Dodaj do ulubionych

Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o pomoc

27.11.12, 15:19
Proszę o pomoc , ja mam zidentyfikowaną hashi , biorę 75 tyroksyny jak dotąd. U mnie zaczęło się od tycia i 100 innych oznakach choroby, ale to nie o mnie mowa............. Przed wakacjami syn - 8 latek zaczął mocno mi tyć, stał się nerwowy i wiecznie pije , mamy problemy w szkole bo słabą ma koncentrację i wysłali Nas do psychologa. Poszliśmy do pediatry a ten dał Nam skierowanie na wyniki morfologi w tym Tsh.
Wyszło niby w normie : bo ma 3,362 (normy 0,3-4,0) , sama nie wiem co o tym myśleć? Wiem że u dorosłej kobiety to by było nie tak , mimo iż jest w normie, ale jak interpretować wyniki dziecka , w dodatku chłopca? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 27.11.12, 20:08
      Dzieci dziedziczą, pleć nie ma znaczenia choć chłopcy rzadziej. Ja mam po Mamie i Babci...Mój syn ma niedoczynność, w ciąży moje początkowe hashi nie było leczone i niedobór hormonów u syna widać było od najmłodszych lat ---ma słabsze mięśnie ---i tak - miał refluks moczowy, refluks pokarmowy + doszedl problem metaboliczny - nietol fruktozy..

Co do twojego dziecka. Dzieci mają zmienne hormony - jeśli zdrowe tarczycowo dziecko --raz będzie wyższe raz niższe tsh, waha się. I tak ma być. 3,3 tsh jest ok ---norma.większośc dzieci takie ma (proszę znajomych zawsze zeby robili tsh u swoich dzieci i tsh 3 - 4 to jest norma).
      Aby stwierdzić czy tarczyca u niego niedomaga --musisz zrobić usg, ważna jest echogeniczność tarczycy+ poprosić aby lekarz radilog podal wielkość tarczycy i sie do niej odniósł (trudne bo nie umieją, nie chcą, nie wiem --ale poproś o to) + przeciwciała zrób atpg, atpo (rzadko u dzieci wychodzą, ale czasem ---tak..).
      Kolejna rzecz - przy podejrzeniu złej pracy tarczycy u dziecka - trzeba badania tsh powtarzać co miesiąc / półtora (dobrze jest mieć ze 3 wyniki dla porównania) -przeciwciała i ft3, ft4 zrób 1 raz dla odniesienia + 1 raz z krwi zrobić należy badania pokazujące metabolizm trójglicerydy + cholesterol + oczywiście cukier jeśli dużo pije (dla świętej pewności)..
      Z NFZ pediatra moze ci wypisać wszystko za wyjątkiem przeciwciał i ft.

pozdrowienia - daj znac co wyszło. pa

• mad-25 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 27.11.12, 21:14
        Dziękuję serdecznie za odp, co do cukru to ma 96 norma 60-105 nie wiem czy to nie za duzo przypadkiem, to cukier na czczo oczywiscie, wyszło mu z morfologii żejest odwodniony mimo iz pije srednio 2-3 l wody dziennie + produktymleczne w ogromnych ilosciach w tym koło litra mleka .
        W czwartek zrobie mu przeciwciała wiec wyniki będą w poniedzialek, bardzo się martwie.

Co do lekarza to już go umówiłam do dzieciecego endo dopiero na 2 stycznia...w międzyczasie porobie badania.
        • pies_z_laki_2 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 28.11.12, 11:05
          Odwodniony mimo zaspokajanego pragnienia? Puchnie? Może warto sprawdzić nerki?
          • mad-25 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 28.11.12, 15:28
            Właśnie to mnie niepokoi...strasznie przytył, jest wielki jak na swój wiek,a nigdy taki nie był, na takiego 8 latka 5-6 kg więcej to dużo. Spodnie z września wszystkie są za małe!!! Z tym że pije tak dużo a wyniki mówią jasno że jest odwodniony więc coś tu nie gra!!! Jutro pójdę z nim na razie do pediatry niech coś zaradzi , co dalej?? Martwię się okropnie.

Jakie badania robi się na nerki?
        • alva_alva Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 06.01.13, 09:45
          mad-25 napisała:

> Dziękuję serdecznie za odp, co do cukru to ma 96 norma 60-105 nie wiem czy to n
          > ie za duzo przypadkiem, to cukier na czczo oczywiscie, wyszło mu z morfologii ż
          > ejest odwodniony mimo iz pije srednio 2-3 l wody dziennie + produktymleczne w o
          > gromnych ilosciach w tym koło litra mleka .
          > W czwartek zrobie mu przeciwciała wiec wyniki będą w poniedzialek, bardzo się m
          > artwie.
          >

Sprawdz cukier po obciążeniu glukozą, 1 h po obciążeniu i 2 godziny po obciążeniu.Na czczo cukier może być dobry mimo np. jawnej cukrzycy.
          > Co do lekarza to już go umówiłam do dzieciecego endo dopiero na 2 stycznia...w
          > międzyczasie porobie badania.
    • madziulaw Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 28.11.12, 19:41
      Mad --ale przepraszam cię - jak z morfologii wychodzi ze jest odwodniony? co to za teorie?
      Nerki prosto sie sprawdza ---bad ogolne moczu --jeśli coś jest nie tak, wychodzi - wynik jest po 2 godzinach.
      Produkty mleczne - zapychają, rozmulają, unieczynniają metabolizm. Osobiście w ogóle nie podaję dzieciom mleka - jemy tylko sery, w rozsądnych ilościach. Jak to mozliwe że zjada/ wypija tak dużo. Wiesz - wydaje mi się, ze chłopczykowi nic nie jest, ale zaczyna być widać kiepskie nieprzemyślane odżywianie.
      Biorezonansem sprawdź tolerancję mleka, robaki --=jeśli jest nietolerancja, produkt nie jest trawiony i zamula itd itd.pa
      • mad-25 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 28.11.12, 20:25
        madziulaw napisała:

> Mad --ale przepraszam cię - jak z morfologii wychodzi ze jest odwodniony? co to
        > za teorie?

Zgadzam się można powiedzieć że to teoria ale i część praktyki kiedyś miałam podobny wynik i właśnie lekarz mówił o odwodnieniu a dokładnie chodzi o wynik MCV ma poniżej normy , a MCHC powyżej normy. Jutro z rana idziemy do pediatry zobaczę w praktyce co mi powie. Chciałabym w końcu to wyjaśnić.

> Nerki prosto sie sprawdza ---bad ogolne moczu --jeśli coś jest nie tak, wychodz
        > i - wynik jest po 2 godzinach.

W piątek mamy właśnie mocz robić wraz z 3 tarczycową i przeciciałami więc się okaże czy to nerki zawiniły?

> Produkty mleczne - zapychają, rozmulają, unieczynniają metabolizm. Osobiście w
        > ogóle nie podaję dzieciom mleka - jemy tylko sery, w rozsądnych ilościach. Jak
        > to mozliwe że zjada/ wypija tak dużo. Wiesz - wydaje mi się, ze chłopczykowi ni
        > c nie jest, ale zaczyna być widać kiepskie nieprzemyślane odżywianie.
        > Biorezonansem sprawdź tolerancję mleka, robaki --=jeśli jest nietolerancja, pro
        > dukt nie jest trawiony i zamula itd itd.pa

Mój syn od maluszka uwielbiał mleko karmiłam go 1,5 roku miałam mnóstwo mleka , mimo tego jak skończył rok dodatkowo dostawał butle i wciąż było mało. Do tej pory mu zostało pije mnóstwo mleka, je mnóstwo jogurtów. Nie mam pojęcia jak zmniejszyć te ilości bo odką pamiętam tak jadł, wymusza na mnie żeby wciąż było tego nabiału mnóstwo w lodówce. Dopiero teraz w wakacje zaczął nagle mi tyć, urósł mu brzuch i ogólnie jest pulchny. Wiem e coś może być związane z żywieniem, to przecież podstawa wszystkiego, może być coś nie tak.

A gdzie mogę taki biorezonas zrobić, jak wygląda takie badanie, powiem szczerze że pierwszy raz o tym słyszę. WIem że z krwi robią testy uczuleniowe ale o tym nie mam pojęcia??
        • pies_z_laki_2 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 29.11.12, 12:08
          Uważam, że biorezonans to cuda wianki i wywalanie kasy na czary-mary.
          Jeśli już, to badanie serologiczne u alergologa, a nie podłączanie baterii do człowieka tongue_out
          Biorezonansem można potwierdzić wszystko to, z czym przyjdziesz, zupełnie jak u wróżki, która uważnie słucha co mówisz (o co pytasz), a potem tylko twórczo rozwija temat tongue_out
      • alva_alva Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 06.01.13, 09:47
        madziulaw napisała:

> Mad --ale przepraszam cię - jak z morfologii wychodzi ze jest odwodniony? co to
        > za teorie?
        >
        W morfologii widać wstępnie odwodnienie, przede wszystkim po zawyżonej hemoglobinie.
    • madziulaw Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 30.11.12, 18:42
      Piesku --a twoje teorie nt biorezonansu to z wlasnego doświadczenia czy z opowieści, z czasopism? Trzeba wobec tego ci zgłębić jeszcze wiedzę różnic między NIETOLERANCJą ALERGIĄ.Alergia daje silną reakcję, nietolerancja dziala po uzbieraniu się w organizmie danego składnika...Nietolerancji testy krwi ani miejscowe nie wykrywają ---za to biorezonans jest tutaj superowy.
      Biorezonans stosuję u dzieci od 1 m-ca życia, bo zaden alergolog nie potrafil mi pomóc. Gdyby nie biorezonans w życiu nie wpadłabym że powodem powaznych dolegliwości pokarmowych jest---pietruszka... która uczula mi dziecko po 2 dobach jedzenia np rosolku...., bynajmniej nie natychmiast.

Ja zawdzięczam mojej pediatrze z vega medica i jej czarodziejskiemu biorezonansowi --baaardzo dużo.

Mad ----wiesza -twój synek mógl wejść teraz w fazę takiego zastopowania we wzroście, to minie, ale korzystając z okazji weź się za to jego jedzenie. Nabiał stosujcie w małych ilościach, bo naprawdę dorośli i podrośnięte dzieci nie radzą sobie za dobrze z jego trawieniem. Niby nie uczula, niby nie ma reakcji, ale jak się na długo odstawi i później wróci to widać jak dobrze organizm funkcjonuje bez nabiału, powaga. Właśnie mogę tu nawiązac do biorezonansu --bo alergolog kazał mi odstawic nabiał, ze uczulam nim dziecko. Odstawienie dziecku nie pomogło, ale mnie bardzo (choć wcześniej nie zdawalam sobie sprawy że tak źle na mnie wplywa i tak mnie przymula, schudłam np), za to dziecku pomoglo odstawienie pietruszki....hehe
      • arronia Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 05.12.12, 19:06
        > Nietolerancji testy krwi ani miejscowe
        > nie wykrywają

Oczywiście, że wykrywają. Bada się przeciwciała w klasie IgG.
        • madziulaw Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 06.12.12, 10:42
          oj oj - przeciwciała rzadko wychodzą i są i niemiarodajne i niesłychanie drogie.

Bardzo często nie wychodzą, a nietolerancja jest. A kasę przeolbrzymią trzeba na to wyłożyć (wiem bo to przechodziłam i opłaciłam, bez efektu dodam -nic nie wyszło)...
          Mój alergolog twierdzi że ma całą masę dzieci z reakcjami na poszczególne produkty, przoduje mleko i gluten, a przeciwciała wychodzą ujemnie. I wówczas na podstawie obserwacji, pomimo ujemnych wyników bad przeciwciał, stwierdza nietolerancję i ustawia zalecenia

U nas pomógł biorezonans i jest dobrze

paa
        • alva_alva Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 06.01.13, 09:50
          arronia napisała:

> > Nietolerancji testy krwi ani miejscowe
          > > nie wykrywają
          >
          > Oczywiście, że wykrywają. Bada się przeciwciała w klasie IgG.

Np. testy ImuPro.
    • mad-25 Czy mam się niepokoić ?proszę o pomoc w interpreta 05.12.12, 18:34
      To wyniki syna zebrane razem:
      tsh 3,36 (normy 0,3-4.0)
      ft3 5,61 (normy 3,9-8,3) 56,09%
      FT4 15,17 (normy 9-20) 38,86%
      cholesterol 184 (normy 120-200)
      glukoza 96 (normy 60-105)
      pciała TG <0,9 czyli w normie - norma poniżej 4,0
      pciała TPO 1,1 normy poniżej 9
      Robiłam mu test wyszło 21 , nie wiem czy jest sens iść do endokrynologa. Nie znam się całkowicie. Proszę o pomoc
      • madziulaw Re: Czy mam się niepokoić ?proszę o pomoc w inter 06.12.12, 14:43
        Mad --zrób usg, potrzebneeee.
        wyniki - ok
    • mad-25 Bylismy u endo 05.01.13, 23:42
      Wizyta byla ponad godzinna, bardzo szczegolowo go badala, pytała o wszystko. Nie ma co prawda hashimoto na szczescie, ale mimo iz nie mielismy usg stwierdzila bardzo mala tarczyce, Syn miał robione wyniki na koniec listopada, od tego momentu jeszcze coraz bardziej tyje, chodzi ospaly, ledwo zywy jak ja przed braniem tyroksyny, ma identyczobjawy. Lekarka kazała na wszelki wielki powtorzyc trojke i jak tylko wyjdzie ciut wyzsze tsh i inne ft3 i ft4-mam zadzwonic i podac wyniki wtedy wprowadzamy dawke 37,5 dala recepte 75 tyroksyny. I tu mam pytanie ja jako dorosla osoba i miałam dużo gorsze wyniki zaczęłam od 25 potem 50 i 75 teraz 100 biore, nie wiem czy nie powinnam zmniejszyc???
      • alva_alva Re: Bylismy u endo 06.01.13, 09:55
        mad-25 napisała:

>wtedy wprowadzamy dawke 37,5 dala recepte 75 tyroksyny. I tu mam pytanie
        > ja jako dorosla osoba i miałam dużo gorsze wyniki zaczęłam od 25 potem 50 i 75
        > teraz 100 biore, nie wiem czy nie powinnam zmniejszyc???

Zacznij od 25 najlepiej, żeby dziecko nie dostało po kilku dniach objawów nadczynności.Nie musi ich dostać, ale kto wie.

Z tym odwodnieniem, to sprawdź cukier po obciążeniu glukozą koniecznie. Cukier nawet w jawnej cukrzycy może być rano w normie, a lecieć w górę tylko po obciążeniu. U dzieci najczęściej bywa cukrzyca typ 1, gdzie rozwój jest bardzo szybki, ale bywają także u dzieci inne typy, np. MODY i tutaj jej rozwój jest znacznie powolniejszy, bez ketonów w moczu, a objawy narastają stopniowo z czasem.
      • hashi-tess Re: Bylismy u endo 06.01.13, 11:16
        mad-25 napisała:

> Wizyta byla ponad godzinna, bardzo szczegolowo go badala, pytała o wszystko. Ni
        > e ma co prawda hashimoto na szczescie,ale mimo iz nie mielismy usg stwierdzila
        > bardzo mala tarczyce,

yyyyyy...........
        na podstawie badania palpacyjnego stwierdziła małą
        tarczycę? nic nie piszesz o usg gruczołu.
        P. dr zapomina o zanikowym zapaleniu tarczycy,
        w kt. nie występują p/ciała.

Syn miał robione wyniki na koniec listopada, od tego mom
        > entu jeszcze coraz bardziej tyje, chodzi ospaly, ledwo zywy jak ja przed branie
        > m tyroksyny, ma identyczobjawy. Lekarka kazała na wszelki wielki powtorzyc troj
        > ke i jak tylko wyjdzie ciut wyzsze tsh i inne ft3 i ft4-mam zadzwonic i podac w
        > yniki wtedy wprowadzamy dawke 37,5

w/g mnie należy ponowić 3 tarczycą po to, aby sprawdzić
        jak teraz wyglądają poziomy hormonów i mieć odniesienie
        po podaniu l-tyroksyny.
        Nie czekałabym na w/w badania tylko podałabym dziecku
        12,5mikrogr. Kilka dni zażywania euthyroxu nie zmieni
        poziomów hormonów, a im wcześniej wprowadzisz hormon
        tym szybciej chłopczyk odżyje.
        Z pierwszą dawką nie musisz czekać do świtu.
        • mad-25 Re: Bylismy u endo 06.01.13, 19:27
          Dziękuję dziewczyny za odzew, jutro z rana powtorzymy 3 tarczycowa, tylko bardzo mi szkoda syna bo ma niewidoczne żyły i zawsze laborantka mu kręci igłą i szuka sad chyba faktycznie sprobuje podac mu 12,5 tylko że recepte mam na 75 wypisana bede musiała wyprosic w aptece o zamiane.
          Co do usg jeszcze nie miał robione ,może uda mi się w tym tygodniu pojechac i zrobić, bo nie mamy u nas tylko 50 km w wiekszym miescie.
          • rosteda Re: Bylismy u endo 06.01.13, 23:35
            Nie podawaj Euthyroxu przed pobraniem krwi, nawet te 12,5µg potrafi zmienic wynik.
          • pies_z_laki_2 Re: Bylismy u endo 07.01.13, 12:58
            1) Połóż dziecko na kozetce, na leżąco jest podobno lepiej.
            2) można pobierać z żyły położonej tuż przy łokciu, nie wiem jak ona się nazywa, ale to ta jakby nieco z tyłu, bliżej łokcia, a nie ta bardziej z przodu zgięcia łokciowego. Jest nieco głębiej, ale u mnie jest lepiej dostępna, niż ta z przodu. Albo z dłoni, gdzie też lepiej widać żyłę, jest bliżej powierzchni i łatwiej ją nakłuć.
            3) zawsze trzeba wcześniej wypić szklankę (czy dwie) wody / ziółek czy tp. płyn, nie zmieniający poziomu cukru (niesłodzony) ani innych parametrów, łatwiej wtedy zrobić badanie.
            • mad-25 Re: Bylismy u endo 07.01.13, 18:14
              Jeszcze nic mu nie podawalam, dopiero jutro rano pojedziemy do laboratorium bo syn ma na 10 do szkoly i jest pewnosc że się nie spozni do szkoly- mamy duze kolejki z rana, nie ma podzialu na prywatni i nfz .
              • mad-25 Wyniki z dziś ...jak myślicie?? 08.01.13, 17:32

Wyniki 08/01/2013
                tsh 3,09 (norma 0,3-4,00)
                ft3 5,42 (norma 3,9-8,3) 34,55%
                ft4 62,18 (norma 9-20) 62,18

dal porównania z 30/11/2012
                tsh 3,36
                ft3 5,61 - 38,86%
                ft4 15,17 - 56,09%
                normy jak wyżej

Zadzwoniłam do endo niby przeliczyła , stwierdziła że tsh spadło znaczy się wyrównuje i jednak nie kazała dawać tyroksyny. Syn w sumie jakby żywszy , ale mówi że czuje się tak samo. Ostatnio trochę spacerowaliśmy , przełazilismy trochę kilometrów , czy to mogło mieć wpływ na pracę tarczycy? Ale z drugiej strony dziwi mnie zwiększona różnica pomiędzy hormonami. Co o tym myślicie, proszę podpowiedzcie. Serce mi dyktuje żeby mu podać tyroksynę, ale na pewno nie tą ilość co powiedziała endo (37,5) - powiedziała że za dużo waży mniejsza dawka mu nic nie da.
                • rosteda Re: Wyniki z dziś ...jak myślicie?? 08.01.13, 22:44
                  Mad-25
                  Zle wpisalas wynik fT4 z dnia 8 stycznia.
                  Popraw to.
                  To ze wyniki wyszly inne niz poprzednio zalezy od roznych czynnikow.
                  Ale duzej roznicy miedzy nimi nie ma.
                  Juz to ze sa robione w innych dniach daje roznice.
                  Moze te dzisiejsze badania robila inna osoba wiec to tez moze dac roznice.
                  Jak zrobilabys badania jutro to one tez wyjda inaczej.
                • mad-25 Re: Wyniki z dziś ...jak myślicie?? 09.01.13, 07:43
                  mad-25 napisała:
                  Mala poprawka ft4. Może faktycznie samo się normuje i nie trzeba podawać.

>
                  > Wyniki 08/01/2013
                  > tsh 3,09 (norma 0,3-4,00)
                  > ft3 5,42 (norma 3,9-8,3) 34,55%
                  > ft4 15,84(norma 9-20) 62,18
                  >
                  > dal porównania z 30/11/2012
                  > tsh 3,36
                  > ft3 5,61 - 38,86%
                  > ft4 15,17 - 56,09%
                  > normy jak wyżej
                  >
                  > Zadzwoniłam do endo niby przeliczyła , stwierdziła że tsh spadło znaczy się wyr
                  > ównuje i jednak nie kazała dawać tyroksyny. Syn w sumie jakby żywszy , ale mówi
                  > że czuje się tak samo. Ostatnio trochę spacerowaliśmy , przełazilismy trochę k
                  > ilometrów , czy to mogło mieć wpływ na pracę tarczycy? Ale z drugiej strony dzi
                  > wi mnie zwiększona różnica pomiędzy hormonami. Co o tym myślicie, proszę podpow
                  > iedzcie. Serce mi dyktuje żeby mu podać tyroksynę, ale na pewno nie tą ilość co
                  > powiedziała endo (37,5) - powiedziała że za dużo waży mniejsza dawka mu nic ni
                  > e da.
                  >
                • pies_z_laki_2 Re: Wyniki z dziś ...jak myślicie?? 09.01.13, 18:01
                  Może się i normuje, ale w tempie 0,30 na miesiąc z okładem. Do poziomu tsh 2 macie jeszcze jakiś kwartał, jeśli ten trend się utrzyma. Bo wcale nie musi... A potem?

Nie rozumiem też jak raz ma pomóc dawka 37,5, a zaraz potem ma pomóc dawka zerowa? No to jak, tyroksyna jest potrzebna, czy jest niepotrzebna?

Bez usg tarczycy będziecie się bujali...
    • miminka2 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 10.01.13, 21:12
      ja jestem mamą i moja córka odzidziczyła po mnie niedoczynnosc ja mam tez hashi ona nie
      • pies_z_laki_2 Re: Matki hashi- syn może dziedziczyć??Proszę o p 11.01.13, 01:10
        > ja jestem mamą i moja córka odzidziczyła po mnie niedoczynnosc ja mam tez hash i ona nie

I tu się mylisz... pewnie córka nie ma p.ciał, tak? Masz pewność, że p.ciała się nie pojawią za tydzień, rok, czy dziesięć lat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka