magdaa1977 07.01.12, 10:10 Po jakim czasie ustąpiła u Was opuchlizna powiek? Macie jakie doświadczenia w tym temacie? dziekuję, Magda. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cherrie Re: dodatek 07.01.12, 11:28 ja opuchlizne mialam przy tsh 59, zniknela b szybko - po kilku dniach, ale zaczelam przyjmowac hormon w dawce 100mcg, wiec jesli masz mala dawke, to pewnie dluzej ten proces potrwa Odpowiedz Link
magdaa1977 O... 07.01.12, 14:22 cherrie napisała: > ja opuchlizne mialam przy tsh 59, zniknela b szybko - po kilku dniach, ale zacz > elam przyjmowac hormon w dawce 100mcg, wiec jesli masz mala dawke, to pewnie dl > uzej ten proces potrwa Witaj, dzięki za odpowiedz, to strasznie szybko u ciebie opuchlizna zniknęła. Ja mam tą samą dawkę co ty, 100mcg, i mineło już 2 miesiące i nic, dodam że mam niski wzrost, i wagę, więc lekarz mi już dawki nie podniesie. A może u kogoś było inaczej> piszcie o swoich doświadczeniach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
magdaa1977 Drugie pytaniedo cherrie - SUCHE OKO. 07.01.12, 14:24 A powiedz proszę, miałaś także suche oczy? czy też po braniu leków przestałaś mieć problem z suchymi oczami? po jakim czasie? dziekuję. Odpowiedz Link
cherrie Re: Drugie pytaniedo cherrie - SUCHE OKO. 07.01.12, 14:53 nie, raczej nie mialam suchych oczu a co do tej opuchlizny to jest tzw obrzek sluzowaty ( podpuchniete oczy i/lub cale cialo). niestety u niektorych osob moze on sie tylko zmniejszyc, ale nie zniknac;-( Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Drugie pytaniedo cherrie - SUCHE OKO. 07.01.12, 15:54 cherrie napisała: > nie, raczej nie mialam suchych oczu masz szczęście. U mnie suchość oczu wraca jak bumerang w niedoczynności. Po ustawieniu na nowo dawki l-tyroksyny niedogodności z suchością mijają. Przypomnę tylko, że suchość w hashimoto występuje nie tylko w oku, ale również wszystkich śluzówek znajdujących się w n/ciele. > > a co do tej opuchlizny to jest tzw obrzek sluzowaty ( podpuchniete oczy i/lub > cale cialo). Śluzakowaty? > niestety u niektorych osob moze on sie tylko zmniejszyc, ale nie zniknac;-( znika, znika. aby tak było tkanki muszą być nasycone hormonami i pozostałymi niedoborami, kt. niestety występują w n/schorzeniu. Odpowiedz Link
magdaa1977 Trzeba dodać, że... 07.01.12, 16:28 Przy niedoczynności może wystąpić dużo niedoborów witamin, między innymi A, więc suche oko może także mieć związek z niedoborem wit. A. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Trzeba dodać, że... 08.01.12, 13:11 Suche oko - może pojawił się Zespół Sjögrena (pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Sj%C3%B6grena), też autoimmuno... Opuchnięcie może być skutkiem reakcji alergicznej na coś, może na gluten, czy na inny składnik diety. Chory organizm działa inaczej, niż kiedy był zdrowy. U mnie np. opuchnięcie z całego ciała zeszło bardzo szybko (za szybko, w tydzień 15kg!), ale jeśli zjem coś z mąką pszenną, to na pewno będę miała opuchnięty brzuch. Przed Hashi nie miałam takich problemów. Odpowiedz Link
rosebush Re: Trzeba dodać, że... 09.01.12, 08:00 pies_z_laki_2 napisała: > Suche oko - może pojawił się Zespół Sjögrena (pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Sj%C3%B6grena), też autoimmuno... Do linku dokleiły się nawias i przecinek i kliknięcie prowadzi teraz do nieistniejącej strony. Tu jest poprawiony adres: pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Sj%C3%B6grena Odpowiedz Link
cherrie Re: Drugie pytaniedo cherrie - SUCHE OKO. 07.01.12, 21:10 >Śluzakowaty? nie, obrzęk śluzowaty (myxoedema) "Obrzęk śluzowaty, występuje w zaawansowanej niedoczynności gruczołu tarczowego i jest bezpośrednio spowodowany niedoborem tyroksyny. W przestrzeniach międzykomórkowych dochodzi do gromadzenia się mukopolisacharydów, kwasu hialuronowego i siarczanów chondroityny, które przypominają śluz. W efekcie dochodzi do pogrubienia skóry i tkanki podskórnej." źródło: portalwiedzy.onet.pl/51618,,,,obrzek_sluzowaty,haslo.html a tutaj więcej en.wikipedia.org/wiki/Myxedema mi lekarka mówiła, że nie zawsze ustępuje całkowicie i że czasami jest się na niego skazanym Odpowiedz Link
magdaa1977 Do Tess 07.01.12, 21:58 Tess jakie niedobory miałaś na myśli? wiem że hormonów i CZEGO JESZCZE? zainspirowałaś mnie tym, cytuję Twoje słowa. "znika, znika. aby tak było tkanki muszą być nasycone hormonami i pozostałymi niedoborami, kt. niestety występują w n/schorzeniu." Pisałaś o obrzęku śluzowatym. Magda. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Do Tess 07.01.12, 22:27 najczęstsze niedobory to: ferrytyna wit. B12 i pozostałe w grupy wit. B. wit. D Ja dostałam zalecenie immunologa, aby zażywać selen z cynkiem, wit. A+E i falvit. Odpowiedz Link
magdaa1977 Re: Do Tess 08.01.12, 17:28 hashi-tess napisała: > najczęstsze niedobory to: > ferrytyna > wit. B12 i pozostałe w grupy wit. B. > wit. D > > Ja dostałam zalecenie immunologa, aby zażywać > selen z cynkiem, wit. A+E i falvit. > Dzięki. Odpowiedz Link
niikitaa Re: Po jakim czasie ustąpiła u Was opuchlizna pow 07.01.12, 20:51 u mnie zniknęło po kilku miesiacach i wydaje mi się ze nie zależy od wysokości dawki tylko od tego czy dawka jest dobrze ustawiona w twoim konkretnym przypadku. U jednego to mozę być 25 E a u innego 150 E. Za to nogi u mnie to tragedia... Odpowiedz Link
magdaa1977 A czy u kogoś tak było? mimo leczenia, obrzęk był? 07.01.12, 21:50 A czy u kogoś tak było? mimo leczenia, obrzęk był? Ma ktoś takie doświadczenie? Jaką wtedy dawkę stosowaliście? Odpowiedz Link
magdaa1977 Myśle podobnie jak... 07.01.12, 21:52 Myślę podobnie jak Tess, że po dobraniu odpowiedniej dawki hormonów, i tak obrzęk musi ustąpić. To kwestia czasu oraz dawki. Nie może być takż, ze po hormonach obrzęk nadal będzie. Odpowiedz Link
magdaa1977 Do Tess 07.01.12, 21:59 Tess jakie niedobory miałaś na myśli? wiem że hormonów i CZEGO JESZCZE? zainspirowałaś mnie tym, cytuję Twoje słowa. "znika, znika. aby tak było tkanki muszą być nasycone hormonami i pozostałymi niedoborami, kt. niestety występują w n/schorzeniu." Pisałaś o obrzęku śluzowatym. Magda. Odpowiedz Link
milaemalka Re: Do Tess 08.01.12, 21:24 Opuchlizna moze sie utrzymywac jeżeli masz za małą dawke tyroksyny.Robiłas Ft3 i Ft4 ostatnio? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Po jakim czasie ustąpiła u Was opuchlizna pow 09.01.12, 11:00 nie wiem czy masz już ustawione hormony tarczycy czy nie - one są bardzo ważne. mimo wszystko spróbuj może oznaczyć jeszcze p/ciała trab bo to one często dają takie objawy podpuchniętych oczu. W hashimoto te p/ciała mogą również występować. Odpowiedz Link
magdaa1977 Przeciwciala Anty - Tpo 09.01.12, 18:58 hashi-tess napisała: > nie wiem czy masz już ustawione hormony tarczycy czy nie > - one są bardzo ważne. > mimo wszystko spróbuj może oznaczyć jeszcze p/ciała trab bo to one często > dają takie objawy podpuchniętych oczu. > W hashimoto te p/ciała mogą również występować. Zrobiłam przeciwciała, anty _ tpo WYNIK: 18,4 iu/ML NORMA: DO 35 Więc chyba wszystko ok. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Przeciwciala Anty - Tpo 10.01.12, 11:51 TRAb to troszkę co innego, niż aTPO czy aTG Odpowiedz Link
magdaa1977 Re: Przeciwciala Anty - Tpo 10.01.12, 18:56 pies_z_laki_2 napisała: > TRAb to troszkę co innego, niż aTPO czy aTG Czyli? proszę o wiecej informacji Odpowiedz Link
magdaa1977 Re: Kiedy badałaś Ft3 i Ft4 12.01.12, 14:52 milaemalka napisała: > > ponawiam pytanie o wyniki Dzięki, robiłam badanie jakoś dwa tygodnie temu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Przeciwciala Anty - Tpo 11.01.12, 21:58 - www.endokrynologia.net/tarczyca/badania-przeciwcia%C5%82-przeciwtarczycowych-atpo-trab Szukanie informacji we własnym zakresie nie boli Odpowiedz Link