Dodaj do ulubionych

większa dawka to dobry pomysł

06.04.13, 19:03
Dzień dobry wszystkim, mam takie pytanie,
od roku czasu jestem pod kontrola endokrynologa bo wykryto u mnie chorobe Hashimoto. Brałam róźne dawki aż osiągnełam TSH 2,30 - dawka euthyroxu 88. Moja Pani endokrynolog powiedziała ze naszym celem jest zbicie do 2, a wczesniej mialam 6,12 i 6,50.
Niestety do niej mam termin dopiero na pazdziernik , wczesniej chodzialm prywatnie ale niestety wizyta taka kosztuje.
Wczoraj byłam u innego endokrynologa i stwierdziła ze mam zmienic dawke na 100 euthyroxu bo to choroba postępująca i nie moge byc cały czas na tej samej dawce, i teraz nie wiem czy jest potrzeba zmieniac na 100 euthyroxu skoro TSH jest w normnie, a moje samopoczucie jest ok, jedynie na co moge narzekac to czasami sennosc i brak ochoty na cokolwiek.
a tak to jest ok
prosze o odp.
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 19:41
      Drugi lekarz co do zasady ma rację.

Ale ty nie wiesz, jakie masz poziomy hormonów tarczycy, więc o dawce rozmawiamy czysto teoretycznie. Nie chodzi o samo TSH, tylko FT3 i FT4. Zbadaj je, sprawdź, czy są mniej więcej równe, czy powyżej 50% (bo większość z nas się wtedy dobrze czuje). Czy w ogóle sprawdzałaś kiedykolwiek niedobory ferrytyny, wit. B12 i D3? One są jak pakiet, który mamy w promocji z Hashi. Być może okaże się, że masz to i owo do uzupełnienia, a jak uzupełnisz, poczujesz się jak młody bóg...

Osobiście dodam, że dla mnie akurat TSH 2,3 to nie jest dobry poziom, czuję się wtedy źle - ale podwyższenie dawki wymaga znajomości FT3 i FT4.
      • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 19:49
        Ona na podstawie wywiadu ze mną i wyniku TSH + USG tarczycy kazała mi brać 100 euthyroxu. Zleciła mi na nastęoną wizyte zrobienie TSH, morfologi i wapno. A pytam ponieważ nie mam za bardzo do innego endokrynologa zaufania + jeszcze poczytałam opinie na internecie które miala niezbyt pochlebne, więc stąd moje wachania.

niedobory ferrytyny, wit. B12 i D3 - nigdy nie robiłam.

a fT3 i fT4 mialam robione tylko raz i to rok temu, a wygladały one tak :
        fT3 2.30 norma 2.0-4.4
        fT4 0,742 norma 0,93-1.7
        • muktprega1 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 21:00
          FT4 -24.42% [wynik 0.742, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 12.50% [wynik 2.3, norma (2 - 4.4)]

zeszłoroczne wyniki kiepskie, małe Ft3, a Ft4 poniżej normy, zdecydowanie przydałyby się nowe wyniki i za jednym wkłuciem zrobienie tych, co Koleżanka wyżej proponuje.
          Pomysł ze zwiększeniem dawki jest ok, tylko czy dr uprzedziła, że dawkę podnosimy powoli, czyli po 6 lub 12 i po paru dniach dodajemy następną 6 lub 12? Czy nie udzieliła Ci takiej informacji, bo dowalenie 50 to szok dla organizmu.
          Dokładamy powoli tyroksynę aż do uzyskania 100, wtedy na niezmienionej dawce za 4 tygodnie robimy Ft3 i 4 sprawdzając jak organizm reaguje.
          • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 21:12
            tzn ja jestem obecnie na 88 dawce euthyroxu a przepisała mi 100 euthyroxu, to chyba nie będzie duży szok dla organizmu.
            Jedynie jeszcze co dr na wizycie mówiła to że tarczyca nie wygląda za ciekawie, że na jednej stałej dawce w ciągu życia sie nie skonczy, i że szczepienie sie na grype nie jest wskazane przy niedoczynnosci.
            a co do dawek to brałam rózne, 25/50 zamiennie, pozniej 75/100 zmiennie czyli jeden dzien 75, drugi 100 i tak cały czas, i teraz 88 non stop.
            Chyba od jutra zaczne brac te zalecana dawkę 100.

Mogłby mi Pan wyjaśnić jak to jest z tym przeliczeniem na procenty fT3 i fT4 ?
            jaka powinna byc norma, powyzej 50 % fT3 i fT4 ?
            • muktprega1 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 21:24
              > Mogłby mi Pan wyjaśnić jak to jest z tym przeliczeniem na procenty fT3 i fT4 ?
              > jaka powinna byc norma, powyzej 50 % fT3 i fT4 ?

samodobro.host56.com/
              tu jest kalkulator do obliczania, można na nim liczyć również np wit D3, ferrytynę i B12. Najlepiej Hashimoty czują się w granicach 60-80 % zakresu norm, ale to jest indywidualna sprawa. A pozostałe badania (te wyżej) najlepiej jak są na poziomie 50% poziomie smile
              Na forum - bez pani proszę smile
              • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 21:32
                Nawet nie wiedziałam, że takie przeliczniki się stosuje,będę musiała więcej na ten temat poczytać, dziekuje za odpowiedz smile
                • nebiru Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 22:27
                  Koleżanki dobrze Ci doradzają. One się naprawdę znają. Warto zrobić te badania.
                  I ja tez się dokładam do tego wolniejszego podnoszenia dawki szczególnie że nie czujesz się fatalnie. ja podnosze o 6 (musze oszczędzać serce). Naprawdę lepiej podnosic o 6 nawet jakbyś miała za kilka dni podnieśc o następne 6. Ale czy naprawde tego potrzebujesz to sie dowiesz jak zrobisz badania fT3 i fT4. TSH masz niby "idealne" no ale w moim przypadku było 1,8 po kilkunastu latach nieleczonej niedoczynności i samopoczuciu i wyglądzie zombie, więc TSH w naszej chorobie zbyt miarodajne nie jest (przynajmniej u niektórych z nas) .
                  Zrób sobie test niedoczynności i zobaczysz czy masz mało objawów czy o reszcie objawów nie wiedziałaś że od niedoczynności
                  • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 22:54
                    O podnoszeniu powoli dawki nie mówiła nic. Ja w ogóle myślałam że jak TSH mam w normnie to jest ok, a tak jednak nie jest
                    no dobrze,a jak zaczne brac od jutra te dawke 100...to badania fT3 i fT4 zrobić po miesiącu stosowania czy to nie ma znaczenia ? Badania zrobie napewno.
                    i jeszcze jedno pytanie, możecie mi polecić jakąś literature gdzie więcej się dowiem o tej chorobie ? jak narazie zaopatrzylam sie w "Jak żyć z Hashimoto? Poradnik dla pacjenta - wydanie II" do odbioru już niedługo.

a co do innych moich objawów to jeszcze mogę zaliczyć napady złości, i myśli depresyjne. Ale to nie wiem czy taka mam już nature czy to przez chorobę.
                    • muktprega1 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 23:25
                      > no dobrze,a jak zaczne brac od jutra te dawke 100

Jeśli bierzesz teraz 50, to zacznij od 1/4 tabletki 50 (bo domyślam się, że masz w gramaturze 50 - tak?) to wtedy dołożysz 12,5, za 3 dni następne, aż dojdziesz do 100

> badania fT3 i fT4 zrobić
                      > po miesiącu stosowania czy to nie ma znaczenia ?

Oczywiście, ze ma, wtedy bedziesz wiedziała, jak Twój organizm reaguje, czy trzeba dawkę zwiększyć, zmniejszyć, czy pozostawić. W dniu badania nie bierzemy tyroksyny dopiero po wyjściu z laboratorium.
                      Dobrze, że kupiłaś książkę, warto, a wszelkie informacje znajdziesz na pierwszej stronie na niebiesko i stronkach pokrewnych:

forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html
                      forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
                      Jeszcze warto prowadzić tabelkę z samopoczuciem, dawką tyroksyny i badaniami, to ważne, bo wtedy masz porównanie na jakich dawkach czujesz się najlepiej
                      Powodzenia w zdobywaniu wiedzy smile
                      • muktprega1 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 23:38
                        FT4 -24.42% [wynik 0.742, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 12.50% [wynik 2.3, norma (2 - 4.4)]

Czy te wyniki zeszłoroczne są na tyroksynie, czy przed diagnozą i bez hormonu?

Tak w ogóle, to ja na Twoim miejscu zrobiłąbym Ft4 i Ft3 świeże i dopiero zadecydowała o ile tyroksynę powiększyć
                        • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 23:49
                          muktprega1 napisała:

> FT4 -24.42% [wynik 0.742, norma (0.93 - 1.7)]
                          >
                          > FT3 12.50% [wynik 2.3, norma (2 - 4.4)]
                          >
                          > Czy te wyniki zeszłoroczne są na tyroksynie, czy przed diagnozą i bez hormonu?
                          Wyniki przed diagnoza bez hormonu smile
                          >
                          > Tak w ogóle, to ja na Twoim miejscu zrobiłąbym Ft4 i Ft3 świeże i dopiero zadec
                          > ydowała o ile tyroksynę powiększyć
                          Tylko nie wiem czy tak na właśna reke mogę decydować o zmianie dawki, czy lepiej zaufac lekarzowi ze wyzsza bedzie odpowiednia, bo tak jak pisalam na USG mowial ze tarczyca nie wyglada ciekawie.
                      • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 06.04.13, 23:47
                        Nie , 50 tylko jestem na dawke 88 euthyroxu smile a zaleciła mi branie 100 euthyroxu.
                        W takim razie zrobie badania po miesiacu stosowania tej dawki, wczesniej brałam już 100, ale zamiennie z dawka 75 - euthyroxu.

Skoro dobrze przypatrzyc sie badaniom fT3 i fT4 i pod to dobrac "odpowiednia" dawke, to czemu lekarze robią to przez wgląd na TSH, czemu tak jest ?

dziękuje za linki i odpowiedz : )
                        • muktprega1 Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 00:11
                          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,132646223,Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci_.html
                          Poczytaj sobie ten temacik
                        • nebiru Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 01:20
                          Gdybym była na Twoim miejscu to w najbliższych dniach zrobiłabym badani8e fT3 i fT4 a dopiero potem podniosła dawkę. Ja bym podniosła o 6 a jesli hormony byłyby niskie to zaraz o następne 6. Jesli nie zrobisz badań przed podniesieniem to dalej nie będziesz wiedziała po m iesiącu czy to podniesienie cos dało czy nie. No i skoro masz tak mało uciążliwych objawów to czemu chcesz podnosić az o 12 tego nie rozumiem.
                          Może myslisz że jak będzie za duzo to potem obniżysz i bedzie OK? ja bym odradzała. Mnie lekarka kazała obniżyć dawke w sierpniu i miałam potem taki rzut choroby, że odradzam. Lepiej iśc powoli w górę z dawką niz w góre i dół. Ale to moj pogląd (amatora który leczy się tylko od 2 lat i moge sie mylic w wielu rzeczach). Ty zrób jak chcesz. Ale pemietaj że endo który sam na te chorobe nie choruje doradza przeważnie metoda chybił trafił. W końcu nikt nas nie chce słuchać i wielu uważa za hiopochondryków, czyli nie maja szans zrozumienia tej skomplikowanej choroby.
                          • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 07:23
                            nebiru napisała:

> Gdybym była na Twoim miejscu to w najbliższych dniach zrobiłabym badani8e fT3 i
                            > fT4 a dopiero potem podniosła dawkę.
                            już co prawda wziełam 100 euthyroxu,ale chyba jednak pójde w poniedziełek z rana (wiem, bez tabletki smile) zrobic te badania.Ta jedna dzis dawka chyba nie bedzie miała wpływu tak ?
                            ogólnie to przez prawie pól roku byłam na dawce 88.

Ja bym podniosła o 6 a jesli hormony były
                            > by niskie to zaraz o następne 6.

Z tym podniesieniem o 6, nie rozumiem zabardzo ? chodzi o to ze musiałabym tabletke z inna dawka np. 25 na 4 części zeby miec te 6 i dokładac to moich 88 ??

Jesli nie zrobisz badań przed podniesieniem to
                            > dalej nie będziesz wiedziała po m iesiącu czy to podniesienie cos dało czy nie
                            > . No i skoro masz tak mało uciążliwych objawów to czemu chcesz podnosić az o 12
                            > tego nie rozumiem.

Nie ja tylko endokrynolog chce mi tak podniesc.

> Może myslisz że jak będzie za duzo to potem obniżysz i bedzie OK? ja bym odradz
                            > ała.

ja już naprawde nie wiem co mam myśleć, nie chce też działać na własną rękę i nie mogę tak isc do endokrynolog i np. pwiedziec jej ,zeby wypisała mi inna dawke, albo ze tej zalecanej nie chce brac.

Mnie lekarka kazała obniżyć dawke w sierpniu i miałam potem taki rzut chor
                            > oby, że odradzam.

Z jakiej dawki na jaka to było przejscie ? i jak wygladał ten rzut choroby ?
                            • muktprega1 Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 09:41

> Z tym podniesieniem o 6, nie rozumiem zabardzo ? chodzi o to ze musiałabym tabl
                              > etke z inna dawka np. 25 na 4 części zeby miec te 6 i dokładac to moich 88 ??

dokładnie tak, jak piszesz, dobrze zrozumiałaś.

> Nie ja tylko endokrynolog chce mi tak podniesc.

W porządku, tylko masz możliwość zaoszczędzić sobie przykrych objawów organizmu po gwałtownej zmianie dużej dawki, skorzystaj z doświadczenia innych, zwiększamy stopniowo smile

> ja już naprawde nie wiem co mam myśleć, nie chce też działać na własną rękę i n
                              > ie mogę tak isc do endokrynolog i np. pwiedziec jej ,zeby wypisała mi inna dawk
                              > e, albo ze tej zalecanej nie chce brac.

Po prostu ucz się swojej choroby, bo jak tu gdzieś ładnie napisał Piesek - będzie Ci ona towarzyszyć do końca życia. Podobnie jak cukrzyk insulinę dopasowuje do swoich wyników, taj np ja dopasowuje tyroksynę do swoich + samopoczucie. Wiele z nas straciło zaufanie do lekarzy i zdiagnozowało się na dodatek samemu, wiec nie może liczyć na pomoc. Pozostało tylko samemu zdobywać wiedzę i w/g najnowszych badań (suplementacje - ile, czego) stosować u siebie.
                              Tu niektóre osoby są świetnie prowadzone przez endo, aż zazdrość bierze smile
                            • dzia-dzi Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 09:45
                              Dziewczyny miały na myśli to,ze zanim podniesiesz dawke lepiej jest zrobic badania ft3 i ft4 bo moze sie okazac,ze wcale nie musisz tej dawki podnosic,albo w druga strone(mniej wiecej jaka dawke powinnas przyjmowac)warto słuchac dziewczyn one sa doswiadczone i naprawde dobrze doradzaja.

Tak,z tym podniesieniem o 6 to oznacza''podzielic tabletke''i dołozyc do 88 które bierzeszwinkchodzi o to,zebys za bardzo z hormonami nie skakała bo to moze byc szok dla Twojego organizmu.Ja tak miałam,lekarka kazała mi przejsc z 50 na 75 i sie zaczeło...(uczucie lęku,przyspieszone bicie serca itp.)teraz biore 62,5 i jest ok.za pare dni wejde na 75,chodzi o to zeby wszystko było stopniowo.

Rzut choroby to nagłe zaostrzenie choroby moze sie objawiac w rózny sposób np.wzmozone wypadanie włosów,mozesz byc ciagle senna,kołatanie serca,zmiany skórne itp.tego jest naprawde duzo...wpisz w wyszukiwarke ''Rzut choroby w hashimoto''wszystkiego sie dowieszwink

Na Twoim miejscu posłuchałabym rad doswiadczonych kolezanek,ja tak zrobiłam i nie załujewink

• agcerz Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 12:13
                                Przeczytaj spokojnie wszystkie porady. Przemyśl to. Pamiętaj, że to twoje zdrowie i warto się o nie zatroszczyć. Jak rozumiem, masz 23 lata, tak? Więc przed tobą wiele, wiele lat, oby w dobrej formie.
                                Kup sobie przyrząd do krojenia tabletek, zawsze się przyda. Zrób badania, jak ci radziłyśmy. Zacznij prowadzić dziennik, gdzie zapiszesz dawki tyroksyny, dawki ew. suplementów i objawy / samopoczucie.
                            • nebiru Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 14:48
                              Brałam 125 eu i widząc mnoje wyniki endo kazała obnizyć do 100 bo TSH było chyba 0,25 i jej sie wydawało że ide w nadczynnośc (a ja mialam objawy niedoczynnosci). Obniżyłam wbrew radom koleżanke z forum. Prawie natychmiast zaczął się rzut (cos jak grypa już dokładnie nawet nie pamiętam objawów) i po 3 tygodniach wróciłam do dawki 125. Niestety nic to nie dało zaczęłam miewac takie bóle stawów, mięni i kolana że szok. I to trwalo prawie 3 miesiace już na nowej dawce. Potem te bole stopniowo przemijały (ale dawkę zwiększałam w góre) a potem nasilily się zawroty głowy (ktore ma dodziś a to już mineło kilka miesięcy), problemy z pamięcią itd.
                              Dlaczego ja sugeruję cięcie 25 na ćwairtki i dodawanie? Bo tak realizujesz polecenie lekarza a nie szokujesz organizmu a szczególnie serca zbyt duża ddoaną dawką. ja zawsze prosze lekara o przepisanie 25 eu by miec na takie dodawania jak mi potrzebne. Dodatkow przy dodaniu 6 sama widzisz czy Ci pomogło czy nie a po kilku dniach nawet jak niewidzisz poprawy to dodajesz nastęopne 6 a jesli była poprawa juz po dodaniu 6 i czujesz sie ok to czekasz 4-5 tygodni, robisz badania i na nowo decydujesz dac więcej czy nie (a może nawet czy nie obnizyć- ale to chyba tylko wtedy jak masz niektóre objawy nadczynności). A badając sie przed podnoszeniem i podnosząc o malutkie dawki na 100% nie wpędzisz się w nadczynnośc polekową.
                              Tak jak pisza inni cukrzyk nie biega 2 razy dziennie na konsultację do lekarza. My jestesmy w lepszym połozeniu bo rzadziej podejmujemy decyzje o zwięksezeniu dawki i jesli się dosyc regularnie badamy i obserwujemy swoje objawy i samopoczucie i w miasre potrzeb delikatnie podnosimy dawki to raczej wiele nam nie grozi
                              • ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 07.04.13, 15:07
                                Mam 24 lata.
                                Co do badań to pójde w pon, we wt zamieszcze wyniki fT3 i fT4.
                                Jeśli chodzi o zwiększanie dawki to raczej nie mam możliwości porcjowania tabletek, mam w domu tableki z dawka 75,88 i 100 euthyroxu.
                                No ale zobaczymy we wtorek jak wyniki będą wygladac.

Dziękuje za każda rade pod moim postem, o wielu rzeczach sie dowidzialam,a w forum napewno poczytam.
                        • pies_z_laki_2 Re: większa dawka to dobry pomysł 08.04.13, 18:39
                          > a co do dawek to brałam rózne, 25/50 zamiennie, pozniej 75/100 zmiennie czyli jeden
                          > dzien 75, drugi 100 i tak cały czas, i teraz 88 non stop.
                          > Chyba od jutra zaczne brac te zalecana dawkę 100.

Ależ ty nie jesteś na dawce E88 od pół roku, tylko dłuzej smile
                          Policz sama: (75+100)/2 = średnio dziennie brałaś 87,5 dziennie, tylko skakałaś co drugi dzień z 75 na sto, i ze stu na 75 smile Średnio brałaś więc 87,5, czyli na okrągło ujmując E88 smile
                          Słusznie, bierz E100, w twoim wieku, przy dotychczasowym E88 i tsh powyżej 2 to nie jest za duża dawka.

> Jedynie jeszcze co dr na wizycie mówiła to że tarczyca nie wygląda za ciekawie, że na jednej stałej dawce w ciągu życia sie nie skonczy,

Słusznie, twoja tarczyca i twoje potrzeby zmieniają się w czasie, a wpływ na to ma pogoda, temperatura, tryb życia, stan organizmu, sposób przeżywania stresów, dieta i wiele innych czynników. Twoja tarczyca zaś prawdopodobnie zanika, więc jej produktywność się zmniejsza. A więc leczenie Hashimoto polega na stałej obserwacji swojego organizmu, odpowiedniej modyfikacji dawki hormonu tarczycowego i uzupełnianiu ew. niedoborów. O powikłaniach nie ma co mówić, bo są dość rzadkie.

> i że szczepienie sie na grype nie jest wskazane przy niedoczynnosci.

Słusznie.

• ciekawaja90 Re: większa dawka to dobry pomysł 09.04.13, 12:16
                            Dzień dobry,

moje aktualne wyniki przedstawiają sie tak :

FT3 2,53 [norma 2,0-4,40] 22.08%
                            FT4 1,20 [norma 0,93-1,70] 35.06%

wyniki dobre ? złe ? srednie ?
                            przepisana większa dawka E100 chyba jest ok ?
                            • ciekawaja90 Re: wyniki 09.04.13, 12:21
                              Dzień dobry,
                              moje aktualne wyniki przedstawiają sie tak :

FT3 2,53 [norma 2,0-4,40] 22.08%
                              FT4 1,20 [norma 0,93-1,70] 35.06%

wyniki dobre ? złe ? srednie ?
                              przepisana większa dawka E100 chyba jest ok ?
                              • muktprega1 Re: wyniki 09.04.13, 14:36
                                Spojrzałam wyżej, to od kiedy jesteś na 100? Wychodzi mi, że od 7 kwietnia, więc dość krótko. Wyniki hormonów najlepiej utrzymać na poziomie 60% - 80%, więc dużo Ci do tego jeszcze brakuje smile
                                A zrobiłaś za jednym wkłuciem jak radziłyśmy B12, ferrytyę, D3? To są bardzo ważne parametry, mające wpływ na przemianę Ft4 w Ft3, bo już widać jakiś rozdźwięk pomiędzy hormonami, na razie kilkanaście %.

W porównaniu z ubiegłorocznymi:
                                FT4 -24.42% [wynik 0.742, norma (0.93 - 1.7)]............35,06%

FT3 12.50% [wynik 2.3, norma (2 - 4.4)] ....................22,08%
                                • ciekawaja90 Re: wyniki 09.04.13, 17:53
                                  nie nie nie, cały czas na 88 smilebo nie wiedzialam czy jest sens zwiekszac dlatego najpier chcialam sie kogos poradzic tutaj na forum ,co kto i jak sądzi, tylko w niedziele wzielam E100, a od pon znowu E88, ale chyba czas juz sie przestawic na dawke E100, wiec to chyba dobry pomysł, moze wyniki po paru tyg ulegna zmianie na wiecej.

tamtych naraz badan niestety nie zrobiłam, ze wzgledu na duze koszta.
                                  Na nast wizyte z endo. zrobie wapń, morfologie i THS - tak mi kazała smile

powiedzmy ze B12, ferrytyna i D3 sa u mnie ok, ale zeby osiagnac wynik 60-80% trzeba wiekszej dawki ??
                                  • muktprega1 Re: wyniki 09.04.13, 20:30
                                    Jeżeli już byłaś na tej dawce 100, to po prostu kontynuuj, bądź na tej stałej dawce 3 tygodnie i poty czasie zrób Ft3 i Ft4, żeby zobaczyć jak organizm reaguje na zwiększenie dawki i dalsze działania w zależności od wyników i samopoczucia smile
                                  • pies_z_laki_2 Re: wyniki 10.04.13, 19:23
                                    Zamiast wapnia zrób ferrytynę i B12.
                                    A samo tsh to za mało do ustawienia nowej dawki, potrzebne są też wolne hormony tarczycy...
                                    • ciekawaja90 Re: wyniki 11.04.13, 01:51
                                      Dziękuje za wszystkie odpowiedzi smile

Mam jeszcze jedno pytanie ; czy hashimoto może doprowadzić do całkowitego zaniku tarczycy ?
                                      z dwóch zdjęc USG, porównując je do siebie, wymiary tarczycy są mniejsze
                                      • agcerz Re: wyniki 11.04.13, 11:48
                                        Oczywiście, że może. Ale proces ten przebiega w różnym tempie u różnych osób. To zanikowe zapalenie tarczycy w większości wypadków.
                                      • brunet33ka Re: wyniki 20.08.15, 19:04
                                        Witam a ja jestem po wizycie i o dziwo tsh 1,63 a na usg typoew haschimoto zwloknienie i tarczyca zanika z 8,9 na 5 teraz dostalam letrox 50 mam brac 25 pol czy ktoe mi powie czy dawke sie zwieksza potem mimo dobrych wynikow a zlego samopoczucia i masakryczne wlosy cienkie az delikatne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka