Dodaj do ulubionych

Hashimoto-pytania

04.06.14, 22:30
Witam, mam 21 lat, hashimoto od mniej więcej roku, pierwszy objaw na który nie zwracałem za bardzo uwagi bo nie wiedziałem o tej chorobie, to był obrzęk na twarzy. Myślałem sobie, ostatnio mam mało wysiłku fizycznego to normalne, po szkole spałem, mama powiedziała, żebym poszedł zrobić badania krwi, bo może mam anemię i dlatego taki zmęczony chodzę. Poszedłem, o dziwo podwyższone TSH 7,6, przeciwciała A-TG 350, a poza tym się czułem dobrze. Potem wizyta u endokrynologa, USG, diagnoza hashimoto, przepisał mi euthyrox N 25. I tak ze 2 miesiące brałem 30 minut przed śniadaniem, wszystko dobrze. Któregoś dnia nagle źle się poczułem szybki puls, skoki ciśnienia, kłucie w gardle, dzwonię na wizytę do endokrynologa, przepisał magnez, potas, trochę się polepszyło, za jakiś tydzień skoki ciśnienia, bóle w klatce, bóle głowy, drżenie mięśni, ogólnie bardziej pobudzenie, niż brak sił. Często TSH w granicach 4,00, a hormony na poziomie 80%. Badań, głównie TSH miałem robionych kilka, najniższe TSH to 2,6.
Objawy książkowe dla niedoczynności miałem tylko przed braniem leku. Te objawy są raczej podobne do tych typowych dla nadczynności.

1. Jak się ustala dawkę? Na podstawie FT3 i FT4? W takim razie czy robić to TSH? Bo większość lekarzy patrzy na samo TSH.
2. Jak bierzecie lek? 30 minut przed śniadaniem, godzinę?
3. Co ile chodzicie do endokrynologa? Co ile zazwyczaj zmieniacie dawkę? To zależy indywidualnie, ale mniej więcej, 3 miesiące, pół roku?
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto-pytania 07.06.14, 01:18
      > a hormony na poziomie 80%.

A badałeś które konkretnie hormony?
      Czy badałeś się rano? Przed czy po przyjęciu tabletki?
      Twoje wyniki pasują do badania PO tabletce...
      Jaką dawkę łykasz teraz? Cały czas 25?

> 1. Jak się ustala dawkę? Na podstawie FT3 i FT4? W takim razie czy robić to TSH
      > ? Bo większość lekarzy patrzy na samo TSH.

Dawkę ustala się na podstawie badań tarczycowych i objawów, jednym jest lepiej, jak mają hormony tarczycy wysoko, innym wystarcza jak mają hormony w połowie czyli w środku norm, ale skoro się z tym dobrze czują, to po co to zmieniać? My to nazywamy w skrócie "samopoczucie", czyli obecność albo brak dolegliwości, napęd słaby, albo akurat, no i cała reszta ciut mniej policzalna czy wymierna (w odróżnieniu od wyników badań podawanych w liczbach).

> 2. Jak bierzecie lek? 30 minut przed śniadaniem, godzinę?

Ja biorę na noc, czyli kilka godzin PO i kilka godzin PRZED jedzeniem. Kawę można wypić dopiero po min. 2 godzinach od tyroksyny. Te 30 minut to minimum.

> 3. Co ile chodzicie do endokrynologa? Co ile zazwyczaj zmieniacie dawkę? To zal
      > eży indywidualnie, ale mniej więcej, 3 miesiące, pół roku?

To zależy od wszystkiego. Jak masz ustawioną dawkę, to co roku, ale jak coś się dzieje, to i co tydzień - dwa... Na ogół bierze się zaświadczenie od endo i chodzi do internisty, bo łatwiej dostępny.

Masz za wysokie tsh, nie powinieneś mieć tak wysokiego tsh przy suplementacji tyroksyną. Badałeś coś jeszcze? Masz usg tarczycy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka