Dodaj do ulubionych

Przygoda z tarczycą

09.02.16, 22:24
Dobry wieczór smile

Od kilku lat zmagam się z problemami z tarczycą, odwiedziłam kilku lekarzy.
Pierwsza diagnoza - niedoczynność tarczycy i Euthyrox.
Po jakimś czasie zmieniłam lekarza (nie miałam zastrzeżeń do pierwszego, ale chciałam równocześnie endo i gin) i dostałam Novothyral. Wtedy też padła diagnoza Hashimoto. Niestety,jak przypuszczam od leku, bardzo spadło TSH i od tego czasu, mimo, że bardzo szybko wróciłam do Euthyroxu nie udało się przywrócić go do normy.
Kolejny lekarz, Eythyrox. FT3 i FT4 trzymają się w normie, TSH daleko poniżej, ale zostawiamy, skoro nie czuję się źle. W maju zeszłego roku pojawia się nowy problem - prolaktyna (wyniki prawie 2000 przy normie do ok 500, po obciążeniu prawie 6tys). Zrobiony rezonans, czysto, dostałam Dostinex, chyba pół tabletki raz na tydzień. Po 2 miesiącach kontrola - spadło do 6 (norma od 102). Miałam zmniejszyć dawkę, tak wyszło, że przestałam brać... w grudniu znowu prawie 2tys. Do lekarki nie wróciłam, od jakiegoś czasu chciałam ją zmienić, kilka rzeczy mi nie odpowiadało. Ostatecznie sama zaczęłam brać 1/4 na tydzień. I szukałam nowego lekarza
Poniżej przedstawiam 2 ostatnie wyniki:
koniec grudnia 2015
FT3 3.88 (norma 3.13-6.76) 20.66%
FT4 16.81 (norma 12-22) 48,10%
TSH 0.165 (norma 0.27-4.2)
PRL 1893 (norma 102-496)

biorę Euthyrox 75, Dostinek 1/4 tabletki na tydzień
luty
FT3 3.28 (norma 3.13-6.76) 4.13%
FT4 15.74 (norma 12-22) 37.40%
TSH 0.197 (norma 0,27-4,2)
PRL 1773 (norma 102-496)

Dziś byłam u nowego lekarza i dostałam kilka zaleceń:
- zmniejszyć Euthyrox do 37.5 a potem do 25 - TSH jest za wysokie - mam objawy nadczynności
- odstawić Dostinex - PRL wysoka od tarczycy
- brać witaminę D3
Objawy: zmęczenie, trudności z koncentracją - na to D3
uczucie gorąca po wejściu do pomieszczenia, budzę się mokra w nocy - to te wspomniane objawy nadczynności

Lekarz nie za bardzo wzbudził moje zaufanie, wydawał się nie za bardzo słuchać.. Co o tym myślicie? Bardzo proszę o opinie i ewentualne sugestie smile Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Przygoda z tarczycą 09.02.16, 22:35
      FT3 na poziomie 4% normy to bardzo głęboka niedoczynność
      i nie dziwię się, że inne hormony /prolaktyna/ też szwankuje.
      Czy wykluczyłaś anemię?
      • asik237 Re: Przygoda z tarczycą 09.02.16, 22:55
        Ostatnio (to już jakiś czas temu) anemii nie było. Ferrytynę też robiłam, wysoka nie była ale na pewno w normie. Muszę poszukać tamtych wyników
    • laura.phys Re: Przygoda z tarczycą 09.02.16, 23:02
      jestes ciagle w fazie niedoczynnosci tarczycy, przysadka to inna sprawa i tez wymaga zastanowienia.
      masz niskie ft3, czy badalas ferrytyne, b12 oraz poziom suplementowanej d3? Jaka dawke przyjmujesz d3?
      Czy suplementujesz selen?
      Czy mialas badania pod katem gruczolaka przysadki? Niedoczynnosci przysadki.

Jak z waga, jak z cisnieniem?

Prolaktyna moze byc zawyzona w niedoczynnosci,pytanie czy to jest ta skala zawyzenia.
      • asik237 Re: Przygoda z tarczycą 10.02.16, 11:49
        ferrytynę badałam ostatnio w kwietniu zeszłego roku, wynik 67.6 (norma 13-150)
        b12 ani d3 nie robiłam. D3 w dawce 4000
        Selen brałam na początku, od jakiegoś czasu już nie.
        Miałam rezonans w zeszłym roku w maju, gruczolaka nie było
        Mam niedowagę, ale to od dziecka, taka moja uroda smile chociaż zauważyłam, że kiedy wyniki spadały to zwykle waga rosła o 2-4 kg. Po tym wiedziałam, że będą słabsze wyniki. Potem się normowało.
        Ciśnienie raczej w normie z tendencją do niskiego, puls przyspieszony - od kiedy pamiętam
        • laura.phys Re: Przygoda z tarczycą 10.02.16, 12:44
          A bylas badana w kierunku celiaki? Pytam z uwagi na niedowage. Masz tradzik?
          Mialas kiedys badanie acth lub kortyzolu?

A przy tej ferrytynie,ktora podalas jak wygladala twoja morfologia dokladnie, mch mchc mpv, hem htc, wbc etc?
          • asik237 Re: Przygoda z tarczycą 10.02.16, 19:40
            celiakia? Nie, nie byłam. Przypuszczam, że mam to w genach, bo mama taka była w moich wieku, młodsza siostra też jest bardzo szczupła. Trądzik raczej nie, coś tam trochę wyskakuje na twarzy, ale nie jest tego dużo.
            Ani acth ani kortyzolu nie miałam robionego.

Przy tamtej ferrytynie niestety nie robiłam morfologii, ostatnią miałam pod koniec 2014, więc już pewnie mało aktualna. Podawać mimo wszystko?
            • laura.phys Re: Przygoda z tarczycą 10.02.16, 22:23
              to stare wyniki mysle, ze nie ma sensu podawac.

ja zrobilabym podstawowe badania morfologie ferrytynr b12 i d-25-oh z jednego pobrania, wtedy mozna bedzie uchwycic jakis trop.
              Zachecam tez do zrobienia krzywej insulinowej i glukozowej. Rozregulowanie wydzielania insuliny moze sie odbijac nie tylko na wadze, ale tez na wydzielaniu innych hormonow m.in. prolaktyny. prolaktyna to tez hormon stresu + niedoczynnosc tarczycy = podwyzszony poziom prolaktyny, ale u Ciebie tepoziomy sa dosc wysokie. moze sie to zmienic po wyrownaniu hormonow.

A masz mlekotok przy tym poziomie prolaktyny?
              • asik237 Re: Przygoda z tarczycą 10.02.16, 23:24
                dziękuję, przy najbliższej okazji zrobię te badania smile

raz, parę dni temu temu zauważyłam niewielką ilość białego płynu, ale to chyba za mało na mlekotok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka