Dodaj do ulubionych

Euthyrox i bóle głowy

12.05.12, 09:52
Mam pytanie, czy dużo z was po otrzymaniu tego leku miało bóle głowy i czy to się unormuje? Ja mam najmniejszą dawkę jaka jest, ale tak mnie głowa boli że po ścianach chodzę.
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: Euthyrox i bóle głowy 12.05.12, 12:15
      Mnie głowa po euthyroxie nigdy nie bolała.
      Mnie głowa boli w jedynym przypadku gdy w czasie miesiączki ograniczam ilośc płynów. Oczywiście jest to bardzo niezdrowe ale przy naszych obfitych miesiączkach inaczej nie dałoby się wyjśc z domu. Może ból głowy ma u wielu właśnie takie podłoże czyli mała ilośc płynów.
      • leekroo Re: Euthyrox i bóle głowy 20.05.12, 15:34
        Możliwe że to wahania hormonalne... Ale muszę przyznać że jak biorę te leki, to mam okres dłuższy i mocniejszy, chodzę teraz z zajadami na ustach i wątróbkę jem, bo mam niedobór żelaza przez tą miesiączkę ;/ Dawno już tak nie miałam.
        • pies_z_laki_2 Re: Euthyrox i bóle głowy 22.05.12, 00:23
          > jak biorę te leki

Jakie leki? Mówisz o hormonie tarczycowym? Jeśli tak, to właściwie nie jest to lekarstwo w znaczeniu potocznym, bo niczego nie leczy, a tylko uzupełnia za niski poziom hormonu, którego tarczyca w stanie zapalnym / w zaniku nie jest w stanie wytworzyć w odpowiedniej ilości.

• marianne11 Re: Euthyrox i bóle głowy 12.05.12, 13:56
      leekroo napisał(a):

> Mam pytanie, czy dużo z was po otrzymaniu tego leku miało bóle głowy i czy to s
      > ię unormuje? Ja mam najmniejszą dawkę jaka jest, ale tak mnie głowa boli że po
      > ścianach chodzę.

Zapewne nie jest to ból po samym Euthyroxie, tylko ból związany ze zmianą poziomu hormonów, odkąd go przyjmujesz - ja tak mam zawsze przy zwiększaniu dawki. Z czasem, gdy organizm się przyzwyczai do nowego poziom hormonów i zakończy się huśtawka - to mija.
      • agusia324 Re: Euthyrox i bóle głowy 12.05.12, 19:34
        Ja chyba wiem po czym Cię boli głowa. Osobiście tego nie przechodziłam, ale czytałam i znam osoby, które po zażywaniu Euthyroxu chodziły po ścianach, a po zmianie na Letrox nagle ból mijał jak ręką odjął. Niektórzy lekarze mówią, że Euthyrox i Letrox to jest to samo, a wcale nieprawda-bo w Euthyroxie jest laktoza, która jest głównym winowajcą!
        Poniżej link do wątku, w którym objaśnione są różnice w składzie Euthyroxu, Letroxu i Eltroxinu:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107564115,,czym_sie_rozni_euthyrox_od_letroxu_.html?v=2
        Poczytaj na ten temat i może spróbuj poprosić lekarza o zmianę leku? (albo idź do rodzinnego i poproś po prostu o receptę na Letrox). Nie zaszkodzi spróbować, a różnica w samopoczuciu ponoć jest ogromna!

Pozdrawiamsmile
        • marianne11 Re: Euthyrox i bóle głowy 12.05.12, 20:47
          To prawda, niby to to samo, a ludzie reagują inaczej. Mnie się np. Letrox w ogóle nie wchłaniał i przez to wychodziłam z niedoczynności pół roku dłużej...
          • hashi-tess Re: Euthyrox i bóle głowy 12.05.12, 20:57
            a to ciekawe co piszesz marianne.
            Jeszcze rok temu zajadałam euthyrox w dawce 112,5mg.
            Przeszłam na letrox i zażywam już 175mg i wydaje się,
            że nie będzie to dawka wystarczająca.
            Trochę to dla mnie dziwne bo od ok. 9 m-cy zmalałam
            o ok. 15kg. Wydawałoby się, że moja dawka l-tyroksyny
            powinna być mniejsza, a tymczasem niedługo pewnie ją
            podwoję.
            • marianne11 Re: Euthyrox i bóle głowy 12.05.12, 21:31
              Może u Ciebie też jest podobnie z Letroxem.
              Szczerze mówiąc na logikę mnie się to nieprawdopodobne wydaje, bo przecież substancje czynne w obu preparatach identyczne, a że ciut się wypełniaczami różnią... Może mieć to konsekwencje w działaniu, ale żeby aż tak?
              Ja serio jak brałam Letrox to jakbym nic nie brała, a jak przeszłam na Euthyrox to zdrowiałam w oczach...
            • rosebush Re: Euthyrox i bóle głowy 14.05.12, 08:58
              U mnie było podobnie. Gdy zażywałam Euthyrox miałam niemal o połowę wyższy poziom FT4, niż kiedy brałam tę samą dawkę Letroxu.
              • rosebush Re: Euthyrox i bóle głowy 14.05.12, 09:00
                Dodam jeszcze, że mam całkowicie usuniętą tarczycę, więc poziom FT4 zależy u mnie wyłącznie od zażywanych tabletek.
                • marianne11 Re: Euthyrox i bóle głowy 14.05.12, 09:03
                  Czyli coś jest na rzeczy wink
                  • agnesssa0 Re: Euthyrox i bóle głowy 16.05.12, 15:05
                    leekroo ja tez mam mega bole glowy, ktore trwaja ok. 4-5 dni..potem mam spokoj i za jakis miesiac znowu to samo.. a nie wiem od czego to moze byc.Zmiany hormonalne?
                    Katar mam dodakowo od grubo ponad pół roku.A dodam, ze alergikiem nie jestem.

A powiedzcie mi dziewczyny, bo ak sie zastanawiam nad sprobwaniem Letroxu.
                    Jestem teraz na euthyroxie. Godzine po zazyciu czuje takie zamulenie, a potem zaczyna tłuc sie serce. Chociaz czasami serce zacznie sie tluc wieczorem..Co o tym myslicie? Czym sie rozni letrox od euthyroxu? ktory z nich jest lepszy?
                    • marianne11 Re: Euthyrox i bóle głowy 16.05.12, 15:49
                      agnesssa0 napisała:

> leekroo ja tez mam mega bole glowy, ktore trwaja ok. 4-5 dni..potem mam spokoj
                      > i za jakis miesiac znowu to samo.. a nie wiem od czego to moze byc.Zmiany horm
                      > onalne?

Może rzuty Hashimoto? To oczywiście wiąże się ze zmianami hormonalnymi i stanem zapalnym.

> Katar mam dodakowo od grubo ponad pół roku.A dodam, ze alergikiem nie jestem.

Mam katar w tych silniejszych rzutach - tzn. leje mi się z nosa jak alergikowi, ale alergikiem też nie jestem.

> A powiedzcie mi dziewczyny, bo ak sie zastanawiam nad sprobwaniem Letroxu.
                      > Jestem teraz na euthyroxie. Godzine po zazyciu czuje takie zamulenie, a potem z
                      > aczyna tłuc sie serce. Chociaz czasami serce zacznie sie tluc wieczorem..Co o t
                      > ym myslicie? Czym sie rozni letrox od euthyroxu? ktory z nich jest lepszy?

Chyba nikt Ci nie powie, który lepszy - zależy, który będziesz Ty lepiej tolerować. Różnią się tylko wypełniaczami.
                    • pies_z_laki_2 Re: Euthyrox i bóle głowy 18.05.12, 00:11
                      A może powinnaś zrobić wymaz / posiew z tego kataru?
                    • leekroo Re: Euthyrox i bóle głowy 20.05.12, 15:37
                      Z tym zmuleniem to też zauważyłam u siebie. Zjem tabletkę rano, a po jakiś 2-3 godzinach mam takiego zgona, że nie wiem co ze sobą zrobić;/ pracuję w banku, muszę na okrągło być aktywna, więc piję co dzień pół litra energetyka uncertain po kawie mnie brzuch boli. Za 2 miesiące mam kontrolne badania to podam sugestię lekarzowi może na przejście na ten drugi lek.
    • fruchtie Re: Euthyrox i bóle głowy 20.05.12, 20:30
      Hej,
      ja na samym poczatku po zdiagnozowaniu Hashimoto, gdy dostałam pierwsze dawki Eutyroxu (25) i Dostinexu (1/4 na tydzien) mialam 2 tygodnie dziwnego stanu.
      Głowa zdawala sie nie byc moja i taka napeczniala. Zrezygnowalam z jezdzenia autem na pare dni bo wydawalo mi sie ze nie mam kontroli nad cialem.
      Ale taki stan otepienia szybko mi przeszedl (10-14 dni).
      ciagle stosuje oba leki - eutyrox juz nawet w wiekszej dawce i nigdy wiecej te objawy nie wrocily.
      to byla chyab reakcja organizmu na leki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka