Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

15.08.12, 18:28
Witam.
Potrzebuje pomocy.

Diagnozę hashimoto postawiono mi 2 lata temu od tego czasu leczę się eutyroxem.
Aż do czerwca czułam się ok. Wyniki były w normie. Zażywałam 75mg euthyroxu.

Na początku lipca po powrocie z wakacji zaczeły się dziwne objawy ( robiło mi się słabo, mroczki przed oczami, takie wewnętrzne drżenie całego ciała, uczucie niepokoju, trudności w oddychaniu)
zrobiłam sobie badania i okazało się że TSH mam 7,1 (norma 0,27- 4.2)
endokrynolog samopoczucie zgonił na tarczycę kazał podnieść dawkę do 100mg i przyjść za miesiąc.

Mija miesiąc a mi wcale lepiej nie jest. Nie robi mi się słabo ale w zamian za to mam straszne napadowe bóle głowy (w skroniach), zawroty głowy,i ogólnie czuje się tak niepewnie. Doszło do tego że boje się gdziekolwiek wyjść sama żeby się nie przewrócić.
Strasznie mi to utrudnia życie.

W poniedziałek robiłam sobie badania
TSH 4.65 (0.27- 4.2) 112%
FT3 4.09 (3.1 -6.8) 26%
FT4 1.65 (0.70- 1.90) 78%
Ferrytyna 47 (13- 150) 24%
Żelazo 59 (49-151) 9.8%
Wit B12 380 (197-866) 28%
We wtorek miałam tomografię komputerową z kontrastem głowy i klatki piersiowej- wszystko ok.

Proszę o pomoc. Bo nie wiem czy mam iść gdzieś jeszcze na konsultację -? (neurolog?)

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • nebiru Re: proszę o pomoc 15.08.12, 22:38
      Jeśli nikt nie doradzi mądrzej to polecam neurologa.
      Ja też mam zawroty ale głowa mnie nie boli (a o to neurolog tez pytał).
      Jeśli czujesz się jak pijak to warto zrobić rentgen szyi (czynnościowy), ale to Ci już neurolog zleci.
      Jeśli świat Ci wiruje i wywracasz się, to może sprawdź błędnik.
      Ale mo0że zacznij od neurologa a on Cię już pokieruje
    • agnesssa0 Re: proszę o pomoc 16.08.12, 00:25
      mam dokladnie to samo! ale juz troszke mniej niz wczesniej. chociaz płyniecie jak na statku momentami jest nadal uciazliwe
      zacznij przyjmowac zelazo na recepte sorbifer durules badz tardyferon itp. to ft4 i ft3 zblizy do siebie zacznij przyjmowac selen.

ostatnio równiez zbadalam aldosteron i okazuje sie, ze mozliwa jest u mnie nadczynnosc nadnerczy-bede badac sie dalej w tym kierunku. moze tez zbadaj to sobie, ale pierwsze doprowadz do normy swoje hormony tarczycowe.
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc 16.08.12, 10:09
      Masz za wysokie tsh i za duży rozrzut między fT4 i fT3, a właściwie za niskie fT3, co daje takie dolegliwości, jak opisujesz. Szwankuje konwersja T4 w T3, poczytaj o tym, co wpływa na polepszenie przemiany.

Tomografia z kontrastem? Czyli z jodem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka