Dodaj do ulubionych

wątek becta23

16.08.14, 13:20
Witam wszystkich
Na forum jestem pierwszy raz, potrzebuję pomocy w interpretacji wyników. Nadmienię, że leczę się na niedoczynność, natomiast lekarz rodzinny krytykuje i uważa leczenie za bezpodstawne.
Przed rozpoczęciem leczenia czulam się tak źle, że zasypiałam na stojąco i zupełnie jakbym przestała żyć, obowiązki, przyjemności wszystko się skończyło.
Moje wyniki na początku leczenia
TSH-1, 05 norma 0,27-4,200
FT4-0,92 norma 0,93-1,70
FT3 nie zleciła

Po 3 mies leczenia, na początku eutyroksem 25
FT3- 3,09 norma 2,00-4,40
FT4-1,05 norma 0,93-1,70
TSh ne zleciła ponieważ pewne, że spada.Nadal czułam się nie za dobrze więc dostałam nowothyral 50

Wyniki
FT3-4,40
FT4-1,01 normy te same potym czułam się jakbym miała i nadczynność i niedoczynność
obecnie biorę naprzemiennie euthyroks i nowo

Co sądzicie o tym leczeniu? dodam że nie czuję się rewelacyjnie, proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: wątek becta23 16.08.14, 13:20
      Nadal biorę obydwa leki naprzemiennie i nie czuję się dobrze, co mam zrobić ? Powiedzieć lekarce, że źle mnie leczy ? Jak to jest z tym TSH, jeśli jest w normie, bo rodzinny twierdzi, że nie ma żadnej niedoczynności.
    • procesor Re: wątek becta23 16.08.14, 13:26
      rodzinny się myli
      twoje TSH było śliczne w momencie kiedy ft4 prawie poniżej normy miałaś

lekarka z pomysłem na Novothyral też nie za dobrze myśli tongue_out
      ty nadal masz za małą dawkę T4 czyli tego co w euthyroksie
      z wynikiem ft4 ledwo powyżej normy nie masz jak się czuć dobrze
      zostaw na razie Novo w spokoju i bierz euthyrox

jak to bierzesz na zmianę? napisz co i w jakiej dawce teraz bierzesz
      euthyroksu na pewno potrzebujesz więcej - a ile to sie okaże gdy stopniowo będziesz zwiększać dawkę i sprawdzać co 4-6 tygodni ft4 i ft3
      • becta23 Re: wątek becta23 16.08.14, 17:43
        Biorę 50 jednego i drugiego naprzemiennie co drugi dzień.
        • becta23 Re: wątek becta23 16.08.14, 17:54
          Mam sama zacząć brać np 75 euthyroxu ? Zbadać po 4 tygodniach poziom ?
          • procesor Re: wątek becta23 17.08.14, 10:52
            nie wiem jak znosisz zmiany dawki
            ale w sumie jak przy takiej huśtawce wytrzymujesz to i 75 euthyroksu od razu może wytrzymasz smile
            nie masz jeszcze resztek dawki 25???
            najlepiej byłoby wejść na dawkę 62,5 a jak będzie OK to dołożyć do 75 i po 4 tygodniach na równej dawce zrobić badania
            • becta23 Re: wątek becta23 17.08.14, 19:32
              Dzięki bardzo za odpowiedź smile
              Dzisiaj wzięłam 75, jeśli nic złego nie będzie się działo to będę kontynuować. Mam jeszcze pytanie: Czy przy niedoczynności tak strasznie bolą nogi ? Po dniu pracy nie jestem w stanie gdziekolwiek iść. Bardzo bolą mnie stawy, najbardziej kolanowe i skokowe i ogólnie mam jakby złe krążenie w nogach i obrzęki. Czasem wstaję w nocy i smaruję żelami, bo nie mogę spać z bólu. Tak żyję już ponad 2 lata. Jeszcze martwią mnie oczy, napadowe zaburzenia widzenia i ból gałek ocznych. Rodzinna trzymała mnie rok twierdząc, że tarczyca zdrowa, a to jest depresja. Brałam antydepresanty i myślałam, że się wykończę, nie opiszę szczegółów. Dopiero sama poszłam do endo i zrobiłam wyniki.
              • becta23 Re: wątek becta23 17.08.14, 19:43
                Chcę jeszcze dodać, że gdy się poczyta zamieszczone posty, to wynika z nich, że coraz więcej wśród lekarzy dorobkiewiczów i niedouków, to smutne. Mamy jedno życie i chciałoby się aktywnie je spędzić, ja zawsze tak żyłam, a tu jakby nagle koniec nastąpił.
              • hashitess Re: wątek becta23 17.08.14, 19:57
                Mnie też bardzo bolały nogi.
                Sprawdź niedobory wit. B12, wit, D3, ferrytyny.
                A od teraz zacznij zażywać magnez. Dużo magnezu.
                Rano i wieczorem.
                Poczytaj na forum o jego dobroczynnym działaniu.
                Nie przedawkujesz go bo nadmiar popłynie z moczem.
                • becta23 Re: wątek becta23 17.08.14, 21:11
                  Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i ludzi chętnie służących pomocą smile Witaminy D3 nie badałam, ferrytyna i B12 w normie, choć chyba nie za wysoko szczególnie ferrytyna
                  B12- 391 norma 211-911
                  ferrytyna- 54 norma 13-150
                  ostatnio zaczęłam pić olej lniany podobno zdrowy, tylko nie wiem czy on działa na poziom wit D, ale chyba tak.
                  • hashitess Re: wątek becta23 17.08.14, 21:28
                    b12 jak i ferrytyna do uzupełnienia.
                    Podejrzewam, że wit. D też masz nisko
                    bo podobno 95% społeczeństwa ma jej braki.

Te niedobory naprawdę dają popalić.
                    Warto zainwestować w dobre uzupełniacze.
                    • becta23 Re: wątek becta23 17.08.14, 22:34
                      Czym to się uzupełnia? Lekarz musi wypisać?
                      • pies_z_laki_2 Re: wątek becta23 19.08.14, 15:30
                        Nie musi smile

Kup D3 w kroplach 2 tys. jednostek / porcja dzienna (bez recepty).

> Rodzinna trzymała mnie rok twierdząc, że tarczyca zdrowa, a to jest depresja. Brałam antydepresanty i myślałam, że się wykończę, nie opiszę szczegółów. Dopiero sama poszłam do endo i zrobiłam wyniki.

Złożyłabym skargę na babę tongue_out Może by ją to czegoś nauczyło (chociaż wątpię sad)...
                        Niestety nie jesteś jedyna, której psychotropy nie wyleczyły tarczycy...
                        • becta23 Re: wątek becta23 19.08.14, 17:50
                          Dziękuję wszystkim osobom za wskazówki smile
                          Skoro już tu jestem, to może mi poradzicie odnośnie badania innych hormonów kiedy się robi to badanie ,żeby było dobrze. Ponieważ strasznie wypadały mi od kilku lat włosy i wypadają nadal, mam już namiastkę tego co było sad Wiele z was tego doświadczyło, więc może coś poradzicie.
                          • becta23 Re: wątek becta23 24.08.14, 13:13
                            Witam ponownie
                            Chcę zapytać o wielkość tarczycy,czy nie jest za mała, u mnie wygląda tak

płat prawy: 15x18x46
                            płat lewy: 14x18x45
                            szerokość cieśni: 2 mm
                            • becta23 Re: wątek becta23 25.08.14, 16:38
                              Czuję się źle, nie mogę spać, mam uderzenia, rozdygotanie i opuchniętą twarz. Co robić czy ta dawka za duża, czy to przejdzie? Przypomnę,że zwiększyłam dawkę z 50 euthyroxu i 50 nowothyralu branych naprzemiennie, na 75 euthyroxu. Poradźcie mi co zrobić?
                              • pies_z_laki_2 Re: wątek becta23 26.08.14, 03:31
                                Czyli ile teraz bierzesz? Tylko 75 T4? Czy 75 T4 plus Novo?
                                • becta23 Re: wątek becta23 29.08.14, 14:34
                                  Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam ale byłam w szpitalu na reumatologii. Wszystko ze mną w porządku reumatologicznie. Teraz biorę 75 euthyroxu tylko, nowothyral odstawiłam. Zapisałam się jeszcze do ginekiloga, może to inne hormony, bo czuję się słabo.
                                  Włosy lecą garściami, udarzenia gorąca, brak sił i stawy bolą. Co myśleć o tym wszystkim.
                                  Naprawdę zaczynam się czuć jak hipochondryk.
                                  • pies_z_laki_2 Re: wątek becta23 31.08.14, 00:44
                                    > FT4-1,01 norma 0,93-1,70
                                    > dawka E75

> Włosy lecą garściami, udarzenia gorąca, brak sił i stawy bolą. Co myśleć o tym
                                    > wszystkim.

FT4 10.39% [wynik 1.01, norma (0.93 - 1.7)]
                                    FT3 masz 100% normy, czyli wysoko, fT4 ledwie nad dolną granicą normy, czyli rozrzut jedno nisko (za niska dawka), a drugie wysoko (oznacza niedoczynność). A do tego niska D3 i pewnie cała reszta klasycznych niedoborów.

Jak to co, masz za niską dawkę i niedobory, musisz coś z tym zrobić, a nie szukać na prawo i lewo czegoś jeszcze. Popraw wyniki, to od razu się lepiej poczujesz smile

• muktprega1 Re: wątek becta23 31.08.14, 19:21
                                      Koszmarnie byłaś prowadzona przez lekarzy, coś takiego jak naprzemienna dawka Novothyralu z Euthyroksem.....
                                      Musisz uzbroić się w cierpliwość, hormony działają powoli, nie tak jak inne leki. Dodatkowo możesz się źle czuć z powodu nieudolnego prowadzenia.
                                      Minęły dwa tygodnie jak jesteś na 75, poczekaj jeszcze dwa (razem 4 wink) i sprawdź stosunek Ft4 do Ft3 oraz koniecznie zbadaj poziom D3. Miałam bóle kostno stawowe, dostawałam zastrzyki w rzepki kolanowe, a tym czasem to "tylko" niedobory m.in D3....

Objętość Twojej tarczycy obliczona ze stronki :

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                                      objętość całej tarczycy: 11.88 ml

Norma dla kobiet 13-18 ml, a wiec trochę pomniejszona. A jaki jest opis tarczycy na USG??

>Czuję się źle, nie mogę spać, mam uderzenia, rozdygotanie i opuchniętą twarz. Co robić czy ta dawka za >duża, czy to przejdzie?

Z opisu może wyglądać na tzw rzut choroby, którego mogłaś się nabawić biorąc naprzemiennie Novo z tyroksyną, musisz go przetrwać, nie ma innej rady. Jeśli rozdygotanie duże, możesz wspomóc się doraźnie czymś uspokajającym, ja np brałam 1/2 tabl Propranololu, ale pamiętaj, ze wszystkie leki, jak najdalej od tyroksyny, którą bierzesz rano na czczo z wodą, a za jakieś 1/2 h lub godzinę dopiero śniadanko smile
                                      Część z nas sama wyprowadziła się na prostą, dzięki forum właśnie, ja już kilka lat jestem dla siebie najlepszym endokrynologiem smile
                                      Kup sobie książkę "Jak żyć z Hashimoto" chociaż w ogóle nie masz diagnozy....
                                      czy ktokolwiek zlecił badanie z krwi przeciwciał? Jeśli nie zrobiłabym za własne pieniądze:
                                      - a-TP
                                      - a Tg
                                      do kompletu z tym wyżej.

Jeszcze o depresji, którą Ci "leczono":

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,153080957,153276976,Re_recydywa.html
                                      stąd dowiesz się jak ważne dla nas te badania smile

Aktywuj swój profil proszę, nie można do Ciebie napisać smile
                                      • becta23 Re: wątek becta23 05.09.14, 07:59
                                        Bardzo dziękuję wszystkim za porady, jak zrobię wyniki to się odezwę.
                                        • becta23 Re: wątek becta23 05.09.14, 21:17
                                          Jak zrobię badania, a nie wyniki -oczywiście smile
                                          • hashitess Re: wątek becta23 05.09.14, 23:10
                                            becta23 napisała:

> Jak zrobię badania, a nie wyniki -oczywiście smile

W miedzyczasie proponuję czytanie forum i wspomnianej
                                            Przez moją poprzedniczkę ksiąźki.
                                            • becta23 Re: wątek becta23 14.09.14, 10:14
                                              Witam wszystkich
                                              Chcę poinformować, że zauważyłam zmianę odnośnie samopoczucia, jestem żywsza, zmniejszył się ból nóg i zaczęłam wreszcie wychodzić na dłuższe spacery, co mnie ogromnie cieszy. Natomiast włosy nadal wypadają tutaj nie zauważyłam żadnej zmiany sad Mam problem jak powiedzieć mojemu lekarzowi, że sama zmieniłam sobie dawkę leku euthyrox i zrezygnowałam z nowothyralu. Zmieniłabym lekarza, ale nie wiem gdzie go szukać, mój obecny był polecany na forum.
                                              • hashitess Re: wątek becta23 14.09.14, 11:47
                                                Panu dr oświadczasz na wstępie wizyty,
                                                że zrezygnowałaś z novo, jesteś na samym T4
                                                i Twoje samopoczucie bardzo się poprawiło.
                                                Pamiętaj, że każda wizyta u każdego medyka nazywa się
                                                "porada". Ty decydujesz czy porada jest zgodna z Twoim
                                                samopoczuciem i zapatrywaniami na metody leczenia.
                                                Pan dr nie ma wyjścia i musi przyjąć do wiadomości
                                                Twój sposób terapii.
                                                Nie powinnaś mieć żadnych oporów.
                                                Możesz nawet powiedzieć, że to Twoje zdrowie.
                                                • becta23 Re: wątek becta23 15.09.14, 23:31
                                                  Przeczytałam, o objawach u osób które długo nie leczyły tarczycy i mogłabym śmiało dopisać się do tej listy. U mnie właśnie zaczęło się wiele lat temu od silnych bólów głowy, wrażliwych piekących oczu, wypadania włosów póżniej spadek ciśnienia i tak pozostało, zaburzenia i brak miesiączki, dalej martwa ciąża i żaden medyk nawet nie wspomniał o tarczycy. Od trzech lat śpiączka, bóle nóg, problemy ze stawami i żyłami zaburzenia pamięci, to już tak ostro. Mam pytanie w związku z tym niskim ciśnieniem, czy po ustawieniu hormonów trochę skoczy do góry?
                                                  Moje przeważnie 106/65 i jestem klapnięta.
                                                  • muktprega1 Re: wątek becta23 16.09.14, 17:54
                                                    U mnie się poprawiło, a też miewałam koszmarnie niskie. Niedoczynność to spowolniała przemiana materii szeroko rozumiana, wszystkie procesy w komórkach zachodzą wolniej, spada temperatura, ciśnienie. Biorąc tyroksynę pobudzasz te spowolniałe reakcje.

Jesteś na E75 4 tygodnie? to czas na zbadanie proporcji Ft4 i Ft3
                                                  • procesor Re: wątek becta23 16.09.14, 21:54
                                                    mnie ciśnienie wskoczyło do normy
                                                    kiedyś górne nigdy nie przekraczało 100 smile
                                                    wstawianie z łóżka odbywało sie dostojnie i na raty - jeśli wstałam po prostu miałam ciemno przed oczami...
                                                    prawie o tym zapomniałam smile
                                                  • becta23 Re: wątek becta23 17.09.14, 17:50
                                                    Witam
                                                    Dzisiaj odebrałam wyniki i mam problem, czuję się lepiej, ale TSH nisko.
                                                    Może tak być? Boję się, że zaszkodzi mi na dłuższą metę

Tsh - 0,05 norma 0,27-4,20
                                                    Ft3 -3,72 norma 2,00-4,40
                                                    Ft4 -1,48 norma 0,93-1,70
                                                  • becta23 Re: wątek becta23 17.09.14, 18:06
                                                    Jest szansa, że to się wyrowna ? Czy szukać dobrego endokrynologa?
                                                  • pies_z_laki_2 Re: wątek becta23 18.09.14, 23:58
                                                    > Jest szansa, że to się wyrowna ? Czy szukać dobrego endokrynologa?

Wiele z nas Hashimotek łykających tyroksynę ma tsh poniżej dolnej granicy normy, chociaż wolne HT nadal w normie, a nie ponad normę.

Ale uściślijmy, kiedy można mówić o nadczynności?
                                                    Endo patrzący tylko na tsh uzna, że już zmniejszamy dawkę, bo jest za duża, skoro tsh spadło.
                                                    Znam też takie sytuacje, że endo wycofywał tyroksynę, bo niepotrzebna, skoro tsh spadło.
                                                    Inni endo jednak patrza na hormony tarczycy czyli fT4 i fT3, w dodatku pytają o samopoczucie, jeśli tu wszystko jest ok, to nadczynności nie można stwierdzić.
                                                  • muktprega1 Re: wątek becta23 18.09.14, 08:53
                                                    FT4 71.43% [wynik 1.48, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 71.67% [wynik 3.72, norma (2 - 4.4)]

Wyniki masz bardzo ładne, równe i Twoje samopoczucie jak piszesz:

> Dzisiaj odebrałam wyniki i mam problem, czuję się lepiej, ale TSH nisko.
                                                    > Może tak być? Boję się, że zaszkodzi mi na dłuższą metę

najważniejszym parametrem jest Twoje dobre samopoczucie, TSH sie nie przejmuj.
                                                  • becta23 Re: wątek becta23 18.09.14, 09:41
                                                    Ale nie za szybko to wzrosło, może jednak ta dawka za duża. Nie przejdzie w nadczynność? I jeszcze włosy, nadal wypadają. Nie miałam robionych innych hormonów może prolaktynę, albo testosteron należy zbadać. Jeśli idzie o samopoczucie to zdecydowanie lepiej, ranki jeszcze nie tak jak kiedyś, ale w ciągu dnia dużo lepiej i wreszcie nie bilą mnie tak strasznie nogi, to był prawdziwy koszmar.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: wątek becta23 21.09.14, 03:40
                                                    Weź pod uwagę, że idzie zimna pora roku, a wtedy wszyscy mamy wyższe zapotrzebowanie na HT, czyli możliwe, że dawkę jeszcze będziesz musiała podnieść... ale na razie, skoro jest dobrze, to po co to zmieniać smile
                                                  • muktprega1 Re: wątek becta23 18.09.14, 08:47
                                                    > wstawianie z łóżka odbywało sie dostojnie i na raty

Procesor - to określenie rozłożyło mnie na łopatki big_grin

nawet poruszałam się w ciągu dnia dostojnie, a nawet dostojnie mówiłam, jakby w zwolnionym tempie, aż koleżanki zwracały na to uwagę
                                                  • becta23 Re: wątek becta23 20.09.14, 08:09
                                                    No czuję się dobrze, ale jak będę nadal brała taką dawkę, czy nie będą rosły te parametry?
                                                    Dobrze by było, żeby już tak zostało jak jest. Za cztery tyg znowu zrobię badania.
                                                  • muktprega1 Re: wątek becta23 20.09.14, 21:05
                                                    > No czuję się dobrze, ale jak będę nadal brała taką dawkę, czy nie będą rosły te
                                                    > parametry?

Tego nikt Ci nie zagwarantuje, ale ja doszłam do dawki 125 tyroksyny (oraz 15-T3) i już tak trwam na niej drugi rok smile

> Dobrze by było, żeby już tak zostało jak jest. Za cztery tyg znowu zrobię badan
                                                    > ia.

Jeśli dobrze się czujesz, to szkoda żył, co 4 tyg badamy przy zmianach, żeby sprawdzić.
                                                  • becta23 Re: wątek becta23 29.09.14, 20:09
                                                    Witam po przerwie
                                                    Zaczęły boleć mnie bardziej gałki oczne i skronie i mam zaburzenia widzenia, na słońce nie mogę patrzeć, chociaż go coraz mniej.
                                                    Nie wiem co to, czy hormony za bardzo się podniosły? Budzę się z bólem oczu już kolejny dzień z rzędu.
                                                  • becta23 Re: wątek becta23 29.09.14, 20:13
                                                    Aha i cykl mi się wydłużył z 26- 27 na 34 po euthyroxie tak jest podobno, ale czy zawsze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka