Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

11.05.12, 10:19
witam, proszę o pomoc w interpretacji wyników. DO lekarza idę w przyszłym tygodniu.

tsh 0,76, norma 0,27 - 4,20
tf3 3,24, norma 2 - 4,4
ft4 1,1, norma 0,93 - 1,70
anty tpo 5, norma do 34

Dodatkowo często mam bóle głowy (na które leczę się w poradni neurologicznej), zatrzymał się okres (ostatni miałam 13 marca, od gina dostałam duphaston, ale narazie nie mam okresu jeszcze), często jestem zmęczona, przytyłam ostatnio (no ale nie żałowałam jedzenia sobie wink ). Podobno wyniki mam złe... niech mi to ktoś wytłumaczy proszę, dlaczego są złe skoro wszystko w normie...

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1984kobieta Re: prośba o interpretację wyników 11.05.12, 10:23
      dodam jeszcze, że ostatnio mam zawroty głowy i uczucie nudności ale lekkie. Kardiolog stwierdził zaburzenia rytmu serca. Miałam echo robione w lutym 2012. Tomograf głowy w lutym 2010, wszystko ok na tamten czas.
    • 1984kobieta liczenie % 11.05.12, 12:23
      niech mi ktoś pomoże policzyć procenty, bo z tego wzoru podanego wyżej nic nie rozumiem
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretację wyników 11.05.12, 12:40
      FT4 22.08% [ wynik 1.1, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 51.67% [ wynik 3.24, norma (2 - 4.4)]

To oznacz, że masz za mało hormonu tarczycowego, czyli tarczyca ma jakiś feler, który zmniejsza wydzielanie naturalnego hormonu, co należałoby uzupełnić hormonem syntetycznym.

Dobrzej est, kiedy oba wolne hormony są na poziomie ok. połowy normy lub wyżej.

Zrób sobie test na niedoczynność, pewnie objawów masz więcej, tylko nie łączysz ich z tarczycą... Czy robiłaś usg tarczycy?
      • 1984kobieta Re: prośba o interpretację wyników 11.05.12, 14:05
        a nie nadczynność? jak tsh jest mniej to jest nadczyność.... poza tym ja nie mam objawow niedoczynności.... tak mi sie wydaje przynajmniej
        • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretację wyników 12.05.12, 21:31
          Tsh jest hormonem przysadki i jego poziom mówi nam o tarczycy mocno pośrednio. Bezpośrednio zaś stan tarczycy odzwierciedlają wolne hormony tarczycowe T4 i T3. Ty masz ich niewiele (fT4 22%, co oznacza, że tarczyca wytwarza ich za mało jak na potrzeby twojego organizmu), poziom fT3 masz wyższy niż fT4, co też potwierdza hipotezę niedoczynności tarczycy, a do tego opisujesz objawy niedoczynnosci, dlatego uważam, że masz niedoczynność tarczycy. Na jakim tle? Nie wiem trudno zgadywać. Atpo masz niskie, ale bywa niedoczynność seronegatywna, z drugiej strony nie robiłaś atg ani trab, co mogłoby potwierdzić / wykluczyć niedoczynność na tle autoimmuno, albo nadczynność (skoro uważasz, że masz jej objawy). Inna sprawa, że przeciwciała mogą się pojawić później, np. po włączeniu suplementacji hormonami tarczycowymi.

Zrobiłabym usg tarczycy i dodatkowo morfologię plus jonogram i poziom ferrytyny (nie żelaza!), witamin B12 i D3, bo niedobory też mogą być odpowiedzialne za twoje dolegliwości.
          • 1984kobieta Re: prośba o interpretację wyników 12.05.12, 21:58
            dziękuję Ci za wyjaśnienie... zrobię te wszystkie badania na pewno i się okaże jaki to rodzaj choroby. Jednak.. jak czytałam o samych objawach, to ja mam objawy nadczynności... No ale każdy organizm jest inny. Nawet schudłam ostatnio, przemianę materii mam taką, że hej... Co zjem do w toalecie jestem (ale nie mam biegunki). I wiele innych, które są przy nadczynności.. No ale cóż, wyniki mówią co innego widocznie...
            • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretację wyników 13.05.12, 19:39
              Zrób sobie test tekstowy na niedoczynność tarczycy z góry strony głównej forum, dowiesz się jakie to bywają objawy i ile z nich możesz przypisać sobie.

• 1984kobieta Re: prośba o interpretację wyników 11.05.12, 13:07
      bardzo dziękuję za odpowiedz, usg tarczycy miałam latem 2010, wtedy było ok wszystko. ale widać muszę powtórzyć. mam czasem takie dziwne uczucie w gardle, jakby ściskanie (tak jak się ma podczas alergii) i czasem trudno mi przełykać (ale nie boli podczas przełykania). Cerę mam nie bardzo... no i włosy wypadają... hmm... co tu jeszcze... brak okresu, bóle głowy, zaburzenia rytmu serca (ale to pisałam już), czasem ciśnienie mi skacze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka