Dodaj do ulubionych

Początek Hashimoto ?

04.07.13, 11:17
Witam! Mam 18 lat jestem chłopakiem. Od pewnego czasu bardzo źle się czułem w zimę było mi tek zimno że czułem jakbym zamarzał. Postanowiłem iść do lekarza rodzinnego aby dał mi skierowanie na badanie tarczycy. Dostałem takowe, wynik TSH: 1,97 (0,27 - 4,20). Lekarz rodzinny stwierdził że nic mi nie jest i odesłał mnie do domu. Szukałem dalej... Ćwiczę na siłowni a więc przypadkowo na innym forum trafiłem na coś o hormonach. Postanowiłem zrobić badanie wolnego testosteronu, prolaktyny i estradiolu, wyniki:
Test woln. 4,59 (4.50 - 42,00)
Prolaktyna 7,01 (2,5 - 17,0)
Estradiol 21,04 (7,63 - 42,6)
Z tymi wynikami poszedłem do rodzinnego, dał mi skierowanie do endokrynologa. U endo zrobiłem usg tarczycy, ft4 i LH, wyniki:
FT4 0,98 (0,93 - 1,70)
LH 3,01 (1,70 - 8,60)
USG podobno w porządku żadnej kartki nie dostałem.
Wszystko było spoko ale od 4 dni czuje się jakbym był w śnie. Dosłownie cały dzień potrafię przespać i mógłbym spać dalej. Poszedłem do rodzinnego, dał mi skierowanie na morfologie, mocz, glukozę, Na, K, Ca, Mg, CRP. Wszystko OK oprócz w morfologii:
płytki krwi 130 (180 - 430) tyś
MCV 100,9 (77,0 - 92,0)
MCH 32,7 (26,5 - 32,5)
Dosłownie 30 min temu byłem u niego i powiedział że wszystko jest OK że przedzie samo ^^ Aha, do tego od jakiegoś roku mam problemy z zaparciami i gdyby nie dieta < 2000 kcal przybierałbym na wadze jak słoń. Proszę o jakieś rady, jakie badania zrobić w kierunku tego Hashimoto ? Z takim samopoczuciem nie da się żyć ...
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Początek Hashimoto ? 05.07.13, 12:33
      Masz mnóstwo badań, ale nie podajesz wyników. Co to znaczy "w normie"? Dla mnie norma to na ogół widełki, czyli wynik może być na dolnej, na górnej granicy, albo w środku czy gdzieś pomiędzy, a ty podajesz "w normie". Czyli gdzie?

Usg tarczycy - ważny jest opis, nie może być "w normie", bo nie ma takiej kategorii przy interpretacji, taki teks ma uspokoić pacjenta, ale jak widać coś nadal się dzieje, więc żądaj konkretów, a nie zamiatanie pod dywan.

Podaj też daty badań tarczycowych, od jakiego czasu to trwa, kiedy były badania, co to znaczy "od jakiegoś czasu"...

Dużo wskazuje na problem z tarczycą, ale równie dobrze może to być zupełnie inny problem...
    • muktprega1 Re: Początek Hashimoto ? 05.07.13, 20:33
      Witaj
      TSH masz na dobrym, średnim poziomie, natomiast Ft4 z przelicznika %
      samodobro.host56.com/
      wychodzi
      FT4 6.49% [wynik 0.98, norma (0.93 - 1.7)]
      więc bardzo niski wynik, szkoda, że nie ma dla porównania proporcji pomiędzy obydwoma, czyli Ft3.
      Z rób przydatny test:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      i napisz ile wyszło smile
      Do pełnej diagnostyki tarczycy (odrzucić lub się nią zająć) brakuje:
      USG - masz prawo iść i poprosić xero odpisu (to ważne!) nie wierz, ze w tzw. normę dopóki sam nie sprawdzisz. Tu jest pełno chorych na Hashi, którzy w opisie mają "normę" a w rzeczywistości pomniejszoną tarczycę.
    • demoniczny12 Re: Początek Hashimoto ? 05.07.13, 21:27
      Na początku chciałem podziękować za zainteresowanie tematem, jet to dla mnie bardzo ważne. No więc zacznę od początku, jakiś rok temu pod koniec wakacji zauważyłem że coś jest nie tak bo wtedy gdy wszyscy chodzili w krótkich spodenkach i koszulkach, ja już zakładałem długie spodnie i kurtkę jesienną... do tego doszło złe samopoczucie. Kolejny objaw to to, że będąc na tak rygorystycznej diecie+bieganie+siłownia nie spadł mi nawet 1kg. Pierwsze badanie TSH miałem robione pod koniec kwietnia i było baardzo zbliżone do tego co podałem teraz (tamto gdzieś zapodziałem). Wyniki badań FT4, LH i TSh są z początku czerwca. Morfologia oraz mocz jest z 3 lipca. Wynik jaki "uzyskałem" w teście który mi podałeś/aś to 27. Co o tym sądzicie ? dzisiaj już nie mogłem wytrzymać i poszedłem na badanie anty-TPO, wynik będzie dopiero w pon... Co mam powiedzieć endokrynologowi skoro on twierdzi że jak wyniki są dobre to mi nic nie jest ? -.-
      • demoniczny12 Re: Początek Hashimoto ? 05.07.13, 21:58
        Zapomniałem wspomnieć o zaparciach, od jakiegoś roku (może trochę dłużej) mam z tym straszny problem. Mogę nie iść do łazienki przez 5-6 dni (rekord 13 dni).
      • pies_z_laki_2 Re: Początek Hashimoto ? 06.07.13, 11:05
        Skompletuj całość:
        - wyniki badania tsh, fT4, jak dostaniesz to i atpo (i całą resztę możesz też dołączyć, ale badania tarczycowe są tu decydujące)
        - opis usg tarczycy (trzy wymiary albo podana objętość plus obraz gruczołu, przepływy, węzły chłonne itd.)
        - wypis / wydruk z testu (spisane objawy / dolegliwości)

Z tym idź do innego lekarza, może być endo, może być internista, opowiedz wszystko to, co napisałeś tutaj, prawdopodobne problemy z libido (związane z niedoczynnością tarczycy, a więc częste, niestety...), może coś zdziałasz. Trudno bez pełnego procesu diagnostycznego uznać, że winna jest tarczyca, ale to wielce prawdopodobne.
        • demoniczny12 Re: Początek Hashimoto ? 07.07.13, 12:23
          Dzięki za odpowiedź. Z tym libido trafiłeś w 100, zapomniałem o tym wspomnieć. Teraz takie pytanie: Wizytę u endokrynologa do którego chodzę mam dopiero w listopadzie. Szukać już jakiegoś innego prywatnie ? (bo ten do którego chodzę to na NFZ). A co jeżeli wynik badania anty-TPO wykryje to co ma wykryć? będzie to podstawą (przy moim stanie zdrowia, samopoczucie itp.) do przepisania przez lekarza jakichś hormonów ?

Ps. Jeżeli się orientujecie to proszę o podanie ceny za USG tarczycy, oczywiście w przybliżeniu bo wszędzie inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka