Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc w dawkowaniu

16.01.12, 23:06
moje wyniki z dnia 25.10 przy stosowaniu 1/2 eutyrox 75 i novo 1/2 75
wbc 6,65 norma 4,40-11,30
rbc 3,99 norma 3,60-5,10
hmg 12,3 norma 11,2-15,2
hct 36,2 norma 33,0-45,00
kwas foliowy-14,19 norma 3,1-17,5
wit. B12-661 norma 197-866
żelazo 125,0- norma 37,0-145,0
ferrytyna 161,6 norma 13-150
tsh 0,129 norma 0,27-4,2
wyniki tsh,ft4,ft3 na tej samej dawce z dnia 13.12.2011
tsh-0,115 norma 0,27-4,2
ft4 15,41 norma 12-22 , 34,10%
ft3 5,33 norma 3,95-6,8 , 48,42%
dla porównania wyniki z 20.07.11:
tsh 4,78 (0,27-4,2)
ft4 19,06(12-22) 70,60%
ft3 3,88 (3,95-6,8), -2,46%
więc ft3 ładnie podrosło
biorę 1/2 eutyroxu 75 i 1/2 novo 75
endo chciała zrezygnować z novo bo TSH jest zbyt niskie, ale powiedziałam, że dobrze się przy nim czuję więc kazała zmniejszyć eutyrox na 25
i co mam robić bo ja przy tych wynikach zwiększyłabym dawkę

moje wyniki przed stosowaniem novo 75

anty-tpo 1000.0 norma 35
any-tg 3000.0 norma 40, badanie z 03.2010r
tsh 4,78 norma 0,27-4,2
ft4 19,06 norma 12-22(70,60%)
ft3 3,88 norma 3,95-6,8(-2,46%) , te wyniki z 20.07.2011r
morfologia z 23.02.2011r
wbc 5.58
rbc 3.81
hgb 12.3
hct 34,9- na minusie norma od 37
wziełam 50 tabletek sorbifer durules, vit b6, kwas foliowy
morfologia z 20.07.2011r
wbc 5,7 norma 4,00-10,00
rbc 3,8 norma 3,80-5,80
hgb 12,0 norma 11,5-16,5
hct 34,7 norma 37,0-47,0
lymph 36,2% norma 20,0-45,0
ob 14mm/h norma 1,0-12,0
te wyniki zrobiłam jeden dzień po skończeniu miesiączki, i od 19 dni biorę ponownie sorbifer, b6, kwas foliowy.
morfologia z 27.07.2011
wbc 7,58 norma 4,40-11,30 dziwny skok przez 7 dni
rbc 3,83 norma 3,50-5,00
hgb 11,8 norma 11,2-15
hct 35,0 norma 33,0-44,0
eos% 6,7 norma 0,7-5,8
liczba mono 0,80 norma 0,24-0,36
liczba eos 0,51 norma 0,04- 0,36
rodzinna skierowała mnie do hematologa, gdyż nie daje sobie rady z moją anemią twierdzi, że źle się odżywiam, gdyż dla niej jest niemożliwe,że przy hashi ważę 46,5 kg, a przy tsh 11,34 w zeszłym roku ważyłam 49.Podwyższone eos i mono jej za bardzo nie interesowały.
Endokrynolog twierdzi, że dokąd będę miała nieunormowane hormony tarczycy, anemia może być, a podwyższone eos i mono to może alergia lub jakiś nie duży stan zapalny.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 16.01.12, 23:56
      nie zmniejszaj tego euthyroxu
      dołożyłabym na początek trochę - w sumie teraz bierzesz 75 T4 i 5 T3
      warto by było żebyś w sumie miała 100 T4 i tę piątkę T3
      czyli zamiast zamienić 1/2 Euth.75 na 25 E. - to dołóż tę 25 do tego co bierzesz
      bo co z tego TSH jak nadal ft4 niskie?
      to mówię ja z tsh 0,005 - nad którym endo głową kręci ale sam uczciwie stwierdza że nie mam najmniejszych objawów nadczynności - też jestem na łączonej dawce Novo + euth.
      • maggidemb Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 17.01.12, 11:55
        dziękuję za odpowiedź, czyli przeczucie mnie nie myliło, żeby dawkę zwiększyćsmile
        tylko co powiem endo jak TSH jeszcze spadniesad
        wyczytałam tu na forum, że przy novo TSH jest niskie
        czy lekarze o tym nie wiedzą
        • milaemalka Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 17.01.12, 13:06
          W pazdzierniku nie badałaś Ft3 i Ft4,mamy tylko wyniki z grudnia.Zrobiłabym teraz Ft3 i ft4,zeby móc porównać jakie zmiany zaszły.Te wyniki sa z przed miesiaca wiec juz nieaktualne.Najpierw zrobiłabym badanie a pózniej wprowadzała zmiany w dawkowaniu
          • maggidemb Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 17.01.12, 16:54
            a TSH nie robić ? biorę tak jak brałam pół eutyroxu 75 i pół novo 75 nic ni zmniejszałam tak jak zalecała endo, postaram się jeszcze w tym tygodniu zrobić badania
        • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 19.01.12, 01:54
          > tylko co powiem endo jak TSH jeszcze spadniesad

Powiesz, że teraz nareszcie dobrze się czujesz i wolałabyś, żeby tak zostało smile

> wyczytałam tu na forum, że przy novo TSH jest niskie
          > czy lekarze o tym nie wiedzą

Niektórzy wiedzą. Szkoda, że cała reszta może też wie, ale nie pamięta...
    • aniucha894 Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 25.01.12, 20:18
      Zmień endokrynologa i nie kombinuj sama z lekami. pozdrawiam.
      • hashi-tess Re: proszę o pomoc w dawkowaniu 25.01.12, 20:36
        aniucha894 napisała:

> Zmień endokrynologa i nie kombinuj sama z lekami.

po pierwsze syntetyczna tyroksyna nie jest lekiem.
        Zażywając ją uzupełniasz niedobory hormonów tarczycy.
        Cukrzycy uzupełniają niedobory insuliny. Czy oni też muszą
        biegać do endo za każdym badaniem poziomu insuliny,
        aby zapytać jaką dawkę tejże muszą sobie zaaplikować?
        Aniucha, proszę wyluzuj.
        Sama napisałaś, że 9 lat miałaś ustawianą dawkę l-tyroksyny.
        Nie jesteś dobrym przykładem prowadzenia przez endo.
        Mogę Ci tylko współczuć samopoczucia przez te 9 lat.
    • maggidemb nowe wyniki- złe:( 02.02.12, 22:19
      moje wyniki, dawki nie zmniejszałam, a wyniki takie:
      tsh 0,286 norma 0,27-4,2
      ft4 11,4 norma 12-22 (-6%)
      ft3 4,22 norma 3,95-6,8 (9,47%)
      nie wiem skąd takie wyniki, na dodatek mam mieć laparoskopię na torbiel na jajniku, a tu takie wyniki(
      • aniucha894 Re: nowe wyniki- złe:( 02.02.12, 23:58
        spokojnie, pamiętaj, że martwieniem się nic nie zdziałasz, a czy czujesz się gorzej ? czy nic się nie zmieniło ? lekarzem nie jestem ale to co się dzieje jest powiązanie z zaburzeniami hormonalnymi i warto by było skonsultować to ze specjalistą. pozdrawiam. Ania
        • maggidemb Re: nowe wyniki- złe:( 03.02.12, 11:10
          gorzej się nie czuję, jestem znerwicowana, ale to tłumaczę strachem przed laparo, zaparcia, ginekolog twierdzi iż torbiel uciska, rano nie mogę się dobudzić, a w nocy nie chce mi się spać siedzę do 2 w nocy tak się poprzestawiałamsmile
          oczywiście mam iść do endo w celu przygotowania do zabiegu,
          wie ktoś o co chodzi?
          • procesor Re: nowe wyniki- złe:( 03.02.12, 11:27
            zwiększ dawki hormonów! przecież już masz ft4 poniżej normy, nie czekaj aż pełny wachlarz objawów niedoczynności ci się rozwinie, cud że już ich nie masz

jeśli dobrze znosisz zwiększanie dawki to dołóż od razu 25 euthyrox, pewnie to i tak będzie zbyt mało, być może potem również novo trzeba będzie dołożyć ale na razie masz po prostu za mało T4 więc dokładaj Euth.
        • procesor Re: nowe wyniki- złe:( 03.02.12, 11:23
          Aniucha
          ja się ekspertką nie czuję ale jak czytam co piszesz...
          pewnie że to zaburzenia hormonów! przecież Hashimoto to choroba w której mamy niedobory HORMONÓW tarczycy!
          • aniucha894 Re: nowe wyniki- złe:( 03.02.12, 12:09
            Nie o to mi chodziło procesor, ja wiem czym jest hashimoto, spokojnie. Poza tym skoro ma wizytę u endo to po co ma sama kombinować z lekami ? od tego jest lekarz, a jeśli wszyscy byliby tacy mądrzy w dawkowaniu to lekarze byliby zbędni prawda ?
            • procesor Re: nowe wyniki- złe:( 03.02.12, 20:38
              przykłąd cukrzycy jest bardzo dobry
              ja akurat również sama reguluje dawki i mój endo jak już do niego trafiam zawsze MOJĄ decyzję przyklepuje
              nie dam rady co chwilę latać do lekarza, prościej zrobić wyniki i zmienić dawkę

a lekarze są różni - to co mój lekarz zatwierdził jako dobrą dawkę - inny lekarz zakwestionował i kazał mi zmniejszyć dawkę MIMO wyniku ft3 na dolnej granicy i złego samopoczucia oraz objawów niedoczynności (o tym że natychmiast KAZAŁ mi odstawić Novothyral z dnia na dzień nie wspominając) - olałam zalecenia tego gościa i więcej moja noga u niego nie postała co mi na zdrowie wyszło, on nawet nie wiedział że Novo jest dostępny w Polsce

lekarz to nie istota nieomylna! smile
              • alva_alva waga 03.02.12, 21:19
                A co to za lekarz, który nie widział z Hasi chudej osoby? Ja mam Hasi i ważę 42 kg. Mało tego od kilku miesięcy walczę o to, żeby nie spać z ta wagą. Właśnie przez ten tydzień znowu schudłam nieco. Wystarczy, że przejdę się po sklepach. Taką wagę miałam nawet w momencie gdy hormony miałam poniżej normy. U mnie są jeszcze straszne problemy żołądkowe , ale ostatnio jem ciągle tony węglowodanów, ziemniaki, ryż, kaszę jaglaną, sezam i waga ciągle bardzo szybko leci dół jak się tylko ruszę na zwykłe zakupy. Z tym, że ja mam masakryczne problemy z żołądkiem i podejrzenie celiakii, więc możliwe, że mnie się za dużo nie wchłania z tego co jem, stąd te problemy z chudnięciem.
                • maggidemb Re: waga 03.02.12, 22:48
                  alva_alva napisała:

> A co to za lekarz, który nie widział z Hasi chudej osoby? Ja mam Hasi i ważę 42
                  > kg. Mało tego od kilku miesięcy walczę o to, żeby nie spać z ta wagą. Właśnie
                  > przez ten tydzień znowu schudłam nieco. Wystarczy, że przejdę się po sklepach.
                  > Taką wagę miałam nawet w momencie gdy hormony miałam poniżej normy. U mnie są j
                  > eszcze straszne problemy żołądkowe , ale ostatnio jem ciągle tony węglowodanów,
                  > ziemniaki, ryż, kaszę jaglaną, sezam i waga ciągle bardzo szybko leci dół jak
                  > się tylko ruszę na zwykłe zakupy. Z tym, że ja mam masakryczne problemy z żołą
                  > dkiem i podejrzenie celiakii, więc możliwe, że mnie się za dużo nie wchłania z
                  > tego co jem, stąd te problemy z chudnięciem.

to mnie pocieszyłaś, bo ważę 45, wcześniej 46, ale po novo chyba schudłam, odżywiam się różnie, nie raz mam dzień, że wcale bym nie jadła, ale zmuszam się
                  do tego stres związany z laparo,
                  skontaktowałam się z endo, u którego leczyłam się wcześniej niestety na razie nie przyjmuje pacjentek sad kazał zwiększyć o ćwiartkę eutyrox 75, a novo zostawić tak jak biorę
                  właśnie ten endo zdiagnozował u mnie hashi, a upewnił się po wynikach na które mnie skierował anty-tpo, anty-tg, chyba tak sie to nazywa już nie pamiętam.
                  • pies_z_laki_2 Re: waga 04.02.12, 00:29
                    No to endo potwierdził poradę Procesorki smile
                    Przypomnę:
                    > jeśli dobrze znosisz zwiększanie dawki to dołóż od razu 25 euthyrox, pewnie to i tak będzie zbyt mało, być może potem również novo trzeba będzie dołożyć ale na razie masz po prostu za mało T4 więc dokładaj Euth.

Ćwiartka E75 to niecałe E20...
                    • maggidemb Re: waga 04.02.12, 17:06
                      no właśnie, ale skąd taki spadek hormonów
                      boję się tylko tsh, bo na to podobno głownie patrzą lekarze przed operacjami
                      • pies_z_laki_2 Re: waga 05.02.12, 20:04
                        Poczytaj trochę na forum, sama się zorientujesz, że to norma. Przy suplementacji z reguły najpierw poziom hormonów spada, trzeba podnosić dawkę, a potem ją wyregulować stosownie do objawów i wyników badań. Dlatego warto badać wszystkie trzy parametry, a nie tylko gołe tsh. Potem, z czasem, można badać się rzadziej, np. co trzy miesiące, a co drugi raz tylko tsh.

Ja tak zakładam, ale czy jakikolwiek lekarz by się z tym zgodził? Nie mam pojęcia. Ale to nie lekarz jest chory, nie on ma objawy niedoczynności, tylko ja. A że można znaleźć lekarzy, których interesuje działanie nie tylko przysadki (tsh), ale i tarczycy, to wiem, bo takiego znalazłam. Nie było łatwo, najpierw sama sobie opłacałam badania, w międzyczasie sporo materiałów przekazałam endo na płytach, trochę w mailach, wszystkie z podaniem źródeł, same medyczne badania naukowe, mówiące o nowym podejściu to choroby Hashimoto, o niedoborach, o chorobach tarczycy i w ogóle o chorobach autoimmuno. Ale chyba się udało i teraz co kwartał mam skierowanie na tsh, ft4 i ft3.
                        • milaemalka dawkowanie 06.02.12, 19:47
                          Tak jak napisała Procesor zwieksz o 25 euthyrox.Jezeli chodzi o Tsh profesor Sowińskego z oddziału endokrynologii z kliniki w Poznaniu na ulicy Przybyszewskiego.Powiedział,gdy tam byłam,że nie ma sensu badanie Tsh ,gdy sie zażywa novothyral.Gdy tam trafiłam,brałam 3/4 z 75 novo i 1/2 z 75 euthyroxu.Miałam Tsh=0,012 Od tamtej pory nie badam (latem będa 4 lata).Jeżeli lekarz upiera sie ustawiać dawkowanie ,przy zazywaniu novo na podstawie Tsh ,to nie ma sensu do niego chodzić
                          • milaemalka Re: dawkowanie 06.02.12, 19:48
                            zmieniłam częśc i nazwiska nie poprawiłam -Sowinski
    • maggidemb moje nowe wyniki 19.09.12, 15:42
      TSH 0,164 norma 0,27-4,2
      FT4 18.90% [wynik 13.89, norma (12 - 22)]

FT3 24.32% [wynik 4, norma (3.1 - 6.8)]

biorę novo 75 1/2 i eutyrox 75 1/2
      pewnie jak endo zobaczy tsh każe odstawić novosad
      • hashi-tess Re: moje nowe wyniki 19.09.12, 16:13
        przy novo nie warto oznaczać TSH bo ono nic nie znaczy.
        Poza tym masz za niską dawkę i novo i euthyroxu.
        Zwiększ więcej T4 niż T4+T3.
        • maggidemb Re: moje nowe wyniki 29.09.12, 16:16
          hashi-tess napisała:

> przy novo nie warto oznaczać TSH bo ono nic nie znaczy.
          > Poza tym masz za niską dawkę i novo i euthyroxu.
          > Zwiększ więcej T4 niż T4+T3.

czyli zwiększyć eutyrox, a novo brać pół 75 jak do tej pory
          • maggidemb odstawienie novo:( 05.10.12, 22:09
            więc tak jak myślałam endo nie spodobało się tsh i kazała odstawić novosad mam brać eutyrox 100
            • hashi-tess Re: odstawienie novo:( 06.10.12, 03:16
              na prawdę to zrobisz?
              • maggidemb Re: odstawienie novo:( 06.10.12, 09:09
                hashi-tess napisała:

> na prawdę to zrobisz?

a co mam zrobić jak tabsów brak, a recepty na novo nie wypisałasad
                • pies_z_laki_2 Re: odstawienie novo:( 06.10.12, 11:12
                  Masz zaświadczenie od endo o chorobie przewlekłej? Masz w karcie wpisane leki?
                  Jeśli tak, to leć do internisty i poproś o recepty, bo endo zapomniała wypisać, a na wizytę czeka się lata świetlne... (smile)
                  • maggidemb Re: odstawienie novo:( 06.10.12, 18:44
                    internistka nie chciała przepisać eutyroxu jak zobaczyła tshsad
                    nie wiem tylko po co lekarz zaczyna leczyć lekiem, o którym nie ma pojęcia, przecież endo mógł zwiększyć dawkę eutyroxu, a nie przepisywać novo
                  • maggidemb Re: moje wyniki na eutyroxie 100 09.01.13, 09:44
                    tak jak przypuszczałam endo kazała odstawić novo i zapisała eutyrox, twierdząc że tsh jest zbyt niskie a ft3 też nie jest super, odstawiłam novo w październiku bo nie miałam wyjściasad
                    to moje aktualne wyniki na eutyroxie
                    tsh 0,071 norma 0,27 - 4,20
                    ft4 1,43 norma 0,93 - 1,7 64,94%
                    ft33,24 norma 2,57 - 4,43 36,02%

• pies_z_laki_2 Re: moje wyniki na eutyroxie 100 11.01.13, 01:05
                      Wygląda na to, że w Niemczech mają lepiej, bo w ulotce Novo na tamtejszy rynek jest napisane jak byk, że przy suplementacji T3 tsh spada do poziomu zera.... Nam się taka informacja widocznie nie należy...
                    • aada1 Re: moje wyniki na eutyroxie 100 11.01.13, 09:51
                      Witaj
                      Jak się czujesz na tej dawce tyroksyny i na takich wynikach jakie masz aktualnie?
                      • maggidemb Re: moje wyniki na eutyroxie 100 13.01.13, 12:38
                        czuję się ok, ale zmieniłam endo z prywatnego na publicznego, trafiłam do pana profesora, który stwierdził, że tsh nadal za niskie i z eutyroxu 100 mam przejść na 75, normalnie tragediasad
                        • aada1 Re: moje wyniki na eutyroxie 100 14.01.13, 09:11
                          Ehh no jak widać pan profesor musiał uczyć się dużo aby mieć ten tytuł, ale i tak dalej nie wie podstaw.
                          Jeśli dobrze się czujesz, nic się nie dzieje to nic nie zmieniaj. Bierz ta dawkę tyroksyny dalej nie zmniejszaj dawki leku, nic nie kombinuj. TSH się nie przejmuj. Jest ciut poniżej 1 - jest dobre.
                          Najważniejsze jest Twoje samopoczucie. Tym się zawsze kieruj.
                          Pamiętaj, że przy hashi właśnie czujemy się najlepiej jak TSH krąży koło dolnej granicy norm. Patrz na poziom hormonów. One powinny być wysoko ustawione- FT4 miedzy 60-80%.
                          Robiłaś badanie witaminy D3?
                          • maggidemb Re: moje wyniki na eutyroxie 100 14.01.13, 09:54
                            D3 nie robiłam nigdy. Z tym nie zmienianiem eutyroxu 100 znów będę mieć problem bo receptę mam na Eutyrox 75 sad
                            ft4 mam ok 60% gorzej z ft3, ale i tak mam wyższe niż przy novo co mnie dziwi.
                            Czuję się ok, z tym ,że trochę przytyłam, bo jak zaczęłam brać novo to schudłam do 46 kg, po jakimś czasie wróciłam do swojej wagi.
                            • pies_z_laki_2 Re: moje wyniki na eutyroxie 100 14.01.13, 10:13
                              Leć do internisty po receptę, jeśli masz w karcie info o chorobie przewlekłej, to internista ma prawo wypisać ci receptę na hormony.
                              • muktprega1 Re: moje wyniki na eutyroxie 100 14.01.13, 10:20
                                "Z tym nie zmienianiem eutyroxu 100 znów będę mieć problem bo receptę mam na Eutyrox 75"

Ja zawsze proszę o wypisanie 25 i 100, bo łatwiej dzielić i zawsze idzie na rękę. A jak nie chce za jednym razem, to proszę raz o 25, a za m-ąc 100 i mam smile
                                • aada1 Re: moje wyniki na eutyroxie 100 14.01.13, 12:39
                                  Dobrze, jest zrobić te badanie witaminę D3, B12 i ferrytynę.
                                  Wiem, jest to drogo ale u nas z Hashi to podstawa. Jest duże prawdopodobieństwo, że suplementacja tych witamina bądz żelaza( jak będzie taka potrzeba) podniesie jeszcze wynik ft3 w górę.
                                  Najważniejsze, że czujesz się dobrze i nie masz wyjścia musisz trzymać się tej dawki 100 mg dobowo T4 smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka