Dodaj do ulubionych

Hashimoto a dieta

02.08.16, 14:45
Na początku się przywitam, bo jestem tu nowa smile O Hashimoto wiem od dwóch miesięcy, mniej więcej od dwóch tygodni jestem na diecie AIP/ protokół autoimmunologiczny. I chciałam zapytać bardziej doświadczone hashimotki odnośnie diety mającej obniżyć przeciwciała. Od endokrynologa dostałam tylko przykaz suplementacji selenu ponieważ hormony są chwilowo w normie, natomiast selen na zbicie przeciwciał. Sama z siebie rok temu zaczęłam suplementację D3+K2 oraz wit. C i magnezem ponieważ piję kawę i często zdarzały mi się skurcze nóg. I pytanie do was, czy jest sens od razu eliminować wszystkie podejrzane alergeny i jeśli tak to na jak długo, po jakim czasie przeciwciała powinny zacząć spadać i w jakiej kolejności wprowadzać zakazane produkty. Eliminacja samego glutenu w moim przypadku nie stanowiłaby problemu, bardziej boli mnie eliminacja strączków, orzechów, ziaren- bez tego jest mi ciężko komponować cokolwiek. Jak długo można przeżyć na pieczonych warzywach z mięsem? Zwłaszcza że w ostatnich pięciu latach włącznie z okresem ciąży mięso w mojej diecie występowało sporadycznie. Doradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • avelaa Re: Hashimoto a dieta 05.08.16, 11:29
      Jeśli masz hashimoto i chcesz zaplanować sobie dietę to najlepiej przebadaj się najpierw pod kątem celiakii i nietolerancji laktozy. Zrób siobie testy genetyczne bo przy hashimoto bardzo czesto właśnie te choroby również występują i dlatego właśnie nie zaleca się aby osoby z hashi spożywały gluten i laktozę. Zamiast jednak od razu ze wszystkiego rezygnować lepiej się zbadać. Tym bardziej, że testy genetyczne wychodzą dużo taniej niż miesięczna dieta bezglutenowa smile
    • asia111222 Re: Hashimoto a dieta 21.08.16, 10:03
      Cześć ja o swoim hashimoto wiem od tygodnia i mam podobne pytania do Ciebie wink Napisz mi czy dieta AIP działa u Ciebie czy czujesz się lepiej? Ja nie jem mięsa od 3 lat, a strączki nasiona do podstawa mojej kuchni ;-( daj znać pozdrawiam
      • milaemalka Re: Hashimoto a dieta 21.08.16, 23:00
        Miałam przeciwciała ponad1000 ale nigdy nie stosowałam diety.Nie mam celiaki wiec po co rezygnować.codziennie jem orzechy laskowe włoskie,słonecznik ,pestki dyni(mam własne)orzechy brazylijskie to samo zdrowie smile
      • ult.ramaryna Re: Hashimoto a dieta 22.08.16, 15:26
        Na ścisłym AIP wytrzymałam niecały miesiąc i teraz wiem że dopóki istnieje choć cień nadziei że sama suplementacja selenem obniży mi przeciwciała to nie wrócę na ścisły AIP. Ale ograniczyłam do minimum gluten, piekę sama chleb żytni i jest to jedyne źródło glutenu teraz. Wróciłam do strączków/ bobowatych i orzechów i na razie nie planuję powrotu. Przeciwciała sprawdzę w okolicach grudnia, jak nie spadną to pomyślę o diecie eliminacyjnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka