16.07.12, 23:43
czesc, jestem nowa prosze o pomoc, od 4 lat przybralam 20 kg, mam slabe wlosy, sucha skore, stany depresyjne i lekowe, od 2 miesiecy mam kolatania serca, jestem w trakcie diagnozowania,

moje wyniki:
TSH 3 generacja - 1,64 uIU/ml (norma: 0,27-4,20)
fT3 - 3,17 pg/ml (norma: 2,50-4,30)
fT4 - 1,15 ng/dl (norma: 0,93-1,7)

usg:
tarczyca o relatywnie jednorodnym echu, w fizjologicznej przewadze plata prawego, w calosci dosc drobna,
plat prawy - objetosc 3,5 ml
cieśń do 3 mm
plat lewy - objetosc 2,5 ml
lokalne noduli obecne, bez znaczenia klinicznego

od roku staram sie zajsc w ciaze, wiem, ze wielu tu specjalistow, nikt nie rozumie swojego ciala lepiej niz my sami... prosze o interpretacje bo jestescie tutaj obeznani, czy widzicie jakies nieprawidlowosci i czy kolatania serca i klopoty z zajsciem w ciaze moga byc efektem ewentualnych problemow z tarczyca?
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: wyniki 17.07.12, 10:13
      Problemy o, których piszesz mogą być wynikiem złej pracy tarczycy.
      Masz jednak dobre TSH i to może być problem, bo większość lekarzy patrzy tylko na ten parametr.
      Masz małą tarczycę, a do całości diagnostyki brakuje Ci jeszcze przeciwciał anty TPO i anty TG.
      Radzę nie odpuszczać i za jakiś czas znowu powtórzyć badanie hormonów, bo jeden wynik to za mało.
      • zapalniczka Re: wyniki 17.07.12, 17:40
        a moze sie tak zdarzyc, ze tarczyca jest mala bo po prostu taka jej "uroda" a nie jej choroba?
        • agnesssa0 Re: wyniki 17.07.12, 18:06
          raczej taka moze byc wymowka niedouczonego lekarza.. w ksiazce jak zyc z hashimoto pisze, ze tarczyca kobiety ma 13-18. a nie 6. ja mam niecale 6 i u mnie dlugo diagnozowano hashimoto-2 lata.
          • zapalniczka Re: wyniki 17.07.12, 18:15
            czyli musze zrobic jeszcze badania z krwi na przeciwciala i wtedy bede juz wiedziec, ze na to choruje? jaka jest roznica miedzy niedoczynnoscia a hashimoto? bo moze sie zdarzyc, ze mam to lub to przy takiej malej tarczycy, dobrze rozumiem?
        • devilyn Re: wyniki 17.07.12, 21:36
          Nie ma w medycynie takiego terminu, nie ma.
      • zapalniczka Re: wyniki 23.07.12, 16:22
        jutro wybieram sie do internisty, nie wiecie czy dostane od niego skierowanie na badanie tych przeciwcial TPO i TG, czy tylko endokrynolog moze takie wystawic?
        • nebiru Re: wyniki 23.07.12, 16:49
          Płatne badanie to nawet sama sobie zlecić możesz a te darmowe to nie mam pojęcia.
          • zapalniczka Re: wyniki 23.07.12, 16:54
            czyli te anty TPO i TG sa zawsze platne? ile kosztuja tak mniej wiecej? jak myslicie czy przy moich objawach mam jeszcze zrobic jakies inne? czytalam tu na forum o wit. B12, chcialabym isc do endokrynologa majac juz wyniki do interpretacji, tymbardziej, ze i tak sie czeka...
            • procesor Re: wyniki 23.07.12, 19:00
              nie są płatne gdy zleci ci je endokrynolog
              do którego potrzebujesz skierowania od internisty
              i duuuużo szczęścia żeby sie załapać na bezpłatną wizytę w rozsądnym terminie.... smile
    • zapalniczka nowe wyniki 25.07.12, 16:34
      czesc, dzis odebralam wyniki przeciwcial, prosze o interpretacje, dalej czuje sie slabo i wszystko zaczyna mi sie ukladac w calosc, tymbardziej, ze taka mala tarczyca jaka posiadam to raczej nie przypadek sad zrobilam Wasz test i wyszlo mi 36 punktow, wczesniej obwinialam za zle samopoczucie moje tycie a teraz sama juz nie wiem...

przeliczylam tez na procenty te wczesniejsze hormony wg kalkulatora:
      fT3 - 37, 22%
      fT4 - 28,57%

ale niewiele mi to mowi, tak jak te przeciwciala (przepisuje jak na wyniku, bo nie wiem co jest istotne a co mniej...):

anty-TPO (ICD-9: O09) - wynik 0,13 IU/ml, max 5,61, flaga N
      anty-TG (ICD-9surprised18) - wynik < 1 IU/ml, max 4,11

mam udac sie do specjalisty czy nie?
      • zapalniczka Re: nowe wyniki 25.07.12, 19:21
        nie wiem czy istotne jest to, ze mam jakies EO ponizej normy,
        czekam na podpowiedz czy co cos z tym dalej robic czy nie...
        • zapalniczka Re: nowe wyniki 26.07.12, 14:43
          up
      • hashi-tess Re: nowe wyniki 26.07.12, 16:27
        zapalniczka napisała:
        > przeliczylam tez na procenty te wczesniejsze hormony wg kalkulatora:
        > fT3 - 37, 22%
        > fT4 - 28,57%

dla mni e to pełno objawowa potwierdzona wynikami
        niedoczynność.

>
        > ale niewiele mi to mowi, tak jak te przeciwciala (przepisuje jak na wyniku, bo
        > nie wiem co jest istotne a co mniej...):
        >
        > anty-TPO (ICD-9: O09) - wynik 0,13 IU/ml, max 5,61, flaga N
        > anty-TG (ICD-9surprised18) - wynik < 1 IU/ml, max 4,11
        >

jak dobrze czytam to nie masz p/ciał.
        Ale to jakieś takie dziwne; może ja się nie znam.

> mam udac sie do specjalisty czy nie?

koniecznie.
        Jeśli pierwszy powie Ci, że wszystko jest ok,
        to nie odpuszczaj. Szukaj tak długo aż ktoś przepisze Ci
        l-tyroksynę.
        • zapalniczka Re: nowe wyniki 26.07.12, 17:36
          hashi-tess dziekuje za odpowiedz smile
          jutro bede szukac jakiegos endokrynologa, mieszkam na Slasku w Bytomiu, moze polecicie kogos z okolic?
          dobrze, ze nie ma tych przecicial, moze to nie hashimoto a zwykla niedoczynnosc...
          • hashi-tess Re: nowe wyniki 26.07.12, 18:17
            poszukaj kogo z instytutu onkologii.
            Dowiedziałam się ostatnio, że w IO przy problemach
            tarczycy oznaczają całą trójcę tarczycową.
            Jestem pod wrażeniem.

Niestety nie pocieszę Cię bo hashimoto również
            występuje bez TPO czy TG. To zanikowe zapalenie
            tarczycy.
            • zapalniczka Re: nowe wyniki 26.07.12, 18:50
              hashi-tess napisała:

> poszukaj kogo z instytutu onkologii.
              > Dowiedziałam się ostatnio, że w IO przy problemach
              > tarczycy oznaczają całą trójcę tarczycową.
              > Jestem pod wrażeniem.

instytut? z jakiejs uczelni... nie bardzo rozumiem...

> Niestety nie pocieszę Cię bo hashimoto również
              > występuje bez TPO czy TG. To zanikowe zapalenie
              > tarczycy.

mam nadzieje, ze w moim przypadku tak nie bedzie...

mam jeszcze pytanie, jezeli zaczne sie leczyc to tarczyca wroci do swoich normalnych rozmiarow?
              • hashi-tess Re: nowe wyniki 26.07.12, 19:22
                instytut onkologii w gliwicach.
                Niestety tarczyca nie wraca do właściwych rozmiarów,
                a w ramach choroby jeszcze maleje.
                • zapalniczka Re: nowe wyniki 26.07.12, 21:18
                  dziekuje jeszcze raz za objasnienia, w razie pytan, znow to zawitam
    • zapalniczka Re: wyniki 03.10.12, 15:11
      czesc odebralam wyniki badan z wczoraj, półtorej tygodnia temu bylam nad morzem... co o tym sadzicie, biore pol tabletki euthyrox 25 z zaleceń endokrynologa:

TSH - 2,600, norma: 0,270-4,200

wolne hormony po wyliczeniu procentów:

FT4 24.68% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 66.67% [ wynik 3.6, norma (2 - 4.4)]
      • pies_z_laki_2 Re: wyniki 03.10.12, 15:53
        Pół tabletki E25 to E12,5, tak?
        Wynik fT4 masz na poziomie 1/4 normy,. tak?
        A tsh masz 2,6, czyli jak emerytka, tak?

Takie podsumowanie powinno nakierować cię na zmianę dawki...
        • zapalniczka Re: wyniki 03.10.12, 16:52
          problem jest w tym, ze lekarz jak widzi wyniki to mowi, ze w normie i ok, a ja sama boje sie manewrowac hormonami i sobie dziwigac, obnizac... nie czuje sie teraz jakos najgorzej, jedynie nad morzem mnie lamalo, wrocilo kolatanie i bylam senna non stop, co mam robic? nie chce sobie zrobic krzywdy... dodatkowo wyjezdzam teraz na dluzszy okres za granice, mam jedno opakowanie euthyroxu... moze tam znajde kogos kto mi pomoze...
          • zapalniczka Re: wyniki 03.10.12, 20:04
            jeszcze jedno... wydaje mi sie, ze te wyniki sa nieco gorsze niz te sprzed kilku miesiecy... czy ma na to wplyw moj pobyt nad morzem czy raczej nie? w koncu zazywam juz jakis czas euthyrox to powinna byc jakas poprawa, przynajmniej minimalna... wczesniej mialam wolne hormony oba na poziomie 30%, teraz jeden "przoduje" co to moze oznaczac?
            • muktprega1 Re: wyniki 03.10.12, 20:48
              Po prostu masz duże niedobory Ft4 - tyroxyny a świadczy o tym chociażby zwyżka ft3 nad Ft4. Czytaj posty innych leczących się i wyciągaj wnioski, jak nie chcesz się źle czuć, ot co smile
            • nebiru Re: wyniki 03.10.12, 21:30
              No a "grypopodobne objawy" miałaś nad tym morzem lub tuz po powrocie? Mnie tak łamało na początku wrzesnia, czułam się fatalnie (endo kazała mi miesiąc wcześniej obniżyć dawkę). Czułam się tak fatalknie, że zrobiłam badania nawet przeciwciał. Przeraziłam się,, endo wpędziła mnie w rzut choroby (poznałam po bardzo wysokich przeciwciałach oraz objawach).
              Tak się zastanawiam skoro Ty buierzesz 12,5 eu a ja z chorym sercem dostałam na pierwszy rzut 25, bez żadnego zastanowienia się lekarza i zlecił mi to lekarz chirurg a nie endo, to chyba znaczy że 25 to śmieszna dawka i tyle. Pytanie więc czego się boisz skoro jmasz hashi oraz bardzo niskie hormony?
              No ale ja się nie znam, bo leczę się od roku i na razie mam 125 euthyroxu (dawkę podnosiłam co jakiś czas badając hormony co kilka tygodni, czyli bez żadnego szarżowania).
              • zapalniczka Re: wyniki 04.10.12, 08:27
                Nad morzem rzeczywiście bylam chora, nie wiem czy mialam temperature bo nie mialam przy sobie termometru, natomiast bol gardla, trudnosci w polykaniu (jakby cos siedzialo mi w gardle) niewielki kaszel i katar, ogolne rozbicie. Zastanawiam sie czy nie zrobic tych przeciwcial jeszcze raz, ostatnio wyszlo mi wszystko na 0. Chyba sprobuje i bede zazywac ta 25 przynajmniej, dzieki za pomoc smile
                • nebiru Re: wyniki 04.10.12, 08:33
                  Przy moim rzucie choroby w maju miałam 39 stopni, przy rzucie choroby we wrześniu...35 stopni plus wszystki9e objawy grypy z intensywnym bólem gardła (zaczęłam nawet sto0sować antybiotyki ale zero efektu). Odstawiłam po kilku dniach gardło się uspokoiło resztę objawów nadl czuję
                • procesor Re: wyniki 04.10.12, 09:08
                  dawka 12,5 to jest akurat dla mojej 74-letniej mamy smile
                  a nie dla kogoś młodego

pobyty nad morzem mogą na nas działać ale chyba nie muszą
                  w zeszłym roku po pobycie nad morzem miałam skok hormonów w górę i objawy niedoczynności, w tym roku nic, dopiero teraz zaczynam spadek odczuwac ale to może być juz związane raczej z jesienią niż wakacjami

też się kiedyś bałam zmieniać dawki bez lekarza, z czasem to wydaje sie naturalne, niech trafi do ciebie argument że diabetycy też musza sami kontrolowac codzienne dawki leków, prawda? smile
    • zapalniczka Re: wyniki 05.05.13, 20:43
      FT4 - 1,10 (min 0,93 max 1,70)
      FT3 - 3,25 (min 2,00 max 4,40)
      TSH - 1,67 (min 0,27 max 4,2)

Czuje sie dobrze, tylko strasznie leca mi wlosy i jestem spiaca. Schudlam 12 kg (duzo cwicze) Moze nie ciepie na tarczyce i bylo to tylko chwilowe... Nie biore tyroksyny od prawie 3 miesiecy. Co sadzicie o tych wynikach?
      • dar.ja Re: wyniki 05.05.13, 22:17
        zapalniczka napisała:

> FT4 - 1,10 (min 0,93 max 1,70) - 22,08%
        > FT3 - 3,25 (min 2,00 max 4,40) - 52,08%
        > TSH - 1,67 (min 0,27 max 4,2)
        • zapalniczka Re: wyniki 06.05.13, 16:05
          oj przepraszam zapomnialam zamienic to na procenty, jak oceniacie czy musze brac hormon czy nie?
        • zapalniczka Re: wyniki 17.10.13, 16:29
          prosze o pomoc czy te ostatnie wyniki z maja sa dobre? jestem zalamana mieszkam za granica ciezko mi sie porozumiec z lekarzami tutaj, mam kryzys chce zajsc w ciaze, co ja mam robic?
    • juna086 Re: wyniki 07.05.13, 11:54
      Witam, mam stwierdzona chorobę hashimoto ( obecność przeciwciał ). Ostatnio znacznie nasiliły mi się objawy wskazujące na niedoczynność tarczycy (ospałość, zmęczenie, apatia, marzniecie, wypadanie włosów, kołatania serca, spadek masy ciała- to chyba nie pasuje tylko ) natomiast na wynikach tego nie widaćsad Czy ktoś mógłby mi pomoc w interpretacji wyników?

TSH3 - 2,301 mlU/I (norma 0,550 - 4,780)

ft3 - 5,36 pmol/I (norma 3,50 - 6,50)

ft4 - 15,79 pmol/I (norma 11,50 - 22,70)

Prolaktyna 17,64 ng/ml (norma 1,3 - 25)

mój wiek - 27, wzrost 165cm, waga - 44kg tylko sad

Lekarz endokrynolog zaleciła Eutyrox w dawce 25mg. Czy jest potrzeba brania hormonów jeśli tsh mieści się w normie? Co z objawami? Dlaczego one występują przy prawidłowych stężeniach hormonów? No chyba,ze ja coś zle interpretuje. Proszę o pomoc
      • pies_z_laki_2 Re: wyniki 07.05.13, 20:23
        > Co z objawami? Dlaczego one występują przy prawidłowych stężeniach hormonów? No
        > chyba,ze ja coś zle interpretuje. Proszę o pomoc

Ile masz lat? Jeśli jesteś młodą kobietą w wieku (pardon) rozrodczym, to tsh powyżej 2 jest wskazaniem do suplementacji tyroksyną. Co w tym widzisz dziwnego?
    • zapalniczka Re: wyniki 17.10.13, 16:51
      znalazlam w miedzyczasie moje nowsze badania oto one:
      TSH 1,44 mU/l (0,27-4,20)
      FT 3 3,17 ng/l (2,0-4,4) 48,75%
      FT 4 1,11 ng/dl (0,9-1,7) 26,25%

Anti-Thyreoid-Peroxydase (MAK) 16 IU/ml <34
      TSH=Rezeptor-Auto-AK (TRAK) <0,3 IU/l <1,75

lekarz powiedzial, ze wszystko jest ok, a ja juz trace nadzieje... ocencie czy to sa dobre wyniki bo becze pol dnia
      • muktprega1 Re: wyniki 17.10.13, 18:43
        Witaj
        Twoja tarczyca ma objętość 6 ml ( info z pierwszego postu 16.07.12)
        u dorosłej kobiety norma to 13-18 ml, czujesz tą różnicę??
        Masz niewydolną tarczycę bo masz 1/2wielkości i ona nie jest w stanie zapewnić produkcji hormonów dla Twojego dorosłego ciała, to objętość tarczycy 10-latka!
        Tarczyca nie odrośnie i tak będzie do końca Twojego życia, musisz nauczyć się z nią żyć.
        Tyroksynę od endo dostałaś rok temu 03.10.12
        a 05.05.13 napisałaś:

"...Nie biore tyroksyny od prawie 3 miesiecy..."

czyli rozumiem, że jesteś nadal bez tyroksyny? I te badania bez hormonu?
        > FT 3 3,17 ng/l (2,0-4,4) 48,75%
        > FT 4 1,11 ng/dl (0,9-1,7) 26,25%

Niedoczynność, ze hej i objawy:

- becze pol dnia (depresja)
        - mam kryzys chce zajsc w ciaze, co ja mam robic? (z takimi wynikami i samopoczuciem, to trudne)
        - strasznie leca mi wlosy i jestem spiaca

1) zrób test:
        www.chorobytarczycy.eu/test#0
        2) idź do endo po kontynuację tyroksyny
        3) zapoznaj się jak wprowadzać tyroksynę od nowa:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,144914060,147044879,Re_prosze_o_interpretacje_.html
        4) czytaj inne posty, z nich możesz się dużo nauczyć o swojej chorobie i o prowadzeniu

• zapalniczka Re: wyniki 18.10.13, 18:03
          tak te badania bez tyroksyny robione ok 3 miesiace temu, czy sa az tak beznadziejne skoro TSH wynosi 1,44? a co z tymi przeciwcialami sa czy nie? bo lekarze mowia mi , ze jest ok bo nie ma chyba tych przeciwcial i male TSH
          • zapalniczka Re: wyniki 20.10.13, 09:56
            ?
            • ola33333 Re: wyniki 20.10.13, 12:22
              nie czytalam calego watku, moze powinnas sprawdzic ferrytyne, poziom D i B12.
            • muktprega1 Re: wyniki 20.10.13, 20:11
              Droga Zapalniczko
              Przeczytaj jeszcze raz uważnie swój wątek od początku, masz wszystkie potrzebne Ci informacje i jeszcze moja wypowiedź:
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,137497810,147491903,Re_wyniki.html
    • zapalniczka Re: wyniki 11.11.13, 17:39
      moje wyniki badan bez zazywania hormonow:

TSH 1,6 (0,27-4,2)
      FT3 3,56 (2-4,4) 65%
      FT4 1,2 (0,9-1,7) 37,5%

z innych badan te ktore mialam pod lub nad kreska:

trombocyty 407 (150-400)
      eozynofile 0,7% (1-6)
      cholesterol 203 (ponizej 200)
      GGTP 41 (ponizej 40)

oprocz tego:
      wit. B12 387 (191-663)
      prolaktyna 16,8 (4,79-23,3) w 5 godzin po badaniu dostalam okres

prosze o interpretacje
      • muktprega1 Re: wyniki 12.11.13, 18:48
        > FT3 3,56 (2-4,4) 65%
        > FT4 1,2 (0,9-1,7) 37,5%

Rozumiem, ze te wyniki są na dawce 25 tyroksyny, tak? Niskie Ft4 i wyższe Ft3 świadczy o zbyt małej dawce tyroksyny. Dążymy do mniej więcej jednakowego poziomu hormonów od 60-90% (każdy ma indywidualną dawkę na której dobrze się czuje, moja ok 80%)
        Myślę, ze możesz sobie śmiało dorzucić 12 czyli 25 + 1/2 z 25 i po 4 tygodniach powtórzyć Ft4 i Ft3.
        > TSH 1,6 (0,27-4,2)
        dla biorących tyroksynę TSH powinno mieścić się w granicach 0,3 - 1 mU/l i jak widzisz Twoje TSH również wskazuje na zbyt małą ilość hormonu smile
        • zapalniczka Re: wyniki 12.11.13, 20:05
          nie, aktualnie nie biore tyroksyny i watpie, ze jakis lekarz mi ja przepisze, zaczynam tez watpic w to, ze moje problemy moga miec zrodlo w tarczycy, juz nic z tego nie rozumie...
          • muktprega1 Re: wyniki 12.11.13, 20:20
            > nie, aktualnie nie biore tyroksyny i watpie, ze jakis lekarz mi ja przepisze

ale przecież 03.10.12 pisałaś:
            czesc odebralam wyniki badan z wczoraj, półtorej tygodnia temu bylam nad morzem... co o tym sadzicie, biore pol tabletki euthyrox 25 z zaleceń endokrynologa

już do niego nie chodzisz?

> zaczynam tez watpic w to, ze moje problemy moga miec zrodlo w tarczycy, juz nic
            > z tego nie rozumie...

masz 6 ml tarczycę....
            • zapalniczka Re: wyniki 12.11.13, 21:11
              nie chodze, mieszkam teraz za granica a lekarz uwaza, ze moja tarczyca jest ok, skierowania na usg nie chce dac i pewnie mysli, ze jestem hipochondryczka... a ja nie wiem czy wierzyc mu, sluchac siebie, analizowac te wyniki czy nie, moze on ma racje, glupieje bo nie mam diagnozy, nie wiem na czym stoje, jestem chora czy nie, a jak nie to czemu nic mi sie nie chce, trace wlosy, mam podly nastoj czesto itp.... rece opadaja...
              • pies_z_laki_2 Re: wyniki 13.11.13, 13:05
                A nie masz kwitka od tego endo który przepisał tyroksynę?
                Poza tym po co ci usg tarczycy, skoro masz całkiem świeże? Tarczyca zdrowsza już będzie, więc skąd w ogóle wątpliwości na temat źródła problemów? Po co szukać przyczyn gdziekolwiek, skoro przyczyny już znalazłaś i masz je jak na dłoni? Co cię to obchodzi co myśli lekarz? Walcz o swoje zdrowie, nie poddawaj się! Niech sobie myśli co chce, jego problem! Ty masz podnieść poziom hormonów tarczycy i wyjść z niedoczynności. Kropka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka