Dodaj do ulubionych

Mam hashimoto ? proszę o opinie

19.08.13, 16:28
Witam serdecznie
Proszę o spojrzenie na moje wyniki i interpretację czy mam hiashimoto. Lekarz nie powiedział nic poza tym, że mam utajoną niedoczynność. Leczenie mi zalecono z powodów starania się o cud życia wink, jestem po poronieniach.

wyniki z 01.2013
TSH 4,69
FT4 50.00% [wynik 1.09, norma (0.7 - 1.48)]
FT3 60.50% [wynik 2.92, norma (1.71 - 3.71)]
ANTY tpo 0.96
ANTY tG 88,27 NORMA 4,11
opis badania USG
"Tarczyca ma wymiary w granicach normy. Wymiary płatów (osiowy, ap, czołowy)tongue_out- 36x14x16mm, L-40x13x14mm. Wymiar ap cieśni 2mm.
Struktura gruczołu jest jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych w otoczeniu tarczycy"

Po tym dostałam euthyrox 50 i jodid 200 i w 8 miesięcy mam TSH 0,005

Czy moje wyniki wskazują na hashimoto? proszę o informację, sugestię. Mam wątpliwości po rozmowie na innym forum. Tam też więcej informacji o moim losie.
Link forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146430486,,interpretacja_wyniku_niedoczynnosc_nadczynnosc.html?v=2

serdecznie pozdrawiam
monruper
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 20.08.13, 08:29
      Nie wiem jakie masz te wąpliwosci.
      Wszystko tam masz napisane jak trzeba. Tsh czasami spada , w kazdym razie ja do takich osób należę. Sprawdzam FT4 i Ft3 bez tabletki i takie wyniki pokazuję lekarzowi.
      Twoje wyniki były po tabletce i jeszcze obnizyłas dawkę- jak dla mnie zrobiłaś żle.
      Tsh nie spada z dnia na dzięń, czasami są błędy labolatoryjne i gdy nie ma się strasznych objawół nadczynności najlepiej odczekać i wyniki powtórzyć.
      W Twoim przypadku patrzenie na tsh po wprowadzeniu 50 euthyroksu mija się z sensem wiadomo,ze spadnie choć nie u wszystkich tak bywa.
      Radzę ustawić dawkę sugerując się Ft4 i Ft3.
      • monruper Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 20.08.13, 09:09
        Mam wątpliwości czy mam hashimoto. Nigdy ta diagnoza nie padła z ust endo.
        Mam ok.8ml tarczycę i przeciwciała anty TG a w normie TPO, dlatego też pytam doświadczone osoby na forum.

Co do wyników TSH to zrobiłam po tabletce i wyszło 0,005, po kilku dniach przerwy w braniu leku 0,01
        Teraz wiem, że to błąd, by przerwać leki, jednak tak mi polecił rodzinny.
        Już biorę 25 euthyrox dążąc 50. Zapewne spróbuję na 37,5 i wtedy wykonam 3 tarczycową.
        pozdrawiam
        monruper
        • wierka-5 Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 20.08.13, 12:03
          Jodit w hashimoto jest nie wskazany.
          U mnie 20 lat nikt ani wspomniał o hashi, też miałam głównie problemy ginekologiczne dlatego Ci odpisuję. Mała tarczyca i obecność anty TG raczej to potwierdza.
          • monruper Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 20.08.13, 19:04
            Ja problemów ginekologicznych nie mam.
            Poszukuję rozwiązania związanego z tarczycą.
            Jodid 200 przepisał mi endokrynolog wraz z euthyrox 50, widział moje wyniki i usg. Usg wskazuje na połowę tarczycy, niestety nie wiedziałam, że nie jest ona właściwych rozmiarów, bo nie sprawdzałam (diagnozy lekarza). Czytałam o przeciwciałach TPO i związku z hashimoto a te mam w normie.
            Jeśli mam hashimoto to endokrynolog zrobił mi krzywdę jodem.
            Dlatego zależało mi, by to potwierdzić, choć wolałabym wykluczyć hashimoto sad
            pozdrawiam
            monruper
            • nebiru Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 20.08.13, 22:23
              Anty TG prawie 90 a norma do 4... Sądzisz że nie masz hashimoto? A jak sie czujesz. Jak mnie tak atakują przeciwciała to nawet jesli reszta wyników super to czuję się fatalnie wręcz masakrycznie. (a TSH mnie tez poleciało już do zera chociąz mam zero objawów nadczynności polekowej bo ft# i 4 nawet połowy nie sięgają).
              Moje przypuszczenie ejst takie że przeciwciała własnie ci zaczęły intensywnie niszczyć tarczyce i za jakis czas będzie to widac na USG i wtedty będziesz mieć potwierdzenie ale to moje przypuszczenie, a żadnym fachowcem nie jestem.
              • wierka-5 Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 21.08.13, 08:55
                " wyniki m.in. TSH robiłam na zlecenie ginekologa"
                Przepraszam zmyliło mnie to zdanie.
                • monruper Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 21.08.13, 09:43
                  Czasem nam coś wychodzi przy okazji, ja tak właśnie miałam.
                  Ginekologicznie wszystko gra smile, ale czas ucieka. Jak to lekarze mówią okienko się przymyka.
                  pozdrawiam
                  monruper
              • monruper Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 21.08.13, 09:41
                nebiru nie wiem czy mam hashimoto.
                Jak wykonywałam wyniki tarczycowe w styczniu to wykonywałam serię różnych wyników od immunologa. Pół roku wcześniej badałam samo tsh i miałam 2,92.
                Czułam się dobrze (poza taką moją "urodą" jak: puchnięcie, marznięcie kończyn, gubienie włosów, sucha skóra, bardzo niskie ciśnienie) energii mi nigdy nie brakowało.
                Na lekach czułam się bez zmian.
                Jak przestałam brać leki te kilka dni to dopiero odczułam ich znaczenie. Jak piszesz, nie odczuwałam objawów nadczynności, choć wyniki były bliskie 0.
                Strach przed lekarzami i ich olewatorskim podejściem.
                monruper
                • monruper Re: Mam hashimoto ? proszę o opinie 07.09.13, 20:58
                  witam
                  Wykonałam kontrolnie wyniki i oto one

TSH 0,36 µIU/ml norma 0,350 4,940
                  FT4 44.87% [ wynik 1.05, norma (0.7 - 1.48)]
                  FT3 48.50% [ wynik 2.68, norma (1.71 - 3.71)]
                  anty-TPO 0,86 IU/ml 5,61
                  Parathormon (intact) 115,20 pg/ml norma 15,00 68,30
                  Wapń całkowity 2,39 mmol/l 2,23 2,50

biorę Euthyrox 37,5 i suplementy + dieta bezglutenowa i bez nabiałowa
                  Oczekuję jeszcze na wyniki d3, ferrytyna, B12 i anty TG (wykonałam ponownie, bo miałam przekroczenie)

Poza parathormonem, wygląda to dobrze? wynik ft3i ft4 są w porządku ?
                  pozdrawiam
                  monruper
    • monruper wyniki 13.09.13, 10:32
      ponownie wykonałam wyniki:
      TSH 0,36 µIU/ml norma 0,350 4,940
      FT4 44.87% [ wynik 1.05, norma (0.7 - 1.48)]
      FT3 48.50% [ wynik 2.68, norma (1.71 - 3.71)]
      anty-TPO 0,86 IU/ml 5,61
      anty-TG 120,52 IU/ml 4,11
      Parathormon (intact) 187.99% [wynik 115.2, norma (15 - 68.3) ]
      Witamina D3 metabolit 25(OH) Wynik badania: 21,8 ng/ml
      Wapń całkowity 59.26% [wynik 2.39, norma (2.23 - 2.5) ]
      Witamina B12 70.02% [wynik 521.5, norma (191 - 663) ]
      Ferrytyna 9.11% [wynik 22.8, norma (4.63 - 204) ]

Nie wygląda ? parathormon, anty TG (wzrost o 50%) wit.D, i ferrytyna.
      Samopoczucie w porządku, poza odczuciem chłodu, biorę 37,5 Euthyrox i suplementy.

pozdrawiam
      monruper
      • monruper nowe leki 12.01.14, 11:59
        witam
        Potrzebuję pomocy.
        W pazdzierniku miałam (nieudane) in vitro. Obecnie przygotowuję się do kolejnej procedury i stąd pytanie o pomoc - szybką poprawę tarczycy.
        Drastycznie spadły mi hormomy mimo zwiększenia euthyrox o 25, (zmienilam teraz partię leku)
        Biorę Euthyrox 75 + madinette (antykoncepcja przed in vitro)
        styczeń 2014
        tsh mam 6,72
        FT4 29.49% [wynik 0.93, norma (0.7 - 1.48)]
        FT3 21.50% [wynik 2.14, norma (1.71 - 3.71)]

> wyniki z 09.2013 (Euthyrox 50)
        > TSH 0,36 µIU/ml norma 0,350 4,940
        > FT4 44.87% [ wynik 1.05, norma (0.7 - 1.48)]
        > FT3 48.50% [ wynik 2.68, norma (1.71 - 3.71)]
        >
        > wyniki z 11.2013 (Euthyrox 50)
        > Tsh 2,61
        > FT4 34.50% [wynik 2.4, norma (1.71 - 3.71)]
        > FT3 42.31% [wynik 1.03, norma (0.7 - 1.48)]
        Rozmawiałam z ginekologiem czy te wyniki (pogorszenie) mogą być konsekwencją antykoncepcji czy też stymulacji przed in vitro, potwerdził, jednak, że nie powinno byż aż tak - czyli TSH ponad 6. Samopoczucie mam bez objawów niedoczynności.
        Pytanie: Czytałam o Novothyral i Thybon. Co w moim przypadku zadziałałoby (przyspieszyłoby) poprawę wyników. Zwiększam Eutryrox 75 + 25 (po południu), zrobię wynik tsh, by sprawdzić czy ten wykonany ostatnio (w szpitalu, po leku i śniadaniu) był miarodajny.
        Proszę bardzo o pomoc, zależy mi na informacji, sugestiach.
        Mam obawy czy podchodzić do in vitro, i jaki ma sens, skoro tak miażdżąco działa na moją tarczycę. Z takim wynikiem mam gwarancję poronienia?!
        pozdrawiam
        monruper
        • muktprega1 Re: nowe leki 12.01.14, 22:56
          Zaczęłaś "leczenie" w styczniu zeszłego roku od 50 w dodatku z jodidem, który Ci nieźle namieszał.
          We wrześniu brałaś 40
          w pażdzierniku wróciłaś do 50

Właściwie cały rok nie uregulowałaś hormonów smile
          Zobacz jak tu wyglądał schemat wprowadzania:
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,134301021,139022332,Re_Mam_leki_.html
          Wrześniowe wyniki już były do podniesienia dawki tyroksyny i sukcesywnie spadały. Za m-ąc znowu się obniżyły.
          Ta antykoncepcja oczywiście dodatkowo spowodowała spadek hormonów, normalnie wprowadzenie anty wymaga podniesienia dawki o 25.

Ale najważniejsze co teraz i ze już podwyższyłaś smile
          > Zwiększam Eutryrox 75 + 25

TSH podskoczyło, bo pogania tarczycę do produkcji niskich hormonów:
          > tsh mam 6,72
          > FT4 29.49%
          > FT3 21.50%

Cytat:
          " ...monruper 15.10.13, 10:01
          Zrobiłam ponownie wynik parathormonu
          To wynik z września
          Parathormon (intact) 115,20 pg/ml norma 15,00 68,30
          z teraz mam 34..."

Czyli we wrześniu był 115 a w październiku 34??
          Hm...to chyba niemożliwe i tak zastanawiam się, może warto w innym laboratorium powtórzyć?? Nie wiem co o tym sądzić.
          Kiedyś była mowa o zafałszowanym podwyższonym wyniku B12 w skutek długiego przetrzymywania, może coś takiego jest z parathormonem??

Co do pytania o Novo, w Twoim wypadku uważam, że nie, dlatego, że masz w miarę na równym poziomie jeden i drugi hormon. Novo dla ludzi, którzy pomimo pracy nad przemianą hormonów mają cały cas niziutko ft3.
          Co oczywiście nie oznacza, ze nie będzie Ci potrzebne np za jakiś czas.

>Samopoczucie mam bez objawów niedoczynności

tzn? Może zrób test, to jest dobry miernik i porównaj z poprzednimi wynikami.

> Z takim wynikiem mam gwarancję poronienia?!

Na to pytanie nikt Ci nie odpowie, przecież zdarzały się zdrowe ciąże i z niskimi wynikami a z lepszymi - nie.
          Decyzję oczywiście podejmujesz sama, ale ja poczekałabym troszkę na podniesienie obydwu hormonów, żeby zapewnić lepszy start smile
          dlatego na tej dawce po 4 tygodniach sprawdziłbym tę trójkę badań.
          • monruper Re: nowe leki 13.01.14, 07:05
            muktprega dziękuję, że wyraziłaś swoją opinię

Podwyższyłam lek, bo przez rok coś się nauczyłam o swojej chorobie. Tylko jak szybko/długo może trwać poprawa wyników.

> Zrobiłam ponownie wynik parathormonu
            > Czyli we wrześniu był 115 a w październiku 34??
            > Hm...to chyba niemożliwe i tak zastanawiam się, może warto w innym laboratorium
            > powtórzyć?? Nie wiem co o tym sądzić.
            Przeczytałam, że "przytarczki mogą być nadczynne" z braku d3. Co zrobiłam, by zmniejszyć parathormon. Zastosowałam za sugestią natder suplementację d3+calperos a potem maglek, wszystko w dużej dawce i dokładnie jak przewidywałam, miałam wynik poprawny.
            Nieprawidłowe rozpoznanie nadczynności przytarczyc
            Pacjentów zgłaszających się do endokrynologa z podejrzeniem nadczynności przytarczyc jest wielokrotnie więcej, niż rzeczywistych rozpoznań. Dlaczego? Gdyż wysuwa się takie podejrzenie tylko na podstawie podwyższonego poziomu parathormonu. Tymczasem najczęstszą przyczyna miernego podwyższenia poziomu parathormonu jest niedobór witaminy D, co łatwo odróżnić, gdyż stężenie wapnia i fosforu jest prawidłowe.
            > www.endokrynologia.net/content/parathormon-i-nadczynno%C5%9B%C4%87-przytarczyc
            Nadal suplementuję d3+ calperos i magnez, dodatkowo selen, witaminy, omegę 3 i cały czas coś na włosy, bo mi wypadają.
            test na niedoczynność
            15-19 punktów istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj dodatkowe badania: FT4 i FT3
            • muktprega1 Re: nowe leki 13.01.14, 10:22
              W takim razie po 4 tygodniach na nowej dawce zrób badania smile
              • monruper Re: nowe leki 13.01.14, 13:23
                Poczytałam o dawkowaniu w tym wątku co mi podesłałaś muktprega.
                Dziękuję.
                Dzisiaj zrobiłam TSH, bo chcę sprawdzić wynik.
                Za kilka tygodni zrobię sprawdzenie, poczekam co mi ginekolog powie.
                Jestem w trakcie długiego protokołu in vitro, więc innym przypadkiem. Być może będę musiała przerwać procedurę przez tarczycę.
                Wcześniej wyrównywałam hormony i były bliżej 0 (TSH). Teraz po stymulacji i antykoncepcji mam skok. Nie lubią się leki.

Tak czy inaczej mam niedosyt tyroksyny, więc powinno iść w dobrym kierunku jak zwiększyłam do 100.
                Gdyby nie forum przeczołgałoby mnie chodząc do niedouczonych endo. Widzisz sama, dał mi jodid w hashimoto.
                Dziękuję.
                • monruper Re: nowe leki 14.01.14, 16:25
                  TSH z 13.01.2014 to 6,18.
                  Nieznaczny spadek TSH, mam teraz pewność, że wynik (niestety) nie jest pomyłką.
                  • muktprega1 Re: nowe leki 16.01.14, 10:30
                    > TSH z 13.01.2014 to 6,18.
                    > Nieznaczny spadek TSH, mam teraz pewność, że wynik (niestety) nie jest pomyłką.

No oczywiście, że przy tak niskich wynikach jakie masz:
                    > FT4 29.49%
                    > FT3 21.50%

nie ma mowy o pomyłce TSH smile ono jest adekwatne do niedoczynnej z za małą ilością hormonów tarczycy.
                    • monruper Re: nowe leki 23.01.14, 20:02
                      Mam wyniki
                      obecnie biorę Euthyrox 100, 2 tygodnie
                      tsh 39.43% [wynik 2.16, norma (0.35 - 4.94) ]
                      FT4 91.03% [ wynik 1.41, norma (0.7 - 1.48)]
                      FT3 58.00% [ wynik 2.87, norma (1.71 - 3.71)]
                      Wynik musiałam zrobić, wiem, że za szybko po podniesieniu dawki. Jutro idę do ginekologa.
                      • muktprega1 Re: nowe leki 24.01.14, 16:41
                        12 stycznia:
                        Zwiększam Eutryrox 75 + 25

23 stycznia:
                        > obecnie biorę Euthyrox 100, 2 tygodnie
                        > FT4 91.03%
                        > FT3 58.00%

Zwiększyłaś od razu o 25, sama manipuluję 6 i widzę, że już po tych 2 tygodniach Ft4 za wysoko trochę, a za następne 2 tygodnie może poszybować jeszcze wyzej. No chyba, że rzut, a jak sie czujesz?
                        Na Twoim miejscu zrzuciłabym 6, jeśli nawet nie 12. Uważam, ze 6 są takie bezpieczne do podnoszenia, organizm stopniowo się przyzwyczaja do nowych dawek.
                        • monruper Re: nowe leki 24.01.14, 18:38
                          muktprega czuję tę setkę. By złagodzić objawy bralam +25 po południu, potem już rano. Rano bralam na raty, np.50 o 5 rano, 50 o 6.30 rano. Suma wychodziła 100, jednak nie otrzymywal organizm dużej dawki razem. Od 3 dni biore 100 razem.
                          Jak odczuwam, około południa serducho przyspieszalo i czasem wieczorem, ale w sumie "dawalam rade". Widzę, że ft4 jest duży, ale ft3 odstaje. Rozumiem, że czas zmniejszyć dawkę. Kończę antykoncepcje, więc i ten czynniki przestanie kraść tyroksyne.
                        • rosteda Re: nowe leki 24.01.14, 18:57
                          muktprega1 napisała:

> Zwiększyłaś od razu o 25, sama manipuluję 6 i widzę, że już po tych 2 tygodniac
                          > h Ft4 za wysoko trochę,

To ty nie wiesz Muktprega1 ze badania robi sie najwczesniej po 4 tygodniach po zwiekszeniu dawki?
                          Zadalas sobie pytanie dlaczego po 4 tyg. a nie po 2?

>a za następne 2 tygodnie może poszybować jeszcze wyzej.

Spokojna glowa. A za nastepne 2 tyg, wynik fT4 moze byc jeszcze nizszy (albo nieco wyzszy) niz przed zwiekszaniem dawki.
                          Wlasnie tak. Wszystkie tkanki musza sie wysycic ta tyroksyna bo jej przede wszystkim tam barakuje i dlatego po 4 tygodniach po zwiekszeniu dawki wynik jest nizszy niz po 2 tygodniach zwlaszcza przy wprowadzaniu leczenia.

> No chyba, że rzut, a jak sie czujesz?

Dlaczego od razu rzut?
                          Nie wszyscy reaguja zle na zwiekszanie o 25µg, juz ci o tym pisalam.

> Na Twoim miejscu zrzuciłabym 6, jeśli nawet nie 12.

A dlaczego po 2 tygodniach zmniejszac dawke?
                          Chyba tylko po to zeby wlasnie wywolac rzut choroby.
                          Taka czesta zmiana wlasnie doprowadza do rzutu choroby i bardzo zlego samopoczucia.

Uważam, ze 6 są takie bezpi
                          > eczne do podnoszenia, organizm stopniowo się przyzwyczaja do nowych dawek.

Powtarzam jeszcze raz, nie kazdy organizm musi tak reagowac jak twoj.
                          • muktprega1 Re: nowe leki 24.01.14, 19:52
                            > To ty nie wiesz Muktprega1 ze badania robi sie najwczesniej po 4 tygodniach po
                            > zwiekszeniu dawki?
                            > Zadalas sobie pytanie dlaczego po 4 tyg. a nie po 2?

no właśnie napisałam dlatego, że po następnych 2 ( z tymi dwoma, które już minęły, razem 4 smile) może Ft4 poszybować ponad normę, a już po 2 tygodniach jest 91.03% skoro sama zainteresowana pisze, ze czuję tą setkę, że przyspiesza jej serducho, czyli zaczyna wchodzić na lekką na razie nadczynność polekową, a hormony jeszcze "pracują" i jest duże prawdopodobieństwo, że następne dwa tygodnie nadal będą szybować w górę smile

> Uważam, ze 6 są takie bezpi
                            > > eczne do podnoszenia, organizm stopniowo się przyzwyczaja do nowych dawek
                            > Powtarzam jeszcze raz, nie kazdy organizm musi tak reagowac jak twoj.

Oczywiście, ze nie, ale chyba bezpieczniej jest zwiększać po 6 niż walnąć od razu 25 czyli z 75 na 100 i być może być narażonym na nadczynność polekową albo sensacje sercowe.
                            To nie jest tylko moje doświadczenie, ale wielu osób z trzech forów o tarczycy smile
                            Wydawało mi się, ze celem tego forum jest dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, co nie oznacza przymusu takiego samego postępowania. Pozdrawiam
                            • monruper Re: nowe leki 21.02.14, 14:44
                              Teraz mam po 6 tygodniach na E 100
                              02.2014
                              FT4 119.23% [wynik 1.63, norma (0.7 - 1.48)]
                              FT3 61.50% [wynik 2.94, norma (1.71 - 3.71)]
                              FSH: -4.58% [wynik 0.14, norma (0.35 - 4.94) ]

a przed 4 tygodniami
                              01.2014 Euthyrox 100, 2 tygodnie
                              tsh 39.43% [wynik 2.16, norma (0.35 - 4.94) ]
                              FT4 91.03% [ wynik 1.41, norma (0.7 - 1.48)]
                              FT3 58.00% [ wynik 2.87, norma (1.71 - 3.71)]

muktprega1 napisała:
                              > no właśnie napisałam dlatego, że po następnych 2 ( z tymi dwoma, które już minę
                              > ły, razem 4 smile) może Ft4 poszybować ponad normę, a już po 2 tygodniach jest 91
                              > .03% skoro sama zainteresowana pisze, ze czuję tą setkę, że przyspiesza jej se
                              > rducho, czyli zaczyna wchodzić na lekką na razie nadczynność polekową, a hormon
                              > y jeszcze "pracują" i jest duże prawdopodobieństwo, że następne dwa tygodnie na
                              > dal będą szybować w górę smile
                              > To nie jest tylko moje doświadczenie, ale wielu osób z trzech forów o tarczycy
                              > smile
                              Muktprega stało sie dokładnie to co napisałaś. mam zamiast 91% 119%, bo pozostałam na dawce 100. Dziewczyny proszę doradźcie mi, Muktprega czy zmniejszenie do 75 powinno być odpowiednią dawką.
                              Poza problemami z zaśnięciem, nie odczuwam nadczynności.
                              75 od razu czy stopniowo zmniejszać?
                              Proszę spójrzcie na moje FT3 prawie się nie zmieniło, przy tak dużym wzroście FT4.
                              Wracam do duplementacji D3, wapnia, magnezu.

Biorę encorton 10 od kilku dni, by obniżyć przeciwciała (in vitro). Mogę zaprzestać z dnia na dzień ?
                              Proszę serdecznie o pomoc przy moich wynikach i dawkowaniu.
                              monruper
                              • muktprega1 Re: nowe leki 22.02.14, 23:55
                                Wiesz od razu 25, to na raz za dużo, ale 12 brzmi sensowniej smile Może ktoś jeszcze się wypowie??
                                A jak Ty się czujesz na takich wynikach? Poza...

> Poza problemami z zaśnięciem, nie odczuwam nadczynności.
                                • muktprega1 Re: nowe leki 22.02.14, 23:58
                                  Monruperku możesz aktywować swój wątek? Nie można do Ciebie napisać smile
                                • monruper Re: nowe leki 25.02.14, 21:40
                                  Muktprega dziękuję, że odpisałaś i się zainteresowałaś. Profil mój już działa, chyba wink
                                  Zastosuję 12 mniej, jakoś połamię tę tabletkę.
                                  Jak się czuję. Jest mi ciepło, już dobrze śpię (przestałam stosować encorton, chyba to on dawał mi kopa i problem ze snem). Cerę i włosy mam ok, serducho normalnie, nie męczę się, stawy nie bolą, troszkę stresu miałam, ale nad wyraz to zniosłam. Samopoczucie mam dobre jak na wyniki poza normami.
                              • pies_z_laki_2 Re: nowe leki 26.02.14, 02:53
                                Łykaj magnez, dobrze robi na sen smile
                                • monruper Re: nowe leki 26.02.14, 18:52
                                  Pies łykam magnez - slow mag (3-4 szt) 3 godziny po d3(5000) z calperos (1000)
                                  To za namową (pomysłem) natder. Dzięki temu swój parathormon ustalilizowałam!.
                                  Miałam 2 tygodnie przerwy ale teraz wracam do suplementacji.
                                  Najgorzej, najtrudniej mam z żelazem. Zawsze słabo.
                                  • monruper Re: nowe leki 24.03.14, 18:02
                                    witam
                                    Miesiąc biorę E 88 wynik z dzisiaj 24.03.2014
                                    FSH 0,06
                                    FT4 79.49% [ wynik 1.32, norma (0.7 - 1.48)]
                                    FT3 43.50% [ wynik 2.58, norma (1.71 - 3.71)]

Zrobiłam sobie także profil lipidowy, by zobaczyć jak u mnie z cholesterolem. Czytałam wcześniej, ze często przy tarczycy i hashimoto jest problem z cholesterolem. A u mnie jest w miarę dobrze, poza całkowitym cholesterolem wszystko w normie mam.
                                    Jak jest u Was z tym?

Co robić z moją tarczycą? zmniejszać dawkę E, pozostać?

Z objawów jakie mnie nękają to wzrost wagi i puchnięcie ciała sad Jutro wizyta u endokrynolog (nowa). Zobaczymy co mi powie.
                                    • muktprega1 Re: nowe leki 25.03.14, 08:54
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146430486,150254756,Re_interpretacja_wyniku_niedoczynnosc_nadczynnos.html

> Co robić z moją tarczycą? zmniejszać dawkę E, pozostać?
                                      moim zdaniem - pozostać a popracować nad tym wyżej smile
                                      • bebelu Re: nowe leki 25.03.14, 11:19
                                        Zgadzam się z muktprega1 smile i koniecznie dołączyc selen 200 (ewentualnie orzechy brazylijskie), żelazo - to mus. Gdzieś niedawno w wątku czytałam, że właściwy poziom magnezu niweluje nieprzyjemne skutki łykania żelaza, także do dzieła smile.
                                        • monruper Re: nowe leki 25.03.14, 14:08
                                          Jaki selen polecić możecie ?
                                          Mam Puritans pride 200, wygląda tabletka jak suche drożdże. Pamiętam, że kiedyś kupowałam i była tabletka w innej formie.

Biorę magnez - slowmag 3-4 tabletki, jednak żelazo działa i mi zatrzymuje przemianę.
                                          • bebelu Re: nowe leki 25.03.14, 14:14
                                            Selen najlepszy naturalny, tu na forum polecamy sobie ten konkretny:
                                            www.kraeuterhaus.de/content.php?lang=en&seite=shop/produkte.php&hauptrubrik=36&details=1189
                                            > Biorę magnez - slowmag 3-4 tabletki, jednak żelazo działa i mi zatrzymuje przem
                                            > ianę.

Chyba chciałaś napisać, że żelazo nie działa smile. Przy poziomie Ferrytyny 9% ze stycznia nie może działać, bierzesz coś na receptę?
                                            • monruper Re: nowe leki 25.03.14, 14:33
                                              bebelu napisałam, że żelazo działa. Mam efekty uboczne wink
                                              Brałam tardyferon, teraz chela fer med Olimpu ma 30mg FE

I w polskiej dystrybucji znalazłam selen przez Ciebie proponowany.
                                              A co sądzicie o SWANSON Składniki w jednej tabletce: Selen 100mcg jako L-Selenometionina ?
                                              • monruper Re: nowe leki 25.03.14, 15:18
                                                Nabyłam niemiecki. Znalazłam post na forum gdzie było dokładne opisanie który selen jest jaki i jak się to ma na działanie. Wybrałam Sanbern.
                                                Zbieram się na wizytę do endokrynologa. Musze wszystkie wyniki pozapisywać na kartce, by miał obraz.
                                                Dzięki bebelu
                                                pozdrawiam
                                                monruper
                                                • bebelu Re: nowe leki 25.03.14, 16:43
                                                  O selenie to pewnie stąd wink
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,111826055,,selen.html?v=2
                                                  A to żelazo, które łykasz to raczej słabe przy takim poziomie ferrytyny, możesz jeszcze spróbować Sorbifer Durules, a slowmag zamienić na cytrynian magnezu, niektórym taka zmiana pomaga.
                                                  • monruper Re: nowe leki 25.03.14, 18:46
                                                    Tak to ten artykuł czytałam.
                                                    Byłam u endokrynologa i mam zalecenie, by wyjść z nadczynności i zmniejszyła mi dawkę do 75.
                                                    Zrobiła mi usg, miałam ze sobą poprzednie (sprzed roku), więc powiedziała, że tarczyca prawidłowa, mała, bez zmian.

Nie zastosuję się do wskazań lekarza, pozostanę na E 88, bo mi FT3 i FT4 spadnie. Będę brała selen (jak dotrze) i nadal d3, żelazo, wapno, magnez i wielowitaminy smile
                                                    Pogadam z rodzinnym, co mi zaproponowałby na podwyższenie żelaza.
                                                    Dziękuję, pozdrawiam.
                          • pies_z_laki_2 Re: nowe leki 25.01.14, 10:03
                            Rostedo, nie chciałabym się czepiać, ale to akurat muktprega1 jest na bieżąco z historią monruper i zapewne całkiem nieźle sobie zdaje sprawę z tego, co pisze.

Jak na razie nie zauważyłam w tym wątku żadnego przegięcia, chociaż oczywiście żaden ze mnie specjalista smile
                            • monruper Re: nowe leki 25.01.14, 12:49
                              Dziękuję Wam za cenne uwagi.
                              Muktprega jest na bieżąco z tym co się u mnie dzieje, także na innym wątku na forum, odnośnik w pierwszym poście.
                              Bardzo wiele sobie biorę z tego do siebie i dużo się uczę swojej choroby.
                              Na razie nie czuję efektów nadczynności, nadal mi chłodno w stopy, nie wysypiam się, także po południu już nie mam energii i przysypiam, z koncentracją też nie jest za dobrze.
                              pozdrawiam
                              monruper
                              • elkair Re: nowe leki 17.06.15, 14:28
                                zostalo mi po kuracji zelazo sorbifer durules i kwas foliowy, w razie zainteresowania prosze o kontakt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka