Dodaj do ulubionych

uff jak gorąco

24.06.13, 21:24
Witajcie,

W 2008 r. zdiagnozowano u mnie hashi. Błąkałam się po różnych dziwnych endo, aż wreszcie (chyba ) trafiłam na przyzwoitego. A sprawa wygląda tak: pan endo stwierdził u mnie (na podstawie badań - rzecz jasna, ale i dokładnych oględzin - z tym już nie zawsze taka jasna sprawa), że mam ogromny niedobór witaminy D3 i B3. Zmienił także leki - dotąd dzień zaczynałam od setki Euthyroxu, jednak pan dr stwierdził, że jestem uczulona na laktozę, zalecił ograniczenie spożywania mleka i pochodnych i dostałam Letrox (w tej samej dawce) ze względu na to, że Euthyrox zawiera laktozę, która ponoć w moim przypadku powoduje złe przyswajanie hormonów. Zobaczymy, co będzie - witaminy mają wpłynąć na polepszenie samopoczucia - na początek dostałam 5 miesięczną suplementację.
Ale chodzi mi o to, że cały czas jest mi potwornie gorąco. Wcześniejszy endo zasugerował przedwczesną menopauzę, jednakże ginekolog ją wykluczył. A mi jest ciągle gorąco. W te ostatnie upały po prostu nie funkcjonowałam.

Poradźcie coś, proszę!!!
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: uff jak gorąco 25.06.13, 18:28
      Lepiej Ci bez produktów mlecznych?

Aby cokolwiek Ci powiedzieć musiałabyś się pochwalić
      jakimiś wynikami badań hormonów.
      Napisz też ile bierzesz l-tyroksyny i inne tabsy.

Mnie najczęściej jest zimno choć nie mam niedoborów
      i mam ustawione hormony.
      Zrobiło mi się zdecydowanie cieplej od kiedy zażywam magnez.
      • agszysz Re: uff jak gorąco 25.06.13, 21:45
        Hashi-tess, dzięki za odzew!

Moje wyniki sprzed 2 miechów:
        TSH 0,368 (0,35 – 5,50)
        FT3 70.53% [wynik 3.64, norma (2.3 - 4.2)]
        FT4 73.56% [wynik 1.53, norma (0.89 - 1.76)]
        Anty-TPO 665,2 (Max. 60)
        Ferrytyna 9 (10 -291)
        Witamina D3 (25-OH) 12,44 (30 -100)

Na tej podstawie lekarz tydzień temu zalecił suplementowanie witaminami d3 i b3 i zamienił Euthyrox 100 na Letrox 100.
        Jako, że mam jeszcze nieco zapasów produktów mlecznych, to nie rozstałam się z nimi na dobre. Zrobię to za kilka dni.
        A mi jest cholernie gorąco już od jakiegoś czasu. Zimą wszyscy w pracy byli otuleni w swetry a ja w cienkiej bluzce i najchętniej przy otwartym oknie. Ale od kilku dni to uczucie gorąca (dziś jest 16 stopni) znacznie się pogłębiło. Do tego doszło uczucie jakby braku powietrza. Po niewielkim zmęczeniu jestem cała spocona, a twarz przyjmuje kolor buraka.

Wizytę u endo mam dopiero w grudniu (na NFZ) – wcześniej nie dostanę się do niego (prywatnie w ogóle nie ma w tej chwili zapisów, zostały wstrzymane ze względu na dużą ilość chętnych).

Zastanawiam się nad wariantami:
        1. Czy mogłam tak zareagować na zamianę leku? Może spróbować powrócić do Euthyroxu?
        2. Czy jednak powinnam zmniejszyć dawkę? Jeżeli tak, to o ile?
        3. Czy przeczekać kilka dni? Letrox biorę od tygodnia

BARDZO WAS PROSZĘ o poradę. Może komuś z Was zdarzyło się coś podobnego? Mi jak dotąd nigdy. A taką dawkę biorę od 2009 roku.

• hashi-tess Re: uff jak gorąco 25.06.13, 22:25
          wpisz wcześniejsze wyniki bo nie mam żadnego porównania.

Z tych wpisanych można wnioskować, że przechodzisz rzut choroby,

Czy objawy gorąca masz od czasu zmiany euthyroxu na letrox?
          Jeśli tak, to wróć do euthyroxu.
    • agszysz Re: uff jak gorąco 25.06.13, 21:49
      Nie wiem, czy to ważne, ale od dwóch tygodni wzięłam się za siebie, tzn. zaczęłam ćwiczyć: pływanie, aquarobic, jazda na rowerze, rehabilitacja kręgosłupa. Przez ostatnie kilka lat, nie ruszałam się zbyt często z przysłowiowej kanapy.
      Dodam, ze mam 37 lat.
      • procesor Re: uff jak gorąco 26.06.13, 09:22
        jaj bym przede wszystkim zrobiła nowe aktualne badania
        czujesz się inaczej TERAZ a nie dwa miesiące temu, więc trzeba spojrzeć co w tej chwili dzieje się z wynikami
        zawsze to taniej niż wizyta i endo smile
        zrób tsh ft4 i ft3
        • agszysz Re: uff jak gorąco 02.07.13, 20:22
          Dziewczyny,
          Wróciłam do euthyroxu i objawy ustąpiły. smile)))))
          • agszysz Re: uff jak gorąco 02.12.13, 18:39
            Cześć,
            To znowu ja wink

Byłam dziś u endo , który stwierdził, ze "tarczycę mam ustawioną".
            TSH 1,41 (0,20-5,10)
            FT4 1,43 (0,80-1,80)
            nadal za mało wit. D - 26,2 (30-100) - przyznaję, ze nie łykałam jej regularnie
            Prolaktyna 7,82 (2,7-19,7)

Ale ja dalej czuję się kiepsko: jestem ciągle zmęczona i brak mi energii na cokolwiek.
            Endo stwierdził, że Hashimoto to tylko wycinek autoagresji moje powyższe problemy, do tego niedokrwistość, suchość w ustach, kołatanie serca, przetłuszczanie się włosów wskazują na "niedomaganie" nadnerczy. Mam zrobić badania: sód, potas, kortyzol, aldosteron.
            Po badaniach mam zażywać: letrox 100, hydrokortyzon, cortineff, wit. D, wit. A (na lepsze przyswajanie hormonów), wit. PP ( na poprawę stanu zrogowaciałego naskórka)i Bioptril.
            Co o tym myślicie?
            Czy ktoś z Was ma problemy, oprócz tarczycy, z nadnerczami?
            • znakzapytania16 mam pytanko 02.12.13, 22:52
              W jakim mieście jest ten Twój endo?

Mam zlecone te same badania....
    • goha23 Re: uff jak gorąco 03.12.13, 12:20
      Witam.Mam ten sam problem wiecznego gorąca i nadmiernego pocenia się przy najmniejszej wykonywanej czynności.Mój lekarz rodzinny zlecił mi wiele badań i okazało się że mam TSH 5,60.skierował mnie do endo.Endo zrobił mi USG tarczycy{nie powiedział jaki jest wynik] zlecił następne badania i zapisał mi Euthyrox N 50.Wynik badań to FT4-1,19 [norma 0.93-1,70] I anty-TPO186,40[norma 35].Jeszcze nie byłam u niego z wynikami,bo jest koniec roku i nie ma już punktów na ten rok.Po tych tabletkach uczucie gorąca jest o wiele mniejsze,ale pojawiła się potworna suchość w ustach,a co najgorsze to bezsenność.Nie mogę zasnąć.Męczę się do 3 3.30 aż zasnę.Oczewiście rano jestem nieprzytomna.Lek biorę od miesiąca.Czy może ta dawka leku jest nie właściwa?
      • agszysz Re: uff jak gorąco 03.12.13, 19:47
        znakzapytania16 - a Ty gdzie się leczysz?

goha23 - mam to samo – pocę się nawet przy najprostszych czynnościach, a wystarczy zaledwie odrobinka wysiłku, a już jestem cała czerwona. Biorę Letrox 100. Dobrze, ze już nie ma upałów - latem nie funkcjonowałam.
        • znakzapytania16 Re:odp. 03.12.13, 22:34
          na śląsku, dr K.........
        • goha23 Re: uff jak gorąco 04.12.13, 14:54
          I co po tej dawce Letroxu pocisz się mniej?Masz kłopoty z zasypianiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka