Dodaj do ulubionych

procentowe przeliczanie ft3 ft4

27.10.11, 17:14
Witam, zrobilam wyniki hormonow tarczycy i niby sa one w normie:
TSH --> 1,48 (norma 0,27-4,2)
ft3 --> 3,49 (2-4,4)
ft4 --> 1,22 (0,93-1,7)
anty TPO -->6 (ponizej 34)

niby wyniki dobrze wpasowuja sie w norme, ale znalazlam tutaj watek odnosnie przeliczania na procenty i wedlug tych procentow to nie za ciekawie wygladaja moje wyniki ft3 (62%) ft4 (38%).
ale nie jestem pewna czy tylko przy hashimoto sie to wedlug procentow przelicza???? bo hashimoto u mnie chyba odpada , przeciwciala tpo mam niziutkosmile
moglybyscie mi cos doradzuc? jest sie czym przejmowac? oczywiscie wybieram sie do lekarza , ale na wizyte troche musze poczekac, a w dodatku roznie z wiedza u lekarzy bywawink
z gory dziekuje za odpowiedzi. pzdrsmile
Obserwuj wątek
    • arronia Re: procentowe przeliczanie ft3 ft4 27.10.11, 17:49
      Ja ci nic radzić nie będę, tylko a propos procentów: w przeliczaniu na procenty nie chodzi o to, czego konkretnie wyniki dotyczą, jaką chorobę ma człowiek. Chodzi tylko o to, w którym miejscu normy lokują się wyniki. Czy przy dolnej granicy, po środku, czy przy górnej. Więc tak czy inaczej dobrze, że przeliczyłaś. Na pewno ktoś coś podpowie.
    • monokrome Re: procentowe przeliczanie ft3 ft4 27.10.11, 17:50
      Dlaczego robiłaś badania? Masz jakieś objawy? Badania są niby w normie, ale ft4 jest niższe od ft3, więc twoja tarczyca może nie produkować odpowiedniej ilości hormonu. Co do przeciwciał - możesz mieć jeszcze anty TG, ale czasami można mieć Hashimoto bez przeciwciał, wtedy liczy się USG (wielkość i echogeniczność tarczycy), można wykonać też biopsję.

Pozdrowienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka