Dodaj do ulubionych

Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie TSH?

21.12.13, 19:41
Witam! Zarówno USG, jak i biopsja wykazały przewlekły proces zapalny tarczycy. Dziś dla pewności zrobiłam badanie anty-TPO, wynik: >600 IU/ml (przy normie <34). Jednak TSH od lat jest ok (1,760uIU/ml przy normie 0,270-4,20). Czy przy prawidłowym poziomie TSH mam jakiekolwiek szanse na leczenie???
Byłam niedawno u dwóch endokrynologów, w dodatku prywatnie, jednak ci skoncentrowali się wyłącznie na guzach tarczycy, którymi przy okazji zostałam przez naturę "obdarzona"... Z góry dziękuję za wszelkie rady!
Obserwuj wątek
    • damdalen Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 21.12.13, 20:50
      Ja leczenie rozpoczęłam przy TSH 0,8! Sytuacja podobna: Hashimoto zdiagnozowane na podstawie biopsji, USG i antyTPO. Mam też guzka (zmianę ogniskową). Odwiedziłam kilku lekarzy nim trafiłam na takiego, który zainteresował się objawami.
      • lion.ess Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 21.12.13, 21:22
        Dzięki! Byłabym również wdzięczna za informację odnośnie sposobu leczenia (nazwy leku?) smile

damdalen napisała:

> Ja leczenie rozpoczęłam przy TSH 0,8! Sytuacja podobna: Hashimoto zdiagnozowane
        > na podstawie biopsji, USG i antyTPO. Mam też guzka (zmianę ogniskową). Odwiedz
        > iłam kilku lekarzy nim trafiłam na takiego, który zainteresował się objawami.
        • procesor Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 21.12.13, 21:32
          leczenie Hashimoto polega na uzupełnianiu braków czyli hormonów tarczycy
          przyjmujemy tyroksynę - nazwy handlowe mogą byc różne, zwykle edostajemy euthyrox lub letrox

tsh nie powinno być decydujące przy wdrożeniu leczenia tylko ft4 i ft3 + objawy niedoczynności

badałaś ft4 i ft3???
          i jakie masz objawy bo piszesz tylko o TSH
          • lion.ess Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 21.12.13, 22:13
            O to wyniki badań FT3 i FT4 sprzed paru dni:
            FT3 5,320 pmol/l [3,10-6,80]
            FT4 15,240 pmol/l [12,00-22,00]
            Jeżeli mowa o objawach, najbardziej dają mi się we znaki: senność, ciągłe zmęczenie, epizody depresyjne też nie są mi obce... sad
    • muktprega1 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 21.12.13, 21:37
      Czyli z diagnostyki masz:
      a-TPO dużo ponad normę, odpowiedzialne za zapalenie tarczycy czyli Hashimoto
      TSH w normie (hormon przysadki mózgowej a przeciez tarczyca Ci nie domaga) brak hormonów tarczycy:
      Ft4 oraz Ft3 zrób je sama dla siebie, jeśli nie zapisał ci endo, a jaką wielkość ma Twoja tarczyca?
      Guzy powstają również przy niedoczynnej tarczycy nie "leczonej" tyroksyną (bo to nie lek tylko uzupełnienie syntetycznym hormonem, którego niewydolna tarczyca nie jest w stanie wyprodukować)
      Rozumiem, ze dwóch endokrynologów nie podjęło leczenia? Brnij sobie nadal pacjencie w niedoczynność, niech Ci się mnożą objawy coraz gorszego samopoczucia z ewidentną chorobą.... Konowalstwo, ech szkoda słów.... ale cisną się brzydkie na usta
      • lion.ess Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 21.12.13, 22:34
        Wyniki FT3 i FT4 podałam wyżej. Wymiary tarczycy (wg USG sprzed m-ca) są następujące: płat prawy 5,3x2,1x2,0 cm, natomiast płat lewy 6,0x2,6x2,3 cm, poza tym sporo guzów... Inna istotna adnotacja: "ukrwienie miąższu wzmożone".
        • muktprega1 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 22.12.13, 11:44
          Ze stronki:
          www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
          obliczamy objętość tarczycy, ale w mm, sprawdź czy liczby, które podałaś są prawdziwe, bo wyszła jakoś za wielka:

objętość całej tarczycy: 29.07 ml podczas gdy norma dla kobiet 13-18 ml
          • agang Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 22.12.13, 12:18
            a może masz wole?
            • lion.ess Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 22.12.13, 13:27
              Tak, mam wole (zamostkowe), co mi osobiście kłóci się z Hashimoto... ale rozpoznanie choroby Hashimoto postawione zostało chirurga jeszcze przed badaniem anty-TPO
              • procesor Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 22.12.13, 21:09
                strasznie dużą masz tarczycę

FT3 5,320 pmol/l [3,10-6,80]
                FT4 15,240 pmol/l [12,00-22,00]

ft4 - 32,4%
                ft3 - 60%

niezbyt wysokie ft4 i dwa razy wyższe ft3 swiadczą o niewydolności tarczycy
                objawy też
                my tu raczej mamy za małe lub malejące tarczyce, albo nawet kikuciki smile
                normalnie powiedziałabym domagaj sie tyroksyny - ale nie wiem jak to wygląda w przypadku takiego wola?
                może namówisz lekarza na najmniejsza dawkę na próbę?

nie wiem czy wole niedoczynne cofa się przy suplementacji czy trzeba wycinać? ktoś tu pewnie ci odpowie jeszcze smile
                • muktprega1 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 22.12.13, 21:55
                  Ale istnieje taki termin - wole Hashimoto, bo niektórzy mają powiększoną właśnie:
                  zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101580,7174506,Wole_Hashimoto.html
                  w obydwu przypadkach: i zaniku i wola leczenie polega na podawaniu hormonów - tyroksyny
                  • lion.ess Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 22.12.13, 22:07
                    Ogromne dzięki za wszystkie odpowiedzi smile Spróbuję uderzyć do lokalnej endokrynolog po świętach, i poprosić o lewotyroksynę (kiedyś podobno nawet leczono nią właśnie wole). Strasznie bronię się przed operacją, nie żebym się bała samego zabiegu, ale wg opracowań pewnego polskiego szpitala (bodajże w Lublinie), pacjenci z Hashimoto oraz Graves-Basedowem są dużo bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia pooperacyjnych powikłań...
                    • pies_z_laki_2 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 02.01.14, 05:08
                      Znacznie trudniej żyć bez tarczycy, niż nawet z chorą, niewydolną, ale jednak tarczycą...
                    • ewuchnat Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 13.01.14, 21:00
                      Ja miałam wole hashimoto i bardzo szybko znikło po wdrożeniu leczenia. Pozdrawiam.
      • sowika0 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 06.01.14, 23:37
        Witam,
        Cieszę się, że tu trafiłam, bo leczę się od 8 lat na Hashimoto, ciągle czuję się zmęczona, nerwowa a TSH mam jak twierdzą endo w normie
        TSH -2,35 przy braniu letroxu 50
        i nikt nie zlecił dodatkowych badań, nie miałam robionych FT3 ani ft4, Biorę również antydepresanty niestety bo na początku choroby nie mogłam dać sobie rady z emocjami, koncentracją i nerwami. W dodatku moja endo twierdzi, że hashimoto nie jest chorobą przewlekłą i jak widzi dobre TSH to na tym badania się kończą. Czy faktycznie przy hashi trzeba zrobić ft3 i ft4?
        • pies_z_laki_2 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 07.01.14, 05:13
          > Witam,

Cześć smile

> Cieszę się, że tu trafiłam, bo leczę się od 8 lat na Hashimoto, ciągle czuję się zmęczona,
          > nerwowa a TSH mam jak twierdzą endo w normie
          > TSH -2,35 przy braniu letroxu 50

Jeśli nie jesteś emerytką, to takie tsh nie jest dobre, jest za wysokie. W dodatku jeśli masz objawy niedoczynności, to warto sprawdzić coś więcej, niż tylko hormon przysadki.

> i nikt nie zlecił dodatkowych badań, nie miałam robionych FT3 ani ft4,

Nam też tego nikt nie zleca... dlatego szukamy tańszego laboratorium i same sprawdzamy trójkę tarczycową, za własne pieniądze.

> Biorę
          > również antydepresanty niestety bo na początku choroby nie mogłam dać sobie rad
          > y z emocjami, koncentracją i nerwami.

Póki nie masz dobrze ustawionych hormonów tarczycowych, póty będziesz miała problemy z nastrojem. Ale psychotropy tego nie leczą, a tylko maskują. Leczy tylko ustawienie hormonów.

> W dodatku moja endo twierdzi, że hashimoto nie jest chorobą przewlekłą i jak widzi dobre
          > TSH to na tym badania się kończą.

To jakieś nieporozumienie. Szukaj informacji na ten temat w źródłach medycznych, wszędzie tam jest dokłądnie napisane, czym jest, a czym nie jest ch. Hashimoto. Ale jaki to ma zwiżaek z badaniami? Nie rozumiem powiązania, wyjaśnisz mi?

> Czy faktycznie przy hashi trzeba zrobić ft3 i ft4?

To zależy. Jeśli chcesz się czuć przyzwoicie, nie chcesz mieć niedoczynności, nie chcesz mieć powikłań, które przychodzą z pogłebiającą się niedoczynnością, chcesz znowu normalnie żyć, to musisz zadbać o optymalne ustawienie hormonów tarczycy. Bez badań tego nie zrobisz, bo bez powiązania samopoczucia, objawów i wyników badań nie poznasz działania swojego organizmu w nowej dla niego sytuacji (czyli w chorobie). Ale obowiązku robienia tych badań oczywiście nie ma, czyli nie musisz ich robić.

Lekarze się nie kwapią wypisywać skierowania, bo to kosztuje, a wycena jest niska i musieliby z własnej kieszeni dopłacać (nfz), zaś przy wizytach prywatnych i tak płacisz sama.

Zastanawiam się, ile razy można pisać o tym samym...
          • sowika0 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 07.01.14, 16:56
            pies_z_laki_2 napisała:

> > Witam,
            >
            > Cześć smile
            >
            > >> > TSH -2,35 przy braniu letroxu 50
            >
            > Jeśli nie jesteś emerytką, to takie tsh nie jest dobre, jest za wysokie. W doda
            > tku jeśli masz objawy niedoczynności, to warto sprawdzić coś więcej, niż tylko
            > hormon przysadki
            Nie jestem emerytką i dlatego zwróciłam się do Was o pomoc, skoro 3 lekarzy twierdzi, że to jest dobre TSH (bo jest w normie), a ja się źle czuje, to zaczęłam szukać przyczyn

>
            > > i nikt nie zlecił dodatkowych badań, nie miałam robionych FT3 ani ft4,
            >
            > Nam też tego nikt nie zleca... dlatego szukamy tańszego laboratorium i same spr
            > awdzamy trójkę tarczycową, za własne pieniądze.

Dotychczas kierowałam się, tym co mówią lekarze, skoro słyszałam, że nie jest to potrzebne, to nie robiłamsad

> Póki nie masz dobrze ustawionych hormonów tarczycowych, póty będziesz miała pro
            > blemy z nastrojem. Ale psychotropy tego nie leczą, a tylko maskują. Leczy tylko
            > ustawienie hormonów.
            Hm...a jakie wyniki powinny być przy prawidłowym ustawieniu hormonów?
            >
            > > W dodatku moja endo twierdzi, że hashimoto nie jest chorobą przewlekłą i
            > jak widzi dobre
            > > TSH to na tym badania się kończą.

>
            > To jakieś nieporozumienie. Szukaj informacji na ten temat w źródłach medycznych
            > , wszędzie tam jest dokłądnie napisane, czym jest, a czym nie jest ch. Hashimot
            > o. Ale jaki to ma zwiżaek z badaniami? Nie rozumiem powiązania, wyjaśnisz mi
            Bardziej chodzi o informację dla lekarza kierującego o chorobie przewlekłej i nawet wystawianie recept bez ulgi.

>
            > > Czy faktycznie przy hashi trzeba zrobić ft3 i ft4?
            >
            > To zależy. Jeśli chcesz się czuć przyzwoicie, nie chcesz mieć niedoczynności, n
            > ie chcesz mieć powikłań, które przychodzą z pogłebiającą się niedoczynnością, c
            > hcesz znowu normalnie żyć, to musisz zadbać o optymalne ustawienie hormonów tar
            > czycy. Bez badań tego nie zrobisz, bo bez powiązania samopoczucia, objawów i wy
            > ników badań nie poznasz działania swojego organizmu w nowej dla niego sytuacji
            > (czyli w chorobie). Ale obowiązku robienia tych badań oczywiście nie ma, czyli
            > nie musisz ich robić.
            >
            > Lekarze się nie kwapią wypisywać skierowania, bo to kosztuje, a wycena jest nis
            > ka i musieliby z własnej kieszeni dopłacać (nfz), zaś przy wizytach prywatnych
            > i tak płacisz sama.
            >
            chodzę do endo na NFZ, zrobię sobie sama f3 i f4.
            > Zastanawiam się, ile razy można pisać o tym samym..

a jest to gdzieś opisane? wiele osób zwraca się z prośbami, wiec postanowiłam poproić o pomoc, dla Takich osób które coś już doświadczyły, czy przeszły to chyba żaden problem.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
            pozdrawiam
            • procesor Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 08.01.14, 12:24
              załóż własny wątek bo zaśmiecamy czyjś

zanim zacznie się pisać zawsze warto sie rozejrzeć, poczytac wątki, użyć wyszukiwarki
              bo o tym wszystkim pisałyśmy tysiące razy - i czasem można nie uzyskać odpowiedzi bo jesteśmy znużone pisaniem tego samego w kółko, zadawaniem tych samych pytań

ja ekspertką nie jestem i staarm sie właśnie odpisywac na te proste - ale łatwiej jest gdy ktoś od początku zadał sobie trud i choć trochę poczytał i prosi o pomoc umieszczając podstawowe infoamcaje a jakby jeszcze zrobił badania o których jest mowa ze są podstawowe.. i przeliczył na %
              trafiają sie tacy smile
    • damdalen Hashimoto w eutyreozie 03.01.14, 18:45
      Znalazłam takie oto cytaty o leczeniu Hashimoto w stanie eutyreozy.

"Leczenie l-tyroksyną znajduje również zastosowanie w przypadkach przebiegających z eutyreozą i dodatnim mianem a-TPO:
      – u kobiet planujących ciążę lub ciężarnych; podawanie l-tyroksyny może zmniejszyć ryzyko poronienia samoistnego lub porodu przedwczesnego,
      – u pacjentów z wolem – leczenie zmniejsza wielkość tarczycy zarówno u dzieci jak i dorosłych."
      (źródło: www.pnmedycznych.pl/spnm.php?ktory=140)

"Nadal trwa dyskusja na temat zasadności leczenia L-tyroksyną pacjentów z udokumentowaną chorobą Hashimoto w eutyreozie. Roczna terapia L-tyroksyną w chorobie Hashimoto spowodowała zatrzymanie postępu destrukcji tarczycy i wystąpienie jawnej hipotyreozy."
      (źródło: www.endokrynologiapediatryczna.pl/userfiles/pdfs/a_78.pdf)
      • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto w eutyreozie 05.01.14, 03:37
        Coś w tym drugim cytacie jest bez sensu... Po roku suplementacji chory z eutyreozy wpada w hipotyreozę?

"Niedoczynność tarczycy (hipotyreoza)" to niedobory hormonów tarczycy, tak?
        Jeśli pacjent miał wdrożoną suplementację tyroksyną, to niedoczynność świadczy tylko o złym leczeniu, kiepskim endokrynologu albo o błędzie w tekście.
        • djpa Re: Hashimoto w eutyreozie 07.01.14, 08:42
          Chodzi o to w tym zdaniu, że zostało zatrzymane to i to. Czyli zostało zatrzymane wchodzenie w jawną niedoczynność tarczycy. Ja tak to rozumiem smile
          • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto w eutyreozie 13.01.14, 14:44
            Aaa, że została zatrzymana destrukcja tarczycy i dzięki temu nie dopuszczono do niedoczynności, tak? Hm, ale jeśli można jedno zdanie interpretować na dwa sposoby, to chyba jednak nie jest to dobrze napisane... Badania medyczne, ich wyniki powinny być przedstawiane jednoznacznie, bez możliwości rozumienia tak, albo siak...

Dzięki za podpowiedź smile
    • minutek1 Re: Leczenie Hashimoto przy prawidłowym poziomie 07.01.14, 09:14
      Ja też tak to rozumiemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka