Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

10.09.14, 09:53
Witam serdecznie, proszę o interpretację moich wyników, mam hashimoto, po drugiej ciąży dawka euthyroxu 25, samopoczucie takie sobie: osłabienie i zmęczenie, funkcjonuję tylko dzięki kawie, od pewnego czasu dokuczają mi bóle stawów kolanowych, przy przysiadzie, wstawaniu muszę pomagać sobie rękoma, ból może nie jest bardzo mocny, ale uciążliwy przy codziennej opiece nad dzieckiem i obowiązkach domowych.

TSH 1,44 (0,270-4,200)
FT4 14.8, 28.00% [wynik , norma (12 - 22)]
FT3 4.8, 45.95% [norma (3.1 - 6.8)]
wit. B12 380 (191-663)
Ferrytyna 205,9 (13-150) - powyżej normy
Wapń 9,19 (8,8-10,2)
Magnez 0,9 (0,7-1,05)
mam duży niedobór wit. D3 - wyników nie mam przy sobie, ale lekarz endo zaleciła 6 kropelek Vigantolu na podstawie wyników badań

proszę o interpretację i z góry dziękuję,
Marta
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Prośba o interpretację wyników 10.09.14, 10:09
      Dawka Euthyroksu do podniesienia, bez wątpliwości: objawy niedoczynności potwierdzone lichymi wynikami.

Warto przyjrzeć się za wysokiej ferrytynie - jednym z powodów wysokiego poziomu może być stan zapalny w organizmie. Ale nie musi, choć to na pewno warto sprawdzić.
      • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 10.09.14, 10:14
        Dawka hormonu mikroskopijna dla dorosłej osoby.
        To dawka dla małego dziecka. Powinnaś ją podnieść
        sama, a lekarza postawić przed faktem dokonanym.
        Ferrytyna powróci do normy w eutyreozie.
        Niektóre osoby mają jej nadmiar, a w większosci osób
        ma jej niedobór.
        Czy oprócz hormonu tarczycy zażywasz inne tabsy?
        • mmm65 Re: Prośba o interpretację wyników 10.09.14, 10:51
          Dziękuję za szybką odpowiedź,

nie zażywam innych lekarstw, lekarka internista poleciła mi selen, właśnie go zamówiłam. Z wynikami również się do niej udam i od razu po receptę na większą dawkę Euthyroxu. Pytanie tylko jak ją zwiększać, do 37,5 i po 6 tyg. badania czy zwiększyć do 37,5 przez tydzień, dwa i docelowo do 50 i wtedy badania?
          • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 10.09.14, 12:56
            Rozumiem, źe selen to selenit sodu. Na n/rynku występuje pod nazwą cefasel.
            Do stałego repertuaru proponuję falvit bez jodu, wit. A+e i niezastąpiony magnez
            w postaci slowmagu, który wchłania się w jelicie cienkim.
            Poczytaj jakie zdanie n/t magnezu miał prof. Aleksandrowicz, bardzo polecam.
            • hashitess jeśli nie miałaś problemów z wprowadzaniem 10.09.14, 12:59
              25 mg tyroksyny, to tak samo od razu wprowadź następną porcję 25.
              I po 4-6 tygodniach powróć do nas z oznaczoną trójcą tarczycową.
              • mmm65 Re: jeśli nie miałaś problemów z wprowadzaniem 11.09.14, 12:31
                Dziękuję za porady, od dziś biorę euthyrox 50 i zakupię też w/w witaminki, za 6 tyg. zgłaszam się z wynikami, pozdrawiam smile
                • mmm65 Re: jeśli nie miałaś problemów z wprowadzaniem 08.11.14, 07:10
                  Witam ponownie,
                  po 2 m-cach na dawce euthyrox 50 wyniki są następujące:
                  TSH 1,21 9 norma (0,27-4,2)
                  FT4 30.50% [wynik 15.05, norma (12 - 22)]
                  FT3 35.41% [wynik 4.41, norma (3.1 - 6.8)]

przyznaję bez bicia, że witaminy o których była mowa brałam sporadycznie

wyniki minimalnie się podniosły, normy na poziomie ok. 30% najlepiej byłoby podnieść? moje samopoczucie było na początku dawki 50 całkiem dobre, teraz dokucza mi większe zmęczenie, 2 mocne kawy dziennie to minimum, po 3 nie jestem senna ale nerwowa sad myślę, że moje zmęczenie też może być spowodowane obowiązkami domowymi, wstawanie do synka w nocy na karminie już od roku a także coraz krótszymi dniami. Podsumowując wiem, że powinnam brać witaminy jak w poście powyżej, a dawkę zwiększyć do 75?
                  dziękuję i pozdrawiam
                  • pies_z_laki_2 Re: jeśli nie miałaś problemów z wprowadzaniem 10.11.14, 08:47
                    Całkiem sensownie myślisz smile Może nie od razu do 75, ale też podniosłabym dawkę o 12,5.
                    • mmm65 Re: jeśli nie miałaś problemów z wprowadzaniem 10.11.14, 11:22
                      dziękuję za opinię, też trochę się boje za dużej dawki bo wiem, że będę nerwowa (kiedyś przy za dużej dawce tak było) a że i tak jestem dość nerwowa, to nie chcę się zamienić w potwora smile ciekawe jestem jeszcze opinii hashitess, póki co spróbuję podnieść o te 12,5, dzięki smile
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 12.09.14, 22:50
      Jaki masz wynik badania D3? Ile to jest (jednostek) te 6 kropli?
      • mmm65 Re: Prośba o interpretację wyników 10.11.14, 11:24
        chyba mi się zapomniało odpowiedzieć upss, właśnie nie wiem jaki mam wynik, nie pamiętam bo konsultowałam go telefonicznie z moim endo i kazała mi taką dawkę brać - to zapamiętałam, przy okazji będę musiała odebrać wynik
        • hashitess Re: Prośba o interpretację wyników 11.11.14, 19:09
          Magnez! Slowmag lub inny bierzesz?
          Podnieś dawkę o 25 mg.
          Możesz na raty, ale badania wykonaj
          po podniesieniu o 25 po 4-6 tygodniach.
          • mmm65 Re: Prośba o interpretację wyników 12.11.14, 07:05
            Dziękuję, właśnie z tą suplementacją witaminami to nie byłam sumienna - trzeba przyznać sad ale teraz już będę pamiętać, spróbuję najpierw zwiększyć dawkę o 12,5 a potem o kolejne 12,5 czyli docelowo 25, dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka