Dodaj do ulubionych

Metizol i euthyrox jednoczesnie, jestem mixem

27.12.11, 14:23
Witajcie napiszcie prosze jak wyglada leczenie mixa Hashi Basedov , tzn rownoczesne przyjmowanie thiamazolu i euthyroksu ???? dla mnie jest niezrozumiale..przeciez jedno wyklucza drugie ..jaki to ma sens?
Bede wdzieczna za kazde info, gdyz samopoczucie jakie mam teraz trudno nazwac znosnym...lekarka proponuje mi niewielka dawke encortonu i obserwacje w jakim kierunku bedzie rozwijala sie choroba, czy mozliwe zeby przy male tarczycy i licznych zwloknieniach nadal byla taka aktywna?
CZY proces niszczenia tarczycy to indywidualna sprawa...dodam ze wczesniej nie leczono mnie metizolem a na nadczynnosc choruje juz dlugo, byly okresy remisji w miedzyczasiew urodzialm 3 zdrowych dzieci, duza niedoczynnosc wystapila dopiero po 3 porodzie....mysle ze teraz moze to zmierzac w kierunku niedoczynnosci gdyzz w momentach kiedy atakuja mnie TRABY nadczynnosc jest subkliniczna , FT3 I FT 4 sa w normie a tsh nizutkie tylko objawy mam nadczynnosciowe
Bede wdzieczna za wszystkie informacje
Pozdrawiam
M
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Metizol i euthyrox jednoczesnie, jestem mixe 27.12.11, 20:17
      matyldzia38!
      tak sobie teraz myślę, że Ty możesz nie mieć Basedowa
      tylko poporodowe zapalenie tarczycy. W ptz jak również hashimoto
      mogą występować p/ciała trab.
      Masz tych p/iał niewiele i dlatego tak sobie pomyślałam.
      Aby to potw. lub wyeliminować musiałabyś przeprowadzić dalszą
      diagnostykę.
      © Borgis - Postępy Nauk Medycznych 2/2008, s. 92-104 *Małgorzata Gietka-Czernel Postępy w rozpoznawaniu i leczeniu zapaleń tarczycy
      można przeczytać o powyższym.

Pozdrawiam

Tess
      • matyldzia38 moje wyniki z dzisiaj 27.12.11, 21:25
        dzieki wielkie za wszystkie informacje, poam rowniez moje dzisiejsze wyniki po tygodniu 5 mg metizolu

tsh 0,23 norma 0,25-4,2
        ft3 5,33 norma 3,5-6,5
        ft4 12,89 norma 11,5- 22,5
        dodam ze czuje sie fatalnie , tak jakbymmiala pomieszane objawy niedoczynnosci z nadczynnoscia , wit d3 na poziomie 5,95 przy normie 30-50 , dodam ze suplementyje ja od 4 mcy codziennie w dawce 1600 j dziennie ...kurcze jestem zALAMANA
        • hashi-tess Re: moje wyniki z dzisiaj 27.12.11, 22:22
          Twoje objawy potw. wyniki, a ja mogę Ci tylko współczuć.
          Masz niskie TSH - nadczynność
          i niskie FT4 i FT3 - niedoczynność.

Na nadczynność bierzesz metizol.
          Natomiast powinnaś dostać l-tyroksynę na niedoczynność.
          To ten kij i marchewka.
          Rozumiem, że jutro śmigasz do endo, aby Ci pomógł.
          Chyba są Ci potrzebne dalsze badania - powinnaś
          upomnieć się o nie u endo.
          • coldsong Re: moje wyniki z dzisiaj 28.12.11, 22:40
            A kiedy robiłaś ostatnio TRAby? Jaki masz wynik?
            • matyldzia38 traby wyniki z 28.11.2011 do Coldsong 29.12.11, 10:09
              Witaj, wyniki sa swieze bo sprzed miesiaca , wynik 4,1 norma od 0-1, a wiec dodatnie, niestety endo nie wiedza jak mnie leczyc , wczoraj bylam po raz kolejny i uslyszalam ze mam odstawic wszystko i czekac w jakim kierunku pojdzie choroba a wtedy cos zaordynujemy....
              Jestem na etapie szukania dobrego endo i mysle powaznie zeby usunac tarczyce i pozniej meczyc sie tylko z niedoczynnoscia bo te skoki mnie wykanczaja....

A jak u Ciebie , tez masz mixa ??
              Masz dobrego endo...jaka metode leczeniazastosowano u Ciebie

Pozdrawiam
              Matylda
              • coldsong Re: traby wyniki z 28.11.2011 do Coldsong 29.12.11, 11:53
                Nie, nie miałam dobrego endo. Jestem, a raczej byłam mixem. Metizol, a następnie thyrozol wykończył traby, ale długo to trwało i nikomu nie polecam (przechodziłam to wszystko, ciągłe nawroty, ale nigdy nie zażywalam równocześnie metizolu i euthyroxu - lekarz myślał, że mam tylko Basedowa). Gdybym miała jeszcze raz wybierać, chyba poszłabym tą drogą, o której Ty teraz myślisz, tj. zdecydowałabym się na wycięcie tarczycy.

Przy takich wynikach jakie teraz masz ja bym odstawiła metizol. Nie wiem, co z euthyroxem (ja zaczęłam go zazywać jak juz wiedziałam, że wszystko idzie w stronę Hashimoto, wtedy wyszły mi wątpliwe TRAby, potem ujemne, czyli jakies 6-7 lat po pierwszym pozytywnym wyniku, z tym, że ja naprawdę miałam ostrego Basedowa). Jeśli źle się czujesz (serce, dygotanie, czy inne objawy "wścieklizny" nadczynnościowej) spróbuj pozażywać propranolol. Usuń jod z diety, pouzupełniaj inne niedobory, wydaje mi się tez, że nie ma co martwić się niskim TSH (martw się nim tylko wtedy, kiedy hormony tarczycowe będą powyżej 100%). Twoje złe samopoczucie wynika teraz z niedoczynności, tak mi się wydaje.

Życzę zdrowia,
                Pozdrawiam
                C.
                • matyldzia38 do Coldsong 29.12.11, 12:57
                  dziekuje Ci bardzo za informacje , oraz Twoja opinie.
                  Momentami czuje sie niedoczynnosciowo, chce mi sie spac , ale drza mi czasem rece, mam uczucie takiego zaciskania sie szczeki, juz sama nie wiem czy to z nadczynnosci czy z niedoczynnosci..serce zawsze bije mi szybciej jak wolniej...moze to tez nerwy, biore bisocard ..
                  W jakim stanie jest teraz Twoja tarczyca ??, moja jest mala ma 10, 3 ml i liczne zwloknienia...moze i u mnie skonczy sie przelekl niedoczynnoscia??
                  Te moje TRAby nie sa chyba strasznie wysokie, a FT4 nigdy nie przekracza gornej granicy, licze ze sama sie zniszczy....martwie sie tylko o serce bo choc mam 38 lat to momentami czuje sie strasznie... Jak dlugo moze trwac taki proces???
                  Gdzie znajde lekarza ktory mi usunie tarczyce??, nie mam guzow...jak dotychczas zadnych zmian
                  Zaczynam podejrzewac tez endometrioze bo mam potworne bole krzyza...jak to zbadac
                  moje chormony plcioe a zwlaszcza estradiol i progesteron tez w rozsypce, rok temu urodzilam synka ...
                  pozdrawiam i dziekuje
                  M
          • matyldzia38 do Hashi Tess pytanie 29.12.11, 10:23
            Dziekuje bardzo za rady, endo z wczoraj to totalna pomylka ....musze szukac dalej , kazala mi odstawic wszystko i czekac w jakim kierunku pojdzie...tzn mam czekac az padne ...bo ona nie rozumie jak przy takich wynikach mozna sie czuc tak tragicznie..sa prawie w normie

Hashi Tess doradz prosze jakie jeszcze badania powinnam zrobic...nie bede czekala na skierowania tylko zrobie je prywatnie o ile to bedzie mozliwe..czy scyntygrafie tez powinnam zrobic ???
            Nie mam zmian ogniskowych na tarczycy, wszyscy mowili ze USG wystarczy...ale chyba nie w moim przypadku.
            Czy znasz moze dziewczyny na tym forum ktore mialy przypadek podobny do mojego ???
            I jeszcze jedno czy niski estradiol jest charakterystyczny dla tej choroby??? czy moze meczy mnie jeszcze cos innego
            zrobilam chormony plciowe i uwaga estradiol w fazie owulacji wyniosl 85,90 gdzie normy sa od 120--500, czy to bardzo nisko.
            Skora sucha, wlosy marne , libido zerowe tak jakbym przeszla juz menopauze
            doradz prosze
            pozdrawiam
            Matylda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka