Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze o pomoc

17.05.12, 16:52
Witam wszystkich na forum. Niedawno otrzymałam wyniki badań i stoję przed kwestią wyboru lekarza, a także zbieram wszystkie mozliwe informacje.
Od dosyć dawna czułam sie źle, ale jakoś nauczyłam sobie z tym radzić. Jednak nadszedł moment, że zdecydowałam sie poprosić lekarza o bardziej wnikliwe badania.
Wyniki miałam następujące:
TSH 5,190 (0,270 - 4,200)
FT3 3,70 (2,30 - 4,20 ) 73,68%
FT4 1,25 (0,90 - 1,90 ) 35 %
ATPO 491,50 ( < 34,0 )
Poczytałam trochę forum, przeczytałam , jakie objawy mogą wystepować przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy i mam chyba wszystkie (z wyjatkiem wypadania włosów ).
Będę sie umawiała do lekarza, ale chciałabym iśc troche przygotowana, żeby chociaż wiedzieć , jakie zadawac pytania. Co sądzicie o tych wynikach?
Czy jest to powód do dużego niepokoju? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • marianne11 Re: Bardzo prosze o pomoc 17.05.12, 19:40
      Wyniki świadczą o niedoczynności i to postępującej (FT3 większe od Ft4). Gdybyś jeszcze miała wynik USG tarczycy możnaby mieć pełny obraz do zdiagnozowania Hashimoto (bo takiej właśnie diagnozy możesz się z barzdo dużym prawdopodobieństwem spodziewać, o czym chyba sama - wybierając to forum - doskonale wiesz)
      • 9tatiana Re: Bardzo prosze o pomoc 18.05.12, 08:39
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Oczywiście USG będę robiła. Na razie szukam lekarza, który by sie specjalizował w tym temacie. Polecono mi prof. Królickiego z Warszawy, ale jak przeczytałam tu na forum, on nie bardzo specjalizuje sie w Hashimoto. Zależy mi na jak najszybszym rozpoczęciu leczenia, gdyż czuję sie naprawdę kiepsko.
    • agnesssa0 Re: Bardzo prosze o pomoc 18.05.12, 08:33
      Witaj 9tatiana,

ft3 jest wieksze od ft4 (prawidłowo ft4 ma byc wieksze od ft3) i to nam mówi o NIEDOCZYNNOSCI, TSH tez na to wskazuje.
      ft4 - niskie widac, ze jest tu potrzebne wprowadzenie lewotyroksyny. ft4 pokazuje czy dawka jest odpowiednia czy za niska.

Pamietaj, ze ft4 i ft3 odpowiadaja za nasze samopoczucie. Muszą być one na poziomie powyzej 50%, a jak dokladnie powyzej to juz sprawa indywidualna.

docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_47ct4w63fs - tu masz linka jest to swietnie objasnione przez harmoniaka.poczytaj.

Odtąd bedziesz badala sie co miesiac i zawsze beda to 3 parametry: TSH, ft4, ft3 z jednego pobrania krwi. ( i tak na przyszlosc, kiedy dostaniesz tabletki to badania robisz bez niej tzn. na czczo..dopiero po badaniu zazywasz tabletke. pamietaj)

Wysokie p/ciala wskazuja na Hashimoto.

Przy Hashimoto i niedoczynnosci czesto występuje niedobór wit. B12, wit. D, kwasu foliowego, żelaza - ale w tym przypadku bada sie FERRYTYNE to badanie pokazuje ile mamy w sobie zapasu zelaza i jest ono o wiele bardziej wiarygodne niz badanie zelaza, dzięki bad. ferrytyny mozna oznaczyc tez utajony niedobor zelaza.
      Radzę Ci tak na start przebadac sie dokladnie.
      Wykonac badania ferrytyne, wit. B12, wit. D.
      Oprocz tego mozesz zbadac magnez, potas, sód, wapń i wykonac morfologie.

• 9tatiana Re: Bardzo prosze o pomoc 18.05.12, 08:57
        Dzięki za odzew.
        Morfologię mam zrobioną. W zasadzie wszystko jest w normie.
        Jedynie podwyższone Eozynofile 6,0 ( 1,0 - 5,0 ) oraz cholesterol całkowity 216 ( max 200).
        Sód i potas w normie.
        Zrobię w takim razie resztę badań , które radzisz.
        • agnesssa0 Re: Bardzo prosze o pomoc 18.05.12, 09:55
          Cholesterol czesto jest podwyzszony lub zawyzony w chorobie Hashimoto.
          Zrob badania zrob bedziesz wiedziec na czym stoisz.
          Polecam Ci tez zakupienie ksiazki Jak zyc z Hashimoto. Ja jestem z niej b. zadowolona duzo sie mozna dowiedziec. pozdrowionka! wink
      • arronia Re: Bardzo prosze o pomoc 18.05.12, 10:09
        > Odtąd bedziesz badala sie co miesiac i zawsze beda to 3 parametry: TSH, ft4, ft
        > 3 z jednego pobrania krwi.

Taka częstotliwość to na początku, przy regulowaniu dawki, potem jednak trochę rzadziej smile
        • agnesssa0 Re: Bardzo prosze o pomoc 18.05.12, 10:18
          tak tak wink
          • 9tatiana Re: Bardzo prosze o pomoc 29.05.12, 08:32
            Witam Was ponownie. Wykonałam badanie USG, którego opis brzmi następująco:
            Tarczyca o wymiarach płat prawy 38x16x14 mm płat lewy ok.37x19x18 mm cieśń o grubości ok. 3mm.
            Miąższ tarczycy o niejednorodnej znacznie obniżonej echogeniczności z licznymi zwłóknieniami oraz kilkoma drobnymi torbielami koloidowymi w obu płatach o średnicy do ok. 3 mm bez ewidentnych zmian ogniskowych litych. Przepływ w obrębie miąższu znacznie wzmożony. Obraz USG sugeruje AZT najprawdopodobniej hashimoto. W okolicy dużych naczyń szyi węzły chłonne niepowiększone

Byłam także u endokrynologa, który potwierdził hashimoto, ale jeszcze bez badania USG (to zrobiłam juz po wizycie). Zapisał mi euthyrox 25, rano 1 tabletkę i po miesiącu mam się zgłosić z badaniem TSH (tylko) i dawka zostanie zwiększona.
            Euthyrox biorę ósmy dzień , ale niestety czuję się coraz gorzej. Na początku patrzyłam bardzo optymistycznie bo juz po pierwszych dawkach zeszła mi opuchlizna z oczu. Ale teraz jest coraz gorzej. Juz wcześniej dokuczał mi szum w uszach i uczucie zatykania się uszu. Teraz to uczucie znacznie się nasiliło. Czuję wręcz ucisk i szumi i dzwoni mi w całej głowie. Ponad to są momenty, kiedy czuję się lekko roztrzęsiona wewnątrz i mam trochę spłycony oddech.
            Powiem szczerze ,że nie nastraja mnie to optymistycznie.
            Zastanawiam się nad tym jak to będzie ,kiedy dawka zostanie zwiększona jeżeli ja juz teraz mam tak nieprzyjemne objawy i zamiast poprawy ja sie czuję coraz gorzej. Mam nadzieję ,że mi coś doradzicie i podpowiecie oraz ,że podtrzymacie na duchu. Najgorsze są wieczory, kiedy dochodzi jeszcze całodzienne zmęczenie, wówczas czuje się tak, jakbym miała zaraz umrzeć.
            Bardzo proszę o Wasze opinie.
            • nebiru Re: Bardzo prosze o pomoc 29.05.12, 10:21
              Może spróbuj poprosić lekarza rodzinnego o tę płukankę do uszu co jest w moim wątku? Mnie pomogła i pomaga gdy mam problem z uszami.
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,130596217,132122585,UCHO_swedzenie_uczucie_przepelnienia.html
              A jeśli chodzi o euthyrox to u mnie tez pierwsze objawy po podaniu dawki 25 były dziwne i tym się chyba nie ma co przejmować. No chyba że dali Ci od razu jeszcze większa dawkę no to wtedy chyba można spróbowac zmniejszyć?
              Niestety dochodzenie do normalności z samopoczuciem i objawami przy przyjmowaniu hormonu trochę trwa i chyba musisz się uzbroić w cierpliwość.
            • azkk Re: Bardzo prosze o pomoc 29.05.12, 13:12
              A brałaś od razu całą? Może powinnaś ją podzielić na pół. Ja tak zrobiłam, najpierw połowa 25 przez ponad tydzień, a potem juz całą. Nie miałam żadnych niepokojących objawów po E25.
              • agnesssa0 Re: Bardzo prosze o pomoc 29.05.12, 15:49
                dokładnie.. podziel na pól bo nie jest dobrze wprowadzac l-tyroksyny tak szybko. I niestety czy chcesz czy nie musisz uzbroic sie w cierpliwosc.
                A jesli by sie opierac na samym TSH to daleko nie zajdziesz.Ja leczylam sie kierujac sie samym TSH przez 2lata z marnymi skutkami. Bo TSH w Hashi lubi sobie poskakac u mnie np. jest raz 0,035 a za 3 tygodnie TSH wynosi 3. i ustal tu sobie dawke.
                Pamietaj, zeby zawsze, ale to zawsze badac trójke tarczycowa: TSH, ft4, ft3 z jednego pobrania krwi na czczo, bez tabletki. i dodatkowo sprawdz ferrytyne i wit. B12, bo b. czeste sa niedobory przy hashi i niedoczynnosci
                • 9tatiana Re: Bardzo prosze o pomoc 29.05.12, 16:19
                  Dzięki za wsparcie. Chyba faktycznie wezmę jutro tylko pół tabletki, bo dzisiaj czułam się okropnie. Musiałam pojechać samochodem w dość daleką trasę i juz sie zastanawiałam , czy nie zrezygnować z wyjazdu, bo miałam jakieś stany lękowe, w głowie mi huczało, a w najbliższym czasie czeka mnie dosyć ciężki okres, gdzie muszę być w stanie coś zrobić.
                  Podczas wizyty u lekarza, po Waszych radach od razu się zorientowałam , że ten lekarz leczy raczej tradycyjnymi metodami. Na pewno będę sie rozgladała za innym. Ten był po prostu najbliżej i dostępny od razu.
                  • 9tatiana Re: Bardzo prosze o pomoc 30.05.12, 13:05
                    Dzisiaj wzięłam tylko pół tabletki i jest dużo lepiej. Pobiorę tak przez tydzień i wrócę do tej dawki 25.
                    Nebiru - byłam dzisiaj u laryngologa na płukaniu uszu i prosiłam o tą płukankę z Twojego wątku, ale nie chciała mi zapisać, bo stwierdziła, że to sie zapisuje przy wysiękach z uszu, dla osuszenia. Muszę się dalej z tym męczyć widocznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka