Dodaj do ulubionych

Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje?

16.01.12, 21:22
Mam kilka pytań do osob leczacych niedoczynnosc tarczycy: Czy wlaczenie hormonow spowodowalo ze ciagle uczucie zmeczenia ustąpiło? Czy czujecie sie lepiej czy tak samo (pomimo wyrownanych wynikow). Jak z masą ciała? przytyłyscie? Schudłyście?
Ja mam graniczne wyniki i skierowanie do endokrynologa. Lekarz rodzinny powiedzial ze niewykluczone ze bede musiala zaczac brac hormony tarczycy, ale ze tzreba zrobic dodatkowe badania: usg i inne i ze zleci je endokrynolog.
Z objawow mam ciągle zmeczenie, i wypadanie wlosow. Nadwagi nie mam, ale mam na tym punkcie fioła i chyba bym sie pocieła jakbym przytyła choć 5 kg po hormonach
Prosze o opinie jak było u Was.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 16.01.12, 22:51
      > Czy wlaczenie hormono w spowodowalo ze ciagle uczucie zmeczenia ustąpiło?
      Tak.

> Czy czujecie sie lepiej czy tak samo (pomimo wyrownanych wynikow).
      Czuję się znacznie lepiej, o niebo lepiej!!!

> Jak z masą ciała? przytyłyscie?
      Przed diagnozą tak, mocno. Odkąd łykam hormony tarczycowe - schudłam i utrzymuję wagę (chyba że sobie pofolguję na słodko, czy jakimiś kluchami smile).

> Schudłyście?
      Tak

> Lekarz rodzinny powiedzial ze niewykluczone ze bede musiala zaczac brac hormony tarczycy, ale ze tzreba zrobic dodatkowe badania: usg i inne i ze zleci je endokrynolog.
      To dobrze. Bez badań nie można postawić diagnozy.

> Z objawow mam ciągle zmeczenie, i wypadanie wlosow.
      Jak uzupełnisz prawdopodobne niedobory (niektóre same się wyrównają po wdrożeniu leczenia, niektóre trzeba wyrównać tabletkami albo zmianą diety) to włosy przestaną wypadać i najpewniej odrosną. Zmęczenie to objaw niedoczynności, przechodzi po wprowadzeniu leczenia.

> Nadwagi nie mam, ale mam na tym punkcie fioła i chyba bym sie pocieła jakbym przytyła choć 5 kg po hormonach
      Chyba mylisz pojęcia. Hormony tarczycowe a hormony płciowe to zupełnie różne tematy. Poczytaj trochę na ten temat, dowiedz się więcej, zanim trafisz do endokrynologa smile
      • zielona.calkiem Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 17.01.12, 12:42
        dziekuje za odpowiedz wink z tym przytyciem po hormonach to chodzilo mi o to ze kolezanka mi powiedziala ze po euthyroxie zwieksza sie bardzo apetyt i ze duzo osob tyje, zamiast chudnac sad z hormonami płciowymi tez mam niezadobrze bo mam policystyczne jajniki. Teraz nie biore tabletek (bo po nich bardzo tylam- nawet po Yasminelle i Yaz ktore maja najmniej hormonów). Niestety nie biorac tabletek mam pryszcze i troche nadmiernego owlosienia ktore musze wyskubywac i depilowac zeby normlanie wygladac sad wiec jak widze jak jedne hormony są zaburzone to i reszta organizmu tez sie sypie.. No i o ile te pryszcze jakos moge zaakceptowac to nadwaga wiem ze mnie doprowadzi do depresjisad Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz wink
        • milaemalka Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 17.01.12, 13:08
          podaj jakie masz wyniki
          • zielona.calkiem Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 18.01.12, 19:59
            TSH 3,44 ulU/ml (0,35-4,94), fT4 0.79 ng/dL (0,7-1.48)
            Znalazłam swój wynik TSH z przed 4 lat: 1,72 ulU/mL (to samo laboratorium).

i na razie tyle.. Reszte ma zlecic specjalista. Mam skierowanie do endo i nie mam pojecia gdzie z nim isc.
            Moze ktos poleci mi jakiegos sensownego endokrynologa w Białymstoku?
            • milaemalka Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 18.01.12, 23:44
              Na fundusz to sie czeka na wizyte miesiacami.Idz prywatnie,sprawdz czy lekarz robi usg.Jeśli nie ,dowiedz sie ,gdzie zrobić i idz już z badaniem na wizyte,Przed wizyta zbadaj jeszcze aTpo(krew )Ft4 i Ft3 .Jeżeli będziesz długo czekała to dopiero mozesz sie roztyc.Przy nieleczonej niedoczynnosci kilogramy dosłownie sie przyklejają i nawet najściślejsze diety nie pozwalają schudnąćNie wiedziałam,że mam niedoczynnosci próbowałam sie odchudzic przed weselem Dieta kliniki Mayo.(kiedys schudłam na niej 8kg ) Nie udało mi sie schudnać nawet 0,5 kg.Waga sama spadła ,gdy wyszłam z niedoczynnosci. Waga zresztą nie jest najgorsza.Dla mnie koszmarem była nalana twarz z opuchnietym powiekami.(Magda założyła wątek o brzydnięciu)
              • magdaa1977 do milaemalka 21.01.12, 19:25
                milaemalka napisała:

> Na fundusz to sie czeka na wizyte miesiacami.Idz prywatnie,sprawdz czy lekarz r
                > obi usg.Jeśli nie ,dowiedz sie ,gdzie zrobić i idz już z badaniem na wizyte,Prz
                > ed wizyta zbadaj jeszcze aTpo(krew )Ft4 i Ft3 .Jeżeli będziesz długo czekała to
                > dopiero mozesz sie roztyc.Przy nieleczonej niedoczynnosci kilogramy dosłownie
                > sie przyklejają i nawet najściślejsze diety nie pozwalają schudnąćNie wiedziała
                > m,że mam niedoczynnosci próbowałam sie odchudzic przed weselem Dieta kliniki Ma
                > yo.(kiedys schudłam na niej 8kg ) Nie udało mi sie schudnać nawet 0,5 kg.Waga s
                > ama spadła ,gdy wyszłam z niedoczynnosci. Waga zresztą nie jest najgorsza.Dla m
                > nie koszmarem była nalana twarz z opuchnietym powiekami.(Magda założyła wątek o
                > brzydnięciu)

Tak, masz rację także w tym brzydnięciu, nalana twarz, opuchnieta, wyglada szkaradnie, wręcz człowiek straszy, opuchnięte oczy, robią się małe, koszmar.
              • pluskotka Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 22.01.12, 18:36
                milaemalka napisała:
                > Na fundusz to sie czeka na wizyte miesiacami.

Ja mam to szczęście, że czekam przeważnie 3 dni, tydzień, góra półtora miesiąca. A przychodnia jest na fundusz. Mieszkam w 60tys. mieście, więc pewnie i w Białymstoku znajdzie się takie rozwiązanie. Nie tylko przychodnie przyszpitalne są za darmo, a w nich kolejki faktycznie są liczone w miesiącach. Obczaiłaś wszystkich endokrynologów w swoim mieście?
        • pies_z_laki_2 Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 19.01.12, 02:01
          Po Euthyroksie NIE zwiększa się apetyt, bo jedno z drugim nie ma związku. Wręcz przeciwnie, kiedy zacznie się suplementację hormonem tarczycy, organizm przyspiesza metabolizm, więc się łatwiej chudnie.

Chyba, że miałabyś problemy żołądkowe/jelitowe związane z niedoczynnością, które hormon tarczycowy ureguluje, wtedy może z powodu lepszego tolerowania pokarmu mogłabyś jeść więcej, niż przy kiszkach bolących. Ale to dość karkołomny tok myślenia, nawet nie wiem, czy prawdopodobne.
          • zielona.calkiem Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 19.01.12, 10:22
            dziekuje za odpowiedzi. Pocieszające jest to ze nie przytyłyście. Na razie waze 63 kg przy wzroscie 170cm. Ostatnio przytyłam ok 3-4 kg i jeszcze 1 kg więcej to juz bede wygladac jak beczka (idzie mi wszystko w tyłek i uda - koszmar). Ogolnie ostatnio gorzej sie odzywialam, duzo fast foodow, mało ruchu bo takie ceny są teraz w fitness klubach ze tylko za głowę sie złapac. Wiec raczej to przytycie wiazalam ze stylem życia a nie niedoczynnoscią.
            Wiem ze musze schudnąc te 3kg bo fatalnie sie czuje z tą wagą (mocno po mnie widac kazdy kg-juz nawet kolezanki zauwazyly ze przytylam). Na razie brak mi motywacji bo bym tylko spala i jadla najchetniej. A i tez czesto mam opuchniete powieki.
            Kurcze nie wiem gdzie isc, na forach malo jest opinii o lekarzach z Bialegostoku,a jak czytam to forum i patrze co niektorzy lekarze wyrabiają to mi slabo. Malo ktory leczy pacjenta a nie wyniki i malo ktory zapyta sie o samopoczucie.
            Pojde prywatnie, tylko musze sie dowiedziec gdzie najlepiej.
    • magdaa1977 Moja histroia. 20.01.12, 20:25
      zielona.calkiem napisała:

> Mam kilka pytań do osob leczacych niedoczynnosc tarczycy: Czy wlaczenie hormono
      > w spowodowalo ze ciagle uczucie zmeczenia ustąpiło?

Tak u mnie ustąpilo ale po kilku miesiacach leczenia, i dobraniaodpowiedniej dawki 100.

Czy czujecie sie lepiej czy
      > tak samo (pomimo wyrownanych wynikow).

Lepiej, ale tylko wtedy gdy dobierzesz sobie dobrą dawkę.

Jak z masą ciała? przytyłyscie? Schudły

Ja schudłam, hormony tarczycy nie powoduja tycia ale tylko chudnięcie, lecz tylko wtedy gdy jest dobrana dawka, inaczej będziesz dalej w niedoczynnosci i będziesz tyć.

> ście?
      > Ja mam graniczne wyniki i skierowanie do endokrynologa. Lekarz rodzinny powiedz
      > ial ze niewykluczone ze bede musiala zaczac brac hormony tarczycy, ale ze tzreb
      > a zrobic dodatkowe badania: usg i inne i ze zleci je endokrynolog.

> Z objawow mam ciągle zmeczenie, i wypadanie wlosow.

To objaw niedoczynności, ja tak mialam.

Nadwagi nie mam, ale mam na
      > tym punkcie fioła i chyba bym sie pocieła jakbym przytyła choć 5 kg po hormona
      > ch
      > Prosze o opinie jak było u Was.

Magda.
      • zielona.calkiem Re: Moja histroia. 20.01.12, 21:28
        Magda, a jakie mialas wyniki przed leczeniem?
        • magdaa1977 Re: Moja histroia. 21.01.12, 09:19

> Magda, a jakie mialas wyniki przed leczeniem?

Wynik przed leczeniem:

wynik: TSH 2,256 norma: 0,49 - 4,56
          wynik: FT3 2,60 norma: 1,45 - 3,45
          wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85

Dodam ze byla przy tych wynikach w głębokiej niedoczynności, objawy takie jak: otylość, wypadanie wlosów, pogorszenie wyglądu, opuchniete oczy, sucha skóra, brak koncentracji, ból kolan, zimne dłonie, niskie tętno, depresja, wysoki cholesterol, oraz nalana twarz, straszne zaparcia.

Po 4 miesiącach leczenia letrox w dawce 100, wszystkie objawy zniknęły, wsztystkie. I gdy osiągnelam wyniki:

Zwłaszcza FT4 1,65 przy tej normie czuje sie swietnie gdy jest niżej od razu mam objawy niedoczynności i guzki na tarczycy.

Zatem nie oznacza to, że jesli masz wynik jeszcze w norkie to jeteś zdrowa, bo kazdy inaczej to przżywa, poczytaj sobie o procentach na stronie głównej.

Pozdrawiam, Magda.
          • zielona.calkiem Re: Moja histroia. 21.01.12, 14:03
            kurcze !! niesamowite ! niby wyniki w normie mialas a taka niedoczynnosc sad( rozumiem ze wynik usg byl decydujący? bo podejrzewam ze inaczej by lekarz krecil nosem i by nie chcial Ci leczenia wlaczyc "bo wyniki w normie".
            Ja tez czesto mam opuchniete oczy ale myslalam ze to od alergii na kurz.
            Boje sie ze trafie do takiego lekarza co mi powie ze wyniki w normie i co ja od niego chce sad a tez fatalnie sie czuje. To zmeczenie jest najgorsze. Czy lato czy zima, czy praca czy urlop ja wiecznie jestem jak śnięta ryba uncertain
            pozdawiam
            • magdaa1977 Re: Moja histroia. 21.01.12, 19:34
              Nie, wynik z USG nic nie pokazal, w USG tarczyca nie wygladala zle, ale mialam tylko objawy, bo mialam za niska FT4, a ja czuje sie swietnie w przedziale FT4 1,65 nie moze byc nizej.Te normy jakie sa na takich wynikach sa stworzone (taka srednia) w badaniu jakiejs grupy ludzi, a jak wemy kazdy jest jednostka indywidualna, wiec u kazdego bedzie inaczej.
          • magdaa1977 Re: Moja histroia. 21.01.12, 19:29
            Nie mój lekarz nie kręcił nosem wiedział, żĘ wynik w normie nie oznacza ze osoba jest zdrowa, wazne sa objawy. U mnie wynik wyszedl FT4 na granicy ponizej, więc mój organizm potrzebowal wiecej hormonu, dlatego ja czuej sie lepiej jakmam FT4 wyzej niz ten stopien jaki podalam wczesniej. Ale to prawda, że czesto lekarze kręca noesem i nie chca leczyc.
            • magdaa1977 wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85 21.01.12, 19:37
              wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85

To ze wynik jest w normie? jak tutaj patrzymy to jest w normie tylko pod katem statystyk, pod katem laboratoryjnym, ale ta norma u kazdej osoby chorej sie przesunie w jedna badz druga strone.

I dla mnie norma jest dopiero kiedy osiagnie wynik: FT4 1,65 bo dopiero wtedy czue sie dobrze, gdy jest ponizje, od razu wpadam w niedoczynnosc.
              • zielona.calkiem Re: wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85 21.01.12, 20:53
                ok, rozumiem smile
                chyba takiego lekarza ze świecą szukać ktory przepisal euthyrox tylko na podstawie objawow. Bo wiekszosc pewnie by powiedziala ze te objawy to nie od tarczycy itp itd.. Albo ze pacjentka sobie wymysla. Ale kurde jak udowodnic ze czlowiek ledwo do domu sie potrafi dowlec po 8 godzinach pracy i juz marzy tylko o tym zeby spac, spac, spac. Zakupy czy wyjscie ze znajomymi to wielki wyczyn i wyprawa...
                ehhh mam nadzieje ze mnie nie odeślą z kwitkiem,... Nadal nie wiem gdzie isc.. nikt z moich znajomych nie leczy sie u endo, nie mam kogo zapytac, a na tych portalach dobrylekarz itp to podobno negatywne opinie pacjentow sa od razu usuwane i nie jest to wiarygodne
                • magdaa1977 Re: wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85 21.01.12, 22:00

> ok, rozumiem smile
                  > chyba takiego lekarza ze świecą szukać ktory przepisal euthyrox tylko na podsta
                  > wie objawow. Bo wiekszosc pewnie by powiedziala ze te objawy to nie od tarczyc
                  > y itp itd.. Albo ze pacjentka sobie wymysla. Ale kurde jak udowodnic ze czlo
                  > wiek ledwo do domu sie potrafi dowlec po 8 godzinach pracy i juz marzy tylko o
                  > tym zeby spac, spac, spac. Zakupy czy wyjscie ze znajomymi to wielki wyczyn i
                  > wyprawa...
                  > ehhh mam nadzieje ze mnie nie odeślą z kwitkiem,... Nadal nie wiem gdzie isc
                  > .. nikt z moich znajomych nie leczy sie u endo, nie mam kogo zapytac, a na tych
                  > portalach dobrylekarz itp to podobno negatywne opinie pacjentow sa od razu usu
                  > wane i nie jest to wiarygodne

Ja miałam ten sam problem kiedyś, endo nie chciał dać mi leczenia, aiwc sama sobie zaczełam leczyć tarczycę. I czuje sie dobrze, oczywiscie cie do tego nie namawiac, ale postaraj sie wymusić na lekarzu toleczenie, bo objwy sa najwazniejsze, skoro one sa to znaczy ze chorujesz.
                  Jesli masz te objawy co opisalam to moze byc to z powodu chorej tarczycy.
                  • magdaa1977 Tu polecają edno... 21.01.12, 22:02
                    Poczytaj tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,49068698,49068698,polecam_endokrynologa_baza_lekarzy_.html
                    • zielona.calkiem Re: Tu polecają edno... 22.01.12, 10:01
                      no niestety na tym wątku sa tylko 2 wpisy dotyczace lekarzy z bialegostoku. I to dodane 2 razy przez tą samą osobę na temat tego samego lekarza. Smierdzi mi to jakąs sciemą i predzej reklamą niz rzetelną informacją.
                      Ehhhh
                  • aleksandra_01 do magdaa1977 22.01.12, 16:13
                    > mawiac, ale postaraj sie wymusić na lekarzu toleczenie

pragnę uświadomi Cię, że lekarz - przynajmniej teoretycznie - bierze odpowiedzialność
                    za leczenia pacjenta i nie można na nim niczego wymuszać.
                    zauważ, że lekarz przez wiele lat studiował medycynę właśnie po to, aby
                    patrzeć szerzej na pacjenta, niż ktoś kto medycyny nie studiował,
                    nie wspominając o jakości patrzenia na drugiego człowieka przez ekran
                    monitora. chodzi mi o to, że tak na prawdę nie znasz (ani ja nie znam) autorki wątku,
                    więc nie możemy być pewni, że faktycznie ma niedoczynność tarczycy
                    - nie możemy być pewni nawet tego, że Ona realnie istnieje smile

podsumowując nie zmuszajmy lekarza, tylko z nim rozmawiajmy,
                    a jeśli nie podejmie się leczenia to mamy prawo oczekiwać, że powie
                    nam dlaczego tak wybrał. wówczas możemy albo jeszcze raz przedstawić
                    lekarzowi swoje przemyślenia, zaproponować wprowadzenie leczenia na próbę itp.
                    lecz jeśli lekarz nadal nie będzie chciał nas leczyć to musimy poszukać innego,
                    a nie kogokolwiek do czegokolwiek zmuszać.

a.
                    • magdaa1977 Re: do magdaa1977 22.01.12, 18:57

> podsumowując nie zmuszajmy lekarza, tylko z nim rozmawiajmy,
                      > a jeśli nie podejmie się leczenia to mamy prawo oczekiwać, że powie
                      > nam dlaczego tak wybrał. wówczas możemy albo jeszcze raz przedstawić
                      > lekarzowi swoje przemyślenia, zaproponować wprowadzenie leczenia na próbę itp.
                      > lecz jeśli lekarz nadal nie będzie chciał nas leczyć to musimy poszukać innego,
                      > a nie kogokolwiek do czegokolwiek zmuszać.
                      >
                      > a.

To fakt.
                  • kitka628 Re: wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85 27.01.12, 20:56
                    magdaa1977 - czy ja dobrze zrozumiałam? Lekarz nie chciał uznać, że masz niedoczynność i sama się tym zajęłaś? Czyli zaczęłaś na własną rękę brać hormony? I tak do dzisiaj? Pytam, bo sama jestem na granicy takiej decyzji.... pomóż coś, doradź...
                    zobacz mój wątek:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,118253301,131977655,Re_prosba_o_interpretacje_wynikow.html
                    • magdaa1977 Re: wynik: FT4 1,01 norma: 0,71 - 1,85 29.01.12, 15:06
                      kitka628 napisała:

> magdaa1977 - czy ja dobrze zrozumiałam? Lekarz nie chciał uznać, że masz niedoc
                      > zynność i sama się tym zajęłaś? Czyli zaczęłaś na własną rękę brać hormony? I
                      > tak do dzisiaj? Pytam, bo sama jestem na granicy takiej decyzji.... pomóż coś,
                      > doradź...
                      > zobacz mój wątek:
                      > forum.gazeta.pl/forum/w,24712,118253301,131977655,Re_prosba_o_interpretacje_wynikow.html

Tak, lekazr nie chciał zastosować u mnieleczenia, mówił, żw wyniki mam w normie. Wieć sama sobie zaaplikowałam, oczywiście najpierw sprawdziłam czy mam te objawy jakie są w niedoczynności, i po paru miesiącach czuję sie lepiej, dużo lepiej, biorę hormony, i nic mi nie jest. Póżniej znalazłam innego lekarza który stwierdził, że powinnam brać hormony, więc moja decyzja była SLUSZNA. ALE TY BĄDZ OSTROZNA. Nie bierz ich od tak, zastanow sie jeszcze idz do innego lekarza.
    • aniucha894 Re: Euthyrox - czy zmęczenie w końcu ustępuje? 25.01.12, 20:15
      Jeśli leki będą dobrze dobrane to zapewne będzie i ogólna poprawa samopoczucia. Bynajmniej u mnie jest trochę lepiej z ospałością, ciągłym zmęczeniem. Z tarczycą mam do czynienia od 9 lat także bardzo dobrze wiem, jak się czujesz, a także inne osoby mające "zaszczyt" chorowania na to "coś". Póki co waga powoli spada, myślę, że to sprawa dobrze dobranych leków, ponieważ poprzednio, zanim lekarka dobrała mi odpowiednią dawkę przytyłam 20 kg w przeciągu roku bez objadania się. Pozdrawiam i wytrwałości życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka