Dodaj do ulubionych

Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczynność

17.06.11, 12:03
Hej,

proszę o pomoc w interpretacji wyników u córki. U mnie stwierdzono hashimoto właśnie po porodzie córki około 4 lata temu. Teraz zrobiłam badania córce, bo mój endokrynolog mi polecił.
Córka ma 5 lat często choruje, jest szczupła, jak była malutka miała długą żółtaczkę poporodową i pociła jej się główka. Do tego ma ciągłe problemy alergiczne z czego żadne badania tego nie potwierdzają ani IGE ani testy z krwi itd. Dlatego mój Endo polecił wykonanie badań.

Oto wyniki:
TSH 6,58 ( norma dzieci 0,85 - 6,50)
FT3 - 3,92 ( norma - co dziwne przy tej nie pisze czy dla dzieci - 2 - 6)
FT4 - 1,16 ( 0,9 - 1,7 - norma dzieci)

anty TPO < 5

Jeżeli chodzi o jej zachowanie, to jest bardzo nieśmiała ale energiczna ciagle się rusza. Wręcz ma problemy z koncentracją na wykonywanej czynność. Bardzo łatwo wpada w histerię z byle powodu.

Czy te wyniki powinny mnie niepokoić? Bo TSH lekko powyżej normy a FT3 i FT4 w normie hmmm?
Anty TPO w porządku? Jak to należy rozumieć?

Dzięki z góry za pomoc w interpretacji
Obserwuj wątek
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 17.06.11, 23:20
      hej dziewczyny czy żadna nie zna się na wynikiach u dzieci - pomóżcie please bo się bardzo martwię tymi wynikami i nie wiem czy błagać mojego endo zeby przyjął też córcię a wizytę mam niedługo - do niego czeka się kilka miesięcy.
      • mary.tate Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 08:05
        a może poszukaj endo dziecięcego? bo nie wiem czy endo dla dorosłych coś doradzi... mój się nie podjął.
        • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 08:46
          A myślisz, że takie wyniki to już początki niedoczynności??? Dodam, że córa jak była malutka to przybierała na wadze bardzo a potem stanęła i od kilku lat jest na 10 percentylu zarówno co do wagi jak i wzrostu - z apetytem czasami ok a czasami kiepsko może przez cały dzień nie jeść. I okresowo ma dziwne czkawki które trwają co chwilę przez jeden do dwóch dni. i potem np tydzień lub dwa spokoju nie ma w ogóle czkawek. Była badana przez gastrologa nic nie stwierdził, alergolog twierdzi że to nie alergia tylko jakaś nietolerancja pokarmowa i tak mnie w kółko odsyłają od jednego do drugiego. Za dwa tygodnie ma mieć powtórzone testy pokarmowe. Kiedyś mój endo mówił mi, że mam ją zbadać i przynieść do niego wyniki więc zrozumiałam że by się nią zajął - ale właściwie to zadzwonie zapytać. Teraz mam 7,5 miesięcznego synka i też miał żółtaczkę w szpitalu 5 dni nas naświetlano a kolor skóry utrzymywał się przez 1,5 miesiaca. Dodatkowo bardzo przybiera na wadze chociaż według mnie nie je dużo - nie zjada zalecanych porcji często. i jest dosyć ospały w dzień, krótko wytrzymuje pomiędzy drzemkami. Myślicie, że tez powinnam go przebadać? a też ma takie dziwne czkawki jak córa - ktoś o czymś takim słyszał?
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 08:58
      Acha i mała miała też lekką anemię jak miała ponad rok - była leczona żelazemi przez kilka miesięcy i potem juz było ok - ale ferrytyny i B12 nie miała robionej - może powinnam jej zrobić? Teraz miała robionąmorfologię i wyniki ok.
    • djpa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 12:55
      Jeśli ma TSH powyżej normy, mało je i słabo rośnie, a Ty się martwisz, to idź do dobrego endo dziecięcego i tyle.

Równolegle warto sprawdzić (a być może nawet przeleczyć w ciemno) pasożyty i grzybicę. One często dają objawy alergii, braku apetytu, częstych infekcji. I bardzo polecam dietę bez białego cukru, słodyczy, soków, łączenia nabiału z cukrem.
      • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 13:01
        dzięki za odpowiedź. A w jaki sposób przeleczyć te pasożyty i grzyby??? Masz jakieś sprawdzone środki?
        Ona też czasem zgrzyta zębami w nocy i już o tym myślałam - ale miała niedawno usuwany 3 migdał i podcinane dwa podniebienne i myśleliśmy ze to jest tego przyczyną. Tam mówił laryngolog.
        • djpa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 17:51
          Trzeba poprosić pediatrę o skierowanie na badania kału w kierunku obcych.
          • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 19:07
            a z pediatrą to coś się nie mogę dogadać ostatnio. Kiedyś go prosiłam i sugerowałam czy to nie pasożyt jakiś szczególnie że tak zgrzytała tymi zębami to mi powiedział że najpierw mam obserwować pupe w nocy czy robale same nie wyłażą. chyba go pogieło jak ja niby to mam zrobić nie budząc dziecka z latarką pod kołdrą robić polowanie na robaki???? chyba sama wolę już zrobić te badania ... tylko nie iwem jakie bo wiem ze są też jakieś z krwi
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 19:10
      ale wracając do tarczycy... czy któraś z was zna moze dokładne normy dla dzieci? bo ja już zgłupiałam te na tych wynikach są dziwne i odbiegają znacząco od tych co podawałyście w innych postach na forum. tam norma dla 5 latka to był coś chyba do 4,5 dla tsh jak dobrze pamietam a tutaj ponad 6 jest. Więc już niewiem jakimi normami mam się kierować.
      • djpa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 20:59
        Wszystko jedno, jakie normy, wynik TSH jest taki, że trzeba iść do endo dla dzieci i wyjaśnić sprawę tarczycy. Do tego fT4 jest dość niskie i objawy. Endo powinien obejrzeć dziecko dokładnie i coś postanowić.

Osobiście nie badałam dzieciom pasożytów, nie dostają cukru, nie mają objawów. Robale lubią cukier.

W nocy wychodzą owsiki. Inne robale, typu glista, lamblie nie wychodzą, nie zauważysz ich w ten sposób. Poczytaj sąsiednie forum o pasożytach. Jeśli już badać robale, to warto spytać się w laboratorium, czy robale wychodzą. Nasza pediatra opowiadała, że kiedyś dała do zbadania kał z glistą, którą było widać, a laboratorium napisało, że wynik negatywny. tzn. robali brak. Na lamblie można z krwi i z kału.
        • katis1 Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 18.06.11, 23:34
          Czesc jak czytam twoj post, to tak jakbym czytala informacje o moim dziecku. Moja córeczka obecnie 5,5 roku, miała bardzo podobne objawy i tsh 5,50 w wieku 4 lat, również niskie ft4 za to wysokie ft3 ponad norme. Od urodznie jakies alergie, nietolerncje, przedłużająca sie żółtaczka, potem anemia, infekcje, robale, mały przyrost wagi od urodzenia, i niski wzrost.Niesmiała, lekliwa, wycofana, nie potrafiła zaadoptpwac sie w przedszkolu, płaczliwa.Acha a ja tez ma Hashi, lekarka włączyła jej euthyrox najpiewr cwiartke z 25 potem połówk,e 25, tsh spadło, tak do 2,5 potem 2,8 i tak jej lekarka utrzymuje, hormony ma pod górną granica, oba.Treaz bedziemy robić jej wyniki, to zobaczymy jak sie ma.Stan obecny po włacaeniu leczenia, nie choruje, alergia mniejsza niz przedtem, smielsza, swietnie sie zaklimatyzowała w przedszkolu, radosna, mało płacze, żywa energiczna,mniej wypadają jej włosy, urosła w pierwszej faze właczenia dosc sporo, w koncu ładnie je, co prawda jeszcze nie wszystko, ale w przedszkolu je ładnie chwalą ją że sama wszystko zjada, oprócz surówek, niestety. Nauczyciellki wypełniły mi w przedszkolu taka ankiete o dziecku w zeszłym roku , i nie był najlepszy, kazały zgłosić sie do psychologa. Ja tego nie zrobiłam, bo Endokrynolog powiedziała żeby jej dac czas i nie meczyć, że jak sie podleczy, to byc moze dorówna rówieśnikom,Ostatnio byłam na zebraniu, nauczucielki są pod wrazeniem,dorówanala rówiesnikom.Są rózne okresy, raz jest super raz cos tam szwankuje, teraz mamy zastój wzrostu, dlatego robimy wyniki mysle, ze bedziemy zwiększac dawke. zobaczymy. Idź do lekarza endokrynologa dziecięcego, mysle, że wam też właczy leczenie.Po co sie dziecko ma meczyć.A co do robali, to zbiera sie kupke do pojemniczków i oddaje 3 próbki na robale, a na lamblie robi sie z jednej probki test. dla pewnoesci lepiej go tez powtórzyć za jakis czas. Zgrzytanie zebami , to tez problemy z układem nerwowym, brak magnezu, który w chorobach tarczycy jest czesty.Powodzenia w leczeniu i zdrowia Wam życzę.
          • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 19.06.11, 21:43
            dzięki katis1 za twój post. Daje nadzieję, ze to wszystko moze się skończyć bo od maleńkiego ciagle coś i nikt nie wie dlaczego i tak się bujamy od jednego lekarza do drugiego gdzie ciagle nic nie wychodzi a ewidentnie widać, że dziecku coś jest. Momentami to siły juz opadają. Wiesz włosy też małej wypadają i często w nocy mówi, że bolą ją nóżki - i to tez podejrzewam, że moze być od tarczycy bo nagłego i silnego wzrostu to u niej nie widać. Jutro zadzwonie i spytam mojego endo czy podjąłby się leczenia córki. On mi tłumaczył kiedyś że jeżeli matka choruje a dziecko jest dziewczynką ma alergie , miało żółtaczkę silną i pociła się główka to jest 75% ryzyko, że mała też będzie miała problemy z tarczycą. Super, że twoja córeczka ma się już lepiej i goni swoich rówieśników. Mnie ostatnio przeraża fakt jak spotykamy się ze znajomymi co mają dzieci młodsze o rok od Weroniki i ona zwykle była wyższa od nich troszkę a teraz te dzieciaki przerastają ją o pół głowy!!! i to nie jest jeden przypadek. Daj znać jak zrobicie wyniki badań bo jestem bardzo ciekawa jakie jej wyjdą. Wam też życzę powodzenia i dużo zdrówka. A swoją drogą zna moze ktoś dobrego endo dziecięcego na śląsku? Jestem gotowa leczyć ją prywatnie jak naprawdę dobry endo!!!
            • hashi-tess kraków niedaleko, a endo dziecięcych 19.06.11, 23:26
              jest tam sporo.
              Poszukaj w wyszukiwarce.
              • niikitaa Re: kraków niedaleko, a endo dziecięcych 20.06.11, 14:17
                wiesz co w sumie to masz rację - jakoś skupiłam się na śląsku bo blizej i łatwiej dojechać ale jeżeli nie znajdę nikogo tutaj to pojedziemy do Krakowa- dzięki hashi-tess za podpowiedź.
    • madziulaw Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 22.06.11, 13:55
      Jak dla mnie dziecko jest do leczenia -nie tylko wynik do bani ale również objawy charakterystyczne. Moje dziecko przy takich wynikach dostało leczenie. Należy jednak badanie powtórzyć po miesiącu -tsh, ft3, ft4.
      Powinnas dorobić usg ---poproś o wyliczenie objętości tarczycy--jeśli nie-
      • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 22.06.11, 16:26
        Dzięki madziulaw za odpowiedź. Ok powtórzymy badanie, ja mam wizytę u swojego endo 4 lipca i pokażę mu wyniki córy - wkońcu on mi kazał zrobić jej badania. Może poleci mi jakiegoś dobrego lekarza dzieciecego. Ja mam do niego zaufanie pomógł mi bardzo po kilku wizytach u innych lekarzy i zlewaniu mojego problemu on rzeczywiście się mną zajął i wyprowadził na prostą. Mam nadzieję, że może poleci kogoś sensownego. Weronika ma badanie z 1 czerwca więc na początku lipca pobierzemy krew jeszcze raz i w miedzyczasie usg tarczycy. Jak będą wyniki to napewno napiszę. A co do tego jak rozmawiać z tymi lekarzami to dobry pomysł - dzięki za podpowiedź . Ja np teraz w ciąży robiłam ferrytynę i wyszła mi 15 - poszłam do swojego ginekologa, bo miałam klasyczny objaw niespokojnych nóg, w nocy nie mogłam spać - a on mi na to że o co mi chodzi przecież wynik jest w normie, a w ciąży niska hemoglobina to jest normalne i dowalił difergan na spanie - a szkoda gadać.... sama kupiłam żelazo i brałam takie chociaż bez recepty i jakoś objawy przeszły ... pozdrawiam
      • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 22.06.11, 19:39
        madziulaw a jak twoja córcia zareagowała na leczenie? jakie miała objawy i co jej ustąpiło po leczeniu ?
        • madziulaw Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 25.06.11, 22:34
          Nikitko
          • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 07.07.11, 22:27
            madziulaw - jasne dzięki za podpowiedź - poczytałam trochę mi się rozjaśniło. Co prawda jestem już zarejestrowana na forum długo ale ze względu na całkowity brak czasu mało śledziłam. Do tej pory ponieważ trafiłam na sensownego lekarza to mu zaufałam i nie próbowałam tego kontrolować - ale jak pojawił się problem z dzieckiem to już inna sprawa. I zaczęłam też zastanwiać się więcej nad swoimi wynikami.
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 07.07.11, 22:34
      Sprawa wygląda tak - byłam u swojego endo i z nim to skonsultowałam. Powiedział, że właściwie normy u dzieci nie zostały tak do końca strworzone więc samo tsh jeszcze może o niczym nie świadczyć. Ale biorąc pod uwagę to, że ja choruję i te wszystkie objawy jakie mała ma to on jest prawie pewien, że mała po mnie przejęła problemy tarczycowe i jest potrzebne leczenie - mamy się wybrać do endo dziecięcego. Polecił mi dr Krajewską- Siuda po usilnych prośbach. Znalazłam ją i przyjmuje tylko prywtnie w Krakowie. Pracuje też w szpitalu w Katowicach ale tam nie sposób się dostać. Czy ktoś z was zna tą lekarkę? i czy nie wiecie czy da się do niej dostać gdzieś bliżej niż kraków - może być prywatnie, bo pewnie inaczej to nie ma szans - jesteśmy umówieni w Krakowie na 29 lipca ale to dość daleko a biorąc pod uwagę, że mam drugiego maluszka z czasem kiepsko. Czytałam trochę opinii na necie i były dobre ciekawa jestem czy ktoś z was miał z nią kontakt, podobno leczy też dorosłych. Acha wyniki będziemy powtarzać przed wizytą przynajmniej TSH a USG mam nadzieje że jak coś to zrobią na miejscu - bo można pytałam.
      • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 28.07.11, 21:52
        hej dziewczyny pomóżcie. Dzisiaj zrobiłam powtórne badania u Weroniki, powtórzyłam samo TSH bo FT3 i FT4 były w normie.Badaie zrobiam w innym laboratorium niż poprzednio i wynik wyszedł zupełnie inny tj. 3,331 przy normie 0,26 -4,7 - więc wynik w normie - i zgłupiałam czy jest możliwe, aby w jeden miesiąc tak zmieniła się wartość TSH u dziecka, które nie jest leczone??? Czy to raczej błąd któregoś z laboratoriów??? JAk myślicie dla przypomnienia wynik z 1 czerwca 6,58 ( norma 0,85 do 6,5) Jutro po południu jedziemy na wizytę prywtną do endo do Krakowa. No i teraz nie wiem czy rano biegnąć jeszcze do innego laboratorium i powtórzyć badanie czy jechać z tymi tylko dwoma. Boje się, ze pojedziemy na darmo taki kawał bo lekarka powie że trzeba to powtórzyć. Czy któraś z was spotkała się z takim wachaniem TSH u dziecka???
        • rosteda Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 28.07.11, 23:27
          niikitaa napisała:

> hej dziewczyny pomóżcie. Dzisiaj zrobiłam powtórne badania u Weroniki, powtórzy
          > łam samo TSH bo FT3 i FT4 były w normie.

Duzy blad ze zrobilas tylko samo TSH.
          FT4 w pierwszym badaniu bylo niskie (oblicz procenty to zobaczysz ze nie bylo wieksze niz okolo 30%).
          Dla porownania tych wynikow jednak nalezalo zrobic powtornie TSH, fT3 i fT4,

> Badaie zrobiam w innym laboratorium niż
          > poprzednio i wynik wyszedł zupełnie inny tj. 3,331 przy normie 0,26 -4,7 - wi
          > ęc wynik w normie - i zgłupiałam czy jest możliwe, aby w jeden miesiąc tak zmi
          > eniła się wartość TSH u dziecka, które nie jest leczone??? Czy to raczej błąd k
          > tóregoś z laboratoriów???

Nastepny twoj blad.
          Wyniki nalezy robic zawsze w jednym laboratorium aby moc je porownac.
          Kiedy badania robia dwie rozne osoby to juz bedzie inny wynik.
          Laboratoria maja tez rozne metody.

> JAk myślicie dla przypomnienia wynik z 1 czerwca 6,58
          > ( norma 0,85 do 6,5)

Zwrocilas uwage ze wlasnie kazde z tych laboratoriow ma inne normy wiec musi wykonywac to samo badanie roznymi metodami.
          Takich wynikow nie mozna i nie da sie porownac.

> Jutro po południu jedziemy na wizytę prywtną do endo do K
          > rakowa. No i teraz nie wiem czy rano biegnąć jeszcze do innego laboratorium i p
          > owtórzyć badanie czy jechać z tymi tylko dwoma.

Gdyby mnie to dotyczylo to poszlabym nie do innego tylko do jednego z tych w ktorych juz bylas i zrobila jeszcze raz TSH, fT3 i fT4 jeszcze przed wizyta.
          Badanie i porownywanie samego TSH nie ma najmniejszego sensu bo TSH wykazuje wahania nie tylko w ciagu miesiaca ale tez i w ciagu doby.

> Boje się, ze pojedziemy na darm
          > o taki kawał bo lekarka powie że trzeba to powtórzyć.

I slusznie sie boisz bo to co zrobilas nie mozna porownac.

> Czy któraś z was spotkała
          > się z takim wachaniem TSH u dziecka???

Wedlug prof.Hotze TSH u dzieci nie powinno byc wieksze niz 2,5 a w obu wynikach wyszlo wyzsze.
          Objawy ktore tutaj podalas tez wskazuja na niedoczynnosc. Zwlaszcza te nagle zmiany nastrojow i wpadanie w histerie.
          Lekarz powinien tez dziecku zrobic USG tarczycy z dokladnymi pomiarami ktore to badanie moze bardzo duzo wniesc do rozpoznania.
          • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 29.07.11, 21:43
            Dzięki Rosteda za odpowiedź. Niestety nie dałam rady podjechać rano na te badania z małą sad - ale sobie pomyślałam, że jeżeli będzie potrzebna powtórka to taka dobra Pani doktor powie żeby powtórzyć badania i może uda się namówić na konsultację telefoniczną. Na wizytę wybraliśmy się dzisiaj po południu i jestem ... rozczarowana. Polecana mi Pani doktor chce badać i prowadzić Weronikę tylko po samym TSH - dopiero po moich usililnych pytaniach o FT3 i FT4 stwierdziła, że można też zbadać FT4. Na moje pytanie o niskie FT4 powiedziała, że owszem jest dość nisko ale musiałoby być około 0,8 żeby kwalifikowało się do leczenia. Dodatkowo stwierdziła, że rozchwianie emocjonalne na pewno nie jest od tarczycy tylko pewnie dlatego, że pojawiło się drugie dziecko..., dalej alergie według pani doktor i nietolerncje pokarmowe nie mają związku z tarczycą. Według Pani doktor TSH musiałoby być powyżej 10 żeby były typowe objawy niedoczynności...., a u dzieci granica normy przy TSH jest wyższa i na moje pytanie o wartość 2,5 to powiedziała że tyle to jest ale u kobiet w ciąży ... Pozostawie to bez komentarza ... o tym jak powiedziałam, że wypadają małej włosy to zapytała ile czy to jest mniej niż 100 bo to normalne czy powyżej 100 ale mniej niż 200 czy powyzej 200 bo to już łysienie ... a skad ja mam to wiedzić dziennie mam to liczyć ???? Na to że mała bardzo choruje nie zwróciła w ogóle uwagi... jedyne co to stwierdziła, że zastanawiające jest to, że jest niska czyli na 10 percentylu i to mamy obserwować co pół roku. USG nam nie zrobiła bo stwierdziła, że nie ma teraz dostępu do aparatu pomimo, że wcześniej zapewniano mnie, że można takie zrobić i w ogóle miałam wrażenie, że moje kolejne pytania ją irytują... Puenta jest taka, że mamy za 3 miesiace skontrolować TSH no i po moich dopytywaniach także FT4 i zrobić sobie USG. Jeżeli TSH będzie powyżej 4 to mamy przyjechać i gdybybyły jakieś zmiany w obrazie USG. JAk ie będzie powyżej 4 to mamy skontrolować znów z 3 miesiace i pojawić się u niej żeby małą zmierzyć (tak jakbym tego niemogła zrobić w domu) i znów jak będzie powyzej 4 to wizyta a jak nie to mam dać spokój małej aż do 9 roku życia i jej nie badać bo nie ma po co... Co wy na to???
            Proszę jeżeli macie namiar na jakiegoś endo dziecięcego dobrego z własnego doświadczenia to bardzo prosze napiszcie mi. Chodzi o endo ze śląska moze być Kraków i okolice. Szukałam na forum ale jakoś nie umiem nic konkretnie znaleźć, kilka poleceń ze starych wątków - ale jakoś nic konkretnego - może ja ciemna jestem big_grin i nie umiem szukaćsmile pliss o pomoc

podsumowując Pani doktor była miła przywitała się z nami podając rękę, ale poza tym, że poczałam się jak nadopiekuńcza mamusia, która wmamia dziecku choroby to chyba nic konkretnego się nie dowiedziałam. A co do kompetencji mam duże wątpliwości... co o tym myślicie?
            • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 30.07.11, 08:11
              Acha i jeszcze zrobioną miała ostatnio morfologię z rozmazem komputerowym. 28-07-2011

Wyniki:
              WBC 4,4 (4,0-10,0)
              Lymph 2,4 (1,5-3,0)
              Mid 0,2 (0,1 - 0,9)
              Gran 1,8 (1,2 - 6,8)
              Lymph % 54% (20-45)
              Mid % 5,9% (3,0 - 9,0)
              Gran % 40,1% (54,0-62,0)

RBC 5,03 (3,50 - 5,50)
              HGB 123 (110-160)
              HCT 40,3% (37,0 -50)
              MCV 80,3 (82, -95)
              MCH 24,4 ( 27,0 - 31,0)
              MCHC 305 (320 - 360)

RDW- CV 12,4% (11,5 - 14,5)
              RDW - SD 38,4% ( 35,0 - 56,0)
              PLT 370 (100 - 300)
              MPV 9,9 ( 7,0 - 11,0)
              PDW 16,5 (15,0 - 17,0)
              PCT 0,366% (0,108 - 0,282)

Pani doktor powiedziała, że morfologia jest ok a te wartości poza normami to mamy nie patrzeć bo to jest rozmaz komputerowy a trzeba by zrobić ręczny. Chociaż mnie zastanawia dlaczego wartosć płytek jest podwyższona i wartości MCV, MCH, MCHC poza normami. Ja pamiętam u siebie, że też zawsze mi tak wychodziły rozjechane wrtości przy rozmazie komputerowym do momentu aż nie unormowałam hormonów tarczycy i wtedy jakoś wszystko wychodziło w granicach normy aż mój endo to zauważył. Jak myślicie czy powinnam zrobić małej jeszcze jakieś badania? może skontorlować ferrytyne B12 itd? USG zrobimy w przyszłym tygodniu to napisze wynik i zastanwaim sie czy teraz już powtózyć jej te badania na hormony TSH FT3 i FT4 czy poczekać tak jak sugeruje ta lekarka te 3 miesiace i wtedy zbadać. Nie chciałabym jej kłuć po kilka razy bo to dla niej stres niepotrzebny więc jak uważacie, że powinnam coś jeszcze jej zbadać to prosze napiszcie aby zrobić to za jednym kłuciem.

Acha wzrost u małej to 108 cm a waga 18,5 kg a 17 sierpnia skończy 5,5 roczku.
              • amoremio7 Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 30.07.11, 10:01
                jak możesz to poproś pediatrę o skierowanie na prześwietlenie lewego nadgarstka ,może coś wnieś do diagnostyki , w przypadku niedoczynności zazwyczaj wiek kostny jest opóżniony
                • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 01.08.11, 20:17
                  porozmawiam z pediatrą o tym przeświatleniu - dzięki za podpowiedź.
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 01.08.11, 20:17
      hej mam wynik z USG od Weroniki z dzisiaj:

Wymiary: płat prawy - poprzeczny 9mm, strzałkowy 9 mm, podłużny 22 mm
      płat lewy - poprzeczny 9 mm, strzałkowy 8 mm, podłużny 20 mm

Cieśń 1 mm Objętość płątów : prawego - 0,89ml., lewego 0,72 ml = 1,61 ml
      Tarczyca niepowiększona, lokalizacja w obrębie szyi. Echo jednorodne, prawidłowe, bez struktur guzkowych. Węzły chłonne szyi niepowiększone.

No i co wy na to?? Według norm które tutaj znalazłam na forum to objętość jak u noworodka - trochę się przeraziłam. Ale większość lekarzy w ogóle nie zwraca uwagi na objętość tarczycy jeżeli nie ma zmian...

Pliss napiszcie nazwisko jakiegoś dobrego lekarza, który nie leczy tylko po TSH i patrzy też na objawy - bo czuję się już mocno skołowana tym wszystkim. Ta lekarka u której byliśmy powiedziała że niektórzy mają małą tarczyce i ona sobie świetnie radzi i to nie jest nic strasznego ....
      • aleksandra_01 Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 01.08.11, 21:59
        nie podpowiem Ci co do dziecka,
        ale zastanawia mnie jak w tarczycy 1,6ml można sprawdzić strukturę itp.
        przecież to jest tak malutka tarczyca, to chyba na jakimś powiększeniu lekarz musiał
        ją oglądać.

> Tarczyca niepowiększona

dlatego zawsze warto w trakcie robienia usg zapytać, czy nie jest pomniejszona.

a.
        • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 01.08.11, 22:08
          No ja patrząc na ekranik widziałam dużą smile więc musiało to być powiększenie i to spore. Objętość dopiero zobaczyłam po otrzymaniu karteczki ... i mnie zamurowało
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 01.08.11, 20:41
      acha i ostatnio od jakiegoś tygodnia ona wciąż chce jeść - jak wcześniej nie chciała to teraz ledwie skończy coś jeść zaraz woła dajcie mi coś do jedzenia -hmmm? skąd taka zmiana? ktoś też tak miał u swojego dziecka?
    • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 02.08.11, 15:51
      a może dr Dorota Roztoczyńska z Krakowa - ma dość dobre opinie - czy ktoś się z nią zetknął?
      • hashi-tess Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 02.08.11, 22:04
        może ten?
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105937199,106126989,Re_czy_ktos_chodzi_z_dzieckiem_do_dr_Ratajczaka.html
        • niikitaa Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 10.08.11, 15:52
          tess dzięki za znalezienie - chciałbym prosić aby odpisał ktoś kto osobiście był u lekarza z dzieckiem - bo na takiej właśnie zasadzie znalazłam poprzednią panią doktor i jeżeli poprostu mam testować to chyba zaczne tu od śląska a nie Kraków - bo czasowo nie wyrobię. Podnoszę temat z prośbą o namiar na jakiegoś dobrego endo dziecięcego kto zna osobiście. Bo często jest tak, ze lekarz jest miły to przy typowej niedoczynnoście np TSH ponad 10 to się wszystkim wydaje, ze super lekarz jest, ale jak wyniki nie są już takie oczywiste i trzeba spojrzeć też na inne objawy to już z tym lekarzem gorzej. Pliss odezwijcie się jak ktoś zna jakiegoś endo ze śląska dla dzieciaczków.
    • niikitaa Nowe wyniki 22.12.11, 22:57
      Witajcie,

mam nowe wyniki od Weroniczki

TSH 2,100 ( 0,350 - 4,940) 38,13%
      FT3 3,55 ( 1,71 - 3,71) 48,21%
      FT4 1,17 ( 0,90 - 1,46) 92%

Wyniki jakby się poprawiły od ostatnich a leczenia nie było.

Jednak martwią mnie ostatnie objawy Weronika stała się bardzo płaczliwa co wieczór mamy conajmniej pół godzinną akcje z płaczem że się boi bo np zniknie albo się boi śmierci itd..., bo np powiedziałam ze podoba mis ię obrazek od jej koleżanki... zawsze jest jakiś pretekst.
      Raczej na pewno nie wydarzyło się ostatnio nic czego mogłaby się wystraszyć. Rozmawiałam z wszystkimi którzy podczas mojej nieobecności zajmują się Weroniczką. Ze wzrostem na razie stoimy i z waga raczej też. Choruje na razie od wycięcia migdałków dużo mniej. Z apetytem różnie była ale raczej słaby. W domu jest mocno rozkojarzona nie umie nawet sekundy się na niczym skoncetrowaćwręcz często jest nadpobudliwa, w przedszkolu jest nieśmiała wycofana i raczej wręcz za spokojna. Alergiie dziwne na wszystko i na nic dalej są. Skóra przesuszona, włoski liche.

Sama nie wiem ale martwią mnie już te jej histeryczne zachowania - jechać znów do nowego endokrynologa czy jeszcze poczekać i ją skontrolowac za 3 miesiące. Co myślicie?? Może to tylko taki etap u dziecka??

• djpa Re: Nowe wyniki 23.12.11, 13:53
        Sprawdź, bo jest coś nie tak z wynikiem fT4 lub źle obliczyłaś procenty.

Mój synek, 6 lat, ma objawy, o których piszesz, gdy ma za małą dawkę E. Co prawda lęków nie ma, za to jąka się, ale reszta objawów - identyczna: nie rośnie, nie ma apetytu, dużo i długo płacze, nie potrafi się skoncentrować, rzadko jest szczęśliwy.
        • niikitaa Re: Nowe wyniki 27.12.11, 11:57
          witaj,

no właśnie djpa też mi się ten wynik nie podoba ale taki dostałam zakres norm i tak to wychodzi... nie wiem jak to rozumieć. Wcześniej miała wynik podobny i był szerszy zakres normy i wyglądało to gorzej. A teraz zastanawiam się że jak pojade do lekarza to mi powie po wynikach że o co mi chodzi przecież wyniki dobre - nawet to TSH spadło i jest poniżej 2,5. A malutka zoś chora. Był czas że przesała chorować a teraz znów się zaczyna. Nie wiem czy mam jechać do nowego endo z tymi wynikami bo do poprzedniej to nie ma sensu. Myślałam o dr Dorocie Roztoczyńskiej z Krakowa. Ktoś zna ta lekarkę???
          • rosebush Re: Nowe wyniki 28.12.11, 11:52
            niikitaa napisała:

> no właśnie djpa też mi się ten wynik nie podoba ale taki dostałam zakres norm i
            > tak to wychodzi... nie wiem jak to rozumieć.

djipa ma raczej na myśli, że zamieniłaś miejscami procenty przy wynikach. Sprawdź jeszcze raz, bo zamiast

> FT3 3,55 ( 1,71 - 3,71) 48,21%
            > FT4 1,17 ( 0,90 - 1,46) 92%

powinno być:

FT3 3.55 ( 1.71 - 3.71) 92%
            FT4 1.17 ( 0.90 - 1.46) 48.21%
            • niikitaa Re: Nowe wyniki 07.01.12, 20:46
              oj chyba rzeczywiscie zamieniłam smile sorki to daltego zę ciagle w biegu.
              Ale te normy też są jakieś zupełnie inne niż wcześniej. Nie wiem od 3 tygodni mamy jazdy u weroniki śpi z nami i płacze co chwila, wszystkiego się boi. Nawet jak pójdzie do ulubionej koleżanki sąsiadki z bloku to co chwila dzwoni od jej mamy żeby sprawdzić czy np nie znikliśmy. Dziwne bo wyniki według tego dobre a zachowanie tragedia. Nie wiem czy jest sens jechać z tymi wynikami do Endo bo zaś zapałcę tylko ze 100 zł a powie mi ze mam obserwować i o co mi chodzi.
              A może sama jej spróbować podać np 6,5 E i zobaczyć jaka będzie reakcja? któraś z was tak robiła? boję się trochę eksperymentować na dziecku to w końcu hormony z drugiej strony to coś sie z nią dzieje ...
              ehhh chyba że z nią poprostu pójdziemy jeszczee do psychologa .... nie wiem co mam robić
      • hashi-tess Re: Nowe wyniki 07.01.12, 21:57
        robiłaś córeczce usg?
        chyba nie doczytałam.
        • niikitaa Re: Nowe wyniki 07.01.12, 22:15
          hej Tess

tak robiłam przeklejam wpis z wcześniej :

"hej mam wynik z USG od Weroniki z dzisiaj:

Wymiary: płat prawy - poprzeczny 9mm, strzałkowy 9 mm, podłużny 22 mm
          płat lewy - poprzeczny 9 mm, strzałkowy 8 mm, podłużny 20 mm

Cieśń 1 mm Objętość płątów : prawego - 0,89ml., lewego 0,72 ml = 1,61 ml
          Tarczyca niepowiększona, lokalizacja w obrębie szyi. Echo jednorodne, prawidłowe, bez struktur guzkowych. Węzły chłonne szyi niepowiększone.

No i co wy na to?? Według norm które tutaj znalazłam na forum to objętość jak u noworodka - trochę się przeraziłam. Ale większość lekarzy w ogóle nie zwraca uwagi na objętość tarczycy jeżeli nie ma zmian... "

konsultowałam tez telefonicznie z ta poprzednią Endo (dr. Krajewska - Siuda)- stwierdziła ze małej tarczycy się nie leczy, i jak będzie TSH powyzej 4 to żebyśmy przyjechali. Więc do niej raczej nie mamy po co jechać. A zresztą beznadziejna była.
          Mam poleconą od koleżanki z Krakowa co ma jakąś rodzinę lekarską dr Roztoczyńską i poważnie się nad nią zastanawiam tylko ten wynik ostatni ....
          i nie wiem czy jest sens jechać czy znów nie usłyszymy to samo. Tess proszę napisz mi jeszcze czy powinnam coś jeszcze zbadać Weronice?

Dzięki

• hashi-tess Re: Nowe wyniki 07.01.12, 22:30
            proponuję, abyś pojechała do tego Krakowa.
            O wspomnianej przez Ciebie lekarce nic nie napiszę
            bo nie wiem, ale p. dr Ratajczak był polecany na forum.
            • niikitaa Re: Nowe wyniki 07.01.12, 22:36
              tak chyba jednak pojadę sama się boję eksperymentować. tylko nie wiem do któego lekarza na necie dr Ratajczyk na chyba znany lekarz zas nie miał dobrych opinii.
              • hashi-tess Re: Nowe wyniki 07.01.12, 22:57
                to może umów wizyty u każdego medyka na jeden dzień,
                wtedy bedziesz miała dwie niezależne opinie.
                Choć ja uważam, że Twoja córeczka wymaga podania l-tyroksyny.
                • niikitaa Re: Nowe wyniki 07.01.12, 23:04
                  postanowiliśmy z mężem że podjedziemy najpierw do dr Ratajczaka smile terminy bliskie - chyba rzeczywiście nie ma na co czekać.
                  Jeszcze raz dzięki Tess za wsparcie!!! Napiszę jak będziemy po wizycie może uda się na środę najbliższą albo na poniedziałek za tydzień.
                  • hashi-tess Re: Nowe wyniki 07.01.12, 23:42
                    czekam z niecierpliwością na relecję z wizyty,
                    a przy okazji życząc powodzenia.
                    • niikitaa Re: Nowe wyniki 26.01.12, 22:16
                      Witajcie,

jestem po wizycie z Weroniczką u dr. Ratajczaka. Lekarz konkretny spokojny, wysłuchał objawów pooglądał wyniki, poobserwował małą pomierzył ... i stwierdził że nie ma na co czekać i trzeba włączyć Eutyrox. dostała na początek 25, mamy wprowadzac stopniowo 12,5 przez tydzień i potem znów 12,5 do tego ma brać selen i magnez. I kontrola za 6 tygodni. Wreszcie się ktoś nią zajął. Dzięki dziewczyny za wsparcie, dzięki Tess za polecenie dr. Ratajczaka. Wydaje mi się rzeczowy, sensownie mówił. Mam teraz tylko nadzieję, na szybką poprawę jej samopoczucia. A jak szybko można było u was zauważyć zmiany po włączeniu leczenia u waszych dzieci?
                      Dr kazał już jej podać wczoraj popołudniu pierwsza dawkę bo jak stwierdził zawsze coś się wchłonie a im mała szybciej dostanie tym szybciej się lepiej poczuje. Więc dzisiaj dostała drugi raz. Miałam wrażenie że popołudniu jest troszkę spokojniejsza zaczęła się nawet sama bawić w swoim pokoju bez wołania co 3 minuty czy jesteśmy i nie zniknęliśmy.... smile może zbieg okoliczności.
                      Na następną wizytę mamy zbadać TSH FT4 Anty TG i poziom magnezu. czy to wystarczy czy mamy zbadac coś jeszcze. Acha selen ma brać Cefasel 100 bo podobno najlepiej się wchłania? czy też jesteście tego zdania?
                      • hashi-tess Re: Nowe wyniki 27.01.12, 08:17
                        cieszę się, że wizyta była udana.
                        Czy p. dr nic nie wspominał o FT3?
                        • niikitaa Re: Nowe wyniki 27.01.12, 18:27
                          hej no właśnie niesad ale to wiem sama że mam badać więc to na pewno zrobię. Pytałam tez o ferrytynę bo Weronika jak była mała to miała problemy dość długo z anemią ale stwierdził zeby najpierw wyrównać poziom hormonu bo wtedy hest zaburzone wchłanianie i jak będzie wyrównany to wtedy bedziemy ewentualnie dalej badać. Nie wiem czy jest sens czekać i czy od razu wszystkiego nie zbadać co trzeba. A ten selen co polecacie z niemiec też dobry dla dzieci? bo mam rodzinę w niemczech i mogliby mi przysłać a to dużo taniej wychodzi.

Weronika dziś jakby spokojniejsza była rano wstaliśmy bez napadów złosci i histerii. Ładnie sama się bawiła znów choć teraz już dokazuje zaś.
    • storczyk23 Re: Wyniki u 5 letniego dziecka - czy to niedoczy 14.06.12, 08:54
      witaj niikitaa
      jestem mamuśką 3 fajnych dzieci ,od 9lat porządnie przyjmuję leki na hashimoto ,nie miałam problemów z zajściem w ciąże ,ale martwi mnie moje ostatnie najmłodsze dziecię też 5letnia dziewczynka , od małego jest najbardziej chorowita z całej trójki choć wcześniej myślałam że tak jak to drugie mi zaczęło w przedszkolu chorować to nie ma drugiego takiego, no ale córa to od dziecka ,nie tolerancja mleka krowiego ,potem kilka innych produktów nie mogła ,pierwszy raz na oskrzela zachorowała w wieku 5miesięcy !ale najgorsze zaczęło się gdy zaczęła chodzić do przedszkola ! i szukam sama czegoś w internecie coby mi pomogło zrozumieć jej stan i zaczęłam podejrzewać że jej chorowanie może mieć związek z moją chorobą !!! wystraszyłam się już na poważnie gdy przeczytałam co ty piszesz ! i pójdę z tym do lekarza ale jestem ciekawa jak to skończyło się w waszym przypadku ,czy faktycznie już w tym wieku można podejrzewać u dziecka chorobę tarczycy? moja córa jest wesoła, aktywna ,ale bardzo odważna ,buzia jej się nie zamyka jak ją ktoś zagada np. sąsiadka to koniec! uczę ją że nie może rozmawiać z obcymi ! i widzę że rozumie to. będę wdzięczna za twoje odpowiedzi ,podpowiedzi ale i tak pójdę z tym do pediatry POZDRAWIAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka