Dodaj do ulubionych

Dzielenie tabletek

20.11.13, 19:07

Jakie są zdania na temat dzielenia tabletek? Czy to prawda, że jak się tabletkę np. 50 podzieli na pół, to nie będzie 25 po równo? że w jednej połówce może być 10, a drugiej 40? Tak mi kiedyś lekarka powiedziała, ale nie chce mi się za bardzo wierzyć.
Pytam, bo muszę brać 125, a mam całą masę 75, 112, 25 itp.

Aha, i czy jest duża różnica między 125 a 130?
Obserwuj wątek
    • bathilda Re: Dzielenie tabletek 20.11.13, 20:15
      Ja latami dzieliłam. Moja lekarka nie widzi z tym problemu. Jak tnę po zagłębieniu to zwykle się wiele obie części nie różnią.

Ale za jeśli kroję to zawsze 25, więc i dawka nieduża i błąd siłą rzeczy niewielki i w ciągu 2 dni się wyrówna.
      • ola_dom Re: Dzielenie tabletek 20.11.13, 20:46
        Nasze tabletki mają przecież linię do podziału - więc chyba jakąś, za przeproszeniem, głupotę palnęła ta pani - bo skoro tabletki są przygotowane do dzielenia - to chyba nie mogą mieć różnic w połówkach.
        Co innego niektóre leki, które mają wyraźnie napisane w ulotce, że nie wolno ich dzielić.
        Ale nie Euthyrox.
        • babybump Re: Dzielenie tabletek 20.11.13, 23:12
          Tak, oczywiście jest linia, ale ona powiedziała, że jak tabletka jest produkowana to równomiernie ta tyroksyna się nie rozprowadza. Więc to, że będę miała dwie równe połówki samej tabletki, wcale nie oznacza, że obie będą miały tę samą ilość tyroksyny.
          • procesor Re: Dzielenie tabletek 20.11.13, 23:53
            napisz do producenta smile
            i podaj namiary na panią doktor
            tongue_out
            • ola_dom Re: Dzielenie tabletek 21.11.13, 09:54
              procesor napisała:

> napisz do producenta smile
              > i podaj namiary na panią doktor
              > tongue_out

big_grin
              • ola_dom Re: Dzielenie tabletek 21.11.13, 10:02
                Mój - nieżyjący już dziadek - kiedy był już naprawdę stary, także twierdził - akurat chodziło o jego tabletki nasercowe, że:

- oni tam w tej fabryce to przecież nigdy nie wymieszają dokładnie tych tabletek - tylko w jednej tabletce jest więcej lekarstwa, a w drugiej mniej.
                - jak to dziadku?
                - no przecież czuję! jednego dnia po tym samym lekarstwie czuję się lepiej, a drugiego gorzej!

Może pani dochtór ma podobne obserwacje? wink
                • babybump Re: Dzielenie tabletek 21.11.13, 19:16
                  Czyli mogę sobie dzielić tak?

No a jak z tą różnicą między 125 a 130? Nie mogę tak podzielić, aby wyszło mi 125. Wychodzi 130...
                  • nebiru Re: Dzielenie tabletek 21.11.13, 20:01
                    Nie za bardzo kumam o co Ci chodzi. To nie mozesz 25 podzielic na ćwiartki? A jesli masz brac 125 to nie mozesz brac 112 i pół z 25? No i zawsze dawaj sobie przepisywac 25, bo do kazdej dawki łatwo dzielic i pomyłka mała nawet jesli dzielisz na 4 częsci
                    • babybump Re: Dzielenie tabletek 21.11.13, 20:28
                      Zostało mi teraz 10 listków 75, jakieś 10 sztuk (nie listków) 25, oraz 5 sztuk 50. Oczywiście jak mam 25 i 50, to nie ma problemu, ale co robić, jak mi zostanie tylko 75?
                      • nebiru Re: Dzielenie tabletek 21.11.13, 20:42
                        75 +50=125 smile...75+25=25 =125... Ja się najpierw pozbywam takich problematycznych dawek smilea 25 prosze zawsze na zapas, przeciez i tak do konca życia to będę brac to sie sprzyda kiedys
                        • babybump Re: Dzielenie tabletek 22.11.13, 07:36
                          Pisalam juz chyba, ze z 25 i 50 nie ma problemu. Liczyc jeszcze potrafie. Zostaje mi 10 listkow 75 i co z nimi? Moge wziac 75+ 3/4 z 75,ale to daje 131.25. A moja dawka to 125. Od razu zaznaczam, ze nie mam dostepu do 25 czy 50. Zostaje mi tylko te 75.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka