Dodaj do ulubionych

Hashimoto i chudnięcie???

16.07.13, 10:42
Witam wszystkich. Chciałabym nawiązać kontakt z ludźmi, którzy mają podobny problem. Choruje od 6 lat na Hashi i niedoczynność. Schudłam, ponieważ najpierw dopadła mnie nadczynność, po czym dostałam zapalenia i niedoczynności. Tarczycy już prawie nie mam. nie widać też moich kilogramów. Wszędzie widzę diety mające na celu obniżenie wagi, ja natomiast nie mogę przytyć. Jem zdrowo ale staram się również w miarę dużo. Jem prawie tyle co mąż!!! Waże 48 kg i waga waha się może po dwa kg w jedną i w drugą stronę. Mój max to był 50 kilo i na mojej twarzy nie było w końcu widać kości. Co z tego jak zaraz schudłam. Pierwsza lepsza choroba, przeziębienie i całe objadanie na marne. Nikt mi nawet nie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Może uznacie mój problem za banalny i że zdrowie jest ważniejsze, ale ja dbam o zdrowie, a jak się słyszy z każdej strony, jakim się jest chudym (zważywszy na to, że wcześniej ważyłam 55 kilo-na małej osobie to widać) to człowiek cholery może dostać, nerwicy i nie powiem jeszcze czego. Już 3-ci endo albo machnął ręką albo zbagatelizował to - myślę, że po prostu nie wiedzą co na to poradzić, w końcu hormony to ciężki temat smile
Piszcie proszę, jeśli macie jakieś wiadomości albo swoje doświadczenia.
Czekam niecierpliwie.
Obserwuj wątek
    • arronia Re: Hashimoto i chudnięcie??? 16.07.13, 15:58
      Większość hashimotów ma problemy z za wysoką wagą (czy to te "standardowe" kilka litrów zatrzymanej wody, czy ogólnie spowolniony metabolizm), ale nie wszyscy.

Owszem, może "masz taką urodę". Ale może masz jakieś nietolerancje pokarmowe (np. celiakię) - to też zwichrowanie immunologii. Brałaś to kiedyś pod uwagę?

Albo jakiś inny problem?

• silvato Re: Hashimoto i chudnięcie??? 16.07.13, 21:14
        Witam. Dziękuję za odpowiedź i za zwrócenie mojej uwagi na inny problem. Nie pomyślałam, że mogę mieć jeszcze inna przypadłość. W ogóle nie wiem co to jest za kolejne świństwo. Ach, poczytam trochę i o tym smile Mam nadzieję, że jednak po prostu tak mam.
    • tuasiczek Re: Hashimoto i chudnięcie??? 16.07.13, 19:01
      Silvato
      moja waga przed niedoczynnoscia byla: 43 do 48 kg a wzrostu mam 172 wiec chuda bylam, ale pozniej z powodu niedoczynnosci przytylam ponad 20 kg i ciezko bylo zrzucic...teraz waze 65 kg i ani mniej ani wiecej- ale mam w nosie nie bede sie tuczyc czy odchudzac...
      • silvato Re: Hashimoto i chudnięcie??? 16.07.13, 21:28
        Hmm, ale teraz ważysz chyba odpowiednio smile Ja przy wzroście 162 cm ważyłam 54 kg-55 i czułam się na prawdę super. A teraz kosteczki...dobrze, że mam chociaż wsparcie w mężczyźnie. Masz barrdzo zdrowe podejście, że nie będziesz nic zmieniała. Najważniejsze, że się akceptujesz, mi do tego jeszcze daleko. pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
    • shergel Re: Hashimoto i chudnięcie??? 21.06.15, 07:50
      Witam
      Minęło już sporo czasu od daty wystawionego postu. Mam nadzieję, że znalazł się sposób na opanowanie problemu.
      U mnie jest podobnie z tą różnicą, że jestem mężczyzną. Waga 56 kg 170 wzrostu, tsh pod kontrolą endokrynologa, niestety objawy identyczne jak opisane wyżej - jak z tej samej książki. Aktualnie podejmuję przygodę z dietetykami. Na razie tragedia ... ale jestem dobrej myśli.
    • anniulkaa1985 Re: Hashimoto i chudnięcie??? 04.08.16, 16:42
      Jakbym widziała siebie, 9 miesięcy temu, 3 miesiące po porodzie zdiagnozowano u mnie nadczynność, schudłam 7 kg w miesiąc, pomimo apetytu. Potem po leczeniu, które trwało 1,5 miesiąca, lekarz powiedział, że jestem zdrowa, dwa miesiące temu znów zaczęłam źle się czuć, zmieniłam lekarza, zrobiłam wyniki, dzisiaj dowiedziałam się, że jestem chora na Hashimoto, a ja nadal chudne pomimo dobrego apetytu.
    • magdalena_buka Re: Hashimoto i chudnięcie??? 08.08.16, 11:44
      Diagnoza w tym przypadku jest prosta. U osób z hasimoto szansa na celiakię jest 10 krotnie wyższa. Jednym z typowych objawów celiakii jest spadek wagi i niemożliwość przytycia. Przykro mi, ale najprawdopodobniej masz celiakię. Zrób sobie szybki test DNA na celiakię dla pewności ew. idź do lekarza, ale on powie Ci to samo. Czeka Cię pewnie dieta bezglutenowa, która odbuduje i naprawi Ci jelita. Dzięki temu po pewnym czasie normalnego jedzenia - przytyjesz. Tylko nie płacz nam potem, że jesteś gruba big_grin
    • oata Re: Hashimoto i chudnięcie??? 07.09.17, 15:13
      Też tracę wagę przy Hashimoto. zapisałam się do dietetyka, który mocno się zdziwił utratą wagi, bo przecież jest odwrotnie. Kupiłam sobie książkę, którą bardzo polecam"Możesz wyleczyć choroby tarczycy" dr Amy Myers. Zaczęłam ją czytać i polecam; jest napisana w bardzo przystępny sposób, dokładnie wyjaśnia funkcjonowanie tarczycy, chorób związanych z jej zaburzeniem. Polecam! oprócz tego wyszła też książka pt. 'Hashimoto", którą zamówiłam. Trzeba niestety wziąć sprawy po części w swoje ręce i się orientować, bo wychodzi na to, że lekarze raczej mało się przykładają. Życzę powodzenia!
      • hashitess Re: Hashimoto i chudnięcie??? 08.09.17, 09:20
        oata napisał(a):

> Też tracę wagę przy Hashimoto. zapisałam się do dietetyka, który mocno się zdzi
        > wił utratą wagi, bo przecież jest odwrotnie. Kupiłam sobie książkę, którą bardz
        > o polecam"Możesz wyleczyć choroby tarczycy" dr Amy Myers. Zaczęłam ją czytać i
        > polecam; jest napisana w bardzo przystępny sposób, dokładnie wyjaśnia funkcjono
        > wanie tarczycy, chorób związanych z jej zaburzeniem. Polecam! oprócz tego wyszł
        > a też książka pt. 'Hashimoto", którą zamówiłam. Trzeba niestety wziąć sprawy po
        > części w swoje ręce i się orientować, bo wychodzi na to, że lekarze raczej mał
        > o się przykładają. Życzę powodzenia!

to niestety jest spam.
        • tango.twist Re: Hashimoto i chudnięcie??? 12.09.17, 15:21
          hashitess

dlaczego uważasz że tamta wypowiedź to spam? To, że ktoś polecą dobrą książkę w temacie, to jest spam? Ja akurat też jestem zdania, że lekarzom chyba nie zależy na leczeniu ludzi, a raczej zaleczeniu. Więc warto mieć rozeznanie odnośnie stanu zdrowia, zwłaszcza swojego!
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka