12.03.05, 13:11
Czy poranne bóle dłoni (stawów, kości?) i jakby uczucie spuchnięcia dłoni
oraz ból nóg od kolan w dół przy wstawaniu z łóżka, a potem jakby ciążenie
łydek - to objawy RZS? Miałam to jakiś czas temu trwało ok miesiąca i
przeszło, teraz mam od dwóch dni. Dodam, że w ciągu dnia wszystko dochodzi do
normy. Jeśli sądzicie, że to objaw RZS to jakie powinna zrobić badania i do
jakiego lekarza - rodzinny? endo? immunolog?
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: RZS 12.03.05, 13:48
      Witajsmile
      Specjalistką w tym temacie jest Tess- poczekaj odezwie się smile
      Jakie masz obecnie TSH?- niedoczynność tarczycy lubi dawać bóle mięśni, stawów
      i kości.
      U mnie kiedy TSH nie jest w normie puchną mi dłonie a dokładnie palce,bolą
      kolana i mam dosyć częste skurcze mięśni.
      Ada
      • iwotlen Re: RZS 12.03.05, 15:52
        Witaj Ada,
        4 tygodnie temu TSH - 5,46. Eutyrox zwiększony do 75 mg (było naprzemiennie 50
        nastepnego dnia 75). Wczoraj byłam na badaniach wyniki w poniedziałek. Ale 4
        tygodnie temu czułam się fatalnie zmęczenie, niewyspanie, brak koncentracji
        itp. Po zwiększeniu dawki jest OK. tylko te bóle od 2 dni.
        Pozdr. IWO
        • tess-hashi Re: RZS 12.03.05, 16:19
          Jesteś w ewidentnej niedoczynności i stąd mogą być te bóle.
          Nawet nie myśl o RZS, odrzuć myśli i nie ściągaj na siebie tej wstrętnej choroby.

A tak na marginesie jeśli hashi i Rzs to prawdopodobnie może to być syndrom sjogrena.
          Iwo, nie mówię, że to masz. dlatego prosiłam żebyś nawet o tym nie myślała.
          Jak będzie zainteresowana.......

Bóle stawów i mięśni są właśnie jednym z objawów choroby tarczycy.
          To tyle.
          Nic więcej na ten temat nie napiszę, aby nie budzić zmory.
          Tess
          O matko, jak się powtarzam.
          • iwotlen Re: RZS 12.03.05, 18:54
            Witaj Tess,
            Dzięki za info. Jestem trochę dociekliwa, ale nie histeryczna. Nie mam żadnych
            problemów z oczami, ani suchości - a to chyba objawy Syndromu Sjogrena (nie
            jestem jeszcze biegła w tym wszystkim, narazie wiedzę pobieram z forum
            Hashimoto, bo jak wiesz lekarze zazwyczaj jej nie mają). Przypomniałam sobie,
            że w wieku dorosłym jakieś 10 lat temu przeszłam różyczkę z powikłaniem w
            postaci zapalenia stawów może to też ma jakiś związek. Być może to tylko objaw
            niedoczynności, okaże się to w poniedziałek po odebraniu wyników TSH. Na
            marginesie zawsze badania robiłam po Eutyroxie, wczoraj po raz pierwszy naczczo
            bez tabletki (dopiero na forum przeczytałam że tak trzeba - wszystkie endo
            informowały, że to nie ma znaczenia). Bardziej martwię się łagodnym przejściem
            przez klimę, która mnie czeka (mam 46 lat). Czytałam na forum że wszelkie
            przełomy hormonalne nie są dobre dla Hashi. Jak sięgnę pamięcią to u mnie chyba
            wszystko się zaczęło jak byłam w ciąży (17 lat temu). Moja Mama bardzo ciężko
            przechodziła klimakterium i od tego czasu zaczęły się jej wszystkie różne
            choroby niektóre chyba niezdiagnozowane jak patrzę z perspektywy. Ale
            generalnie czuję się świetnie, mimo zimowej aury jest we mnie wiele optymizmu
            oraz radości, czego również życzę serdecznie Tobie. Pozdr. IWO
            • tess-hashi Re: RZS 12.03.05, 19:41
              Tak trzymać dalej, nie przejmuj się , to napewno przejdzie.
              Najważniejsze - idzie wiosna i nasze dolegliwości pójdą w kąt.
              Powodzenia Tess
          • nefretete8 Re: RZS 18.03.05, 15:49
            dobrze byłoby zrobić przeciwciała przeciwjądrowe ANA i ENA
        • aada1 Re: RZS Do iwotlen 13.03.05, 11:21
          Witaj Iwotel smile
          No i mamy odpowiedz czemu to bolały Cię stawy...smileTSH- 5,46. Cały miesiąc
          bierzesz 75mg. Jeśli bóle pojawiły się od kilku dni to możliwe ,że jest to
          reakcja na zbyt dużą dawkę hormonu.
          Napisz ile wynosi aktualnie Twoje TSH.
          Pozdrawiam Ada
          • iwotlen Re: RZS Do iwotlen 13.03.05, 20:47
            Witaj,
            Jutro odbieram wyniki napiszę po południu.
            Pozdr. IWO
            • lu74 Re: RZS Do iwotlen 14.03.05, 17:02
              Droga Iwo,
              Ciesze sie, ze rozpoczelas ten watek poniewaz bole takie jak opisujesz byly i
              sa moim glownym objawem i nie moge znalezc na nie metody. Zauwazylam tylko, ze
              faktycznie jakakolwiek aktywnosc fizyczna (nawet zwykle chodzenie) pomaga i
              wtedy przechodza. Gorzej jak sie poloze w spokoju. Jeszcze lepiej czulam sie po
              jodze poniewaz wtedy one przechodzily na kilka dni. Obecnie jestem w ciazy (26
              tydz.) wiec moja gine obstawia na spadki magnezu, do ktorych i tak mialam
              zawsze tendencje. Ale ja mysle, ze jest to manifestacja tarczycy tym bardziej,
              ze z powodu tycia niedlugo bede musiala zwiekszyc dawke hormonow, a TSH wzroslo
              mi ostatnio z 1 do 1,5 i juz czuje sie bardziej zmeczona. Zauwazylam, ze chyba
              najlepiej sie czulam jak TSH bylo w granicach 0,5-1,0 ale te wszystkie
              obserwacje prowadze w ciazy, a to nie jest miarodajne. W kazdym razie ustalilam
              z moja gine, ze po pologu mam wykonac badania przeciwcial aby wyeliminowac lub
              potwierdzic wspolistnienie innych chorob z autoagresji w tym RZS. Bede na
              biezaco na forum wiec dam znac co i jak w odpowiednim czasie.
              W kazdym razie polecam Ci magnez, TSH koniecznie musisz obnizyc ("nowoczesni"
              lekarze juz od pewnego czasu za normy prawidlowego TSH uznaja 0,3-3,0). Jestes
              w niedoczynnosci wiec bole u Ciebie powinny ustapic po zwiekszeniu dawki
              hormonow. No i radzilabym Ci wiecej ruchu, a szczegolnie joge jesli lubisz i
              masz gdzie pocwiczyc.
              Daj znac jak znajdziesz jakis swoj sposob bo niby nie sa te bole szczegolnie
              silne ale sama dobrze wiem jak dokuczaja zwlaszcza jak sie nie mozna ich pozbyc.
              Duzo zdrowka zycze,
              Lu

• iwotlen Re: RZS Do iwotlen 12.04.05, 09:05
                Witajcie,
                Oczywiscie miałyście rację, tego rodzaju bóle (w moim przypadku) są związane ze
                skokami TSH. Po 4 tyg. dobrego samopoczucia, wróciły bóle, (co prawda z
                mniejszą siłą ale TSH skoczyło do 6,26. Juz zwiększyłam dawkę z 75 mg do 100
                mg. Mam nadzieję, że to pomoże.
                Pozdr. IWO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka