Dodaj do ulubionych

czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla karmiaca

22.02.13, 19:11
mam 10-cio miesiecznego bobasa, mlody jeszcze na piersi i zastanawiam sie czy aby moje samopoczucie nie jest spowodowane takze dlugim karmieniem? wyniki mialam ostatnio w normie, ale na skutek zlego samopoczucia lekarz polecil zwiekszyc dawke tyroksyny. czesc problemow zniknela, ale ogromne zmeczenie pozostalo. zaczynam sie zastanawiac, czy aby nie ma to wiecej wspolnego z karmieniami, zarwanymi nocami anizeli z hashimoto? do tego uprawiam sporo sportu i to wszystko mnie wymecza chyba... dzis padam na pysk....
Obserwuj wątek
    • procesor Re: czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla kar 22.02.13, 22:32
      za wiele ci nie pomogę bo gdy ja karmiłam nie miałam pojęcia że jestem chora
      coż, pierwsze dziecko karmiłam 15 miesięcy i byłam wykończona cały czas bo akurat taki męczący egzemplarz miałam - przy drugim, rewelacja, karmiłam prawie 2 lata
      czyli w dużym stopniu opieka nad dzieckiem i jej ciężar decyduje jednak o samopoczuciu
      a do tego obciążasz sie jeszcze intensywnym sportem
      a masz czas na regenerację i odpoczynek? i sen?
      organizm trzeba szanować tongue_out

a jakie miałaś te wyniki?
    • jolecka-22 Re: czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla kar 23.02.13, 07:00
      Ja przestałam karmić 1,5 m-ca temu (karmilam 11m-cy). Powiem Ci, że także padalam na twarz i w zasadzie nadal czuję się mało komfortowo. Przewlekłe niewyspanie, zmęczenie. Mnie także endo zwiększył dawkę, chyba nawet za dużo bo wg najnowszych wyników wpadam w nadczynność, a mimo to nadal czuję się jak żywy trup uncertain
      • e-milia1 Re: czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla kar 23.02.13, 09:08
        kilka miesiecy po porodzie zaczelam sie zle czuc, waga przestala spadac do tego depresja. gin pobral krew i okazalo sie, ze ze poziom TSH jest podwyzszony (4,9) lekarz domowy zrobil usg tarczycy i okazalo sie, ze to poczatek hashimoto (tarczyca sie kurczy) i przepisal tyroksyne. z forum dowiedzialam sie, ze powinno byc zrobionych wiecej badan, ale moj lekarz zrobil tylko te i na ich podstawie dobral leki. po krotkim czsie zaczelam czuc sie swietnie, ale po okolo 3 miesiacach problemy zaczely wracac i mialam mega depresje. zrobilam badania-TSH w normie, ale znow zaczelo rosnac (3,0). na tej podstawie i na podstawie mojego zlego samopoczucia lekarz kazal zwiekszyc dawke do 75 by zmniejszyc poziom tsh do 1,0 . czesc problemow zniknela lacznie z depresja, ale oslabienie pozostalo. sport uprawiam bo bym chyba zaczela tyc, sport daje mi tez czesto kopa. widze, ze jak ide na fitnes lub biegac to czuje sie bardziej zywa. w dni kiedy nic nie robie, jestem bardziej zmeczona. czesto po zumbie mam tyle energii, ze ho, ho. a ze spaniem jest ciezko. w nocy czesto sie budze a za dnia nie moge przymknac oka bo syn na ogol spi na spacerach, do tego mam drugie dziecko, ktore musze odbierac ze szkoly, czesto wozic na rozne zajecia, do kolezanek. aktualnie zyje tylko dla dzieci....
      • e-milia1 Re: czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla kar 24.02.13, 12:51
        a jak z twoja waga? bo moja kurcze nie chce znow drgnac. jem dobrze to moze blad, ale mlody w nocy prawie caly czas na cycu wisi, ja bym mogla caly dzien jesc, taka glodna jestem. duzo cwicze wiec sie troche usprawiedliwiam, ale od marca obiecalam sobie, ze rzucam slodycze i redukuje jedzenie i juz plakac mi sie chce z tego powodu....
    • madziulaw Re: czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla kar 24.02.13, 13:46
      Emilia----troche masz bałagan w tych danych.
      Podaj ostatnie wyniki ---datę, wyniki, procentowo, dawka. Kiedy podwyzszył lekarz dawkę

Ja karmiłam 2 lata synka, czułam się dobrze, ale badałam się 1x na 1,5 miesiaca. Przy karmieniu potrzeba dużo więcej tyroksyny - ja karmiac brałam 88 euthyroksu, teraz 62.Spora różnica, prawda?Kiedy dobrałam dobrze tyroksynę zaczęłam chudnąć, a tak to waga stała w miejscu, bo ft3 miałam niskie ( a ono odpowiada za przemianę)

napisz ostatnie wyniki

pa

• e-milia1 Re: czy jest tu jakas matka karmiaca?lub byla kar 24.02.13, 14:43
        hmm. bo i balagan mam w tych winikach, czesci nawet nie mam, leza u lekarza. jesienia zaczelam sie okropni czuc, waga przestala spadac po porodzie, problemy ze skora doszly, depresja, krecilo mi sie w glowie, prawie ze slablam. bylam pewna, ze to wina nieprzespanych nocy i karmienia piersia, potem myslalam, ze to anemia bo w ciazy mialam i pare razy poza ciaza. pierwsze badania robilam na poczatku listopada-tsh wyszlo 4,9 i lekarz zaproponowal tyroksyne-pierwsze dwa tygodnie 25, potem 50. w miedzyczasie (5.12.12) mialam robione usg tarczycy, z ktorego wynika, ze tarczyca sie zmniejsze (niestety nie pamietam o ile sie zmniejszyla i jaka duza jest, wynikow nie dostalam). na podstawie tych winikow i mojego samopoczucie postawiono diagnoze-najpierw niedoczynnosc (postawiona przez ginekologa i lekarza rodzinnego), potem hashimoto (na podstawie usg tarczycy, badania robil lekarz rodzinny). inne wyniki byly w normie.
        • e-milia1 c.d. 24.02.13, 14:52
          po kilku dniach zaczelam czuc sie rewelacyjnie, za jakis czas waga zaczela leciec troche w dol. po miesiacu (grudzien `2012) mialam kolejne badania, poziom tsh wynosil 2,0. po 2 miesiacach mialam powtorzyc badania. w polowie stycznia i pod koniec zaczelam czuc sie gorzej. pa poczatku lutego mialam kolejne badania-tsh w normie ale wzrosl do 3,0. lekarz stwierdzil, ze mam z 50 podwyzszych dawke tyroksyny na 75 by zbic tsh do 1,0. wieksza dawke biore od okolo 2 tygodni i czuje sie duzo, duzo lepiej, ale zmeczona jestem dalej czesto i waga dalej stoi....
          • e-milia1 Re: c.d. 24.02.13, 15:08
            moj lekarz nie bada niestety ft 3 i ft4, nie wiem dlaczego? nowa jestem w temacie i nie znam sie, o wielu rzeczach dowiedzialam sie z tego forum. mam zamiar isc do endo bo juz trace rozum.
            • jolecka-22 Re: c.d. 24.02.13, 20:44
              Ja po porodzie schudlam 10kg w ciągu miesiąca, a poxniej... szkoda gadać sad jestem wrecz otyła. Waga stoi w miejscu mimo niskiego TSH sad
    • e-milia1 wiecie co mnie jeszcze martwi? 25.02.13, 15:06
      moj syn ma niecale 11 miesicy, zdredukowalam jakis czas temu karmienia i po okresie ani sladu. po corce dostalam jakies 9 miesiecy po, wtedy tez zredukowalam karmienia.... a teraz nic... hmmuncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka