Dodaj do ulubionych

nowa hashimotka pomozcie

30.11.12, 17:10
jestem nowa haszimotka prosze o pomoc.w maju zglosilam sie do lekarza gdyz mialam wysokie tetno i rece palce opuchniete,odeslano mnie do kardiologa bo szmery sa,diagnoza wada serca,myslala ze to serce ale po miesiacu brania lekow zaczelo mnie dusic i zaczelam czesto sikac,odstawilamte leki i poszlam do innego kardio,ten powiedzial ze tsh 3,3 i zeby zbadac tarczyce,poszlam do endo antyciala znowu tsh juz 5,2i okazalo sie haszimoto,zaczelam eutyrox 25 po 1,od polowy wrzesnia zaczelam brac,ale moich objawow dziwnych zaczelo przybywac ,sikanie troche sie uspokoilo,za to szumy uszne calumi dniami-telewizor,mrowienie w stopach zimno mi,cos z jelitami 4 dni bieginki,po kazdym posilku wdzuch jak balon wzdety,pozniej stolec raz dziennie rano norm,znowu niestrawiony i burczy golosno,ale co jeszcze wazne zaczelam bardzo chudnoc spadlam z wagi 60 do 55 po kg na tydzien,przestraszylam sie bardzo zrobilam usg i nic,endo powiedzial ze nie powinnam chudnoc ,inernista ze tak,dodam ze slodkiego nie jadlam ani tlustego,pilam troche sokow z buraka bo trojglicerydymialam i watrobe wyniki zle ,teraz wszystko w normie,ja dalej niewiec co sie ze mna dzieje bo dalej mam rece spuchniete jelita, szumy,czy to normalne przy haszimoto chudniecie napoczatku leczenia i czy pace u rak oczy puchna i jelita wzdecia ,pomozcie
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: nowa hashimotka pomozcie 30.11.12, 17:33
      Widzę po sposobie pisania, cze znajdujesz się w chaosie, co jest dla Hashimotek popularnym stanem.
      podam test, możesz go wydrukować i z nim udać się do endokrynologa:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0

Podaj ostatnie wyniki wraz z normami TSH, Ft3 oraz Ft4, jeśli robiłaś dawno, zrób nowe.
      Tu masz przelicznik na % dla Ft3 i Ft4:
      www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
      >zaczelam eutyrox 25 po 1,od polowy wr
      > zesnia zaczelam brac,ale moich objawow dziwnych zaczelo przybywac

25 to jest dawka dla dzidziusia, zobacz w wątku poniżej dawkowania przepisane przez lekarza dla Chomisiu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,140242764,140677465,Re_Diagnoza_poczatek_leczenia.html
      Trzymaj się, sama nie jesteś, a wiedza pozwala przetrwać, więc czytaj smile
    • aada1 Re: nowa hashimotka pomozcie 01.12.12, 07:50
      Witaj
      Ja tez tak chudłam na początku leczenia z 74 kg w miesiąc zeszło do 56 kg ! Z wc nie wychodziłam i miałam ten same objawy co Ty. Czasami tak można reagować na włączenie tyroksyny. To minie z czasem.
      Natomiast powinnaś już zrobić badania które na początku leczenia robi się je co 5 -6 tygodni.
      TSH FT4 FT3 i ferrytynę ( objawem anemii są dzwonienia i szumy w uszach) i B12.
      Możliwe, że dawka jest już za mała która przyjmujesz ale to pokarze tylko aktualny wynik badań.
      Nim ustali się dobra dobową dawkę jaka Tobie będzie potrzebna te różne objawy mogą się utrzymywać. Czasami to trwa i około roku. To jest długi proces leczenia aby organizm załapał znów równowagę.
      • 6mirka Re: nowa hashimotka pomozcie 01.12.12, 09:04
        moje wyniki potas 3,88 anty tpo 600,anty tg 115 z sierpnia
        z pazdziernika 23 po 1,5 miesiaca leczeniu eutyroxem najmniejsza dawka to
        tsh 2,85 ft4 1,18
        wit b12 245
        i po tym chudnieciu odstawilam eutyrox na 3 tyg bo sie przestraszylam ze chudne.teraz zaczelam znowu przyjmowax i ide do innego endo w przyszlym tyg.moze on mi wszystko
        wytlumaczy,dodam tez ze mam wykryta zwezona lekko zastawke i wysokipuls,biore concor,potas zaczelam lykaci i magnez bo moze te mrowienia to braki czegos,co do sikania to troche ustapilona jakis czas,teraz jakby znowu,wydaje misie ze wiesej sikam jak pije,zaczely mi sie problemy jeltowe,czy palce dloni tez komus puchna przy hashimoto
        • aada1 Re: nowa hashimotka pomozcie 01.12.12, 09:21
          Zawsze podawaj przy wynikach normy ...inaczej my nie widzimy jak ma się Twój wynik do norm w danym laboratorium.
          Tam masz niskie B12. To już widzę. Musisz podnieść w górę b12. To może być przyczyną mrowień i objawów neurologicznych u Ciebie. Tylko zastrzyki podniosą b12.
          Nigdy nie wycofuj się z hormonu, możesz dawkę zmniejszać jak czujesz, że leci za dużo albo, że już nie dajesz rady - ale nie odstawiaj leku całkowicie.
          Tsh 2,85 jest wysokie za wysokie jak dla hashimotowca. Max ma być do 1.
          Dawkę hormonu musisz zwiększać stopniowo, pomału. Jaka dawkę obecnie przyjmujesz?
          Na te dodatkowe objawy już Ci pisałam jakie badania musisz dorobić.

• 6mirka Re: nowa hashimotka pomozcie 01.12.12, 09:39
            bralam eutyrox 12,5 jedna ,ide w pszyszlym do endo,tez mi sie wydaje ze niska wit b12.bo od 190 =660 a mialam 245 ale endo nic minie powiedziala ze niski wynik
            ft4 1,18 anorma 0.93-1,70
        • pies_z_laki_2 Re: nowa hashimotka pomozcie 06.12.12, 11:40
          Przy Hashi NIGDY!!! nie odstawia się hormonu tarczycowego. Suplementacja trwa do końca świata, można zmienić dawkę, ale NIE WOLNO jej pomijać.

Z drugiej strony czy ja dobrze widzę, że łykasz E 12,5 czyli połówkę najniższej możliwej dawki (E25)?
    • arronia Re: nowa hashimotka pomozcie 06.12.12, 13:59
      > zaczelam eutyrox 25 po 1
      (...)
      > zaczelam bardzo chudnoc spadlam z wagi 60 do 55 po kg na tyd
      > zien

Jeśli tak szybko, to prawdopodobnie pozbyłaś się nagromadzonej wody. Przy niedoczynności często ją gromadzimy - i to jest tak do 10 kg. Pozbyć się tego można szybko. Pamiętam, że po wprowadzeniu leczenia zeszło mi właśnie jakieś 10 kg, bez zmiany diety, ilości ruchu.

Zaczęłabym się martwić dopiero, jak szybkie chudnięcie będzie się utrzymywać. Ale do 10 kg uznałabym, że to dość typowe.
      • muktprega1 Re: nowa hashimotka pomozcie 06.12.12, 14:34
        Popieram Aronię, też na samym początku przyjmowania tyroksyny spadło ok 10 kg bez zmian w diecie. !2,5 tyroksyny to dla niemowlaczka za mało. a cóż dopiero dorosłej osoby smile
        • 6mirka Re: nowa hashimotka pomozcie 06.12.12, 15:36
          mialam zalecone na poczatku przez tydzien pot tabletki eutyroxa 25,pozniej bralam calo tabletke eutyroxu 25,po poltora miesiaca tsh z 5,2 spadlo do 2,85.,ale ze chudlam i nie wiedzialam co sie ze mna dzialo przestraszylam sie i chcialm sprawdzic czy bede dalej chudnac,waga stanela,teraz zaczelam znowu brac eutyrox i znowu troche spadam z wagi,mam wysokie tetno,bylo nizsze troche jak eutyrox zaczal dzialac,ide jutro do innej endo zobacze co powie,tamta wysylala mnie do szpitala bo nie powinnam chudnac,ogolny mowi ze moglam chudnac bo hormony zaczely normowac sie,nie wiem komu wiezyc, mam normalnie dosc,dziasiaj ogolna powiedziala ze wit b12 wynik 240 tonie jest malo i nic mi nie przepisze a normy 200-660,na szumy imrowienia wyslala mnie do neurologa
          • nebiru Re: nowa hashimotka pomozcie 06.12.12, 15:42
            W każdym razie na przyszłość dawki podnoś o 6. Ja tak robię i dobrze na tym wychodzę. Nie ma takiego szoku dla organizmu
            • 6mirka Re: nowa hashimotka pomozcie 26.02.14, 17:01
              witam ponownie po dluzszej nieobecnosci,nic mi nie lepiej,wlosy coraz wiecej wypadaja i sucha skora, a glownie prosze o konsultacje czy ktos z chorujacych na hashimoto ma dlonie spuchniete,ja od 1,5 roku mam spuchniete dlonie,ogolny lekarz konkretnie nie powiedzilal czy to od tarczycy,kardiolog nie ,od nerek ze to nie chociaz kreatynina 0,93,czesciej sikam cukier 100,duzo przeciwcial bo bylo ponad 500,tsh ok 2-3,nerwowo juz nie daje rady,malo mam hormonow kobiecych tez.pomozcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka