Dodaj do ulubionych

MOJE WYNIKI

17.02.14, 18:59
Witam
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: MOJE WYNIKI 17.02.14, 22:37
      Jezeli masz hashimoto to badaj zawsze Ft3 i ft4.Tsh wskazuje,ze należałoby zwiekszyć dawkę .Lekarz rodzinny moze przepisać 25.Wtedy łatwo sie dzieli i mozna stopniowo zwiększac .Radziłabym pójść do rodzinnego.A jak sie czujesz ? Zauwazyłaś zmiany ?
      • anna-w Re: MOJE WYNIKI 18.02.14, 08:39
        Zauważyłam że więcej mi wali serce jestem bardziej ospała i słabo śpię zrobię sobie te badania i dzięki za rady mam tą 25 to pobiorę tylko codziennie połówkę brać.
        • milaemalka Re: MOJE WYNIKI 18.02.14, 17:01
          Pamiętaj ,że badania maja sens jesli jest się na tej samej dawce koło 4 tygodni
          • anna-w Re: MOJE WYNIKI 18.02.14, 17:06

• agang Re: MOJE WYNIKI 18.02.14, 22:05
              zbadaj poziom magnezu i potasu
              od niedoboru moze ci walic serce
              • anna-w Re: MOJE WYNIKI 19.02.14, 09:41
                Magnez biorę cały czas teraz kupiłam sobie magnolek z potasem.
        • eb555 Re: MOJE WYNIKI 19.02.14, 19:38
          Pamiętaj też, że Euthyrox przyjmujemy zawsze na czczo, co najmniej 30 min. przed posiłkiem.
          Aha - i jeszcze jedno! Robiąc badania (krew), należy pamiętać o tym, że Euthyrox przyjmujemy dopiero po wyjściu z labo (czyli łykasz tableteczkę dopiero, jak Ci pobiorą krew) smile
          • anna-w Re: MOJE WYNIKI 19.02.14, 20:35
            Dzięki lek na cczo zawsze
            • anna-w Re: MOJE WYNIKI 19.03.14, 17:43
              Witam odebrałam nowe wyniki TSH 5,490 FT3 2,75, FT4 1,11 proszę o interpelację po 30 dniach ponowiłam badania.
              • agang Re: MOJE WYNIKI 20.03.14, 07:53
                podaj normy
                przelicz na procenty
                Tsh nadal za wysokie,wciąz za niska dawka tyroksyny

jak Twoje żelazo,ferrytyna?

jak D3?
                • anna-w Re: MOJE WYNIKI 20.03.14, 19:16
                  FT4 81 procent ,FT3 25 procent.
                  • agang Re: MOJE WYNIKI 20.03.14, 20:37
                    cos jest nie tak z przemiana
                    bierzesz selen???

jaki maszpoziom ferrytyny i D3?
                    niedobory tych powoduja zaburzenia w przemianie

jesli to co wymieniłas doprowadzisz do "porzadku" a przemiana nadal się nie poprawi pozostaje Novothyral

dziewczyny z forum proponuja przy słabej przemianie i wyrównaniu braków jeszcze podniesienie dawki tyroksyny przed ostateczna decyzja o Novothyralu
                    • rosteda Re: MOJE WYNIKI 20.03.14, 22:45
                      agang napisała:

> cos jest nie tak z przemiana
                      > bierzesz selen???
                      >
                      > jaki maszpoziom ferrytyny i D3?
                      > niedobory tych powoduja zaburzenia w przemianie

To jest prawda.

> jesli to co wymieniłas doprowadzisz do "porzadku" a przemiana nadal się nie pop
                      > rawi pozostaje Novothyral

Ja bym tak szybko nikomu nie proponowala Novothyralu.
                      Anna-w na forum jest od 17 lutego.
                      Wpisala pierwsze swoje wyniki i w dodatku bez norm.
                      Ja na samym podaniu procentow nie polegam poniewaz juz niejedna osoba obliczala je zle.
                      Nastepnie nie wiadomo jak dlugo sie leczy a to jest bardzo wazne jak rowniez sa wazne poprzednie wyniki (albo nastepne jesli sie leczy krotko).

> dziewczyny z forum proponuja przy słabej przemianie i wyrównaniu braków jeszcze
                      > podniesienie dawki tyroksyny przed ostateczna decyzja o Novothyralu

Jesli te procenty sa prawidlowo obliczone to przy fT4 81% pozostaje juz niewiele do podniesienia a raczej do wejscia w nadczynnosc przy tych wynikach.

"dziś odebrałam TSH MAM 7 100 jestem zdenerwowana biore Euthyrox N50 od pazdziernika i taki wynik we wrzesniu miałam 4,790 pani doktór zwiększyła mi dawkę i co gorzej zauważyłam większe walenie serca mam niedoczynnośc i hashimoto i terz moje pytanie czy mam iśc do doktór wizytę mam planowanana maj. przepraszam za błędy ,nerwy.Co mam robić."

Przy takich objawach moja rada jest taka aby na poczatku leczenia robic badania co miesiac az do ustalenia optymalnej dawki.
                      Aktualnie wyniki te do siebie nie pasuja bo TSH jest powyzej 5 a fT4 az 80% (rzut choroby? pomylka laboratorium?).
                      W takim wypadku warto znac normy do tych wynikow (jak juz pisalam wyzej), a jesli to przeliczenie jest prawidlowe to powtorzyc wyniki za miesiac jeszcze raz.
                      Oczywiscie wazne jest tez podanie poprzednich wynikow a nie tylko samo TSH.
                      • anna-w Re: MOJE WYNIKI 21.03.14, 18:53
                        Leczę się 2 lata tzn Euthyrox biorę najpierw brałam 25 potem mi zwiększano teraz biorę 50 2 razy w tygodniu i 4 razy 50 +12,5 od roku leczę się prywatnie i rok temu stwierdzono u mnie Hashimoto na forum trafiłam ponad miesiąc temu lekarka kazała mi robić same TSH co 2 miesiące rok temu zrobiłam Anty-TIPO WYNIK <600.Od ponad miesiąca biorę D3 1000 nie robiłam jeszcze badania ,dopiero zrobię dziś zakupiłam Selen i tak to wygląda robiłam też biopsję i 2 razy usg tarczycy najgorsze są te walenia serca .
                        • anna-w Re: MOJE WYNIKI 21.03.14, 18:57
                          FT3 i FT4 robiłam 1 raz nie mam więc innych badań.
                          • agang Re: MOJE WYNIKI 22.03.14, 10:23
                            dawka D3 1000j. jest dla małego dziecka

dla uzupełnienia potrzeba ci chociaz 5000 pod warunkiem,że masz niedobór a tego jeszcze nie wiesz

jaki selen kupiłaś?

zalecany jest w dawce 200, nie ten z drożdz tylko selenin sodu bo lepiej sie wchłania
                            ja mam ten
                            www.doz.pl/leki/p7635-Cefasel_200_nutri
                            i bierze sie go ok.3godziny po eutrynoksie
                            czy masz niedokrwistość?
                            wrzuć w wyszukiwarke jakie sa objawy niedoborów żelaza
                            no i konieczne jest badanie Ft3 i Ft4

większośc z nas robi to za swoja kase niestety
                            • anna-w Re: MOJE WYNIKI 23.03.14, 08:27
                              Nie mam jeszcze D3 badania kupiłam 1000 więc już przyjmę potem zrobię badanie,co do selenu
                              • anna-w Re: MOJE WYNIKI 23.03.14, 08:45
                                A może nie brać wcale tego selenu napisz mi poczekać aż tamten kupię.
                                • agang Re: MOJE WYNIKI 23.03.14, 09:09
                                  myśle że brać nie zaszkodzi

tego drugiego selenu kup sobie na poczatek male opakowanie bo wiele osob źle na niego reaguje
                                  ja tez go biore na zmiane z tym drozdzowym bo odczuwam dyskomfort w żołądku po nim
                                  • anna-w Re: MOJE WYNIKI 23.03.14, 19:20
                                    Ato dobrze wiedzieć bo też mam problemy z lekami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka