Dodaj do ulubionych

pogubiłam sie!!!

08.08.13, 17:17
Dziewczyny, licze na wasza pomoc bo sama juz nie wiem co robic..
Na hasimoto lecze sie od ok 3 lat z czego pierwsze 2 wszystko szlo pieknie a od roku przezywam koszmar. Wyniki od roku mniej wiecej na tym samy poziomie, ostatnie z maja br:
TSH 0,08 (0,4-4,0)
Ft3 2,5 (1,71-3,71)
ft4 1.02 (0,7-1,48)
Caly czas wysokie przeciwciala w granicach 1000
Pierwsze dwa lat dawka 75 eutyrox, od od maja br 88 , samopoczucie bez zmian, endo kazala mi zmienic na 100 ktora biore od ok 3 tyg.
Caly czas czuje sie fatalnie, jestem zmeczona, bola mnie miesnie, mam straszne zaparcia na ktore nie pomaga lekkostrawna bogata w blonnik dieta, wzdecia, wypadanie wlosow i depresja. Zastanawiam sie czy kiedys to sie skonczy. Nie mam celiakii (sprawdzalam) , ferytryne niska ale w normie, b12 w normie.
Od 3 tyg biore eutyrox 100 ale nadal zadnych zmian, jeszcze nie badalam poziomu hormonow na tej dawce. Kiedy moge liczyc na jakakolwiek poprawe samopoczucia? czy mozliwe ze dawka jest dla mnie za wysoka?
Dodam jeszcze ze mam problemy z okresem ( a wlasciwie jego brakiem - biore hormony na wywolanie owulacji od ok 4 miesiecy ) Lecze sie u endokrynologa-ginekologa wiec trzymam sie nadzieji ze dr wie co robi. Prosze o jakiekolwiek rady , sugestie ... zanim moja depresja sprawi ze nie wstane z lozka, hashimotki pomozcie.
Obserwuj wątek
    • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 17:19
      Zapomnialam przeliczyc na procenty:
      ft 4 - 41%
      ft3 - 39,5%
    • qwerty090 Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 17:51
      em-i-la napisała:

>ferytryne niska ale w normie, b12 w normie.

To nic nie znaczy. Podaj wyniki z normami
      • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 18:19
        B12 - 537 (191-663)
        ferytryna 21 (4-204)
        glukoza 78 (70-99)
        insulina 2,56 (2,60 -24)
        • qwerty090 Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 21:05

> ferytryna 21 (4-204)

Czyli 4 to wg nich dobry wynik ??? Śmiechu warte.
          W innych labach norma zaczyna się od bodajże 13 (podaj jednostki na wszelki wypadek bo może masz inne niż większość tu osób), ale optymalny poziom to min.50 z tego co czytałam. Od tego mogą wypadać włosy
    • hashi-tess Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 20:14
      nie napisałaś na jakiej dawce i kiedy zostały wykonane
      wpisane badania.
      • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 20:19
        Badania byly robione w maju br na dawce 88 eutyrox po ok 3 miesiacach zazywania tej dawki (wczesniej 75 ) nastepnie moja endo kazala mi brac przez miesiac naprzemian 88/100 a po miesiacu 100 , obecnie ok 1 miesiaca jestem na dawce 100 , badan jeszcze nie robilam ale zero poprawy we wszystkich objawach, najbardziej mecza mnie problemy trawienne, zaparcia i mega oslabienie, zmeczenie, bole miesni, standardowo wlosy ... skad mam wiedziec czy zmiana dawki na wieksza jest dobra? czuje sie beznadziejnie wiec moze bez powodu truje sie wieksza dawka, jak myslicie? jak dlugo trzeba byc na jednej dawce zeby wiedziec czy sa jakies efekty? /zalamana
        • hashi-tess Re: pogubiłam sie!!! 08.08.13, 22:25
          od maja minął szmat czasu i zmieniłaś ilość zażywanej tyroksyny.
          Ponów badania hormonów.
          I jeszcze jeden bardzo ważny "moment" ferrytyna.
          Musisz ją uzupełniać. Objawy anemii nakładają się na objawy
          niedoczynności tarczycy.
          Piszesz o problemach trawiennych dlatego proponuję zrobienie
          badań pod kątem celiakii. Niestety hashimotki często mają z tym
          problem.
          • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 09.08.13, 10:18
            Nie mam celiaki, mialam robione badania w tym kierunku, mialam tez robiona gastroskopie, pasozyty itp. Mysle nad zrobieniem badania na nietolerancje pokarmowe.
            Czym najlepiej uzupelnic zelazo? Jaki preperat? Czy nie spowoduje on jeszcze wiekszy problemow z zaparciami? Slyszalam ze tak moze byc przy suplementacji zelaza. W przyszlym tyg zrobie badania ale mimo wszystko napisz mi prosze co myslisz, czy dawka slusznie byla podniesiona?
            • hashi-tess Re: pogubiłam sie!!! 10.08.13, 10:34
              tardyferon
              sorbifer dulures
              to preparaty z dobrze przyswajalnym żelazem.
              Nie wiem czy dobrze, że podniosłaś dawkę
              bo nie masz oznaczonych teraz hormonów.
              Oznacz, wpisz, a wtedy będzie można napisać o dawce
              l-tyroksyny.
              • ola33333 Re: pogubiłam sie!!! 10.08.13, 11:38

a co lekarz mowi na te niska insuline ponizej normy?
              • ola_dom Re: pogubiłam sie!!! 11.08.13, 14:15
                hashi-tess napisała:

> tardyferon
                > sorbifer dulures
                > to preparaty z dobrze przyswajalnym żelazem.

ja właśnie skończyłam opakowanie Bioferu - nie wiem, czy dobrze się przyswaja (choć mam poczucie, że tak), natomiast z całą pewnością nie powodował zaparć (na które cierpię całe życie) - co więcej - skończyłam go brać i wtedy mnie "zatkało"... To może być oczywiście zbieg okoliczności, choć, z drugiej strony, ja dość dziwacznie reaguję na różne produkty - często odwrotnie, niż "reszta społeczeństwa". Ale Biofer, ani Chela Ferr (który kiedyś brałam - chelaty też się dobrze przyswajają) nie powodowały ubocznych przykrości.
    • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 14:11
      Dziewczyny, mam juz nowe wyniki z 14.08.2013

TSH 0,064
      ft3 2,64 (46%)
      ft4 1.08 (48%)
      anty TPo 359

Dwa miesiace na dawce 100 eutyroxu (wczesniej 88 ) i zadnych zmian, wrecz przeciwnie mam wrazenie ze zaparcia, opuchniecia , wzdecia itp jeszcze sie nasilily. Ostani raz czulam sie w miare dobrze bez zadnych dolegliwosci ok 2 lat temu. Wtedy bralam dawke 75 e a moje wyniki byly znacznie nizsze , czy to mozliwe ze mam wiecej objawow niedoczynnosci przy teoretycznie lepszych wynikach ?

wyniki sprzed dwoch lat

tsh 0,48
      ft3 2,44 (36%)
      ft4 0,91 (26%)

Czy ktos mial podobny przypadek? co sadzicie o aktualnych wynikach i skad te dolegliwosci ? Dodam ze nie mam celiaki , wit b12 w normie, zelazo zaczelam uzupelniac... opadam z sil juz
      • natder Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 14:45
        Ależ masz śliczną konwersję - zazdroszczę!
        Musisz uzupełnić żelazo, może to jego niski poziom Cię kończy.
        Sądzę że i FT4 i FT3 są jeszcze zbyt niskie - podwyższyłabym dawkę tyroksyny.
        • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 15:00
          Ft3 i ft4 na podobnym poziomie tylko tsh strasznie nisko i spada jeszcze przy podwyzszeniu dawki a ja mam problemy z miesiaczkowaniem od ok roku czasu, bez sztucznych hormonow nie dostaje okresu w ogole... sad Kazdy ginekolog mowił ,ze to przez drastycznie niskie tsh a ja przeciez nie jestem w nadczynnosci o czym bardziej swiadcza ft3 i ft4. dopiero moja endo ktora jest tez ginekologiem stwierdzila ze to nie to , poki co wywoluje okres hormonami a w listopadzie chce mnie polozyc do szpitala na szczegolowe badania.. tymczasem jestem chyba bezplodna sad
          • hashi-tess Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 15:02
            a p. dr nie wie, że niedoczynność tarczycy powoduje problemy
            z prolaktyną i miesiączką?
            Wyjdź z niedoczynności, a wszystko wróci do normy.
          • natder Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 15:31
            To, że TSH spada to normalne, jak dostarczysz organizmowi wystarczającą ilość hormonu to TSH będzie blisko zera.
            Na zdrowy chłopski rozum tak powinno być, jeśli tarczyca produkuje wystarczającą ilość hormonu przysadka nie musi jej popędzać i produkować TSH. Nie wiem, czemu lekarze upierają się ze TSH poniżej ich normy to nadczynność - dobrze, że Ty też to widzisz po swoich wynikach, że nie jesteś w nadczynności.

Pogorszenie samopoczucia to może być wołanie organizmu o więcej.

Ja miałam przez 20 lat nadczynność (hormony na poziomie 150%, TSH dużo miejsc po przecinku, właściwie nieoznaczalne) i.... zero problemów z okresem, cykl jak w zegarku, mam za sobą dwie udane ciąże.
            Teraz w niedocznności pooperacyjnej wszystko się pop....ło, cykle w cały świat, plamienia, brak owulacji. Mam niestety rozjechane FT4-wysokie i FT3 -niskie. Dlatego ciesz się z dobrej konwersji i winduj hormony w górę, chociaż do 60%. Tak długo jak długo FT4 i FT3 są poniżej 100% - nie masz nadczynności.
            Niedobory koniecznie do uzupełnienia.
            Jak u Ciebie z gospodarką magnezowo-wapniową, witaminą D3??

Podnieś dawkę tyroksyny - jak organizm nasyci się hormonami prawidłowa czynność jajników powróci. Może potrzeba na to czasu jeśli byłaś długo w niedoczynności ale na pewno jest szansa, że będzie ok smile
      • hashi-tess Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 15:00
        piszesz, że czułaś się dobrze na niższej dawce l-tyroksyny.
        I okazuje się, że teraz hashimoto daje Ci popalić.
        Dlaczego? bo byłaś w permanentnej niedoczynności, szkoda.

hashimoto to wymagająca "pani", nie lubi być pozostawiona
        sama sobie.
    • em-i-la Re: pogubiłam sie!!! 20.08.13, 16:25
      Dziewczyny, dzieki za wszystkie podpowiedzi. Wysłałam swoje najswiezsze wyniki do endo mailem i zobaczymy co ona odpowie. Narazie biore e 100 , suplementuje zelazo. Zastanawia mnie jeszcze troche niski cukier na czczo i insulina tez ponizej normy.. A powiedzcie mi, czy ktoras z was miała taki objaw- zmeczonych nóg? Odkad biore 100 czuje jakby krew nie doplywala mi do nog/łydek, jakby wazyły po 10 kg wiecej kazda. dodatkowo pojawily sie na nich widoczne zyły (nikt w rodzinie nie mial zylakow) a ja trzymam diete, staram sie cwiczyc. Skad taki objaw? Na jakim poziomie procentowym utrzymujecie swoje hormony zeby czuc sie normalnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka