Dodaj do ulubionych

Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zoładka

14.10.10, 12:11
Wiele z hashimotek ma problemy z niskim poziomem Wit B12.Przyczyn jest sporo (np narkoza) Mozecie je znależc w internecie.Chciałam napisac kilka słow o swoich problemach które sa spowodowane przeciwciałami.Tak jak przeciwciała niszcza nam tarczycę tak inne moga niszczyć zoładek .Tylko nie wpadajcie w panike.Niewielkie ilości przeciwciał przewciwko komórkom okładzinowym żoładka mogą nie miec znaczenia klinicznego Mogą wystepowac w zwiazku z zapaleniem tarczycy,bielactwem.Problem jest wtedy gdy jest ich dużo .Junkersica w poście ;Do milaemalki "pytała mnie a ja unikałam odpowiedzi bo sama sie bałam.Piszę o tym .bo jest tam post Rostedy,który warto przeczytac. Mój gastrolog sprawę zlekcewazył.Zrobił gastroskopie badanie histopatologiczne z którego wynikąło ,ze mam zanikowe zapalenie błony sluzowej zoładka.Zrobiłam badania( prywatnie) na przewciwciała przewciwko komórkom okładzinowym żoładka APCA i czynnikowi Castlea.Wyszły obydwa a tych pierwszych max.W lutym będą 2 lata jak byłam na gastroskopii.Wiem ,że powinnam zrobić badanie.Miałam zmiany zapalne przełyku ,żoładka i dwunastnicy.Gastroskopia była okropnie bolesna i jeszcze ponad mc po niej nie mogłam jeść.Mysle o połknięciu kapsułki ale to sporo kosztuje. Przy zmianach- takich jakie mam- powinnam zachowywac diete.Trzymałam kilka miesiecy .Póżniej jadłam już prawie wszystko,zachowując rozsądek.Żadnego jadania na mieście.Nie pije alkoholu ,odstawiłam nawet czekoladki z alkoholem.Unikam ostrych przypraw .W tym roku jadłam wszystko aż mi rozum odjęło i zjadłam 2 zabki czosnku bez chleba.Chciałam sie przed sezonem grypowym wzmocnić.Od tego czasu już 3 tyg jestem na diecie a jeszcze czuje jakby pieczenie w jelitach. Mam tabletki -Ortanol-obniżaja one kwasowośc zoładka .Biorę je tylko wtedy ,gdy coś sie dzieje.Przedostatnio w grudniu po świetach smile i teraz po tym czosnku.Piję teraz Ulgastran i zaparzam siemie lniane. Wydaje mi sie ,ze siemie jest najlepsze.Moja mama wyleczyła nim sobie żoładek.
Jezeli badania wykaza przeciwciała w duzej ilosci przeciwko komórkom okładzinowym żoładka
to jest podstawa do podawania Wit B12 . Trzeba iśc do gastrologa .Jezeli sa zmiany zapalne, uwazac na to co sie je .Jęzeli sa przeciwciałą przeciwko czynnikowi Castlea to równiez jest koniecznośc przyjmowania zastrzyków przez całe zycie.Poniewaz bez tego czynnika witamina b12 nie dostanie sie do krwi.
Obserwuj wątek
    • sylwia_zi Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 17.10.10, 00:22
      Dziekuje za wyjasnienia
      dla mnie to jasne
      tylko ze jest pewien problem. Osobom po nowotworach nie podaje się witamin, co będzie jesli np. u mojej mamy okaze się ze ma niedobor jej wlasnie?(z gastroskopii wynika ze ma zapalenie zanikowe blony sluzowej zoladka). Kazde leczenie powinno się skonsultować z onkologiem. Tylko ze gastrolog to nie onkolog, nie endokrynolog i tak w kolko, nie hematolog. Moim marzeniem jest trafic w koncu na lekarza, ktory calosciowo spojrzy na pacjenta, a objawow nie zbagatelizuje i nie rzeknie - to nie ma zwiazku...
      • aleksandra_01 Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 17.10.10, 12:15
        > tylko ze jest pewien problem. Osobom po nowotworach nie podaje się witamin, co
        > będzie jesli np. u mojej mamy okaze się ze ma niedobor jej wlasnie?

bez wit b12 też się umiera. poczytaj o anemii z niedoboru b12, dawniej zwanej złośliwą
        - teraz można ją leczyć podając b12 w zastrzykach.

a.
        • milaemalka Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 17.10.10, 21:55
          Zanikowe zapalenie=autoimunologiczne.Nic nie mozemy na to poradzić.Przeciwciałą niszcza błonę śluzowa żoładka.Można tylko miec nadzieje,ze będą to robiły na tyle wolno,że żoładek nie przestanie funkcjonowac przez długie lata.Mam taka nadzieję.Przeszłam już etap ,strach,buntu,teraz żyję nadzieją.Biorę witamine b12 ,bo nie mam innego wyjścia. .Tak jak napisała Aleksandra nie da sie bez niej żyć Moja koleżanka jest ginekologiem.Mówiła mi o pacjentce,która powinna operowac kilka lat temu .Ale kobieta ma męża alkoholika i kilkoro dzieci.Nie poddała sie operacji bo on nie zaopiekowałby sie dziecmi.Koleżanka widuje ja na ulicy.Zgodnie z jej wiedza -a jest dobrym specjalistom-kobieta nie powinna żyć z tak rozwiniętą chorobą. Nie jestem tak silna jakbym chciała być.Ale jesli chorobę wywołuje mój własny organizm,moze jest sposób aby tego zaprzestał..Coraz bardziej wierzę w pozytywne myślenie.Mój teść ma trzeci stopien niewydolności serca,jest po udarze,ma tętniaka aorty brzusznej,dnę moczanową A jeszcze zaatakowały go kamienie w woreczku zółciowym.Cierpiał okropnie.Ordynator i inni chirurdzy mówili,ze tylko ciąć innego wyjscia nie ma.Chirurg .ten który miał przeprowadzić operację,powiedział,ze on zoperuje ale teść nie przezyje .Pod wpływem zmiany ciśnienia pęknie tętniak.Powiedział to przy drzwiach zamknietych. . .Teraz patrzac na teścia trudno uwierzyć,w te wszyskie choroby.Wygląda bardzo dobrze.Je co chce.Zrezygnował tylko z bardzo tłustych rzeczy i alkocholu.Ale on zawsze mysli o sobie jak o człowieku zdrowym.Nie chce słuchac ani rozmawiać o chorobach.
          • aga_nie Do milaemalka 18.10.10, 16:11
            Hej,
            mam prośbę do Ciebie, widzę, że już przeszłaś drogę na którą ja właśnie wkraczam.
            Mam hashimoto i własnie okazało się, ze mam przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym żołądka powyżej normy (norma jest do 1:<10 a mój wynik 1:<640)
            Przeciwciała przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Ceastle wyszły ujemne.
            Od ponad dwóch lat biorę żelazo na receptę i z wyniku ferrytyny 6 (norma 10-150) doszłam do około 25 % normy. Kiedy odstawiam żelazo, to ferrytyna od razu leci w dół i odczuwam nieprzyjemne objawy - głównie zmęczenie, wypadanie włosów i przesuszenie włosów, łamanie się paznokci.
            Witamina B12 ostatnio była na poziomie około 20% (pisze z pracy, w domu sprawdzę dokładnie wynik). Morfologia oczywiście dobrze.
            Do kogo udać się z tymi wynikami, czy B12 powinnam mieć uzupełnianą już?
            Jeszcze jeden dość istotny szczegół - jestem w 8 tygodniu ciąży.
            Poziom hormonów tarczycy badałam 2 tygodnie temu, w przyszłym tygodniu znowu zrobię badania.
            Przepraszam za chaotyczny post ale denerwuję się tymi wynikami no i nie wiem jaki wpływ na ciążę może mieć kolejna choroba.

Pozdrawiam,
            Agnieszka
            • milaemalka Re: Do milaemalka 19.10.10, 11:08
              Witaj Agnieszko.Gratuluję ciazy .Zachowaj spokój.Na dziecko przeciwciałą wpływu nie mają.Nie wiem do końca jak to jest ale myśle,że z tymi przeciwciałąmi moze tak być jak z przeciwciałami tarczycy.U niektórych osób są i na razie nie niszczą .U mnie zaczeły niszczyć zóładek co najmniej kilkanascie lat temu Miałąm różne problemy .A to podejrzewano watrobę a to trzustkę .W 2001 r chirurg orzekł,że to na pewno nie trzustka i zalecił gastroskopię.Ale gastrolog to zlekceważył i dłuższy czas wmawiał mi i leczył na jelito drażliwe.Póżniej były coraz inne dolegliwości .Jeżeli nic ci nie dolega to nie martw sie teraz tymi przeciwciałami.Po porodzie wskazana jest gastroskopia ,żeby zobaczyć jak wyglada żoładek.Mozesz mieć podrażniony już samym zazywaniem zelaza.Moze lepsze choć bolesne byłyby zastrzyki .Z drugiej strony ja mam w tej chwili nadmiar ferrytyny.Miałam mało dostałam rok temu 10 zastrzyków.Była po nich na poziomie 70% pózniej skoczyła ponad 100 % normy i tak jest od grudnia do dzis.Nie wiem co ma na to wpływ.W tym czasie wyrównałam hormony tarczycy do 80 % i podbiłam zastrzykami Wit b12 Moze to sie jakoś łaczy.Wazne jest czy Twoja wit B12 jakoś drastycznie spada.Jezeli tak, musiałąbyś porozmawiać z gastrologiem o zastrzykach.Tylko z własnego doświadczenia wiem,że Twój wynik mogą uznac za bardzo ładny.Radziłabym zrobic ponowne badanie ,gdy będziesz badała hormony tarczycy..
              pozdrawiam
              Mila.
              • aga_nie Re: Do milaemalka 19.10.10, 17:01
                Hej Mila,
                dzięki za słowa otuchy.
                Niedługo wybieram się do gastrologa, ciekawe co mi powie.
                Znalazłam moje wyniki B12, rok temu miałam 43% normy a obecnie mam 25% ( wynik 311 przy normie 191 do 633)
                Słyszałam też ostatnio od znajomej lekarki, że odchodzi się od podawania zastrzyków z żelazem bo nadmiar nie jest wydalany tylko krąży w organizmie i uszkadza narządy. Może słyszałaś coś na ten temat? Radziła mi pozostać przy tabletkach. Tylko czy mój żołądek to wytrzyma? Już ponad 2 lata biorę żelazo w tabletkach i efekt jest słaby.

Pozdrawiam,
                Agnieszka

-------------------
                aga_mama_zosi to ja
                • milaemalka Re: Do milaemalka 19.10.10, 20:04
                  Skoro tak mówiła ,to pewnie tak jest.Gdybym dzisiaj miała wybór jak przyjmować żelazo to wzięłabym 5 zastrzyków.Ale u mnie żoładek zaczął się ostro buntowac przed następnymi tabletkami.Gdy znów ferrytyna spadała i wzięłam 1 tabletkę,czułam sie jakbym dostałą cios w żoładek. Też mnie martwi ta wysoka ferrytyna ale hematolog to zlekceważył .Byłam u niego pierwszy i ostatni raz .W ogóle szkoda słow .Zostałam potraktowana jak hipochondryczka.Chciałam zalegalizowac jakoś sprawę podawania wit B12.Owszem wystawił mi ćoś takiego ,że mam dostawac stale raz w mc wit B12 ale 100.Nic nie pomogło ,że to mało.Ze ponad rok brałam co 3 tygodnie 1000 bo dłużej nie wytrzymywałam.A dopiero od maja biorę co mc.Patrzył na mnie jakbym nie wiedziała co mówie.Tak sie wkurzyłam ,że załowałąm ,ze w ogóle poszłam
                  • aga_nie Re: Do milaemalka 20.10.10, 16:55
                    Witaj,
                    ciężko wytrzymać z tymi lekarzami, ciężko...
                    Ja dzisiaj byłam u gastrologa, powiedział, że gastroskopię to dopiero po urodzeniu dziecka mogą mi zrobić i w zasadzie tyle się dowiedziałam na tej wizycie. Powiedział jeszcze, że jestem szczęściarą, że nie mam dolegliwości żołądkowo-jelitowych, które w ciąży często się nasilają.
                    Zalecił mi wizytę u hematologa i tyle.
                    Wydaje się, że poziom przeciwciał nie zrobił na nim wrażenia, gastroskopia jest najważniejsza do diagnozy.

No to pozostaje mi czekać i zobaczę co powie mi hematolog. Mam nadzieję, że jakiś sensowny. Zapisałam się do poleconego przez gastrologa.

Pozdrawiam,
                    Agnieszka

-------------------
                    aga_mama_zosi to ja
                    • milaemalka Re: Do milaemalka 21.10.10, 12:33
                      A że w ciazy nie wskazane denerwowanie sie ,to lepiej po lekarzach nie chodzić smile Robiłam badania witaminy co miesiac .Trzy wyniki spadajacej witaminy ( z tego 2 poniżej normy) plus przewciwciała dodatnie i dopiero dostałam zastrzyki.Dlatego radziłam Ci robić badania .Będziesz widziałą co sie dzieje. Pozdrawiam i życzę zdrówkaMila
        • daxter Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 08.08.22, 12:35
          Witamina B12 jak i wszystkie z grupy B to witaminy tzw wzrostowe ,powodują wzrost i dobrych i złych komórek dlatego onkolodzy zakazują podawania.
      • devilyn Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 24.10.10, 15:59
        Jestem osobą po chorobie nowotworowej i witaminy podaje się jak najbardziej. Te z grupy b też.
        Wyjątek stanowią białaczki.
        • sylwia_zi Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 29.10.10, 13:34
          chciałabym a propos lekarzy i tego tematu...
          spotkałam się z mamą w przychodni i był doktor. Zaatakowałyśmy go na korytarzu. Zaczelam ja, ze skoro w gastroskopii wyszlo zanikowe zapalenie blony sluzowej zoladka to warto byloby zbadac przeciwciała i czynnik castle'a. Spojrzal na mnie i mowi - po co??? ze to znaczenie wylacznie naukowe i zlecil wylacznie sprawdzic poziom B12. A ja na to ze moze i ferrytyne (wypadają włosy). Znow bylo - po co? Fakt, uspokoil, ze B12 mozna podawac, co juz wiedzialam od Was.
          Dodatkowo, chyba o tym gdzies pisalam, mama byla w szpitalu dermatologicznym, ze strasznym uczuleniem, porobili badania i swteirdzili, ze od tarczycy i do endokrynologa. Odseslali z kwitkiem.
          Ja nie mam pojecia kiedy w koncu trafimy na lekarza, ktory uzna, ze poza TSH, warto sprawdzic fT3 i fT4... i pytac pacjenta jak się czuje...
          niby wszyscy wiedzą o "worku chorob autoimmunologicznych"
          predzej wylysieje i z nerwow wyjde zanim znajde fachowca.
          Jak czytam Was rece opadają na ignorantów
          to jest chore ze lekarzom trzeba sugerowac ze moze to od tego czy tamtego
          niestety tak wyglada leczenie przynajmniej w mojej rodzinie, gdzie leczę się ja, moja córka i moja mama.
          pozdrawiam Was i zdrowka zyczę
          • milaemalka Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 01.11.10, 20:55
            Jeżeli lekarz mamy zlecił badanie wit B12 to już jakis postęp.U mnie mimo stwierdzonego zanikowego zapalenia nic nie zlecał.Gdybym sama nie zrobiła badan leczył by tylko Ortanolem i Ulgastanem. U mnie poblemy z żoładkiem sa tez przyczyną nieustannych braków magnezu i potasu.Zauważyłam równiez ,ze nie trawie tabletek na serce o przedłuzonym uwalnianiu.Jem teraz takie starszego typu.Podobnie zrezygnowałam z Caldyum i zazywam Aspargin.. W szpitalu dermatologicznym prawdopodobnie mieli rację.Sporo osób z hashimoto miało problemy skórne.U mnie wysypki ustapiły kilka miesiecy po podwyzszeniu hormonów tarczycy do ponad 60%normy.Drugą przyczyna jest niski poziom wit B12. Moja mama drapie sie do krwi..Zadne maści nie pomagają.Miała bardzo dużą anemie z niedoboru Wit B12 i niedoczynność.Jeszcze potrwa zanim z tego wyjdzie.Szkoda,ze mnie wczesniej nie posłuchała
            • natalllka_87 do Milaemalka 02.11.10, 13:16
              Mam problem z zlądkiem już dośc długo, miałam robioną gastroskopię 2 razy i wychodziło mi zapalenie żołądka, kiedy mnie boli żołądek to przyjmuję controloc, a boli mnie prawie cały czas... lekarz na to odpowieda że zapalenie żolądka ma to do siebie że ciężko się go pozbyc i często powraca i nic na to nie można poradzić, do tego od roku leczę się na hashi i tu mam pytanie do Ciebie czy może to byc powiązane z tym co opisywałaś w tym poście? wolę się dowiedziec czy te ciagle problemy z zolądkiem moga miec źródło gdzie indziej...czy poprostu muszę się już pogodzic z tymi problemami żolądkowymi...
              Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedźsmile
              • milaemalka Re: do Milaemalka 02.11.10, 22:35
                Zapalenie błony śluzowej żoładka może być zanikowe lub nie zanikowe.Pisałam o zanikowym wywołanym przez przeciwciałą Wpisując hasło; zapalenie zoladka ;możesz sporo znalezc na ten temat. Niezaleznie od przyczyn ulge przynosi dieta. Nie pisałaś czy miałaś pobrane wycinki.Badanie histopatologiczne okresla rodzaj zapalenia..Jest to wazne ,bo przy autoimmunologicznym charakterze zapalenia -obecnosc przeciwciał- musimy zachowac wieksza czujność,sprawdzac jak zmienia sie stan zoładka.
    • vayneilia Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 24.05.19, 14:19
      Co to znaczy ''dużo''? Jak mam wynik 1:100 przeciwciał przeciwko komórkom okładzinowym to jest to wysoki czy niski wynik?
      • vayneilia Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 24.05.19, 15:05
        Mi jeden raz wyszedł wynik 1:100 dodatni, drugim razem wyszlo ujemnie. Czynnik Castle'a ujemny. Mam problemy żołądkowo - jelitowe i problemy neurologiczne.
        • laura.phys Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 27.05.19, 09:48
          To zbadaj poziom b12 i koniecznie idź do lekarza najlepiej neurologa , bo problemy neurologiczne mogą wynikać z deficytu b12
    • iwonka525 Re: Przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym zo 05.05.22, 12:51
      Witam milaemalka, mam nadzieję że odczytasz te wiadomość choć to juz 12 lat, bardzo prosze o kontakt iwona525@tlen.pl
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka