Dodaj do ulubionych

nowe wyniki - 7tc - leci ft3

12.04.13, 16:57
Hej

robie co 10 dni ft3,ft4. Dziś odebrałam najnowsze i ft3 leci mi w dół mimo, że ft4 rośnie, choć mam obniżoną dawkę. spójrzcie:

23.03.2013
dawka 100 mg

FT3 5,07 (3,5 - 6,5) 52,33%
FT4 22,16 (11,5 - 22,7) 95,18%

02.04.2013

dawka 150 mg

FT3 5,87 79%
FT4 22,54 98,57%

12.04.2013
- dawka 137,5

FT3 4,93 47,67%
FT4 24,0 111,61%

jak podnieść ft3? Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: nowe wyniki - 7tc - leci ft3 12.04.13, 17:39
      Witaj Camelio
      Rozumiem, że masz stwierdzone Hashimoto, tak? Skoro przyjmujesz tyroksynę....

Jak poczytasz posty innych osób, zauważysz, że zmiany dawek tyroksyny (bo rozumiem, ze bierzesz tyroksynę, tak?) badamy po 3-4 tygodniach, po 10 dniach zupełnie nie ma sensu!
      Śmiem twierdzić, że w Twoim wypadku wystarczyłaby dawka 100 i gdybyś poczekała te 4 tygodnie, tyroksyna przyjęłaby się stopniowo i Twoje wyniki byłyby zupełnie inne.
      10 dni to stanowczo za mało, żeby manipulować tak dawkami, zupełnie nie potrzebnie.
      Urządziłaś sobie niezłą jazdę

> 23.03.2013
      > dawka 100 mg
      >
      > FT3 5,07 (3,5 - 6,5) 52,33%
      > FT4 22,16 (11,5 - 22,7) 95,18%

Już tutaj widać, że masz za dużą dawkę tyroksyny, a Ty jeszcze sobie dodajesz w odstępie 10 dniowym dochodząc do 150!!!!
      A przy takiej różnicy zawsze warto sprawdzić podstawową trójkę:
      ferrytynę
      D3
      B12
      Mam tylko nadzieję, że nie wpędzisz się w rzut choroby takimi posunięciami.
      • ca.melia Re: nowe wyniki - 7tc - leci ft3 12.04.13, 17:54
        Dobrze rozumiesz smile

Badanie co 10 dni ustaliła mi endokrynolog a nie ja sama

dawkę 100 brałam bardzo długo (z pół roku) i czułam się świetnie, ogólnie przed ciążą lepiej się czułam w lekkiej nadczynności.

Nie dodaję nic "sama sobie" - tak "bawić" mogłam się nie będąc w ciązy, bo to dotyczyło wtedy tylko mojego zdrowia. Teraz odpowiadam za zdrowie drugiej osóbki więc nie eksperymentuje sama. W ciąży pokornie udałam się do endokrynologa.

nie wiem po co tu tyle odrazu wykrzykników..

• ca.melia Re: nowe wyniki - 7tc - leci ft3 12.04.13, 17:55
          ale masz rację, też zastanawiam się nad zasadnością robienia badań co 10 dni, to również wydaje mi się, że za szybko
        • hashi-tess ca.melio, 12.04.13, 18:13
          muktprega pewnie nie doczytała, że jesteś we wczesnej
          ciąży i dlatego napisała, że za często oznaczasz hormony.

Ft3 powstaje w środowisku ferrytyny, wit. B12, kwasu foliowego,
          selenu i in. z FT4. Jeśli jeden z wymienionych "składników"
          nie jest na odpowiednim poziomie to konwersja T4 w T3 szwankuje
          i nie należy podnosić T4 /euthyrox/ tylko trzeba zająć się
          powyższymi niedoborami.

Koniecznie oznacz je bo maleństwo bardzo potrzebuje wszystkich
          "składników" nie tylko hormonów.
          • ca.melia Re: ca.melio, 12.04.13, 18:23
            Tess

z tą chrzanioną anemią i niedoborami walczę od lat. Teraz dostałam Tardyferon, kwas foliowy od pierwszego pozytywnego testu.

siedzę i zastanawiam się teraz czy może faktycznie za często robię te badania - ale to dopiero 7 tydz, a ja mam za sobą już niejedną stratę..
            - jestem pod opieką dr Lewczuk z Gdańska - ponoć jedna z najlepszych. Dopóki nie byłam w ciązy - dawkę ustalałam sobie sama i czułam się ok. Teraz najzwyczajniej się boję.

Owszem, serce mi zaczęło latać i na pewno będzie trzeba zejść z dawki - czekam na maila od dr

Byłam na USG - Bąbel rośnie póki co wzorcowo.

Tess Ty również uważasz , że badanie co 10 dni to za często?

Dzięki serdeczne
            • hashi-tess Re: ca.melio, 12.04.13, 22:16
              czy zażywasz 2 tabl. tardyferonu popijając sokiem z cytryny?
              A może zaproponuj lekarzowi choć 5 zastrzyków z żelazem?
              W ten sposób najszybciej uzupełnisz jego braki.

Ja uważam, że 2 tyg. odstępu pomiędzy badaniami hormonów
              jest ok. Jednak podniesienie dawki l-tyroksyny od strzału o 50 mikroge
              jest bardzo duże i można było to podzielić na dawki 2-tygodniowe.
              Nie wiem czy przez takie dawkowanie rozrzut pomiędzy hormonami
              nie wzrósł nadmiernie.
              Zanim zmniejszysz dawkę euthyroxu ponów badanie FT4 i FT3
              za 2 tyg.. Piszesz o nierównej pracy serca, ale czy masz jeszcze jakieś dodatkowe
              objawy?
              Zażywasz magnez?
              On uspakaja serce i nie odkłada się w organizmie jego nadmiar.

Nie pamiętam czy któraś forumka pisała o dr Lewczuk,
              ale dr Mizan Gros /mam nadzieję, że dobrze napisałam nazwisko/
              jest ok.

Życzę Ci, aby bąbel dalej rósł jak do tej pory,
              a Twoje samopoczucie było ok.
              • ca.melia Re: ca.melio, 13.04.13, 09:43
                Tess

biorę jedną tabletkę Tardyferonu 4 godz po euthyroxsie i popijam wyciskanym sokiem pomarańczowym ( córka mnie rozpieszczasmile)

nie biorę nic dodatkowo prócz Foliku, duphastonu i żelaza.

serce mi lata, łapy mi latają - myślałam żeby może zejść do 125 mg - pani doktor narazie się nie ustosunkowała.

Tak, Mizan -Gros ja też o niej słyszałam, nawet dzowniłam ale dostać się w jakimś szybkim w miare terminie to abstrakcja.

rozmawiałam ze swoim lekarzem ogólnym - bardzo łebski facet i on stwierdził, że endo bardzo się asekuruje i przez te badania co 10 dni nie chce niczego przegapić. Może i racja. on też zasugerował 125 , bo to ft4 na 111% może dawać już objawy nadczynności.

strasznie to skomplikowane
        • muktprega1 Re: nowe wyniki - 7tc - leci ft3 12.04.13, 22:24
          W Twoim pierwszym poście nie ma ani słowa na temat ciąży, ustosunkowałam się do Twoich działań, ale dla osoby "tylko" z Hashimoto, a widzę, że jest Was 3, Ty, Hashimoto i dzieciątko, a to już zupełnie inna sprawa smile

> nie wiem po co tu tyle odrazu wykrzykników..

No teraz, jak wiem o ciąży, to bym zgumkowała, dlatego dobrze jest o tak ważnej informacji jak ciąża napisać dla tych, co czytają, bo to zupełnie inny kontekst smile
          • ca.melia Re: nowe wyniki - 7tc - leci ft3 13.04.13, 09:37
            no bo jest napisane w temacie

" nowe wyniki - 7tc - leci ft3" tongue_outPP
            • ca.melia Doktor odpisała 13.04.13, 11:12
              "Wyniki bardzo dobre. FT4 jest idealne.
              TSH , FT4 za 2 tygodnie i zapraszam na wizytę."

no i co teraz. Wychodzi na to , że mam zostać na 137,5 mg
            • muktprega1 Re: nowe wyniki - 7tc - leci ft3 13.04.13, 17:58
              No widzisz to ja taka tępa jestem nie zobaczyłam tc, ale to na pewno przez Hashimoto tongue_out
              • ca.melia Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 22.04.13, 11:36
                nie zakładam nowego wątku, dopisze tu, bo mimo mojego dobrego samopoczucia na dawce 125 mg a fatalnego na 137,5 wyniki mi spadły

i co teraz?

ft3 3,91 (3.13-6.76)
                ft4 18,2 (12.0-22.0)
                tsh 0,025

Tess co TY na no?
                • ca.melia Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 22.04.13, 11:39
                  procenty

FT4 62%
                  FT3 21,49%
                  • hashi-tess Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 22.04.13, 21:12
                    ca.melio!

przepraszam, szastasz dawkami l-tyroksyny,
                    a to nigdy nie wróży niczego dobrego.
                    Musisz być co najmniej 2 tygodnie - nie 10 dni,
                    a 14 - na jednej dawce euthyroxu, aby oznaczyć
                    hormony tarczycy.
                    Twoje hormony są rozjechane bo masz anemię
                    i nie wiem czy coś z tym robisz.
                  • hashi-tess nie zmieniaj dawki euthyroxu 23.04.13, 07:47
                    tylko uzupełnij braki pod kątem anemii.
                    FT4 nie jest bardzo wysokie, ale może pozostać
                    przez najbliższe 2 tygodnie.
                    Natomiast FT3 jest bardzo niskie z racji Twoich niedoborów.
                    • ca.melia Re: nie zmieniaj dawki euthyroxu 23.04.13, 17:33
                      Tesss

ja nie szastam dawkami - jestem pod opieką endokrynolog i to ONA decyduje o dawkach. Ja jestem filologiem nie lekarzem i będąc w ciąży staram się jednak lekarzowi ufać.

Biorę tardyferon, folik, Femibion

dzięki za odpowiedź smile
                      • hashi-tess Re: nie zmieniaj dawki euthyroxu 23.04.13, 19:16
                        tak, tak wiem, że chodzisz do endo,
                        ale rozumiem, że jak do kierowców na drodze
                        masz do medyków również ograniczone zaufanie.

Ja nie jestem medykiem tylko hashimotką,
                        która przez kilka lat również ufałam lekarzom.
                        Przyszedł dzień kiedy powiedziałam dość
                        mojej nadwagi, rozchwianego zdrowia psychicznego
                        i innych dolegliwości.
                        Zaczęłam czytać, czytać, czytać i wyciągać wnioski.
                        Teraz medyk jest mi potrzebny do wypisywania recept.
                        I życzę sobie, aby już tak pozostało do końca moich dni,
                        abym nigdy nie musiała liczyć na żadnego medyka.
                        • ca.melia Re: nie zmieniaj dawki euthyroxu 23.04.13, 20:45
                          u mnie było podobnie dopóki nie byłam w ciązy. Dobrałam dawkę sama i w nosie miałam endo.

teraz najzwyczajniej się boję
                          • agcerz Re: nie zmieniaj dawki euthyroxu 24.04.13, 00:19
                            Camelia, jeśli coś może zaszkodzić twojemu dziecku, to niedobory i za niskie hormony tarczycowe. Jak u ciebie z witaminami oraz ferrytyną?
                  • ewuchnat Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 28.04.13, 10:17
                    A czemu puki nie uzupełnisz niedoborów Pani dr nie wprowadzi Ci Novothyralu? Ja kiepsko się czuję jak ft3 spada mi poniżej 40%.

Ja jestem w 8 miesiącu ciąży, badania robiłam co 2 - 3 tygodnie (na początku ciąży, kiedy dziecko nie miało własnej tarczycy, a zapotrzebowanie na hormony bardzo rosło), teraz nawet co 1,5 miesiąca. Moja Pani dr. wiedząc, że jestem w ciąży i radzę sobie z dobieraniem dawki zaleciła mi samodzielne dostosowywanie dawki hormonów w zależności od samopoczucia i hormonów.

Powodzenia życzę.
                    • ewuchnat Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 28.04.13, 10:18
                      A i żelaza podobno nie powinno się suplementować w I trymestrze.
                      • hashi-tess Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 28.04.13, 10:33
                        hmmmm, nt żelaza to ono znajduje się w tak zachwalanym
                        elevicie:
                        Skład:
                        1 tabl. powl. zawiera 5000 j.m. witaminy A, 500 j.m. witaminy D3, 15 j.m. witaminy E, 1,55 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 2,6 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 19 mg nikotynamidu, 10 mg pantotenianu wapnia, 800 µg kwasu foliowego, 200 µg biotyny, 100 mg witaminy C, 125 mg wapnia, 125 mg fosforu, 100 mg magnezu, 60 mg żelaza (Fe II), 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi.
                        • ca.melia Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 29.04.13, 08:24
                          Nie wiem, czy nie można suplementować żelaza. Ja je biorę bo od wielu lat borykam się z bardzo niską hemoglobiną, i to nie na poziomie 10 tylko 7.

narazie mam utrzymaną dawkę 125 mg ( czyli będę na niej miesiąc). sama w sobie czuję się dobrze, nie jestem senna, wszystko jest ok. W czwartek będę robiła badania więc zobaczę w którą stronę wszystko idzie.
                        • devilyn Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 29.04.13, 09:14
                          Mi gines pow. że nie wolno brać żelaza w I trymestrze bo ma ono działanie teratogenne, witaminy pozwolił brać od II trymestru.
                          • ca.melia Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 29.04.13, 19:03
                            no widzisz, a ja dziś byłam w szpitalu, bo bardzo źle się czułam, zrobili mi morfologię i panii doktor wręcz przykazała mi brać po dwie tabletki dziennie. Zatem co lekarz, to opinia.
                            fakt, nie zamierzam brać dwóch.
                            • ca.melia Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 07.05.13, 23:02
                              Hej smile

nowe wyniki według endo są ok, ba, kazała mi robic teraz tylko ft4. A ja śpię na stojąco..

dawka 125 od miesiaca

FT4 19,1 ----> 67,865
                              FT3 3,71 ---->7%

z wyników na wynik FT3 cały czas mi spada i w tym upatruje patologicznej senności. Dla pani doktor jest ok, normalne dla początków ciązy. Dla mnie jest źle

Myślę o dołożeniu Novo, bo nie pociągnę za długo w takim samopoczuciu.

Tydzien ciązy 10

co WY na to?
                              • pies_z_laki_2 Re: nowe wyniki - 8 tydz. 4 dz. 08.05.13, 14:40
                                Dodaj selen w orzechach (4 szt. dziennie) i żelazo w pokrzywie (napar, świeże soki czy zupki z młodych liści). Nie wiem czy w ciąży można łykać żelazo w formie skondensowanej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka