Dodaj do ulubionych

Nowa - pomocy

30.09.14, 14:00
Cześć.

Hasimoto mam zdiagnozowane 2 lata temu. Na podstawie przeciwciał.
Byłam leczona/doglądana w ciąży - obyło się bez hormonów - mam zdrowe bliźniaki. Następnie było poporodowe zapalenie tarczycy - TSH prawie 0. Endokrynolog powiedział wtedy, że tak mam być. Obecnie jestem rok po porodzie. Zrobiłam wyniki-
TSH - 1,910 (0,27-4,200)
FT3 - 3,22 (2,00-4,40) 50,83%
FT4 - 1,21 (0,93-1,70) 36,36%
anty-TPO 207,50 (0,00-34)
anty-TG 386,00 (0,00-115)
glukoza na czczo - 99 (70,00-99,0)
cholesterol całkowity - 207,00 (115-190)
cholesterol HDL - 92
cholesterol LDL - 101,20
Morfologia ogólna bez zastrzeżeń.
Jestem po USG tarczycy - guzy, wole, etc. Biopsja nie wykazała nieprawidłowości.

Byłam u endokrynologa. U polecanej dr Papierskiej. Kazała mi brać selen.
I to wszystko.

Jestem wiecznie zmęczona, wypadają mi włosy, mam kłopoty z cerą, ze skupieniem uwagi. Łatwo przybieram na wadze, a baaardzo trudno - jeśli w ogóle - zrzucam.

Pani doktor zaleciła także badać TSH co 2 tygodnie, bo może mam jakieś szybkie zmiany TSH - że może mam takie rzuty choroby, i dlatego źle się czuję, a mało to widać w badaniach.

Czy mogę prosić o odniesienie się do tego wszystkiego kogoś, kto ma większe doświadczenie z Hashimoto?

Pozdrawiam serdecznie,
Kotsimona
Obserwuj wątek
    • incubus_0 Re: Nowa - pomocy 30.09.14, 16:41
      Moim zdaniem masz za wysokie TSH i stąd złe samopoczucie. Ale ja nie jestem ekspertem, natomiast dziwię się, że dr Papierska zostawiła Cię bez euthyroxu. Mnie zawsze mówi, że najważniejsze jest samopoczucie, a nie wyniki.
      • kotsimona Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 08:34
        Wizytę kolejną ustaliła za 3 miesiące. Bez leków. Tylko z tymi badaniami co 2 tygodnie. Myślicie, że powinnam się u jeszcze innego endo skonsultować? Czasami nawet nie mam siły na spacer z dziećmi..
        • incubus_0 Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 08:59
          Nie wiem, ja przy takim TSH nie żyję, teraz mam ok. 0,2 i jestem na dawce między 112,5 a 125 mg, bo źle się czuję i dr Papierska stwierdziła, ze leczy człowieka a nie wyniki i skoro potrzebuję więcej, to mam brać. Może coś jest w tym, co zdecydowała u Ciebie, nie wiem, ja mam do niej zaufanie, chodzę do niej od kilku lat i prowadzi mnie dobrze.
          • hashitess Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 09:57
            incubus_0 napisała:

> Nie wiem, ja przy takim TSH nie żyję, teraz mam ok. 0,2 i jestem na dawce międz
            > y 112,5 a 125 mg, bo źle się czuję i dr Papierska stwierdziła, ze leczy człowie
            > ka a nie wyniki i skoro potrzebuję więcej, to mam brac.

Dawkujesz l-tyroksynę na podstawie tsh?

No, nie wiem czy to dobry pomysł.
            Na forum jest wiele osób, kt. z tego powodu żle się czuły.
            Bez oznaczania ft4 i ft3 nie wiesz na jakim są poziomie
            i czy przemiana jest ok. A przecież bardzo ważny jest poziom
            ft3 bo to ten hormon odpowiada za samopoczucie.

Ehhhhh.... ja chyba nie zaufałabym wspomnianej wyżej p. dr.
            • incubus_0 Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 10:13
              Nie tylko, mam też badania ft3 i ft4, całą morfologię itp., tylko nie chce mi się wpisywać. Dr Papierska ustala dawkę na podstawie całości.
              • hashitess Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 12:00
                incubus_0 napisała:

> Nie tylko, mam też badania ft3 i ft4, całą morfologię itp., tylko nie chce mi s
                > ię wpisywać.

yyyyyyyy....................

po co zabierasz głos!

• incubus_0 Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 15:35
                  Bo zdziwiłam się samym TSH i to nie mój watek i wpisywanie moich wyników badań nic tu nie da. To badania autorki są ważne, nie moje.
                  I nie szukałabym innego endokrynologa, tylko jeszcze raz porozmawiała z dr Papierską. Przerobiłam w W-wie kilku, nawet tych najbardziej polecanych i byli niewiarygodni.

A głos, rozumiem, mogą zabierać tylko wybrani?
                  • kotsimona Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 18:24
                    Masz rację - spróbuje Pani Doktor dać jeszcze szanse. Teraz biorę ten selen. Trochę dziwnie się po nim czuję, ale zobaczę co dalej.
        • hashitess Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 10:00
          Koniecznie poszukaj innego endo.
          Może wyproś rp. na hormon od rodzinnego.
          Ostatnio wielu tych lekarzy potrafi rozpoznać
          choroby tarczycy.
          Próbuj do skutku.
          • kotsimona Re: Nowa - pomocy 01.10.14, 18:27
            I tak będę robiła wszystkie 3 badania - TSH, fT3 i fT4 zawsze - nawet dla siebie. Poczekam chyba, co dalej mi poradzi lekarz.
            Chyba, że serio wg Was jest na tyle źle, żeby nie czekać i lekarza zmieniać? Nie potrafię tego sama określić. Nie wiem, czy lekarz nie bagatelizuje objawów ze względu na to, że mam w domu bliźniaki - że zmęczona, niewyspana, etc. z tego powodu.
    • kotsimona Re: Nowa - pomocy 03.10.14, 09:48
      Od tygodnia zażywam selen. I sama już nie wiem - czy to normalne, że mam zawroty głowy i takie.. odrealnione uczucie? Jakby nieobecności, patrzenia przez mgłę. Miał tak ktoś? Zastanawiam się, czy to pierwsza reakcja i minie, czy przerwać branie.
      • pies_z_laki_2 Re: Nowa - pomocy 04.10.14, 14:00
        Jaki dokładnie selen, ile i w jaki sposób?
        • kotsimona Re: Nowa - pomocy 06.10.14, 10:10
          Na pierwszy ogień poszedł Selen Walmark, organiczny 100ug. Wiem, że nie jest podobno idealny, ale zanim znajdę coś najlepszego chciałam już brać cokolwiek.
          • pies_z_laki_2 Re: Nowa - pomocy 07.10.14, 16:59
            Brałabym cztery orzechy brazylijskie na dzień, zamiast tego drożdżowego selenu z Walmarku.

Skąd masz zawroty głowy i mgłę? Hm... dobre pytanie...

Może przez za niskie hormony tarczycowe (fT4)?
            FT4 - 1,21 (0,93-1,70) 36,36%
            Może przez aktywny stan zapalny?
            anty-TPO 207,50 (0,00-34)
            anty-TG 386,00 (0,00-115)

A może przez wysoki cholesterol, niski magnez, czy potas, albo jeszcze jakies inne zawirowania? Hm... niedotlenienie? Skoki ciśnienia? Niedocukrzenie? Hm... powodów może być całe mnóstwo...
            • kotsimona Re: Nowa - pomocy 07.10.14, 18:45
              Odstawić selen i jeść orzechy, tak?
              Może objawy są od tysiąca rzeczy, ale zaczęły się razem z selenem i około 3h po tym, jak go wezmę mijają..
              • pies_z_laki_2 Re: Nowa - pomocy 08.10.14, 23:19
                Cztery orzechy brazylijskie dostarczają ok. 200mcg dobrze przyswajalnego selenu smile
                • kotsimona Re: Nowa - pomocy 09.10.14, 08:31
                  Tak czytałam i myślałam, ale już chciałam się upewnić, bo powoli zaczynam się po nich (tabletkach z selenem) naprawdę lepiej czuć. Tak.. szokująco lepiej.
                  Wczoraj orzechy zakupione. Od dziś będą spożywane. Badania już jutro, wiec niewiele się spodziewam, ale zobaczymy.
    • kotsimona Re: Nowa - pomocy 19.10.14, 21:56
      Orzechy brazylijskie jeszcze gorsze niż selen. Ogromne kłopoty z żołądkiem, nudności, bóle. Wróciłam do zwyczajnego selenu - i tu już chyba zaczyna być lepiej. To mogło być uczulenie na orzechy. Tak banalnie, że tak powiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka