Dodaj do ulubionych

Hashimoto u 8letnigo chłopca

09.07.12, 23:18
Witam na forum.
Dziś odebraliśmy ostatnie badania,które potwierdziły chorobę Hashimoto u naszego synka.Czytam sporo w necie ale wiem,że niezwykle rzadko spotyka to chłopców.Może się na forum mamy takich dzieci?Jak Wasze pociechy znoszą tą chorobę?Jak ją zauważyłyście?Moją uwagę przykuła nadmierna waga syna.Na początku myślałam,że to zimowa zmniejszona dawka ruchu przyczyniła się do kilku kilogramów więcej.Szyja dziecka też wydawała mi się jakoś dziwnie ''napuchnięta''.Poszłam do naszej pani doktor i poprosiłam o wykonanie badań,potem znalazłam dobrego endokrynologa,kolejne badania i już wszystko wiemy.Czeka nas leczenie hormonalne,jestem przerażona.
Obserwuj wątek
    • arronia Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 10.07.12, 14:47
      Na pewno doradzi Ci ktoś, kto ma doświadczenie z Hashi u dzieci, napisze tylko: nie bądź przerażona. Hashimoto trzeba pilnować (robić badania poziomu hormonów, żeby być na bieżąco z dolegliwością), suplementować hormony (których tarczyca nie produkuje wystarczająco dużo) - i do przodu.

Lewotyroksyna (czyli syntetyczny hormon tarczycy) nie wiąże się ze skutkami ubocznymi (tzn. każdy lek może źle podziałać - bo np. można mieć uczulenie na dany składnik pomocniczy). Z hormonem jest lepiej, nie gorzej smile
      • kaskax25 Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 14.07.12, 07:06
        Wczoraj wrócilismy ze szpitala z diagnoza autoimmunologiczne zapalenie tarczycy najprawdopodobniej Hashimoto. Miłosz ma 3 latka oraz podejrzenie autyzmu. Do tego doszla tarczyca, dostalismy Euthyrox 25 1x1. Tarczyca jest powiekszona ale hormony tarczycy narazie w porzadku, niestety juz wiem ze całe zycie bedzie musiał brac hormony co dziwniejsze nie ma w rodzicie obciązenia chorobami tarczycy.
        • nebiru Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 14.07.12, 23:26
          Niestety hashimoto to choroba autoimunologiczna. U mnie w rodzinie też na razie jestem jeyną zdiagnozowaną hashimotką. No ale moja ciocia ma cukrzycę, córka kuzynki astmę. Po prostu mamy rodzinną skłonnośc do autoimunó, ale każdy ma inny autoimun. Być może tak jest i u Was. No i trzeba pamiętać, że czasami ktoś choruje a lekarze nie potrafią postawić diagnozy lekceważac objawy różnych chorób i wielu figuruje jako "zdrowi" (ja tak figurowałam do zeszłego roku, chociaż z hashimoto zmagam się wiele lat).
          Teraz się zaczynam zastanawiać czy taki wysyp dyslektyków to też nie efekt niezdiagnozowanego hashimnoto.
    • djpa Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 14.07.12, 22:14
      Mój synek ma coś w rodzaju Hasimoto. Hormony bierze niemal od urodzenia, czyli ponad 6 lat. Oprócz porannej tabletki Euthyroxu i badań krwi co jakiś czas, żyje zupełnie normlanie. Niemniej warto czytać o Hashimoto, im więcej się wie o dożywotniej chorobie, tym latwiej i tym lepiej można dziecku pomóc. To mama, rodzice widzą dziecko na co dzień, a endo tylko raz na jakiś czas.

Objawy autyzmu, jeśli są, mogą się cofnąć przy leczeniu Euthyroxem. Zauważyłam u mojego synka, że dobra dawka powodowała u niego piękny rozwój mowy i kontaktu z otoczeniem. Na złej dawce mowa się nie rozwijała i/lub się jąkał.
      • kaskax25 Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 15.07.12, 19:07
        oby tak bylo, Milosz ma dawke 25, przez miesiac potem wyniki i lekarz ma zdecydować co dalej. Łudze sie własnie ze to wahania hormonów spowodowały cechy autystyczne i ze leczenie spowoduje cofniecie sie objawów.
        • djpa Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 15.07.12, 20:40
          Daj znać za tydzień jak synek się miewa. Nas, rodziców, efekty działania Euthyroxu u synka wielokrotnie zadziwiały, oczywiście pozytywnie. Niech i u Was tak będzie smile
          • glowasie Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 18.07.12, 16:20
            Syn dziś rano pierwszy raz przyjął hormon Euthyrox n25.Teraz czeka nas echo serca,słychać szmery.
            • hashi-tess Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 18.07.12, 17:05
              te szmery to może być zastawka mitralna, kt. w hashimoto
              niestety żle pracuje. Ale z tym się żyje do śmierci.
              • alva_alva Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 21.07.12, 18:02
                Ja tę zastawkę miałam już w wieku 19 lat wykrytą, ale nikt nie skojarzył z Hasi tego. Dopiero 13 lat później wyszło Hasi, wiec to trwało lata.
          • kaskax25 Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 21.07.12, 16:39
            no i po ponad tygodniowy podawaniu Euthyroxu mineły napady autoagresji, oby całkowicie i mam nadzieje ze dzieki lekowi oczywiście, minely takze napady chłodu wreszcie maly moze sie normalnie wykąpać, do te pory po kazdej kapieli drzal jak osika
            • djpa Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 21.07.12, 21:20
              Świetnie!
              Czyli cechy autyzmu u niego znikają?
              • kaskax25 Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 23.07.12, 22:38
                chyba za szybko sie ucieszyłam kilka dni był spokój a od wczoraj znów pokazuje co potrafisad krzyki, płacze podczas wyjazdów szczególnie, no i znów główka w ruch poszła..psychiatra przepisała mu rispolept a ja sie boje podać bo to dla starszych dzieci i tyle sie na ten temat nieprzychylnych informacji naczytałam..choc nadal mam nadzieje ze to tarczyca..niedługo wyniki tsh zobaczymy czy dawka jest odpowiednia
                • hashi-tess Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 24.07.12, 06:59
                  sądzę, że przez kilka dni podawania l-tyroksyy
                  dziecko było spokojniejsze, to oznacza, że brakowało
                  mu hormonów tarczycy.
                  Niestety przy dużej niedoczynności często występują
                  takie zmiany w samopoczuciu.
                  Dla dobra dziecka oznaczaj nie tylko hormon przysadki /TSH/,
                  ale koniecznie również hormony tarczycy FT4 i FT3.
                  • glowasie Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 01.08.12, 23:20
                    Dziś mały miał robione echo,serducho zdrowe!!!
                    • hashi-tess Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 02.08.12, 07:15
                      to tylko się cieszyć; fajnie.
                      • glowasie Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 23.08.12, 22:52
                        Witam.Właśnie wróciliśmy z tygodniowego pobytu z synem nad morzem.Jechaliśmy tam z obawą,naczytałam się różnych opinii i mnóstwo chorych osób odradzało taki wyjazd.Lekarz nie odradził.Mały czuł się bardzo dobrze.Całe dnie spędzaliśmy na plaży.We wrześniu kolejne wyniki i wizyta u endokrynologa.Pozdrawiam.
                        • neluta Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 24.08.12, 08:56
                          Wiatj glowasie

Powiedz Twój synek ma 3 latka? Bo w tytule jest 8lat. Powiedz jak u niego z przesypianiem nocy było od początków, czy był niespokojny w nocy? Piszesz że w dzień zdarza mu się autoagresja. Jak ona się objawia? Pytam bo mam córeczkę 1rok 8mcy i zastanawiam się czy nie skontrolować ponownie tarczycy. Ona strasznie znosi pobranie krwi dlatego z tym zwlekam. Jest delikatnie mówiąc "temperamentna". Miała badanie rok temu i było ok. Endo dziecięca zleciłaTSH ft3 i ft4 razem do kontroli, miała też usg. U synka koniecznie badaj zatem ft3 i ft4 oprócz tsh. Ja mam hashi a TSH mam zawsze ładne, gorzej z pozostałymi dwoma... Moja mama ma to samo. Mówisz że nikt w rodzinie nie choruje. Badałaś sobie kiedyś te 3 parametry? pozdrawiam neluta
                          • glowasie Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 24.08.12, 09:56
                            Mój syn ma 8lat,tak jak w tytule.Ty piszesz o poście kaskax25,która ''podpięła''się przy okazji do mojegowink.Widzę,że nie jestem sama z problemem.Ze więcej mam przeżywa to co ja.Mój Szymek czuje się dobrze.Przyjmuje hormon.U niego nie było żadnych objawów choroby.Po prostu przytył ale też niepokoiła mnie jego szyja,ma taki wałeczek[nie wiem jak to opisać]Okazało się ,że jego tarczyca jest wielkości tarczycy dorosłego mężczyzny!!!Wdał się ostry stan zapalny.Wyniki jednoznacznie wykazały hashimoto.Ogólnie jest dzieckiem bardzo sprawnym fizycznie,w szkole radzi sobie wyśmielicie,zawsze pogodny,Chorobę zdiagnozowaliśmy niedawno więc...Pozdrawiam wszystkie mamy,trzymajcie się.Najważniejsze,że nasze dzieci mają już wykrytą chorobę i sa leczone.
                            • kaskax25 Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 03.09.12, 22:57
                              glowasie napisał(a):

> Mój syn ma 8lat,tak jak w tytule.Ty piszesz o poście kaskax25,która ''podpięła'
                              > 'się przy okazji do mojegowink.Widzę,że nie jestem sama z problemem.Ze więcej mam
                              > przeżywa to co ja.Mój Szymek czuje się dobrze.Przyjmuje hormon.U niego nie był
                              > o żadnych objawów choroby.Po prostu przytył ale też niepokoiła mnie jego szyja,
                              > ma taki wałeczek[nie wiem jak to opisać]Okazało się ,że jego tarczyca jest wiel
                              > kości tarczycy dorosłego mężczyzny!!!Wdał się ostry stan zapalny.Wyniki jednozn
                              > acznie wykazały hashimoto.Ogólnie jest dzieckiem bardzo sprawnym fizycznie,w sz
                              > kole radzi sobie wyśmielicie,zawsze pogodny,Chorobę zdiagnozowaliśmy niedawno w
                              > ięc...Pozdrawiam wszystkie mamy,trzymajcie się.Najważniejsze,że nasze dzieci ma
                              > ją już wykrytą chorobę i sa leczone.

winna podpięcia sie zgłasza sie hehe. To mój synek ma 3 latka. Podejrzenie tarczycy padło gdy okazało sie ze synek ma podejrzenie.. ale autyzmu. Dla sprawdzenia zrobiłam wyniki i ft3 ft4 podwyzszone, wiec zapakowali nas do szpitala porobili usg tarczyca lekko powiekszona oraz wyszły przeciwciała. Narazie ponoc nie ma jeszcze niedoczynności jednakze z własnych obserwacji widze ze hormony mu skaczą to w dól to w górę, ma wahania nastroju, drzy jak osika po kąpieli, ma zachowania autoagresywne. Odkąd ma podawany euthyrox zachowania agresywne sie wyciszyły i oby juz tak zostalo! Wyniki robimy w pazdzierniku narazie są ładne, tsh ft3 ft4 i próby wątrobowe też zaleciła endokrynolog. Acha i synek spi w nocy jak smok, mozna walić koło niego garnkami a i tak spi.. na całe szczęscie bo w dzień jest strasznie nadopbudliwy no ale ma i autyzm więc trudno okreslic co tu wini tarczyca a co autyzm, pozdrawiam
                              • neluta Re: Hashimoto u 8letnigo chłopca 04.09.12, 07:34
                                Witaj. Moja córka też ma wahania nastroju w dzień ale przeważnie jest ok, czasem potrafi się ugryźć porządnie w rękę jak jej coś nie wyjdzie... gorzej ze snem jest bardzo płytki tylko pierwsze 3godziny spi jak zabita, np nasz pies koło niej szczeka a ona nic, po 23ciej sen się spłyca a około 2giej wstaje i chce spać (wiem bo mówi) a nie może. Leży jak zombie z otwartymi oczami i patrzy w sufit - oczywiście na ręku u rodzica, nie da się za nic odłożyć, zraz jest płacz i wrzask. Dziś w nocy tylko godzinę nie spała, chciała bułkę (?!) choć kolację jadła kanapkę i mleko z kaszą jak zwykle. No nic zbadam jej tarczycę ponownie za jakiś czas, ale posprawdzam tez cukry bo załatwiłam glukometr. Dzięki pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka