Dodaj do ulubionych

Dołączam do Was.

01.03.05, 23:23
Pozdrawiam wszystkich z Hasimoto.dzięki Wam postawiłam sama sobie diagnozę.
Męczyłam się czteru lata:przewlekłe zmeczenie, stany depresyjne, męczliwość,
a w ostatnim czasie bóle stawów, wypadanie włosów, zawsze zimno... Kiedy to
się zaczęło sama udałam się do lekarza i poprosiłam o badania, ale Usg
jeszcze nic nie wykazało, a T3, T4, TSH miałam w normie. Więc zwaliłam
wszystko na wypalenie zawodowe. Dopiero teraz mój znajomu radiosteta
powiedział mi o TPO. Moje wyniki: T3 146,3ng/dl; T4 6,67ng/dl; TSH 4,07(norma
do 3,2); TPO 847,7 (norma do 50). USG potwierdziło zapalenie tarczycy. Teraz
wybiorę się do endo. Może napiszecie mi jakie badania prawdopodobnie mi
zleci. Czy polecana jest jakaś dieta? dziękuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • julkakra Re: Dołączam do Was. 01.03.05, 23:37
      w zasadzie idziesz już z kompletem badań. Mi hashi endo stwierdził tylko po
      wywiadzie i poziomie TSH -66!
      Potem miałam jeszcze bioppsję, ale była raczej pod kątem guzków a nie
      hashi.Endo dobierze Ci dawkę hormonów, które pownnaś codziennie brać. I kontole
      co 6m-cy lub co rok. Ja robię takie badanie - jonogram,morfologię z rozmazem,
      cholesterol, sód, potas, USG tarczycy.
      Teraz mam jeszcze zrobić kortizol i poziom witaminy B12.
      • kolina111 Re: Dołączam do Was. 02.03.05, 19:27
        Dziękuję Ci za odpowiedź.Dam znać co mi zalecił lekarz?
        • malgoska182 Re: Dołączam do Was. 11.03.05, 12:38
          Czesc.Dotychczas przez 3 tygodnie pisalam na Forum tarczyca -mam guza na
          prawym placie tarczycy, czy to guzki zimne czy cieple. W caiagu miesiaca od
          zasygnalizowania ,ze cos z moja tarczyca jest nie tak zrobilam usg tarczycy ,
          po wykryciu guzkow badanie tabletka z radiojodem(sroda) , w czwartek mialam
          wyniki i juz w poniedzialek byla biopsja cienkoiglowa poniewaz jeden z gozkow
          mial odwage byc chlodny. Wykluczono obecnosc komorek nowotworowych (dlatego
          biopsja). Uspokoilam sie ,ale chcialam wiedziec co mi jest . Na wizycie u
          endo dowiedzialam sie ,ze mam zapalenie tarczycy. Zwykle bylam do wizyt
          przygotowana teoretycznie smile))) przez Forum, a tym razem klapa . Uslyszalam
          zapalenie i pomyslalam -no moze dostane antybiotyk i bedzie po klopocie(idiotka
          prawda?) Lekarka byla bardzo oszczedna w slowach , na moje pytanie i co dalej
          odpowiedziala -bedziemy obserwowac, za pol roku nowe usg (mam juz skierowanie).
          Mam rowniez niewielka nadczynnosc, wiec chyba zeby jednak cos ze mna robic
          pobrano mi krew i jezeli ta nadczynnosc dalej sie utrzymuje to dostane
          lekarstewka. Prosze napiszcie czy zeczywiscie o zapaleniu mozna dowiedziec sie
          przez przypadek(tak bylo w moim przypadku), nie ma zadnych symptomow tej
          choroby i czy mozna pomoc sobie ,zeby nie czekac na nowe usg z niepokojem i nie
          przezywac co pol roku tego co ja przechodzilam teraz. Byl to lancuch
          wiadomosci - jedna gorsza od drugiej. pozdrawiam
          Malgoska
    • aada1 Re: Dołączam do Was. 02.03.05, 14:24
      Witaj Kolina
      Miło Cię poznać. Naprawdę dzięki nam postawiłaś sobie diagnozę? Miło to słyszeć.
      Pozdrawiam Ada
      • kolina111 Re: Dołączam do Was. 02.03.05, 19:32
        Tak to prawda Aado! Już szukałam psychologa, bo myślałam, że to wypalenie
        zawodowe lub przewlekłe zmęczenie. Wykluczyłam tarczycę cztery lata temu. Na
        szczęście, dzięki zbiegowi okoliczności miałam kontakt z bioenergoterapeutą,
        który zasugerował mi zbadanie tarczycy i zrobienie koniecznie TPO. Po
        otrzymaniu wyników szukałam w internecie i weszłam na to forum i postawiłam
        diagnozę.Ale mam pytanie? Czy objawem hasimoto może być męczliwość (drżenie
        nóg )od kolan w dół, drganie powiek? Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź.
        • erendira Re: Dołączam do Was. 02.03.05, 22:16
          Witaj Kolina !
          To "rozedrganie" o którym mówisz może być związane z niedoborem magnezu.
          Nasza podwyższona wrażliwość na stres chyba wzmaga zapotrzebowanie na magnez.
          Mnie się to zdarzało jeszcze przed zdiagnozowaniem.
          Podjadałam wtedy magnez i przechodziło.
          • kolina111 Re: Dołączam do Was. 02.03.05, 22:35
            Dziękuję. Czy depresje i zmęczenie w ogóle przechodzą po jakimś czasie
            leczenia???
            • tess-hashi Re: Dołączam do Was. 03.03.05, 09:19
              Przechodzą, tylko trzeba się pilnować, szczególnie w okresie przełomów pór roku. Tak jest w moim przypadku. Sądzę, że jak w każdej chorobie z autoagresji.
              Tess
              • andziuleczka Re: Dołączam do Was. 07.03.05, 08:22
                BARDZO , BARDZO SIĘ CIESZĘ,ŻE ZNALAZŁAM TO FORUM!!!!!!!!!!!!bardzo dużo
                czytasam o swojej dolegliwośći - /hasi od 3 lat /ale kontakt z tymi,którzy to
                samo czują to sprawa fantastyczna!!!!!!! -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka