Wiele z hashimotek ma problemy z niskim poziomem Wit B12.Przyczyn jest sporo (np narkoza) Mozecie je znależc w internecie.Chciałam napisac kilka słow o swoich problemach które sa spowodowane przeciwciałami.Tak jak przeciwciała niszcza nam tarczycę tak inne moga niszczyć zoładek .Tylko nie wpadajcie w panike.Niewielkie ilości przeciwciał przewciwko komórkom okładzinowym żoładka mogą nie miec znaczenia klinicznego Mogą wystepowac w zwiazku z zapaleniem tarczycy,bielactwem.Problem jest wtedy gdy jest ich dużo .Junkersica w poście ;Do milaemalki "pytała mnie a ja unikałam odpowiedzi bo sama sie bałam.Piszę o tym .bo jest tam post Rostedy,który warto przeczytac. Mój gastrolog sprawę zlekcewazył.Zrobił gastroskopie badanie histopatologiczne z którego wynikąło ,ze mam zanikowe zapalenie błony sluzowej zoładka.Zrobiłam badania( prywatnie) na przewciwciała przewciwko komórkom okładzinowym żoładka APCA i czynnikowi Castlea.Wyszły obydwa a tych pierwszych max.W lutym będą 2 lata jak byłam na gastroskopii.Wiem ,że powinnam zrobić badanie.Miałam zmiany zapalne przełyku ,żoładka i dwunastnicy.Gastroskopia była okropnie bolesna i jeszcze ponad mc po niej nie mogłam jeść.Mysle o połknięciu kapsułki ale to sporo kosztuje. Przy zmianach- takich jakie mam- powinnam zachowywac diete.Trzymałam kilka miesiecy .Póżniej jadłam już prawie wszystko,zachowując rozsądek.Żadnego jadania na mieście.Nie pije alkoholu ,odstawiłam nawet czekoladki z alkoholem.Unikam ostrych przypraw .W tym roku jadłam wszystko aż mi rozum odjęło i zjadłam 2 zabki czosnku bez chleba.Chciałam sie przed sezonem grypowym wzmocnić.Od tego czasu już 3 tyg jestem na diecie a jeszcze czuje jakby pieczenie w jelitach. Mam tabletki -Ortanol-obniżaja one kwasowośc zoładka .Biorę je tylko wtedy ,gdy coś sie dzieje.Przedostatnio w grudniu po świetach

i teraz po tym czosnku.Piję teraz Ulgastran i zaparzam siemie lniane. Wydaje mi sie ,ze siemie jest najlepsze.Moja mama wyleczyła nim sobie żoładek.
Jezeli badania wykaza przeciwciała w duzej ilosci przeciwko komórkom okładzinowym żoładka
to jest podstawa do podawania Wit B12 . Trzeba iśc do gastrologa .Jezeli sa zmiany zapalne, uwazac na to co sie je .Jęzeli sa przeciwciałą przeciwko czynnikowi Castlea to równiez jest koniecznośc przyjmowania zastrzyków przez całe zycie.Poniewaz bez tego czynnika witamina b12 nie dostanie sie do krwi.