Dodaj do ulubionych

wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników

29.03.11, 22:20
Witam,
Parę miesięcy temu dowiedziałam się, że mam hashimoto i powoli próbuje to wszystko w miarę ogarnąć, ale niestety wiele rzeczy jeszcze mnie zaskakuje. Gdyby ktoś chciał zerknąć na moją historię, którą opisałam na innym forum i zechciał podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem byłabym ogromnie wdzięczna smile
link do mojej historii:
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,117448302,117448302,prosba_o_interpretacje_wynikow.htmlpozd.
Obserwuj wątek
    • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 29.03.11, 22:25
      coś pokręciłam i jeszcze raz podaję link
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,117448302,117448302,prosba_o_interpretacje_wynikow.html
    • hashi-tess Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 29.03.11, 23:36
      zaglądanie na odległość to nie najlepszy pomysł.
      Może napisz coś bliżej o swoim problemie.
      • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 08:29
        ok smile
        Witam,
        właściwie to ja dopiero zaczynam swoją "przygodę" z tarczycą. Bardzo Was proszę o uwagi i spostrzeżenia na temat moich wyników. Zaczęło się od tego,że w grudniu 2009 bardzo źle się czułam, wstawałam rano z opuchniętą twarzą i oczami i postanowiłam zrobić badanie hormonów:
        grudzień 2009
        TSH 1,836 norma(0,27-4,70)
        FT3 2,79 norma (2,59-5,38
        FT4 0,98 norma(0,70-1,55)
        Uznałam, że wszystko jest w normie i nic z tym nie zrobiłam. Teraz już wiem, że źle. Zgoniłam to trochę na hormonalną terapię zastępczą, bo w tym czasie właśnie zaczęłam brać femoston, gdyż zdiagnozowano u mnie w wieku 36 lat przedwczesną menopauzę.

I tak minął prawie rok, a ja dalej źle się czułam. Myślałam, że przez tą menopauzę, bo objawy mogą być podobne:depresja, brak koncentracji, pogorszona pamięć, ciągłe uczucie zimna, bardzo sucha skóra, no i doszły jeszcze zaburzenia widzenia (mogłabym jeszcze długo wyliczać). Trafiłam do okulisty, neurologa i wszystko ok., ale kazano mi jeszcze zrobić usg tarczycy i tu już nie było tak fajnie:
        płaty tarczycy symetryczne, lewy niejednorodny echogenicznie -bez guzków, prawy niejednorodny echogenicznie-widoczne dwa guzki: obwodowo izechogeniczny 9,7mm, oraz w górnym biegunie hipoechogenizny 5,5mm, w badaniu dopplerowskim nieunaczynione.
        W obu płatach rozsiane obszary osłabionej echogeniczności o charakterze nacieków limfocytarnych- obs w przebiegu choroby Hashimoto, celem weryfikacji s. BAC
        płat lewy 53mmx15mmx16mm, płat prawy 53mmx16mmx15mm

Zrobiłam też biopsje i oto wynik:
        Rozpoznanie kliniczne: guzek tarczycy
        wynik: Obszar śr. 10 mm w prawym płacie tarczycy: w rozmazach liczne komórki limfoidalne, histiocyty, gniazda i grupy tyreocytów, erytrocyty. Obraz cytologiczny przemawia za przewlekłym zapaleniem tarczycy.
        A teraz moje wyniki przed leczeniem:
        październik 2010
        TSH 1,24 norma (0,27-4,20)
        FT4 56.41% [ wynik 1.37, norma (0.93 - 1.71)]
        FT3 33.90% [ wynik 2.84, norma (2.04 - 4.4)]
        anty TG <20 norma (poniżej-40)
        antyTPO 302 norma (poniżej-35)
        TRAK 1,18 norma (0-1,50)
        Badałam też ferrytynę i b12
        Ferrytyna na początku była poniżej normy, po dwumiesięcznej suplementacji tradyferon fol niewiele się podniosła. Dłużej nie mogłam łykać, bo siadł mi żołądek, więc zrobiłam przerwę
        FERRYTYNA 22.63 norma (20-250) 1.14%
        b12 była niska,ale w normie.Dostałam zastrzyki, ale jeszcze nie robiłam badania kontrolnego.
        Ponieważ źle się czułam lekarz wdrożył leczenie euthyroxem 50
        A teraz moje wyniki po lekach
        Luty 2011
        TSH 1.424 norma (0.27-4.70) 26.05%
        FT3 -6.81% [ wynik 2.4, norma (2.59 - 5.38)]
        FT4 52.94% [ wynik 1.15, norma (0.7 - 1.55)]
        Ponieważ nie zauważyłam poprawy samopoczucia, a FT3 spadło poniżej normy, lekarz kazał mi wziąć euthyrox 75.
        Podczas zwiększania dawki zaczęła boleć mnie głowa,ale jakoś łykałam dalej. Niestety na tej dawce wytrzymałam tylko 3 tyg. i 2 dniu, bo zaczęłam źle się czuć: pojawiły się biegunki, ciągły niepokój, nerwowość i czułam, że brakuje mi tchu, nawet sznurując buty sad
        Zrobiłam badania
        marzec 2011
        TSH 0,891 norma 0,27-4,70
        FT4 80.00% [ wynik 1.38, norma (0.7 - 1.55)]
        FT3 13.26% [ wynik 2.96, norma (2.59 - 5.38)
        Powiem szczerze, że byłam zaskoczona wynikiem, bo czuję się tak jakbym przedawkowała hormony, a wynik mówi co innego.
        Przed badaniem oczywiście nie łykałam E i potem z premedytacją nie połknęłam po badaniu i w tym dniu czułam się wyśmienicie. Ten ciągły niepokój zniknął smile
        I tak się zastanawiam, czy mogę całkowicie odstawić euthyrox i za jakiś czas sprawdzić hormony, czy raczej nie ryzykować? Lepiej czułam się na dawce 50, nawet gdy FT3 było poniżej normy.
        Doczytałam jeszcze, że estrogeny utrudniają przemianę t4 do t3 a ja ze względu na przedwczesną menopauzę jestem na HTZ, więc dostarczam sobie estrogeny codziennie, bo inaczej nie funkcjonuje. No i na dodatek w styczniu miałam rezonans i niestety mam podejrzenie mikrogruczolaka.
        Co o tym myślicie? Odstawić euthyrox?
        Oczywiście nie podejmiecie za mnie decyzji, ale argumenty za i przeciw byłyby mile widziane.
        (do lekarza też jestem umówiona)
        pozd.
        • wierka-5 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 08:51
          JAK CZYTAM O MENOPAUZIE W WIEKU 36 LAT to przypomina mi się moja historia też miałam w tym kierunku robione badania. Zacytuję tu słowa lekarza wykonującego USG
          " niedługo dzieci będą mi tu przysyłać, zamiast szukać przyczyn wszystko zwalają na menopauzę"
          Przede wszystkim należy leczyc tarczycę.Jej zła praca zaburza hormony płciowe.
          Zastanawiałam bym się nad terapią zastępczą i z niej zrezygnowała, bo ona też ma swoje objawy uboczne i nie wiadomo od czego żle się czujesz.
          Gdy wyrównasz hormony, a to trochę trwa nawet do 2 lat, wszystko powinno wrócić do normy.
          Jeśli nie, to wtedy można będzie się nad tym zastanowić nad szukaniem innej niż tarczyca przyczyny.
          Podczas zwiększania dawek eutyroksu zdarza się, że żle się czujemy- poczytaj o tym na forum.
          Szczególnie wtedy gdy w niedoczynności byliśmy długo.
          Czytaj jak najwięcej o swojej chorobie, nie licz tylko na lekarzy, obserwuj się zapisuj dawki, wyniki i samopoczucie.
        • hashi-tess Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 10:00
          apolonia2010 napisała:

> ok smile
          > Witam,
          > właściwie to ja dopiero zaczynam swoją "przygodę" z tarczycą. Bardzo Was proszę
          > o uwagi i spostrzeżenia na temat moich wyników. Zaczęło się od tego,że w grudn
          > iu 2009 bardzo źle się czułam, wstawałam rano z opuchniętą twarzą i oczami i po
          > stanowiłam zrobić badanie hormonów:
          > grudzień 2009
          > TSH 1,836 norma(0,27-4,70)
          > FT3 2,79 norma (2,59-5,38
          > FT4 0,98 norma(0,70-1,55)
          > Uznałam, że wszystko jest w normie i nic z tym nie zrobiłam. Teraz już wiem, że
          > źle. Zgoniłam to trochę na hormonalną terapię zastępczą, bo w tym czasie właśn
          > ie zaczęłam brać femoston, gdyż zdiagnozowano u mnie w wieku 36 lat przedwczesn
          > ą menopauzę.
          >
          > I tak minął prawie rok, a ja dalej źle się czułam. Myślałam, że przez tą menopa
          > uzę, bo objawy mogą być podobne:depresja, brak koncentracji, pogorszona pamięć,
          > ciągłe uczucie zimna, bardzo sucha skóra, no i doszły jeszcze zaburzenia widze
          > nia (mogłabym jeszcze długo wyliczać). Trafiłam do okulisty, neurologa i wszyst
          > ko ok., ale kazano mi jeszcze zrobić usg tarczycy i tu już nie było tak fajnie:
          > płaty tarczycy symetryczne, lewy niejednorodny echogenicznie -bez guzków, prawy
          > niejednorodny echogenicznie-widoczne dwa guzki: obwodowo izechogeniczny 9,7mm,
          > oraz w górnym biegunie hipoechogenizny 5,5mm, w badaniu dopplerowskim nieunacz
          > ynione.
          > W obu płatach rozsiane obszary osłabionej echogeniczności o charakterze naciekó
          > w limfocytarnych- obs w przebiegu choroby Hashimoto, celem weryfikacji s. BAC
          > płat lewy 53mmx15mmx16mm, płat prawy 53mmx16mmx15mm
          >
          > Zrobiłam też biopsje i oto wynik:
          > Rozpoznanie kliniczne: guzek tarczycy
          > wynik: Obszar śr. 10 mm w prawym płacie tarczycy: w rozmazach liczne komórki li
          > mfoidalne, histiocyty, gniazda i grupy tyreocytów, erytrocyty. Obraz cytologicz
          > ny przemawia za przewlekłym zapaleniem tarczycy.
          > A teraz moje wyniki przed leczeniem:
          > październik 2010
          > TSH 1,24 norma (0,27-4,20)
          > FT4 56.41% [ wynik 1.37, norma (0.93 - 1.71)]
          > FT3 33.90% [ wynik 2.84, norma (2.04 - 4.4)]
          > anty TG <20 norma (poniżej-40)
          > antyTPO 302 norma (poniżej-35)
          > TRAK 1,18 norma (0-1,50)
          > Badałam też ferrytynę i b12
          > Ferrytyna na początku była poniżej normy, po dwumiesięcznej suplementacji trady
          > feron fol niewiele się podniosła. Dłużej nie mogłam łykać, bo siadł mi żołądek,
          > więc zrobiłam przerwę
          > FERRYTYNA 22.63 norma (20-250) 1.14%
          > b12 była niska,ale w normie.Dostałam zastrzyki, ale jeszcze nie robiłam badania
          > kontrolnego.
          > Ponieważ źle się czułam lekarz wdrożył leczenie euthyroxem 50

a co z żelazem/ferrytyną???

> A teraz moje wyniki po lekach
          > Luty 2011
          > TSH 1.424 norma (0.27-4.70) 26.05%
          > FT3 -6.81% [ wynik 2.4, norma (2.59 - 5.38)]
          > FT4 52.94% [ wynik 1.15, norma (0.7 - 1.55)]

brak ferrytyny mści się brakiem przemiany T4 w T3.
          zajadałaś selen?

> Ponieważ nie zauważyłam poprawy samopoczucia, a FT3 spadło poniżej normy, lekar
          > z kazał mi wziąć euthyrox 75.

ten medyk nie ma zielonego pojęcia o hormonach tarczycy.

> Podczas zwiększania dawki zaczęła boleć mnie głowa,ale jakoś łykałam dalej. Nie
          > stety na tej dawce wytrzymałam tylko 3 tyg. i 2 dniu, bo zaczęłam źle się czuć:
          > pojawiły się biegunki, ciągły niepokój, nerwowość i czułam, że brakuje
          > mi tchu, nawet sznurując buty sad

typowe objawy nadczynności polekowej.

> Zrobiłam badania
          > marzec 2011
          > TSH 0,891 norma 0,27-4,70
          > FT4 80.00% [ wynik 1.38, norma (0.7 - 1.55)]
          > FT3 13.26% [ wynik 2.96, norma (2.59 - 5.38)
          > Powiem szczerze, że byłam zaskoczona wynikiem, bo czuję się tak jakbym przedawk
          > owała hormony, a wynik mówi co innego.

organizm daje Ci sygnały, które żle odczytujesz.
          to jest nadczynność polekowa.
          Masz bardzo dużo FT4,
          a bardzo mało FT3.
          Za dobre samopoczucie odpowiada FT3, które bierze się
          z przemiany FT4, w której udział bierze m.in. żelazo,
          wit. B12, kwas foliowy, selen i in.
          Wymieniłam te podstawowe, których mamy często niedobory.

> Przed badaniem oczywiście nie łykałam E i potem z premedytacją nie połknęłam po
          > badaniu i w tym dniu czułam się wyśmienicie. Ten ciągły niepokój zniknął smile

znów organizm sygnalizuje, że masz za dużą dawkę euthyroxu

> I tak się zastanawiam, czy mogę całkowicie odstawić euthyrox i za jakiś czas sp
          > rawdzić hormony, czy raczej nie ryzykować? Lepiej czułam się na dawce 50, nawet
          > gdy FT3 było poniżej normy.

nie odstawiaj euthyroxu! zmień tylko dawkę na niższą,
          rób to powoli, abyś znów nie miała problemów.
          Schodzenie z dawki jest zdecydowanie gorsze od
          podnoszenia jej.
          Proponuję co kilka dni zmniejszać o 6,25mg.

> Doczytałam jeszcze, że estrogeny utrudniają przemianę t4 do t3 a ja ze względu
          > na przedwczesną menopauzę jestem na HTZ, więc dostarczam sobie estrogeny codzie
          > nnie, bo inaczej nie funkcjonuje.

Ty nie funkcjonujesz z braku FT3, a brak estrogenów
          jest pokłosiem niedoczynności. Odpuść sobie to HTZ.

No i na dodatek w styczniu miałam rezonans i
          > niestety mam podejrzenie mikrogruczolaka.

na rezonansie wyszedł Ci gruczolak czy medycy ................

Gruczolak Ci minie to wyrównaniu hormonów tarczycy.

> Co o tym myślicie? Odstawić euthyrox?
          > Oczywiście nie podejmiecie za mnie decyzji, ale argumenty za i przeciw byłyby m
          > ile widziane.
          > (do lekarza też jestem umówiona)

Do tego samego co to kazał Ci podnieść T4 mimo, że nie masz FT3?????

Odstawiaj euthyrox jak Ci wyżej napisałam
          i zrób cały panel badań do kątem anemii,
          tj.
          ferrytyna
          wit. B12
          kwas foliowy
          morofologię.
          Kup sobie cefasel i zajadaj w ilościach podanych
          w ulotce.

Pozdro

Tess
          • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 16:01
            Witam i dziękuję za wskazówki smile

- jeśli chodzi o żelazo to 31.58% [wynik 79, norma (37 - 170) ]
            ferrytyna-2.42% [wynik 9.69, norma (13 - 150) ], po 2 m-cach łykania tardyferon fol
            ferrytyna 1.14% [wynik 22.63, norma (20 - 250) ], czyli dalej kiepsko. Dłużej nie mogłam łykać, bo siadł mi żołądek.
            Na ostatniej wizycie lekarz wspomniał coś o wykonaniu testu na wchłanianie żelaza i teraz chcę się umówić, żeby to sprawdzić. Jeśli wyjdzie źle to mam mieć żelazo podane dożylnie.

-jeśli chodzi o selen to właśnie zakupiłam Cefasel i zamierzam łykać

- jeśli chodzi o mikrogruczolaka to w opisie badania jest napisane: przysadka mózgowa nie powiększona o wymiarach 14x6x9 mm, nieznacznie asymetryczna- po stronie prawej nieznacznie wyższa. Sygnał i położenie płata tylnego prawidłowe. Na granicy płatów w części dolnej prawostronnie w badaniu po kontraście a zwłaszcza dynamicznym uwidacznia się ognisko hipointensywne wlk 2,5x5mm - obraz niejednoznaczny nie można wykluczyć mikrogruczolaka. Poza tym sygnał płata przedniego przysadki jednorodny.
            Więc coś tam zobaczono, tylko co dokładnie?

- jeśli chodzi o b12 to na początku było 2.92% [wynik 216, norma (193 - 982) ], brałam zastrzyki i dostałam tabletki , ale jeszcze je łykam, więc nie wiem jak się podniosło. Sprawdzę po zakończeniu kuracji.

- morfologię robiłam i wyszła mi prawidłowa

- robiłam też elektrolity: sód 12.50% [wynik 138, norma (137 - 145) ]
            potas 37.50% [wynik 4.1, norma (3.5 - 5.1) ] i chlorkii 33.33% [wynik 101, norma (98 - 107)
            Było tez wiele innych badań m.in magnez, fosfor, wapń, glukoza i wszystkie były w garanicach normy.

- do lekarza wybieram się tego samego, bo niestety u nas na podkarpaciu nie bardzo jest do kogo iść. To już drugi lekarz, którego zmieniam. Zobaczę co powie mi tym razem.

- jeśli chodzi o HTZ to trochę się boję odstawić. Długo leczyłam się z powodu niepłodności i to jest chyba "pokłos" tego leczenia ( albo odwrotnie chora tarczyca była powodem niepłodności a teraz menopauzy ). Niestety odkryłam to zbyt późno.
            W czasie leczenia hormony tarczycy miałam sprawdzane chyba z 6 razy i nikt nie widział nic niepokojącego. Dopiero jak parę miesięcy temu zrobiłam usg i przeciwciała to" wyszło szydło z worka" .
            Jak nie brałam HTZ to miałam takie jazdy, że jak sobie przypomnę to słabo mi się robi. Muszę to jeszcze przemyśleć.

Jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące wskazówki i proszę o jeszcze smile
            pozd.
            • aleksandra_01 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 17:24
              witaj

>ferrytyna 1.14% [wynik 22.63, norma (20 - 250) ]
              >- jeśli chodzi o b12 to na początku było 2.92% [wynik 216, norma (193 - 982) ]

przy takich wynikach to i tak się dziwię, że masz siłę żyć.
              wiesz, że po kuracji musisz zrobić przynajmniej 2 tyg przerwy, żeby wyniki były wiarygodne.

napisz ile dostałaś zastrzyków i w jakiej ilości.
              przy takim poziomie b12 powinnaś wykonać gastroskopię z pobraniem wycinków
              i oznaczyć przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu i przeciw komórkom
              okładzinowym żołądka. b12 od tak sobie nie spada do takiego poziomu,
              jest to efekt czegoś, a czego to już musisz poszukać sama.

ferrytyna z takiego poziomu może się bardzo powoli uzupełniać, może skoro boli Cię
              żołądek to lepsze byłyby kroplówki z żelazem. Ja miałam taki sam poziom ferrytyny
              jak Ty masz, podnosiłam go sorbiferem i bioferem i zajęło mi to około roku,
              wówczas nie wiedziałam, że można dostać kroplówki z żelazem.

dopóki nie podniesiesz ferrytyny i b12, to nawet dobre poziomy hormonów tarczycy
              nie wiele pomogą. chociaż oczywiście też musisz ich pilnować.

a.
              • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 17:55
                witam,
                dostałam 8 zastrzyków b12 w dawce 500 ( nie pamiętam jednostek) a teraz łykam 2x2 vitaminum B Colfarm i kwas foliowy15 mg 2x1

gastroskopie miałam robioną już parokrotnie, bo niestety mam refluks żołądkowo-przełykowy i często muszę brać leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, np helicid
                pozd.
                • aleksandra_01 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 18:12
                  > dostałam 8 zastrzyków b12 w dawce 500 ( nie pamiętam jednostek) a teraz łykam 2
                  > x2 vitaminum B Colfarm

przy takim poziomie to jest nic, kropla w morzu.

> gastroskopie miałam robioną już parokrotnie

czy lekarz robiący gastroskopie ograniczył się tylko do oglądania
                  przewodu pokarmowego tylko pod kątem refluksu?
                  czy widoczne były jakieś zmiany w ściankach żołądka, w śluzówce,
                  czy miałaś pobierane wycinki do badań? pobranie wycinków jest najważniejsze
                  przy diagnozowaniu przyczyn niskiego B12.

aha przypomnę tylko, że przy jednoczesnej niskiej ferrytynie i niskiej wit b12
                  morfologia wychodzi idealna. jak poczytasz co oznaczają poszczególne
                  oznaczenia w morfologi to zrozumiesz dlaczego.

mam nadzieję, że nie bierzesz helicidu razem z tyroksyną?

a.
                  • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 20:02
                    Przy gastroskopii nie były widoczne żadne zmiany w śluzówce, jedynie duże ilości kwasu . Wycinki nie były pobierane, ale zauważyłam, że jak zaczęłam brać euthyrox z żołądkiem nieznacznie się poprawiło.
                    I nie biorę helicidu i euthyroxu razem. Tyroksynę rano, a helicid jak muszę na noc.
                    pozd.smile
                    • jestemeco Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 20:49
                      Reasumując:
                      ze wszystkich info zawartych w tym wątku można wysnuć
                      wniosek, że masz problem z przemianą z powodu:

- za szybko zwiększanej dawki euthyroxu
                      - anemii w chorobach przewlekłych
                      - zażywania estrogenów.

Wyeliminuj te problemy, a wszystko wróci do normy.
                      Podejrzewam, że nawet nie będziesz miała refluksu.
                      • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 30.03.11, 22:02
                        Dziękuję bardzo smile
                        Będę tu do Was zaglądać, bo dopiero uczę się tej choroby.
                        pozd.
                        • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 22.05.11, 20:27
                          Witam, mam do Was pytanie odnośnie euthyroxu. Otóż wydaje mi się, że mnie po prostu uczula. Okresowo pojawia się wysypka na mojej szyi i twarzy. Gdy wydaje mi się, że już jest ok. i odstawie maści i leki wysypka pojawia się na nowo. Wiąże to z euthyroxem, bo tak mi się wydaje, że problem pojawił się, gdy zaczęłam go brać.
                          Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
                          Jutro mam zamiar iść do rodzinnego i poprosić o receptę na letrox. Może euthyrox ma jakiś wypełniacz, który mnie uczula? Czy dobrze kombinuje?
                          Podzielcie się swoim doświadczeniem smile
                          Nawet nie chce myśleć, że może mnie uczulać sam hormon, czy to się może zdarzyć?
                          pozd.
                          • wierka-5 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 22.05.11, 21:31
                            Moze jesteś uczulona na laktozę, a moze to zbieg okolicznosci.
                          • hashi-tess Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 22.05.11, 23:51
                            apolonia2010 napisała:

> Nawet nie chce myśleć, że może mnie uczulać sam hormon,

na forum nie było jeszcze żadnej osoby,
                            kt. miałaby problem spowodowany hormonem.
                            Zapewne mogą to być wypełniacze, kt. są w składzie
                            tabletki.

Z dośw. wiem i mam to osobiście - zmiany skórne
                            występują przy żle dobranej dawce.
                            Napisz kiedy ostanio oznaczałaś FT4 i FT3.

czy to się może zdarzyć
                            > ?
                            > pozd.
                            • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 23.05.11, 14:04
                              witam,
                              hormony oznaczałam 5 maja
                              FT4 36.47% [ wynik 1.01, norma (0.7 - 1.55)]
                              FT3 -12.19% [ wynik 2.25, norma (2.59 - 5.38)]
                              TSH 2,674 (0.27 - 4.70)

i są wg mnie słabe, ale wtedy byłam bez euthyroxu ok 1 miesiąc. Po tym jak wpędzono mnie w nadczynność polekową nie byłam w stanie znieść żadnej dawki i lekarz kazał mi odstawić. Teraz zaczynam wszystko od nowa (zmieniłam też lekarza) i póki co wprowadzam powoli, bo źle to znoszę. Obecnie jestem na dawce 25, ale to dopiero początek, więc nie mam sensu robić badań. Byłam dzisiaj u rodzinnego i dostałam receptę na letrox, więc od jutra zamieniam leki. Zobaczę co się będzie działo smile
                              • aleksandra_01 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 23.05.11, 20:34
                                Jak Twoje anemie?

> FT4 36.47% [ wynik 1.01, norma (0.7 - 1.55)]
                                > FT3 -12.19% [ wynik 2.25, norma (2.59 - 5.38)]

bardzo słabe. Zauważyłam, że z bardzo niskim ft3 masz problem już
                                od dłuższego czasu. Może warto by było dodać novothyralu?

Po tym jak wpę
                                > dzono mnie w nadczynność polekową nie byłam w stanie znieść żadnej dawki i leka
                                > rz kazał mi odstawić.

możesz wpisać te wyniki na podstawie których stwierdzono nadczynność polekową?
                                bo mi się coś wierzyć nie chce, czy może w ten sposób lekarz określił za niskie jego
                                zdaniem tsh? nadczynność jest wtedy gdy ft3 i ft4 są powyżej normy.

> i dostałam receptę na letrox

na mnie letrox lepiej działa niż euthyrox i chyba nie chodzi tu tylko o laktozę.

a.

• apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 23.05.11, 21:44
                                  Wyniki na których miałam objawy nadczynność "polekowej" już podawałam, są to wyniki z marca 2011.
                                  Mieszczą się w normie, ale zbyt szybka zmiana dawek spowodowała moje objawy. Czułam się fatalnie. Miałam wszystkie objawy z ulotki euthyroxu o przedawkowaniu tyroksyny.

Przyznam się szczerze, że nie sprawdzałam jeszcze b12 i ferrytyny. Niedawno miałam podawane żelazo w kroplówce i mam nadzieję, że jest ok.

Jeśli chodzi o moje nieszczęsne FT3, to o dziwo spadło mi poniżej normy jak zaczęłam brać tyroksynę. Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że jak się nie podniesie to włączy novothyral. Mam teraz zwiększać dawki dużo wolniej, może to pomoże.
                                  • aleksandra_01 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 23.05.11, 22:50
                                    > Wyniki na których miałam objawy nadczynność "polekowej" już podawałam, są to wy
                                    > niki z marca 2011.

>marzec 2011
                                    >TSH 0,891 norma 0,27-4,70
                                    >FT4 80.00% [ wynik 1.38, norma (0.7 - 1.55)]
                                    >FT3 13.26% [ wynik 2.96, norma (2.59 - 5.38)

myślę, że to nie były objawy nadczynności polekowej tylko zbyt dużej rozbieżności
                                    pomiędzy hormonami. a teraz obawiam się, że niestety dążysz do tego samego.
                                    można było w marcu nie kombinować tylko od razu zamienić połowę euthyroxu
                                    na połowę novothyralu i dziś miałabyś super samopoczucie.

> łam podawane żelazo w kroplówce

cieszę się

> Jeśli chodzi o moje nieszczęsne FT3, to o dziwo spadło mi poniżej normy jak zac
                                    > zęłam brać tyroksynę.

bardzo często tak się dzieje.

a.
                                    • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 11.06.11, 18:10
                                      Witam,
                                      dziewczyny poratujcie, bo nie wiem co robić? U mnie nic nie może być normalnie. Ponieważ podejrzewałam, że po euthyroxie mam wysypkę, lekarz rodzinny przepisał mi letrox. Łykam go ok. 3 tyg. ale wysypkę jak miałam tak mam nadal. Niestety od tyg. nękają mnie uporczywe biegunki. Nie czuję się żebym przedawkowała, schudłam w ciągu tyg, 2 kg, a to dla mnie problem, bo przy wzroście 166cm, ważę ledwo 50kg, teraz to już 48.
                                      Od tygodnia jestem na dawce 37,5, więc na kontrolę czy dawka jest dobra jest za wcześnie.
                                      Poradźcie coś sad
                                      pozd.
                                      • aleksandra_01 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 12.06.11, 16:07
                                        > Ponieważ podejrzewałam, że po euthyroxie mam wysypkę, lekarz rodzinny przepis
                                        > ał mi letrox.

może coś innego jest przyczyną?

> Od tygodnia jestem na dawce 37,5, więc na kontrolę czy dawka jest dobra jest za
                                        > wcześnie.

a jak długo byłaś na 25? jak bardzo się źle czujesz to może jest sens zrobić badania,
                                        tylko wówczas nie traktować tego jako wyniki na dawce 37,5 tylko na dawce 25.

a.
                                        • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 12.06.11, 17:11
                                          Wczoraj, wzięłam Laremid, więc dzisiaj jest w miarę ok. Na dawce 25 byłam 2 tyg. więc też trochę krótko. Martwię się, żebym więcej nie chudła, bo zniknę sad
                                          Na ulotce letroxu w skutkach ubocznych są wymienione biegunki, więc może to stąd.
                                          Wysypkę mam nadal i podejrzewam, że to może nie być wina ani euthyroxu, czy letroxu. Tylko od czego? Muszę szukać dalej.
                                          Zastanawiam się czy nie wrócić do euthyroxu, tylko czy tak można często zamieniać leki bez jakichkolwiek konsekwencji. Wiem , że to jest ta sama substancja czynna, jakie macie doświadczenia w tej materii? Jestem już trochę skołowana
                                          pozd.
                                      • devilyn Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 12.06.11, 19:20
                                        Jak ta wyspyka wygląda i gdzie jest umiejscowiona?
                                        Poczytaj o lamblii i glistach objawy.
                                        • apolonia2010 Re: wielka prośba o pomoc w interpretacji wyników 12.06.11, 22:07
                                          Wysypkę mam na szyi i częściowo twarzy. Najpierw wydawało mi się, że to jest jakaś pokrzywka, teraz mam na szyi malutkie drobne krosteczki, które znikają, gdy smaruję hydrocortisonem, jak przestaję pojawiają się na nowo.
                                          Dzięki, poczytam sobie o robalach smile
                                          pozd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka