ptycha21 30.06.16, 18:24 witam Chciałam zapytać czy wynik ferrytyny 13.06 ng/ml przy normie (4.63 - 204.00) jest w porządku? dodam, ze mam zdiagnozowane hashimoto. Z góry dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptycha21 Re: ferrytyna wyniki 06.07.16, 13:39 Dzieki za odpowiesz Czy zatem powinnam suplementowac zelazo? Czy mozna robic to na wlasna reke? Pytalam moja endokrynolog co sadzi o takim wyniku i stwierdzila, ze widziala gorsze wyniki, nic nie zalecila. Uznala, ze mam wysoka glukoze- wynik to 99 przy normie 60 -99 i kazala stosowac diete o niskim indeksie glikemicznym ( ponizej 55). Mowila tez cos o wit. b 12 ( wynik 271 norma 189-883) ,ale w sumie nie zalecila suplementacji tylko ponownie wykonac badanie przed nastepna wizyta we wrzesniu. Jestem 5 dzien na ethytoxie i tak sie zastanawiam czy nie powinnam czegos zrobic z ta ferrytyna? Odpowiedz Link
kasia.2206 Re: ferrytyna wyniki 06.07.16, 19:42 Ja kupiłam sobie floradix w tabletkach jest to zelazo z witaminami w tym b12. Oprócz tego biorę b12 z firmy solgar 100 tabletek 34zl. Odpowiedz Link
pyziok.dwa Re: ferrytyna wyniki 07.07.16, 16:06 jak mi to wytlumaczyl moj lekarz: ferrytyna to jak pieniadze na koncie w banku, natomiast zelazo, to te w portfelu. Dopoki jest zelazo w obiegu, ktore jest stale uzupelniane poprzez przyswajanie z pozywienia, to jest ok, jesli ucieka z obiegu (krwotoki, okres, rany ciete, oddawanie krwi )itd to pozostaje di uzycia to z zapasow (z ferrytyny). Niska ferrytyna (ale w normie) nie stanowi problemu. Ja na twoim miejscu ponowilabym badanie po np 2 miesiacach i zobaczyla jak sie zachowuje (mnie np na przestrzeni 6 miesiecy spadla o polowe a juz na wstepie szalenstwa nie bylo). Jedz produkty bogate w zelazo i powinno wystarczyc. A jak samopoczucie? co konkretnie czujesz? b12 masz niziutkie. Odpowiedz Link
ptycha21 Re: ferrytyna wyniki 07.07.16, 20:36 Dzieki serdeczne za odpowiedzi co do mojego samopoczucia to przede wszystkim jestem ciagle senna pomimo ze spie dostateczna liczbe godzin,mam problemy z koncentracja, mgla umyslowa, staly pisk w uszach ( nie przestaje ani na chwile), nieregularny okres, straszne since pod oczami, pewnoe cos jeszcze by sie znalazlo jestem 6 dzien na euthyroxsie i mam nadzieje, ze mi sie polepszy bo jak na razie nie zauwazam zadnej poprawy Odpowiedz Link
pyziok.dwa Re: ferrytyna wyniki 08.07.16, 15:38 ja bym suplementowala b12 bo naprawde niskie, tez mialam jak ty (bez piskow) i pare dawek b12 wzielam i juz sie nie slaniam i znacznie bardziej trzezwa umyslowo jestem. Odpowiedz Link