Dodaj do ulubionych

TSH 228- help!

08.04.14, 23:21
Cześć wszystkim,
moja historia z hashi zaczęła się 5 mięsięcy temu,czyli ok. pół roku po urodzeniu córeczki.Ogólne złe samopoczucie tłumaczyłam sobie brakiem snu itp. Wyniki : tsh-228,3 (0,27-4,20)
Ft 3-2,38 (3,13-6,76)
Ft 4 -2,74 (12,0-22,00)
anty Tg 334
anty tpo 499
Endo stwierdził,że ma 16 letnia praktyke i nigdy nie widział takich wyników, był zdziwiony ze jeszcze chodzę wink Na ten moment przyjmuję 125 mg letroxu,selen i tardyferon (ferrytyna wyszła bardzo niska) Mimo,że wszystkie wyniki mam teraz w normie(tsh ok 1),potwornie wypadają mi włosy i mam problemy z porannym wstawaniem,zawsze byłam bardzo aktywna fizycznie,a teraz ciężko mi się zmobilizować do codziennego biegania (po siatkowce,bieganiu,wstaje mi się jeszcze gorzej) Może ktoś bardziej doświadczony jest mi w stanie coś doradzić??na co jeszcze zwrócić uwagę? pozdrawiam serdecznie smile
Obserwuj wątek
    • procesor Re: TSH 228- help! 09.04.14, 08:35
      te pierwsze wyniki są sprzed 5 miesięcy?

a nowe wyniki? samo TSH "koło1" i że w normie wszystko to za mało
      wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie na tyroksynę...
    • djpa Re: TSH 228- help! 09.04.14, 10:55
      Włos najpierw obumiera, a dopiero po paru miesiącach wypada. Martwy włos jeszcze jakiś czas się trzyma na głowie. To, ze teraz włosy wypadają może być skutkiem tamtych fatalnych wyników.

Koniecznie powinnaś zrobić wolne hormony (koniecznie fT3!), ferrytynę, witaminę D3 i B12. Taka duża niedoczynność, w dodatku po ciąży, mogła namieszać w organizmie. Włosy o tym Ci mówią. Musisz kompleksowo się za siebie wziąć. smile
      • zuzka_1986 Re: TSH 228- help! 09.04.14, 11:05
        Hej,moje wyniki teraz niby są super,tak twierdzi lekarz:
        ft 3 -4,18 (3,13-6,76)
        ft 4-21,04 (12,00-22,000
        tsh-1,02
        Samopoczucie jednak dalej średnie,wstawanie poranne-zwlekam się z łóżka
        ,a nigdy nie mialam z tym problemów. Co do włosów to miałam nadzieje,że wszystkie wypadły(ktore miały wypaść) w okresie jak tsh było bardzo wysokie,teraz po 4 miesiacach wzglednego spokoju,znowu wypadaja uncertain. Bardzo interesuje mnie wątek zwiekszonego zapotrzebowania na tyroksynę podczas aktywności fizycznej,nawet nie wiedziałam,że jest taka zależność.... Ferrytyne badałam z jakiś miesiac temu- 25,04 (4,63-204.00). Dziękuje za odpowiedzi,pozdrawiam smile
        • procesor Re: TSH 228- help! 09.04.14, 11:31
          przeliczaj wyniki na %
          będzie ci łatwo obserwowac zarówno zmiany poziomu jak i wzajemną między nimi zalezność
          masz niskie ft3!

czy wyniki masz robione przed łyknięciem tabletki?
          bo masz wysokie ft4 a tsh wcale nie takie niskie

FT4 90.40% [wynik 21.04, norma (12 - 22)]
          FT3 28.93% [wynik 4.18, norma (3.13 - 6.76)]

niska ferrytyna może być powodem zarówno niskiego ft3 - słaba przemiana
          jak i wypadania włosów, zwłaszcza po zimie
          no i wspomniane przez djpa inne badania się przydadzą - B12 i wit.D
          • zuzka_1986 Re: TSH 228- help! 09.04.14, 11:42
            To są wyniki przed przyjęciem tabletki... Nie wiem jeszcze wiele o hashimoto,ale czytałam,że badania trzeba robić przed wzięciem tabletki.Twierdzisz ze ft3 niskie??jaka może byc tego przyczyna przy wysokim ft4???
            • zuzka_1986 Re: TSH 228- help! 09.04.14, 11:46
              Dziekuje za sugestię z procentami,rzeczywiscie lepiej wtedy ,,widac wyniki". a np. jest mozliwe,że przez aktywnośc fizyczna ft3 jest niskie i jakie to ma znaczenie??
              • procesor Re: TSH 228- help! 09.04.14, 12:42
                raczej za niska ferrytyna
                być może coś jeszcze -B12, wit. D, braki selenu
                poczytaj informacje w nagłówku forum, pewnie inni cos tu jeszcze dorzucą
    • zuzka_1986 Re: TSH 228- help! 10.04.14, 11:38
      Hej,
      czy może ktoś ma jakiś pomysł czemu przy wysokim ft4 poziom ft3 jest dość niski???(dodam,że od miesiaca przyjmuje juz zelazo)Będe wdzięczna za jakieś sugestiesmilepozdrawiam
      • ola_dom Re: TSH 228- help! 10.04.14, 11:43
        zuzka_1986 napisał(a):

> czy może ktoś ma jakiś pomysł czemu przy wysokim ft4 poziom ft3 jest dość niski
        > ???(dodam,że od miesiaca przyjmuje juz zelazo)

Bo szwankuje tzw. przemiana ft4 w ft3. Samo żelazo nie wystarczy, ważny jest selen - u mnie to było bardzo wyraźne - jem orzechy brazylijskie i jak raz przez miesiąc nie jadłam, ft3 wyraźnie spadło.
        Więc spróbuj selen. Osobiście polecam orzechy - bo i tak tabletek łykamy aż nadto. A wystarczą 2-4 orzechy dziennie - I DZIAŁA!. To prawda, że nie u każdego, ale nie będziesz wiedzieć, jak jest u Ciebie, dopóki nie spróbujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka