jola_wroc
19.03.11, 17:44
wiek -28lat
waga 54kg przy 155cm
TSH 4,62 (0,27-4,20)
anty-TPO >600
FT3 3,40 (2,00-4,40)
FT4 1,12 (0,93-1,70)
p/c p. receptorom TSH 0,34 (wynik ujemny poniżej 1,8)
CEA 0,9 ( norma poniżej 3,8)
USG: tarczyca o gładkich, ale nieostrych zarysach, w całości nieco większa, o wymiarach:
płat prawy - 2,2x1,8x5,7cm( obj 10,9ml)
płat lewy - 2x1,8x5,7 (obj 9,6 ml)
cieśń grubości 0,3cm. Tarczyca o niejednorodnej i obniżonej echostrukturze - "plamistej", z obecnością licznych, różnej wielkości, hipoechogennych obszarów. Przepływy naczyniowe w miąższu tarczycy w opcji dopplerowskiej wzmożone.
Obustronnie w górnym piętrze szyji widoczne pojedyncze, hipoechogenne, nieco większe (wielkości do 1,4x06cm) węzły chłonne, bez cech patologicznego unaczynienia. Poza tym wzdłuż dużych naczyń szyjnych powiększonych węzłów nie uwidoczniono.
Obraz przemawia za chorobą autoimmunologiczną
Objawy jakie zauważam (nie wiem czy wszystkie od tarczycy):
-ciężko mi wstać rano - 8h snu to troche za mało, gdy nie musze wstawać śpie ok 12h
-zanik libido
-nerwowość, nieświadome zaciskanie zebów)
-płaczliwość
-słaby apetyt - niewiele jem ale waga ciągle na tym samym poziomie.
-brak ochoty na aktywnośc fizyczną
-niskie ciśnienie
-uczucie zimna - to różnie, ale zazwyczaj ubieram się cieplej od innych - śpie w skarpetkach.
-nieregulare cykle
- nie cierpie łykać tabletek - dosłownie czuje przełykane pigułki na całej długości przełyku ;/
-opadanie powiek z przewagą lewej (endo zalacił neurologa - a ten badania w kierunku miastenii ocznej)
-od jakiegoś czasu czerwone plamy na twarzy i szyji - nie stwierdziłam jeszcze z jakiego powodu się pojawiają ale wystarczy, że się lekko podrapie (nawet nieświadomie chyba to robie) i juz wyglądam jakbym się poparzyła dermatolog stwierdziła, że naczynka pękające - nie jestem pewna. Napewno nie pojawiają się w stresowych sytuacjach.
Endo przepisał euthyrox 25 (twierdzi, że docelowa dawka będzie wyższa - narazie przez 2 miesiące to i później TSH - sprawdzić czy dalej wzrasta bo nie wie w jakiej fazie jest)
Dzieci nie mam, nie próbuje narazie mieć.
Doczytałam gdzieś, że właśnie opadanie powiek jest w objawach neurologicznych tarczycy, ale endo tego nie wiąże. Ale jeśli chodzi o miastenie oczną to nie mam żadnych innych objawów.
Czy to hashimoto? Czy opadanie powiek może być związane z tym?