Dodaj do ulubionych

Czy coś z tym robić?

28.03.11, 17:43
Witam
Właśnie odebrałam badania hormonów i wyglądają tak;

FT4 28.57% [wynik 2.03, norma (1.45 - 3.48)]

FT3 23.68% [wynik 0.98, norma (0.71 - 1.85)]

TSH 1,855 norma (0,47 - 4,64)

I moje pytanie czy coś z tym robić tzn na moje laickie oko procenty nie są za blisko 50 % ale wielkościowo są do siebie zbliżone, tsh chyba nie tragiczne ..........no ale nie wiem.Badania robiłam bo jako nastolatka miałam leczona tyroidyną młodzieńczą niedoczynność a teraz jestem po ciąży - 6 msc i zrobiłam kontrolnie.Aha badania robione przed ciążą leżą gdzieś głęboko ale pamiętam ze tsh było ciut niższe.
Obserwuj wątek
    • ona1.2.3.4.5.6 Re: Czy coś z tym robić? 28.03.11, 23:09
      a jak sie czujesz? dobrze? czy cos Ci dolega?

mysle ze lepszy obraz calosci da zbadanie przeciwcial antyTPO i antyTG oraz USG tarczycy.
      • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 08:10
        Generalnie nie czuje sie źle zrobiłam morfologie i wyniki mam jak młody byk - badania tarczycy były profilaktycznie bo boje się żeby coś się nie rozjechało - za jakiś czas planujemy 2 ciążę.
        Czy plasowanie sie w tych "dolnych" procentach to może byc taka uroda czy też wskazuje że tarczyca jest lekko leniwa? Badania na pewno za jakiś czas powtórzę i gdyby było coś nie tak to i te przeciwciała zrobię.
        • aleksandra_01 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 10:10
          > Czy plasowanie sie w tych "dolnych" procentach to może byc taka uroda czy też w
          > skazuje że tarczyca jest lekko leniwa? Badania na pewno za jakiś czas powtórzę
          > i gdyby było coś nie tak to i te przeciwciała zrobię.

moim zdaniem te poziomy ft3 i ft4 nie są dobre i prawidłowe dla osoby młodej
          i planującej w najbliższym czasie ciążę. ja bym nie czekała z dalszą diagnostyką.
          tsh nie u wszystkich reaguje prawidłowo wzrastając - niestety.
          zacznij od usg tarczycy, tam powinno być coś widać i pamiętaj aby zapytać radiologa,
          czy tarczyca nie jest za mała. oni mają tendencję do tego żeby widzieć tylko
          za dużą tarczycę, więc warto zwracać na to uwagę.

dlaczego uważasz, że rok po porodzie wyniki mogą być jeszcze niemiarodajne?
          one są miarodajne, tylko przy ich ocenie trzeba patrzeć na całą sytuację
          człowieka, a nie tylko na same cyferki.

a.
          • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 14:57
            Ja tak na czuja uważam że one są miernawe tzn; mogłyby być wyższe; z tym że ja nie taka młoda, mam 37 lat big_grin .Trochę żałuję że nie robiłam tych hormonów przed ciąża tzn robiłam T3 i T4 ale to podobno nie to samo teraz bym sobie porównała.
            Rodziłam pół roku temu i generalnie ginekolog /co prawda/ kazał hormonalnie się badać dopiero po ok roku gdyż teraz wszystkie hormony jeszcze świrują a tarczyca głównie, niemniej chce tego dopilnować więc za rada pewnie usg zrobię.
            • hashi-tess Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 20:56
              kozica111 napisała:

> Ja tak na czuja uważam że one są miernawe tzn; mogłyby być wyższe; z tym że ja
              > nie taka młoda, mam 37 lat big_grin .

ale to nie ma znaczenia. Jesteś w kwiecie wieku,
              gdzie Ci do staruszki 90- letniej!!!

Trochę żałuję że nie robiłam tych hormonów prze
              > d ciąża tzn robiłam T3 i T4 ale to podobno nie to samo teraz bym sobie porównał
              > a.
              > Rodziłam pół roku temu

urodziłaś w terminie siłami natury?

i generalnie ginekolog /co prawda/ kazał hormonalnie się
              > badać dopiero po ok roku gdyż teraz wszystkie hormony jeszcze świrują

Okres poporodowy trwa 6 tygodni, a nie cały rok.
              Ten medyk ma jakieś średniowieczne info.

a tarczy
              > ca głównie, niemniej chce tego dopilnować więc za rada pewnie usg zrobię.

Nie mów pewnie. Po prostu je wykonaj.
              W końcu to Twoje zdrowie, a nie jakiegoś medyka.
              • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 21:53
                W terminie /prawie - 39 tydzień ale dziecko donoszone/ - poród wywoływany zakończony cc.
                • hashi-tess Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 22:08
                  kozica111 napisała:

> W terminie /prawie - 39 tydzień ale dziecko donoszone/ - poród wywoływany zakoń
                  > czony cc.

miałam to napisać.
                  • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 30.03.11, 11:01
                    Hashi-tess myślisz że to się jakoś łączy?
                    • hashi-tess Re: Czy coś z tym robić? 30.03.11, 11:12
                      na przykładzie bliskiej mi osoby,
                      myślę, że tak. Dlatego o to zapytałam.
                      Osoba ta w trakcie porodu była już w nieleczonej niedoczynności.
    • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 08:53
      A i jeszcze pytanie kiedy tak naprawdę robić badania - czy w ogóle teraz miało to sens skoro rok po porodzie jest traktowany jako niemiarodajny?Jak myślicie?
      • ona1.2.3.4.5.6 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 12:02
        niestety nie znam sie jak to z ciaza jest. Ale -mysle ze USG i rozmiar tarczycy to niezalezne sa od ciazy

a radiolodzy za przeproszeniem czasem g. wiedza, albo nie lubia sie wdawac w dyskusje. ewentualnie moze nie chca wydawac zabardzo osadow, zeby nie bylo potem na nich cos. jak mialam robione usg ostatnio i wyszlo ze tarczyca 3ml(tzn pozniej obliczylam sama) to radiolog sie nie przejal i powiedzial ze w porzadku (bo zobaczyl ze jeden wymiar tarczycy sie zwiekszyl, ale nie zauwazyl ze inne sie zmniejszyly, czyli suma sumarum obj tarczycy tez)
        • ona1.2.3.4.5.6 Re: Czy coś z tym robić? 29.03.11, 12:05
          czasem mozna na forum wyczytac ze lekarze zalecaja dla planujacych ciaze aby tsh bylo w okolicach 1, idac droga dedukcji ,aby tez dla dzieciaczka w brzuszku starczylo hormonow, to ft3 i ft4 lepiej zeby bylo wyzsze (takie moje przypuszczenia)
    • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 02.04.11, 08:25
      Dziewczyny, ale czy dobrze rozumuję że te wyniki świadczą o niedoczynności? Czy wg Waszego doświadczenia ona jest duża?
    • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 02.04.11, 08:43
      Jeszcze może dopisze o "objawach" generalnie do większości przywykłam ale teraz po ciąży część mi daje bardziej w kość /chyba dlatego poszłam zrobić te badania/ - ja uznawałam większość z nich z normalna bo mam je długo ale jak czytam Wasze posty to dochodzę do wniosku że to wcale nie norma a wiec; bóle stawów - mrowienia i ciągnięcia zazwyczaj zaczyna się koło 8 i potrafi nagle np koło 14 ustać i wtedy też czuje "cieplejsze" nogi bo tak to mam lodówy / nawet jak idę na masaż to się masażyście śmieją/ - było to kwitowane zawsze słabym krążeniem obwodowym.Ciśnienie; 100/60, 105/68 ale dość wysoki puls ; ok 100 /ciśnienie badam często i taka jest średnia/ Senność - ale śpiochem to ja zawsze byłam.Generalnie lepiej czuje sie latem a teraz to niekoniecznie......Aha skóra sucha. bardzo nasilone po ciąży rogowacenie około mieszkowe.
    • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 02.04.11, 08:56
      A mam jeszcze pytanie czy można mieć niedobór ferrytyny i dobre wyniki morfologii?
      • aleksandra_01 Re: Czy coś z tym robić? 03.04.11, 14:00
        kozica111 napisała:

> Wiem że forum to nie lekarz ale chyba się tu więcej dowiem;
        > Proszę odpowiedzcie;
        > 1- czy można mieć dobra morfologie i kiepską ferrytynę/b12/magnez/wapń?
        > 2-jak się ma poziom T3 do Ft 3 i T4 i FT4?
        > 3-jak wg własnego doświadczenia postrzegacie mój poziom hormonów - tsh bliskie
        > 2 a FT 3 i Ft 4 w średnich pułapach 20 %?
        > 4-czy problemy skórne; bardzo silne rogowacenie na ramionach udach może mieć zw
        > iązek z niedoczynnością?
        > 5- czy mógłby mi ktoś z własnego doświadczenia lub doświadczenia swoich bliskic
        > h opisać temat poporodowego zapalenia tarczycy; czy to jest wtedy nadczynność c
        > zy niedoczynność, jakie objawy...
        > 6-proszę o i rozwinięcie tematu prolaktyna a hormony tarczycy
        > 7- mój wynik testy na niedoczynność to 52, czy to dużo?
        > 8- można mieć niedoczynność i hashimoto czy to się wyklucza?
        > 9- czy zapalenie tarczycy zawsze daje obraz na usg?
        > dzieki
        • aleksandra_01 Re: Czy coś z tym robić? 03.04.11, 14:40
          > > 1- czy można mieć dobra morfologie i kiepską ferrytynę/b12/magnez/wapń?

nie wiem jak ma się do tego wapń i magnez, ale można mieć niską ferrytynę i b12
          i dobrą, idealną morfologię. jak poczytasz co oznaczają poszczególne parametry morfologii
          to zrozumiesz dlaczego. dany parametr może być np. podwyższony przy niskim b12,
          a jednocześnie obniżony przy niedoborze żelaza (niska ferrytyna) - czyli być w środku normy.

> > 2-jak się ma poziom T3 do Ft 3 i T4 i FT4?

T4 i T3 są to nieaktywne formy hormonów tarczycy. One po prostu są,
          a gdy zachodzi potrzeba organizm może je wykorzystać, zamieniając
          w aktywne ich formy, działające w organizmie - ft4 i ft3.
          Badamy właśnie te wolne formy, gdyż ich działanie ma wpływ na
          samopoczucie itd. W tabletkach jest nie aktywna forma euthyrox=t4.

> > 3-jak wg własnego doświadczenia postrzegacie mój poziom hormonów - tsh bl
          > iskie
          > > 2 a FT 3 i Ft 4 w średnich pułapach 20 %?

nie zawsze tsh prawidłowo odzwierciedla pracę tarczycy. dla mnie bardziej
          wiarygodne są poziomy hormonów produkowanych przez tarczycę. skoro jest ich
          mało tzn., że tarczyca mało pracuje. a czy taka ilość komuś odpowiada czy nie
          to odrębna kwestia. może 90letniej osobie tyle by wystarczyło. ilość hormonów
          zmniejsza się wraz z wiekiem.

> > 4-czy problemy skórne; bardzo silne rogowacenie na ramionach udach może m
          > ieć zw
          > > iązek z niedoczynnością?

problemy z suchą skórą i rogowaceniem naskórka są typowe przy niedoczynności
          tarczycy. zazwyczaj dotyczą łokci, kolan i pięt. chociaż mi sypała się skóra z twarzy.

> > 5- czy mógłby mi ktoś z własnego doświadczenia lub doświadczenia swoich b
          > liskic
          > > h opisać temat poporodowego zapalenia tarczycy; czy to jest wtedy nadczyn
          > ność c
          > > zy niedoczynność, jakie objawy...

poporodowe zapalenie tarczycy charakteryzuje się tym, że pojawia się do chyba roku
          po porodzie, ma szybki przebieg i samoistnie ustępuje po roku lub dwóch. może
          również przekształcić się w trwałą niedoczynność. trudno opisywać objawy,
          nawet przy nie poporodowym zapaleniu tarczycy można mieć trochę objawów
          nadczynnch a trochę niedoczynnych. ale generalnie objawy takie jak przy hashimoto.
          myślę, że poporodowe zapalenie tarczycy miałoby całkiem dobry obraz usg,
          gdyż w tak krótkim czasie tarczyca nie powinna być jeszcze zbyt zniszczona.

> > 6-proszę o i rozwinięcie tematu prolaktyna a hormony tarczycy

w niedoczynności tarczycy organizm przestaje funkcjonować normalnie.
          a układ hormonalny jak sama nazwa wskazuje jest zbiorem zależności
          pomiędzy różnymi hormonami i innymi elementami. jak w jednym
          miejscu coś się dzieje w z hormonami to w innym miejscu z innymi
          hormonami też będzie się dziać. i tak jest między hormonami tarczycy
          a prolaktyną, że prolaktyna jest podwyższona. a uzupełnienie
          hormonów tarczycy powoduje samoistny spadek prolaktyny.
          nie wiem czy taka odpowiedź Ci wystarczy, jak nie to później
          poszukam jakiegoś konkretnie biochemicznego rozpisania tych zależności.

> > 8- można mieć niedoczynność i hashimoto czy to się wyklucza?

można mieć chorobę hashimoto, podczas której tarczyca ulega zniszczeniu
          i efektem tego jest zbyt mała ilość hormonów = niedoczynność;
          można mieć niedoczynność tarczycy bez choroby hashimoto,
          np. po operacyjnym usunięciu tarczycy, po naświetlaniach, dużych dawkach litu, niedoborze jodu i tak dalej.

> > 9- czy zapalenie tarczycy zawsze daje obraz na usg?

tak, chociaż czasami jednym efektem jest mniejsza tarczyca niż normalnie,
          bez naruszania echogeniczności, guzków itd. ale to się rzadko zdarza,
          najczęściej widać dużo cech zapalenia.

a.
          • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 03.04.11, 14:45
            Dzięki Aleksandro.
    • kozica111 Re: Czy coś z tym robić? 05.04.11, 15:07
      Zrobiłam usg i przeciwciała -tarczyca wielkość; prawy płat 42 mm, szer 19 mm grub.15 mm
      lewy 44mm, szer 15mm, grub 16 mm, cieśń grubość 4 mm - wymiary chyba prawidłowe jak myślicie?

przeciwciała; ATPO 11,9 < 12
      ATG 14,4<34 czyli tez ok - i teraz zastanawiam sie czy w świetle tych wyników i 1 badań oraz mojego samopoczucia zimnego śledzia coś z tym robić czy uznać ze taka moja uroda i przywyknąć, lekarz chyba się nie przejmie ........
      • aleksandra_01 Re: Czy coś z tym robić? 06.04.11, 21:06
        > jak myślicie?

pp 5,9ml
        pl 5,2ml
        razem 11,1ml
        czyli trochę mniejsza niż być powinna.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka