zuzores
07.01.12, 00:41
Hej, jestem nowa na Waszym forum, od 2 dni czytam je po kilka godzin zgłębiając temat Hashimoto i próbując się cokolwiek dowiedzieć...
W tym tygodniu zostałam zdiagnozowana. Najpierw USG które wykryło obraz typowy dla hashimoto, tarczyca niepowieksza bez zmian ogniskowych wzmożony przepływ itp.
Badania krwi:
TSH 2,999 (0,55 - 4,78) 57,7%
FT3 3,11 (2,3 - 4,2) 42%
FT4 1,11 (0,89 - 1,76) 25%
ponadto ATG > 500
ATPO > 1300 obydwu norma do 60.
Miałam jeszcze prolaktyne 16,56 (2,8 - 29,3)
Z wynikow procentowych wnioskuje ze mam za malo tyroksyny, ale z kolei wczesniej czytalam ze jak jest duza przewaga procentowa ft3 nad ft3 to swiadczy o nadczynnosci?
Endokrynolog powiedziała że mam Hashimoto i zaczyna się niedoczynność.
Objawy : od kiedy pamiętam zawsze nie miałam za dużo sił, uwielbiam długo spać, rano mam straszny problem ze wstaniem a w ciągu dnia - w pracy lub szkole oczy się często zamykają. Ostatnio miewam też sytuacje w którym wręcz nie mogę zasnąć mimo dużego zmęczenia, albo wybudza mnie w nocy kołatanie serca, lub rano natychmiast po przebudzeniu serce zaczyna walić. Włosy wypadają cały rok z dużym nasileniem na jesieni. Problemy ze skórą - trądzik od 17 roku życia - teraz mam 24. Na ciele skóra normalna, czasem trochę sucha ale bez przesady. Do tego jestem chuda - 55 kg przy 174 cm. Nie mam tendencji do tycia w ostatnim czasie wręcz przeciwnie jeszcze mocniej zeszczuplałam chociaż waga spadła o max 2 kg. Aha i od kilku miesiecy zdarza mi sie uczucie zmeczenia/bolu/ciezkosci/delikatnego mrowienia nie umiem opisać w lewej ręcę (raz ramię raz przedramię), czasem lewa noga lub policzek. Morfologia prawidłowa.
Lekarka przepisała mi zatem na początek euthyrox 25 a przez pierwszy tydzien dawka 12,5. po 1,5 miesiaca brania dawki 25 kontrolne badania. Nie wspominala nic o ferrytynie czy b12.
Proszę o wypowiedż - co o tym sądzicie, czy to rzeczywiście jest już niedoczynność? Czasem mam wrażenie że niektóre objawy pasują do niedoczynności, a niektóre do nadczynności - nerwowość, problemy ze spaniem, dobry apetyt i przemiana materii bardzo szybka.
Aha postanowiłam się zapytać o poradę przed rozpoczęciem leczenia, moja wiedza na temat tej choroby nie jest duża dopiero się w to zaczynam wczytywać ale czytałam rozne opinie - ze jak nie ma niedoczynnosci to leki nie sa konieczne..
dziekuje za porady ze strony osob z duzym doswiadczeniem w tej chorobie.