Dodaj do ulubionych

To ciekawe ft3 i ft4

07.09.11, 15:55
To ciekawe, znalazłam taki artykuł dotyczący ft3 i ft4. Pozwolę sobie umieścić jego fragment co, wy na to?

"Wyniki badania poziomu T3 i fT3
Norma FT3 to wynik w granicach 2,25 – 6 pmol/L (1,5 - 4 ng/L) przy prawidłowym poziomie TSH 0,4 - 4,0 µIU/ml. FT3 podwyższone (czyli ponad 6 pmol/L, tj. 4 ng/L) przy jednoczesnym obniżeniu poziomu TSH poniżej 0,4 µIU/ml może wskazywać na nadczynność tarczycy. Natomiast wynik fT3poniżej 2,25 pmol/L, tj. 1,5 ng/L przy poziomie TSH powyżej 4,0 µIU/ml mówi o niedoczynności tarczycy.

Badanie to jest badaniem pomocniczym w diagnozie nadczynności tarczycy. W tym stanie patologicznym poziom T3 wzrasta wcześniej niż poziom T4, a także wraca później do wartości prawidłowych. Badanie poziomu tego hormonu nie jest zlecane natomiast w przypadku niedoczynności tarczycy."

Ft4 i T4
"Co może wykryć badanie?
Badanie jest pomocne przy diagnozowaniu nieprawidłowości w obrębie tarczycy. Może to być niedoczynność tarczycy - kiedy ilość T3 i T4 jest zmniejszona, a poziom TSH podwyższony lub nadczynność tarczycy - kiedy ilość T3 i T4 jest zwiększona, a poziom TSH obniżony. Badanie wykonuje się między innymi u pacjentów z tzw. wolem, czyli przerostem gruczołu tarczowego oraz u kobiet, które zmagają się z problemem niepłodności. "

reszta do poczytania na stronach:
portal.abczdrowie.pl/t3-i-ft3
portal.abczdrowie.pl/t4-i-ft4
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: To ciekawe ft3 i ft4 07.09.11, 18:06
      > To ciekawe, znalazłam taki artykuł dotyczący ft3 i ft4. Pozwolę sobie umieścić
      > jego fragment co, wy na to?

cóż, typowe podejście polskich endokrynologów, którym nie chciało się bardziej zagłębiać
      w znaczenie ft3. Oczywiście każdy może badać i dobierać dawki na podstawie tego co
      uzna za stosowne. ja od dawna nie badam tsh i cieszę się, że trafiłam na dobrych lekarzy.

jeśli w niedoczynności nie zaleca się badania ft3, to na jakiej podstawie przepisuje się
      np. novothyral? albo inne preparaty zawierające T3?

a.
      • wierka-5 Re: To ciekawe ft3 i ft4 08.09.11, 08:38
        Mnie się wydaje,że nie bada się Ft3 w diagnozowaniu niedoczynności ponieważ nie ma znaczenia diagnostycznego ze względu na to,ze może być niskie ale również wysokie.
        Co innego jest jednak gdy leczymy niedoczynność.
    • pies_z_laki_2 Re: To ciekawe ft3 i ft4 08.09.11, 10:34
      To materiał opracowany pewnie na podstawie jakichś oficjalnych zaleceń (Polskiego Związku Endokrynologów, czy jakiegoś innego "ciała" opiniotwórczego)...

A jeśli takie zalecenia są, to lekarze się ich trzymają, chociaż to nie są nakazy, a tylko sugestie.
      Podobnie było przed chwilą z boreliozą, są oficjalne zalecenia krótkiego leczenia antybiotykiem, więc większość lekarzy uznaje, że inaczej nie wolno. Dopiero interpelacja do ministerstwa i odpowiedź ministerstwa na tę interpelację wyjaśnia, że to nie nakaz, czy zakaż i że można inaczej...

Może trzeba coś poruszyć, żeby zmieniły się zalecenia? Tyle, że z boreliozą trwało to całe lata...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka