 84,86%
      • milaemalka Re: hashimoto???? 30.06.10, 12:30
        Zorientowałaś sie czy on robi usg tarczycy? Jesli nie musiałabyś przed wizytą u
        niego zrobić gdzieś.Napisz sobie na kartce wszystkie objawy ,zebyś w gabinecie
        nie zapomniała Lekarz sam powie co stwierdzi
        • rockiemar Re: hashimoto???? 30.06.10, 16:25
          W USG obraz zapalenia, nic specjalnie niepokojacego. Oprocz tego wg endo mam
          poczatek Hashimoto w eutyreozie, a wszystko inne jest zbiegiem okolicznosci.
          Sucha skora, wlosy i tradzik - zbieg okolicznosci (bo hormony jak najbardziej w
          normie, wiec nie moge miec objawow niedoczynnosci), mam dalej chodzic do
          dermatologa. Nadcisnienie, kolatania serca, tachyarytmia - zbieg okolicznosci,
          bo trwaja juz od kilku lat, mam kontynuowac u kardiologa. Bol kolan, plecow -
          tak juz mam, dalej chodzic do ortopedy.

Generalnie wg niej niemozliwe, zebym miala nadcisnienie, itd. od kilku lat z
          powodu Hashimoto, bo to by bylo na przestrzeni tygodni, ewentualnie miesiecy, a
          nie lat...

Nie wiem co o tym myslec, moze faktycznie to wszystko zbiegi okolicznosci?
          • milaemalka Re: hashimoto???? 30.06.10, 20:57
            Możesz podać opis usg zwłaszcza pojemność tarczycy.Hashimoto moze zaczynać się
            nadczynnościa ,póżniej jest niedoczynność.To nie są przypadki tylko skutki
            hashimoto.Miałam okropne kołatania serca,gdy sie kładłam z powodu jej niskiego
            poziomu wit b12.Podobnie kiepski potas i magnez powodowały mi rózne dolegliwosci
            sercowe.Sprawdz to i jeszcze ferrytyne(nie żelazo)
            • rockiemar Re: hashimoto???? 01.07.10, 18:33
              Plat prawy: 50x15x15, obj. 5ml
              Plat lewy: 45x15x13, obj. 4,2ml

Magnez i potas biore regularnie od kilku lat, ostatnio mialam badane
              kilka miesiecy temu ze wzgledu na arytmie.

Ja wiem, ze kolatania i nadcisnienie moga byc objawami Hashimoto,
              ale endo chodzilo o cos innego. Ja je juz mam od kilku lat, a wedlug
              niej mam teraz za dobre wyniki zeby Hashimoto mi sie tez rozwijalo
              od kilku lat. Czyli nadcisnienie i arytmia zrobily sie same z siebie
              kilka lat temu, a kilka tygodni temu zaczelo sie niezaleznie
              Hashimoto. Na moja odpowiedz, ze TSH juz kilka lat temu mialam 4,
              tylko teraz sie zmniejszylo i jest 0,5, przyznala ze to faktycznie
              ciekawe i tyle... I ze ogolnie poziom hormonow mam teraz za wysoki,
              zeby miec jakiekolwiek objawy niedoczynnosci, wiec problemy ze
              skora, wlosami, chrypka, itd. to rowniez czysty przypadek.

Dlatego tak sie zastanawiam, czy ktos z was spotkal sie z takim
              przypadkiem jak moj, czy faktycznie endo ma racje?
              • milaemalka Re: hashimoto???? 01.07.10, 22:13
                Moim zdaniem nie ma racji.Hashimoto nie masz od kilku tygodni ale od dawna
                .Swiadczy o tym wielkość tarczycy.Przeciwciała ją zniszczyły i jest za
                mała(przeczytaj sobie normy)To kołatanie serca moze byc jeszcze od niskiej wit
                b12.Porozmawiałbym jeszcze z innym endo.Nie opdpuszczaj ,rób kontrolnie badanie
                Tsh Ft4 i Ft3
              • wierka-5 Re: hashimoto???? 01.07.10, 22:24
                Według mnie nie ma racji, tym bardziej,ze TSH było wysokie dawniej.
                Mnie też lekarz mówił, iż wymieniane objawy nie mogą być od hashimoto i np ze
                wzdęciami wysyłał do gastrologa- przeszły jednak po podniesieniu eutyroksu, inne
                objawy też włącznie z kołataniem serca i bólami nóg i rąk , które dokuczały mi
                odkąd pamiętam.
                Hashimoto może przebiegać czasami z nadczynnością, u Ciebie jeszcze tak nie jest.
                Usg pokazuje,z Twoja tarczyca jest mała. To,że nie masz nadwagi też niczego nie
                tłumaczy , bo niektórzy właśnie są z tego powodu aż za bardzo szczupli. Jeśli
                chodzi o ciśnienie to zwykle w niedoczynności jest niskie, ale nie zawsze,
                zdarza się również wysokie.
                Radzę drążyć temat, powtórzyć za jakiś czas badania, zbadać witaminę B12,
                zrobić morfologię , cukier , cholesterol.

• rockiemar Re: hashimoto???? 04.07.10, 15:36
                Dzieki dziewczyny! Tak mi sie wydawalo, ze wg norm moja tarczyca
                jest mala, ale lekarz robiacy USG stwierdzil, ze jest idealnie w
                normie uncertain Morfologie i cukier mam w porzadku (robilam niedawno),
                zrobie jeszcze lipidogram, ferrytyne i B12. Teraz szukam dobrego
                endo z W-wy. Dzwonilam juz kilka razy do polecanej na gazecie dr
                Ponikwickiej, ale nikt nie odbiera uncertain
    • wierka-5 Re: do Milemajki 01.07.10, 22:28
      Proszę zerknijna forum tarczyca i zobacz mój watek bo nie wiem co dalej
    • rockiemar ferrytyna i b12 07.07.10, 17:07
      Ech... Lipidogram wyszedl idealnie (choc sam HDL moglabym miec wiekszy), ale za
      to chyba musze sie zabrac porzadnie za hematologie uncertain

B12: 226, norma 211-911
      ferrytyna: 29,6, norma 10-291

Czy ten pierwszy wynik kwalifikuje sie juz do zastrzykow? A ze wzgledu na ten
      drugi prosic o recepte na zelazo, czy wystarczy takie zwykle?
      • milaemalka Re: ferrytyna i b12 07.07.10, 22:10
        B12=2%staraj sie o zastrzyki.Jeżeli nie dostaniesz zrób badania za
        mc.Ferrytyna=6,9% potrzebne tabletki na receptę,przekonaj lekarza
      • rosteda Re: ferrytyna i b12 07.07.10, 22:13
        Rockiemar
        Robilas kiedykolwiek przeciwciala TRAB?
        Jesli nie to radze przy najblizszej okazji zrobic.
        B12 nalezaloby juz uzupelniac zastrzykami, natomiast niedobor zelaza mozna
        sprobowac tabletkami.
        • rockiemar Re: ferrytyna i b12 i inne badania 08.07.10, 08:48
          Zapisalam sie na 20.07 do polecanej tu na forum dr Lucyny Bednarek-Papierskiej,
          moze ona wypisze mi obie recepty (oby, bo nie chce mi sie walczyc z rodzinnym,
          skoro przeciez "wszystko jeszcze w normie" wink)...

A czy ktoras z was robila sobie jeszcze inne p-ciala? Bo skoro juz wszystko
          wykluczam, to moze powinnam p-ciala dla celiakii i anemii zlosliwej? Chyba ten
          niedobor zelaza i B12 musi sie skads brac? Czy on tak po prostu sam z siebie
          moze byc w hashi?

Rosteda, a nad TRAB wlasnie sie zastanawialam... Czy jesli wyjda dodatnie to
          znaczy, ze mam laczonego Gravesa z Hashimoto? Czy to moglaby byc odpowiedz na
          pytanie, dlaczego teraz mam w 100% normie hormony tarczycowe?

Czy powinnam cos jeszcze zrobic? Bo nie chce tez wpasc w pulapke podejrzewania u
          siebie wszystkiego uncertain Przeczytalam juz, ze moje dolegliwosci stawowe to zapewne
          tez hashi (na szczescie). Co jakis czas bola mnie kolana, zawsze strasznie
          "chrupia" przy wchodzeniu po schodach, przy zginaniu, musze tez uwazac przy
          ruchach na boki (stwierdzona chondromalacja), kregoslup boli mnie lekko
          codziennie, ale juz sie przyzwyczailam, zwlaszcza boli po wstaniu rano z lozka
          (wtedy jest "sztywny" w odcinku ledzwiowym) albo przy dlugim staniu, siedzeniu,
          cwiczenia niestety niezbyt pomagaja (jakis czas temu sie zawzielam, przez kilka
          tygodni robilam codziennie cwiczenia rozciagajace, wspomagajace miesnie
          kregoslupa i nic to nie dalo...).
          • milaemalka Re: ferrytyna i b12 i inne badania 08.07.10, 21:58
            U mnie braki witaminy spowodowane sa przeciwciałami przeciwko czynnikowi Castlea
    • rockiemar nastepne wyniki badan 13.07.10, 08:16
      Zrobilam jeszcze:

Wapn 2,29 (2,10 - 2,60)
      Fosfor 3,8 (2,5 - 4,5)

Estradiol 63,5 (faza folikularna 18,9 - 246,7)
      FSH 9,46 (f. folikularna 2,5 - 10,2)
      LH 6,90 (f. folikularna 1,9 - 12,5)
      PRL 8,99 (2,8 - 29,2)

Na TRABy musze poczekac jeszcze z 10 dni.

Co o tym myslicie? Oczywiscie najpierw sie ucieszylam, ze wszystko w normie...
      ale jak zawsze, to chyba wcale nie znaczy, ze dobrze uncertain Doczytalam, ze ten FSH
      na granicy normy sygnalizuje obnizona rezerwe jajnikowa i ze mam za maly
      stosunek LH/FSH (ok. 0,72).
    • rockiemar no i wpadlam w nadczynnosc 20.07.10, 23:02
      Bez zadnych lekow, TSH osiagnelo dzis poziom 0,144 (fT3 i fT4 w wyzszej normie) wink

Czekam na wyniki TRABow, endo zabronila mi jesc sushi itp., zeby wykluczyc
      hashitoxicosis w wyniku nadmiar jodu, gdyby jednak p-ciala wyszly ujemne.
    • rockiemar nowe wyniki i prosba o interpretacje 10.09.10, 17:33
      Na poczatku sierpnia TSH skoczylo mi do 5,6 a fT4 bylo na poziomie -14%. Dostalam Eythyrox 50, zrobilam dzis badania po miesiacu przyjmowania go. Bardzo prosze o pomoc w interpretacji, ja zglupialam jak zobaczylam te dzisiejsze wyniki.

TSH: 10,55 (0,55 - 4,78)
      fT4: 1,1 (0,89 - 1,76) 24%
      fT3: 3,4 (2,3 - 4,2) 58%

TSH wzroslo 2 razy podczas brania Euthyreoxu, ale wzroslo tez fT4?? Rozumiem, ze mam teraz zdecydowanie za niska dawke euthyreoxu, ale o ile ja podniesc? Dodam, ze chcemy starac sie o dziecko, ale z takim TSH to kupa uncertain
      • devilyn Re: nowe wyniki i prosba o interpretacje 10.09.10, 18:11
        Czy badanie robiłaś bez wzięcia tabletki???

Jeśli ta, to masz wciąż za małą dawkę .
        • rockiemar Re: nowe wyniki i prosba o interpretacje 10.09.10, 18:16
          Tak, oczywiscie ze robilam bez.

O ile zwiekszyc dawke? Od jutra o 25 (dobrze toleruje zwiekszanie) i za miesiac kontrola przy dawce 75? Czy tez od razu o wiecej albo mniej?
          • milaemalka Re: nowe wyniki i prosba o interpretacje 10.09.10, 22:02
            zwieksz o 25 .na Twoim miejscu obserwowałabym zmianę samopoczucia-radzę notatki robić i za dwa tygodnie zdecydowała czy sie polepsza czy zwiekszac.Co z wit b12 nie zrobiłaś badan a miałaś niska
            • rockiemar Re: nowe wyniki i prosba o interpretacje 11.09.10, 00:22
              W zasadzie objawy mam tylko 3: ogromna sennosc, koszmarna cera przy paradoksalnie suchej sciagnietej skorze i bol kolan z chrupaniem wszystkich stawow. Czyli jesli to nie minie, za 2 tygodnie zwiekszac dawke? Wtedy najpierw o 12,5?

Wit. b12 na razie suplementuje tabletkami, bo endo powiedziala, zebym sprobowala takiej metody przed bardziej inwazyjnymi zastrzykami. A przeciwciala na szczescie wyszly ujemne.
              • milaemalka Re: nowe wyniki i prosba o interpretacje 11.09.10, 22:23
                Radziłabym jednak zbadać witaminę.tabletki wchłaniaja się w małym stopniu.jeżeli nie masz przeciwciał to wspaniale ale sama chora tarczyca wpływa już na obnizenie witaminy.Prościej jest uzupełnic zastrzykami.B12 jest bardzo ważna -na skórę też ma wpływ. Wiesz trudno powiedzieć czy 75 wystarczy czy nie .Myśle,ze moze byc za mała i byc moze będzie 100 potrzebna.Zrób tak jak napisałaś. Objawy ,o których napisałaś tak od razu nie przejdą
      • rockiemar zwiekszac dawke? 21.09.10, 17:45
        Czy poczekac jeszcze 2 tygodnie i zrobic badanie biorac 75? Rano dalej mam problemy z wstawaniem, nawet po 8 godzinach snu sporo mnie kosztuje wygrzebanie sie z lozka. Tylko ze jesli teraz zwieksze, to znowu bede musiala odczekac 4 tygodnie, zeby moc skontrolowac poziom hormonow... I o ile ewentualnie? O 12,5 czy o 25?
        • milaemalka Re: zwiekszac dawke? 22.09.10, 14:28
          Myśle,ze nie ma sensu męczyć sie jeszcze 2 tyg.Zwiekszyłabym do 100 i obserwowała jak sie zmienia samopoczucie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka