1wafel 06.07.14, 12:24 Witam. Jakiś czas temu zdiagnozowano u mnie hashimoto. Tylko mam pewne wątpliwości. Czy lekarz może na podstawie badania TSH, anty-TPO, i USG tarczycy postawić taką diagnozę. Nigdy nie miałem badań FT3, FT4. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashitess Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 15:27 oznaczenie FT4 i FT3 potw. Twoje samopoczucie. Natomiast diagnozę można postawić po wymienionych przez Ciebie badaniach. Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 18:17 To znaczy, że czując się dobrze nie ma sensu robić tych dodatkowych badań? Czy dla pewności lepiej zrobić? Odpowiedz Link
hashitess Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 19:56 Często jest tak, że do objawów niedoczynności ludzie się po prostu przyzwyczajają i sądzą, że już tak mają i nic nie da się zrobić, aby poczuć się lepiej. Druga sprawa to wynik usg. Czy degeneracja tarczycy jest niewielka czy bardzo pozunięta. Wtedy jest konieczne oznaczenie hormonów tarczycy. Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 22:38 Wynik usg: Gruczoł tarczycowy: PP 37x15x12 mm vol 3,3ml PL 36x14x11 mm vol 2,7ml Gruczoł jednorodny, o nieco obniżonej echogeniczności, objęteść w normie. Czyli jeśli tarczyca nie zdegradowana, to nie robić? Odpowiedz Link
procesor Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 22:46 norma dla kobiet to 13-18 ml twoja tarczyca NIE JEST w normie Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 22:51 Jestem mężczyzną . Ale podejrzewam, że to jeszcze gorzej ( jeśli chodzi o normę ). Jaka jest dla mężczyzn? Czy to znacz, ze lekarz popełnił błąd nie zlecając tych badań? Odpowiedz Link
hashitess Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 22:55 1wafel napisał(a): > Jestem mężczyzną . Ale podejrzewam, że to jeszcze gorzej ( jeśli chodzi o nor > mę ). Jaka jest dla mężczyzn? norma dla mężczyxn jest jeszcze wyższa. Właściewie Ty nie masz już tarczycy. Został Ci kikucik, który nie jest wstanie pracować. Czy to znacz, ze lekarz popełnił błąd nie zlecają > c tych badań? Uważam, że tak. Odpowiedz Link
procesor Re: Pytanie dot. diagnozy 07.07.14, 11:03 hehe, jak wysłałam to pomyślałam że może płeć się nie zgodzić normy dla facetów 18 - 25 ml w sumie samopoczucie jest zwykle niezłym miernikiem ale jeśli coś się zmieni to mając wyniki ft4 i ft3 z okresu "dobrego" można porównać czy coś się zmieniło na gorsze i np. że trzeba podciągnąć ft3 poprawiając ferrytynę czy B12 Odpowiedz Link
hashitess Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 22:53 Przy tak niewielkiej tarczycy niemożliwe, abyś czuła sie dobrze. Dla mnie to hashimoto - zanikowe zapalenie tarczycy. Uważam, że jest konieczność oznaczenia całej trójcy tarczycowe: FT4 FT3 i TSH, i koniecznie wizyta u dobrego endo. Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 22:59 Zażywam Euthyrox 150. Ale na prawdę czuję się dobrze. Ale zrobię te badania. TSH mam teraz na poziomie 0,9. Czy ten wynik TSH bez oznaczenia FT3 i FT4 coś znaczy? Odpowiedz Link
hashitess Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 23:17 z mojego dośw. wynika, że TSH na wspomnianym przez Ciebie poziomie wskazuje na złe poziomy hormonów lub niedokrwistość chorób przewlekłych. Jednego nie rozumiem. Piszesz, że naprawdę dobrze się czujesz. To dlatego mam pytanie: z jakiego powodu znalazłeś się/piszesz na forum? Z reguły osoby przychodzące na forum mają jakiś problem z samopoczuciem, lekarze im nie pomagają i szukają pomocy w necie. Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 06.07.14, 23:43 Jako, że zdiagnozowano u mnie tą chorobę, chciałem się trochę o niej dowiedzieć. Mam po prostu wątpliwości co do trafności diagnozy/leczenia, z uwagi na brak tych badań FT3 i FT4. Leczę się już od około 6 lat. Miałem zwiększaną stopniowo dawkę Euthyroxu od 25 do 150(obecnie). W zasadzie nigdy nie miałem złego samopoczucia tak bez powodu. Do endo poszedłem, ponieważ w szkole były rutynowe badania TSH i miałem powyżej normy(z tego co pamietam to o ok 1, czyli miałem koło 5 ). Co to znaczy złe poziomy hormonów/ niedokrwistość chorób przewlekłych ? Czyli to nie hashi? Jakie badania zrobić? Odpowiedz Link
hashitess Re: Pytanie dot. diagnozy 07.07.14, 00:00 1wafel napisał(a): > Co to znaczy złe poziomy hormonów Mogą nie być na jednakowym poziomie, tj. np. FT4 większe od FT3 lub na odwrót. >/ niedokrwistość chorób przewlekłych ? braki ferrytyny, braki wit, B12. Cz > yli to nie hashi? hashimoto pełną "gębą". >Jakie badania zrobić? trójcę tarczycową wit. B12 ferrytyna i przy okazji wit. D (25(OH). I koniecznie zakup książkę "Jak żyć z hashimoto" dostępną stacjonarnie w W-wie. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Pytanie dot. diagnozy 07.07.14, 11:50 Do diagnozy robi się badania nieco inne, niż do monitorowania przebiegu choroby. Endo może nie zlecać trójki tarczycowej (a tylko samo tsh) z powodu oszczędności. Prosiłeś kiedy o wystawienie skierowania na całą trójkę tarczycową? Rozmawiałeś z nim o tym? Usg w już zdiagnozowanej i leczonej przewlekłej chorobie tarczycy robimy co roku czy co dwa lata, skierowanie od endo. P.ciała robimy przy stawianiu diagnozy i tyle, ew. jeśli coś się dzieje niepokojącego, czy chcemy zajść w ciążę, co chyba ci nie grozi Trójka tarczycowa potrzeba jest przy sprawdzaniu, czy dawka jest optymalna. Ale nie zlecanie jej nie jest błędem medycznym. Większość z Hashimotek bada trójkę na życzenie, czyli za 100% odpłatności. Z jednego pobrania rano PRZED połknięciem tabletki z tyroksyną. Wg. zaleceń polskiego związku endokrynologów wystarczy tsh, żeby wiedzieć czy poziom fT4 jest wystarczający. Problem w tym, że tsh reaguje pośrednio na braki / nadmiary T4, dlatego np. kobiety w ciąży muszą sprawdzać nie tylko hormon przysadki, ale i hormony tarczycy. A czy ja się aż tak bardzo różnię od kobiety w ciąży? U mnie też z powodu łykania raz dziennie tyroksyny tsh spadło poniżej normy i tak sobie leży ... dla niektórych lekarzy to nadczynność, a dla mnie to dobre życie bez objawów nadczynności, w dodatku wyniki fT4 i fT3 jasno mówią, że nadczynności nie mam I dlatego sprawdzam całą trójkę. Czyli jeśli chcesz wiedzieć o swoim Hashi więcej, to albo poproś endo o skierowanie na całą trójkę tarczycową, albo zrób te badania za swoje pieniądze, tylko posprawdzaj wcześniej ceny w labkach, bo mogą się znacząco róznić i warto poszukać, żeby znaleźć tanszą opcję, czasem też w pakietach trzy badania kosztują tyle, co jedno z nich oddzielnie (czy widziałeś nasz forumowy test tarczycowy?) Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 07.07.14, 16:47 Nie prosiłem lekarza o skierowanie. Wcześniej nie wiedziałem, że to może być istotne. Nie mogę znaleźć tego testu. Można prosić o link? Badania już zrobiłem(oprócz wit. D ). Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Pytanie dot. diagnozy 07.07.14, 19:08 - www.chorobytarczycy.eu/test#0 > Nie prosiłem lekarza o skierowanie. No to teraz masz okazję pogadać z endo na temat "czy i jeśli tak, to jak bardzo istotne jest sprawdzanie co jakiś czas poziomu wolnych hormonów tarczycy", albo "czy wystarczy sprawdzać hormon przysadki przy ustalaniu skutecznej dawki tyroksyny", albo najlepsze pytanie "dlaczego / po co endo badają wolne hormony tarczycowe u kobiet w ciąży, a dlaczego nie badają u kobiet nie-w-ciąży i u mężczyzn" (nie mówimy o diagnostyce choroby, tylko o monitorowaniu choroby już zdiagnozowanej i leczonej /o tyle, o ile leczy się chorobę Hashimoto, ale to dłuższa historia i nie na ten temat tu piszemy/) Odpowiedz Link
1wafel Re: Pytanie dot. diagnozy 08.07.14, 16:36 Moje wyniki: TSH :0,908 norma: 0,27 - 2,4 FT3 : 3,09 norma: 2,00 - 4,4 : 45.42% FT4 : 1,58 norma: 0,93 - 1,7 : 84.42% Wit.B12 : 165,8 norma: 191-663 Ferrytyna : 62,01 norma: 30 - 400 Jak można zinterpretować te wyniki? Nie wiem, czy to ważne, ale od roku chyba nie brałem selenu, bo miałem dziwne objawy jakby przedawkowania (metaliczny zapach skóry). A co do objętości mojej tarczycy, to Usg było robione, gdy miałem 14 lat, więc może nie jest taka mała. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Pytanie dot. diagnozy 08.07.14, 21:00 No to najwyższy czas powtórzyć usg tarczycy B12 do podniesienia od jutra, leć po zastrzyki do internisty, pięć, albo dziesięć zastrzyków z Milgammy i będziesz jak nowy Ferrytyna - ja bym zaczęła jadać wątróbkę, pokrzywę i buraczki... albo tabletki z żelazem... Selen - w orzechach brazylijskich i pestkach dyni też jest dobry selen Trójka tarczycowa - wynik pokazują niedobory, czyli słabszą konwersję T4 do T3, co potwierdzają wyniki ferrytyny i B12, a przy takim układzie niedoborów ogólnie morfologia może być brylantowa, ale nie pamiętam co na co wpływa i jak, że mamy anemię, ale nie widać jej w zwykłej morfologii... Odpowiedz Link