Dodaj do ulubionych

Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma

20.09.12, 21:51
Od dłuższego czasu borykam się z wysokim cholesterolem 245 - 266. Lekarz usilnie wmawia mi, że jem tłusto i takie tam ble, ble ............. i z tego powodu mam nadwagę i cholesterol taki a nie inny! Prawda jest taka ,że bardzo uważam na to co jem, stosowałam różne diety z marnym skutkiem mimo przestrzegania zasad. Jestem dosyć aktywna fizycznie. W ub tygodniu kolejny wynik powyżej 260! Poszłam prywatnie powtórzyć i dodatkowo zleciłam TSH ponieważ wg mnie ten cholesterol to wynik zaburzonego metabolizmu a nie "tłustego jedzenia"! A od zaburzonego metabolizmu do tarczycy daleko nie jest więc stąd to TSH. No i okazał się ,że mój poziom TSH =6,59.
Lekarz się zdziwił dał mi skierowanie do endokrynologa i na usg. Na dalsze badania krwi skierowania nie dał / jak usg będę miała to wtedy ewentualnie ...ble,ble,ble/. Usg w przychodni mogę zrobić za miesiąc a endokrynolog na NFZ to pewnie w przyszłym roku. Więc zanim pójdę prywatnie znowu muszę się sama skierować na badania. Jak myślicie które zrobić aby dokładnie się zdiagnozować / prolaktyna, T4, anty -TPO, anty-TG/ ?
Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon)
Obserwuj wątek
    • alva_alva Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 21.09.12, 00:06
      Rozumiem, że masz tylko TSH?

Zrób raz jeszcze komplet TSH, Ft4 i FT3, aTg i aTPO- przeciwciała. Zobaczysz co wyjdzie, potem USG.
      • patria5 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 21.09.12, 12:26
        zrób internetowy test na niedoczynność tarczycy
        a przy okazji badań laboratoryjnych dorzuć jeszcze ferrytyne i wit. B12 - niedobory są bardzo częste....
        • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 21.09.12, 14:47
          Mój wynik w teście to 47!!!!!
          • hashi-tess Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 23.09.12, 22:03
            no to masz potw. swojego schorzenia.
            Teraz tylko musisz znaleźć medyka, kt. zajmie się
            Tobą i wdroży suplementację l-tyroksyny.
            Nie zapomnij też o sprawdzeniu innych braków
            takich jak :
            wit. B12
            wit. D3
            ferrytyna.
            Ich braki dają nieźle popalić.
            • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 02.07.13, 19:44
              Jakiś czas tu nie zaglądałam. Dostałam się do endo podjęłam leczenie i po kilku miesiącach jestem w punkcie wyjścia. Endo zdiagnozował Hashimoto na podstawie takich wyników
              pierwsze badanie tsh 6,59 - norma 0,4-4,0
              drugi wynik tsh 5,140 - norma 0,270-4,200
              anty -TPO 360,64 norma do 34,00
              FT4 1,14 norma 0,93-1,70
              pierwsze usg - płat prawy 12x20x43mm, płat lewy 14x20x41mm ,cieśn 2mm,mięsień moechogeniczny,jednorodny b/z ogniskowych,
              drugie usg ,które robił endo trochę inny opis - PP 5,2 ml, LP 5,1ml opis piśmienny niezbyt czytelny cos takiego struktura nieregularna z obrazami hipo... coś tam w nawiasie jak w ATZ.
              Endo przepisał mi Euthyrox n 25 jedna dziennie. Kazał za 3 miesiące zrobić TSH i przyjść do kontroli.
              Po 3 miesiącach brania leku wynik TSH 5,490 norma 0,270-4,200 . Te wytłuszczone robiłam w tym samym laboratorium ten pierwszy w innym. Ale jakby nie patrzeć biorę lek a wynik mam gorszy niż przed braniem. Na dodatek endo odwołał umówione wizyty i dopiero pod koniec lipca mam kolejny termin / prywatnie oczywiście /. Co ja mam o tym myśleć? Pomóżcie proszę.
              • procesor Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 02.07.13, 23:42
                25 to dawka wprowadzająca, jak dla dziecka
                powinnas po trochu podwyższac dawkę
                ja bym od jutra brała półtorej tabletki, wiesz że na czczo i co najmniej 30 minut przed jedzeniem?
                na razie nie ma co robić ft4 i ft3 bo przy tak wysokim TSH wiadomo że będą niskie

jeśli dobrze będziesz się czuć na dawce 37,5 (półtorej tabletki) to za tydzień - 10 dni zacznij brać dwie czyli 50

nastepne badania warto zrobić po 4 tygodniach na jednakowej dawce, wtedy już ft4 i ft3, krew oddajemy przed wzięciem tabletki, łykamy leki po wyjściu z zabiegowego

jesteś na poczatku leczenia dopiero, dawki trzeba korygowac i robić badania i tak w kółko aż będzie OK smile
                • muktprega1 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.07.13, 01:11
                  Niebieska nie ma lekko smile
                  trzeba nauczyć się swojego schorzenia, żeby jak najlepiej możliwie funkcjonować, bez tego ani rusz. Poniżej o wprowadzeniu dawki :

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141878585,Re_po_wizycie_u_endo.html
                  Załóż sobie tabelkę na kompie z wynikami, dawkami, samopoczuciem itp, żebyś mogła śledzić przebieg i mieć JĄ pod kontrolą.
                  Procesor dobrze radzi, posłuchaj i powodzenia.
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.07.13, 10:32
      Dziękuje za podpowiedzi. Tak też myślałam żeby dawkę zwiększyć bo kolejne trzy tygodnie zanim doktorek się wypowie byłyby stracone. Nie powiedział mi też o tym żeby przed badaniem nie brać leku. Mam do Was jeszcze pytanie - jestem migrenowcem ale teraz mam migrenę drugi tydzień z jednodniową przerwą. Cały czas jadę na prochach. Czy to może mieć związek z hashimoto?
      • ilaila33 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.07.13, 11:01
        jak tylko mamdobrze ustawioną dawkę Euthyroxu migreny znikają !
      • muktprega1 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.07.13, 11:06
        Oczywiście, ja potrafiłam się budzić już z poranną codzienną migreną 1/2 roku, chociaż wiążę również te bóle głowy z niską (poza normą) wit D3
        W tej chwili zdarza mi się niesłychanie rzadko, także jest nadzieja smile
      • procesor Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.07.13, 11:14
        TAK!
        cierpiałam na migreny od 17 roku życia
        odkąd lecze Hashi mam je dużo rzadziej - praktycznie teraz jak dostaję to jest to sygnał że wyniki mi poszły w dół i czas skorygować dawkę
        czekałam na to prawie 20 lat smile
        • magda399 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 04.07.13, 21:21
          Może kiedyś bóle zupełnie ustąpią?
          Oby tak było i tego życzę, migreny to coś okropnego.
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.07.13, 12:31
      No to jakieś pocieszenie bo już myślałam, że głowę trzeba będzie uciąć wink. Jutro zacznę zwiększać dawkę oby pomogło.
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 13.07.13, 18:17
      Moje drogie Doktorki kisskiss za Waszą radą podniosłam stopniowo dawkę Eutyroxu do 50 i od wtorku na takowej jestem. Z głową / migrenami/ dużo lepiej ale do ok jeszcze muszę poczekać. Wizytę u endo mam za tydzień a w międzyczasie byłam u ginki. Zmieniłam poprzedniego lekarza w w moich zaburzeniach miesiączkowania nie widział problemu. Twierdził ,że jak ma się 4 z przodu to tak już jest. " Nowa" pani doktor była zażenowana swoim kolegą po fachu ale do rzeczy. Z jej usg wynika ,że najprawdopodobniej mam zespół przedwczesnego wygasania funkcji jajników a co za tym idzie sprawy hormonalne w zasadzie u mnie nie istnieją przynajmniej od pół roku. Generalnie diagnozę postawi jak zrobię badania a dała mi skierowanie na FSH, LM,PRL i coś na e ale doczytać nie mogę. Badania będę robiła w przyszłym tygodniu / czyli po 2 tygodniach na Eutyroxie 50 / . Jak myślicie czy za jednym zamachem zrobić sobie jeszcze inne badania ,żeby zobaczyć jak ta dawka na mnie działa czy jeszcze za wcześnie? Czy na B12,D też powinnam? A tak w ogóle to jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za wszelkie sugestie. Przynajmniej tutaj nie czuję się zostawiona sama z problemem z którym jak na razie nie bardzo sobie radzę.
      • pies_z_laki_2 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 14.07.13, 13:21
        Poczekaj z tym kłuciem na tygodnie na nowej dawce, na co ci dwie dziury...

Po podniesieniu poziomu hormonów tarczycy i wyjściu z niedoczynności funkcje innych organów najczęściej jakoś tak dziwnie same wracają do normy... więc nie fiksuj się jeszcze na przedwczesnej menopauzie... Tia, była tu już kiedyś niespełna 30latka z diagnozą wygasania funkcji jajników z powodu przedwczesnej menopauzy... zapomnieli zbadać tarczycę...
        (matko jedyna, przypomniałaś mi jak kiedyś endo walnął tekst o moim peselu, taki @^%&($#@ dowcipny był... o mały włos bym mu dołożyła z piąchy!!! ale on był z tych co to "jedna-tabletka-wystarczy", "to-nie-od-tarczycy" i "taka-pani-uroda", więc do błyskawicznej zmiany na kogokolwiek...).

To nieczytelne to może estradiol, progesteron czy co tam jeszcze...?
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 16.07.13, 21:10
      Dziewczynki idę na te badania od gin / dała mi skierowanie na FSH, LM,PRL i coś na e ale doczytać nie mogę / co jeszcze przy okazji powinnam zrobić? B12,D3,T3,T4 - tsh robiłam niedawno ale na dawce 25 czy teraz zrobić na nowo?
      • rosteda Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 16.07.13, 22:46
        2.lipca Procesor juz ci dala odpowiedz.
        Wystarczy tylko dokladnie przeczytac.
        Badania kotrolne fT3 i fT4 (a nie tak jak piszesz T3 i T4) robi sie nie wczesniej niz po 4 tyg od zmiany dawki!
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 17.07.13, 08:06
      Tak źle napisałam i niejasno się wyraziłam. Chodzi mi o to że na badania do gina muszę już iść. A w sobotę mam wizytę u endo. Wcześniej robiłam niewiele z tych badań o których piszecie. Takich jak B12,D3, ferrytyna, żelazo, kortyzol i te nieszczęsne ft3 też nie miałam. I cży warto wg Was teraz przed tą wizytą u niego te wszystkie badania zrobić ? Pewnie powinnam wdrożyć jakąś suplementację i może doktor by się określił coś przepisał? Ja po.prostu motam się w tym jak we mgle. Po trochu czytam Wasze wpisy , zamówiłam książkę ale jestem taka zielona jak trawa na....... I z czytaniem ze zrozumieniem też mam problemy. Więc nie gniewajcie się . W krótkim czasie dużo na mnie spadło oprócz problemów zdrowotnych. Jestem bardzo rozchwiana emocjonalnie i to też pewnie ma wpływ na mmoje szare komórki.
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 27.07.13, 10:46
      Witam po badaniach .Moje wynik wyglądają następująco :
      CRP 3,40 norma 0-5
      TSH 2,98 norma 0,27 – 4,2 sporo mi spadł na 50 E
      FT3 2,37 norma 2-4,4
      FT4 1,41 norma 0,93-1,7 trochę w górę
      prolaktyna 10,12 norma 4,79-23,3
      ACTH 23,95 norma 7,2-63,3
      kortyzol 13,49 norma 6,2 -19,4
      B12 290,7 norma 191,00 – 663
      Ferrytyna 266,4 norma 13-150

i te od ginki nie wiem która norma może mnie dotyczyć pewnie faza lutealna skoro nie mam okresu to nie jajeczkuję i nie mam owulacji i tą norme podaję
      FSH 39,4 norma 1,7- 7,7
      LH 33,45 norma 1,0-11,4
      estradiol 47,68 43,8-211

Biorąc pod uwagę diagnozę ginki - przedwczesne wygasanie funkcji jajników to dla kobiet po przekwice te wyniki są w normie!!!!

I co Wy na to??????
      • muktprega1 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 27.07.13, 13:58
        Przelicz proszę z :
        samodobro.host56.com/
        na procenty
        Ft3
        Ft4
        ferrytynę
        B12
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 27.07.13, 17:10
      Nie wiem jak obliczyć B12 i ferrytynę a FT3 i FT4 tak wychodzą z kalkulatora z linku.

FT4 -24.58% [wynik 1.41, norma (2 - 4.4)]

FT3 187.01% [wynik 2.37, norma (0.93 - 1.7)]
      • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 27.07.13, 17:14
        Pomyłka odwrotnie wpisałam normy w poście poniżej tak powinno być.
        FT4 62.34% [wynik 1.41, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 15.42% [wynik 2.37, norma (2 - 4.4)]
        coraz gorzej z myśleniem u mnie.
        • muktprega1 wyniki 27.07.13, 19:33
          > FT4 62.34% [wynik 1.41, norma (0.93 - 1.7)]
          > FT3 15.42% [wynik 2.37, norma (2 - 4.4)]

tu jest dobrze, sprawdziłam smile
          Masz więcej Ft4, różnica więcej niż 30 %, więc dużo i masz objawy niedoczynności, wynik śwoadczyć może o niedoborach, bierzesz selen? Poprawia przemianę Ft4 w Ft3.

> Nie wiem jak obliczyć B12 i ferrytynę
          To proste wpisujesz liczby: wynik i normy jak przy Ft4 i Ft3 i już

B12 21.12% [wynik 290.7, norma (191 - 663)]
          B12 jest zdecydowanie do uzupełnienia, dążymy do zakresu ok 50 % norm i ferrytyny również.

coś dziwnego z Twoją ferrytyną, bo podałaś:
          > Ferrytyna 266,4 norma 13-150
          nie pomyliłaś się z przecinkami, liczbą, bo pierwszy raz spotykam się z ferrytyną ponad normę, a może to jest wynik żelaza a nie ferrytyny? Sprawdź proszę smile

co w przeliczniku daje:
          184.96% [wynik 266.4, norma (13 - 150)]

Nie widzę wyniku D3
          • niebieskaa4 Re: wyniki 27.07.13, 20:47
            Ferrytyna dokładnie tak jest na wyniku
            Ferrytyna (ICD-9:L05) wynik jedn. min max Flaga
            266,4 ng/ml 13,00 150,00 H

Niestety D3 zapomniałam sad.
            • muktprega1 Re: wyniki 27.07.13, 21:28
              A brałaś przed tym jakieś żelazo w suplementach?
              • niebieskaa4 Re: wyniki 27.07.13, 22:26
                Nic nie biorę poza Euthyroxem 50 / dzięki temu forum z 25 na 50 /. Przed wizytą endo kazał mi tylko zrobić TSH wyszło ponad 5 !!!! Endo odwołał wizyty i przesunął o 3 tyg. Wtedy podniosłam dawkę.Na wizycie powiedziałam mu ,że "internista" zwiększył mi dawkę do 50 jak zobaczył wynik TSH. Powiedział ,że bardzo dobrze i żebym na tej 50 była kolejne 4 miesiące. Na moje pytania o inne badania, suplementacje .... nie widzi potrzeby. A ,że się źle czuję to tak ma być dopóki nie wejdę na dobrą dawkę . No w tym tempie to zastanie mnie wiosna. Dodam lekarz prywatny cieszący się dobrą opinią. Po wizycie trochę mną potrzepało i w ciągu tyg. zrobiłam na własną rękę te badania plus to co zleciła mi ginka. TSH przez ten miesiąc na 50 E zleciał mi bez mała o połowę!!! Zapisałam się do innego endo ale z związku z urlopami wizyta dopiero pod koniec sierpnia.
                • muktprega1 Re: wyniki 28.07.13, 13:09
                  A byłaś u ogólnego z tą podwyższoną ferrytyną? Jeśli nie, to idź pokaż te wyniki.
    • niebieskaa4 Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 03.10.13, 20:33
      Witam Was jesiennie
      Wróciłam ze szpitala po badaniach zaburzeń rytmu serca. I tak jak się spodziewałam mięsień ok. A serducho szaleje, brak oddechu przy wchodzeniu pod górę- czyli znane nam standardy związku z Japończykiem . Przy okazji zrobili mi też trójcę ale niestety na wypisie nie ma norm FT4 - 1.54, FT3 2.5, TSH 2.01. Usg brzucha nie wykazało żadnych zmian , usg tarczycy ? nie bardzo umiem się do niego odnieść bo w porównaniu do poprzedniego jeden wymiar mi się zmniejszył, drugi wzrósł tylko trzeci taki sam????? Potas 4,65 czyli w górnej granicy normy , sód trochę ponad normę.Generalnie zdrowa żem jak rydz. Jak myślicie dawkę E podnieść sobie trochę / na 75 jestem miesiąc /? A może powinna zmienić Euthyrox albo jakąś kombinację wprowadzić myślę o Novothyralu może wtedy serce się uspokoi?
      • rosteda Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma 19.11.13, 21:52
        Up.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka