24.05.05, 10:23
Mam problem z nadwagą, dlatego zrobiłam po raz pierwszy badanie FT3.
Dotychczas, żaden endo nie zlecał tego badania. Wyniki:
TSH 7,05 (0,4-4,0)
FT4 0,98 (0,8 -1,9)
Ft3 1,59 (1,5-4,1).
Czy sądzicie, że tak niski poziom FT3 może mieć wpływ na metabolizm, a co za
tym idzie nadwagę? Oczywiście zwiekszam dawke Eutyroxu od stycznia 50mg/75mg
doszłam w chwili obecnej do dawki 100mg/125mg co 3 dzień.
Pozdrawiam, IWO
Obserwuj wątek
    • sakami Re: FT3 24.05.05, 10:50
      Dobrze byłoby znaleźć przyczynę tej nadwagi!.Trochę się załamałam poczytawszy
      poprzednie posty. Swój tłuszczyk szacuję na jakieś +25kg. Kiedy wreszcie po
      wielu latach zdiagnozowałam, że moje wszyskie niedomagania to Hashi trochę się
      ucieszyłam - no bo skoro dotąd miałam spowolnioną przemianę materii to teraz
      ruszy z kopyta! A tu piszecie że nie:..(
    • aada1 Re: FT3 24.05.05, 12:59
      Hejka
      Mam ten sam problem z FT3. Masz go za nisko, powinnaś zacząć brać hormon FT3
      dodatkowo. Jednak w Polsce jest niedostępny...Tak FT3 ma bardzo duży wpływ na
      metaboliz...ale widze, że TSH jest u Ciebie wysokie, FT4 też nie wysokich
      lotów...smile)
      Spróbuj najpierw zwiekszyć dawkę tyroksyny. Hmm czyli dawka która leci u Ciebie
      wydaje się dalej za mała. Jeśli dasz radę to bierz 125 mg co drugi dzień
      Oj wydaje mni sie, że dla Ciebie byłby dobry preparat z dwoma hormonami w
      składzie czyli FT4 + FT3. Niestety Novothyral już wycofali...sad
      Ada
    • aada1 Re: FT3 24.05.05, 13:04
      Zapomniałam Ci dopisać,że FT 3 działa o wiele silniej niż tyroksyna.smile)
      Czyli przy tym preparacie lecisz z wagi.
      Ada
    • to-ja-007 Re: FT3 24.05.05, 13:33
      Wydaje mi sie ze taki niski poziom T3 moze miec negatywny wplyw na metabolizm.
      Co prawda u roznych ludzi roznie z tym bywa ale ja tez mam ze jak hormony sa w
      normie ale w okolicach dolnych zakresow to tyje w oczach.

Poniewaz u Ciebie zarowno T4 jak i T3 sa niskie wydaje mi sie ze za wczesnie
      mowic o problemie z przemiana T4 w T3.
      Zwykle jesli sie pisze o jakiejs optymalnej dawce to wymienia sie 1.2-1.7 mg na
      kilogram masy ciala. Ale to bywa roznie, ja ostatnio doszlam do 1.9 mg na kg
      masy ciala i wyniki sa w polowie zakresow a wiec dalekie od nadczynnosci indifferent

Niestety nadwaga to czesty problem w Hashimoto. Z jednej strony chorobe wykrywa
      sie juz po wielu latach od rozpoczecia chorowania a wiec czesto juz pare kg jest
      na plusie.
      Z drugiej strony przy okazji wymiany postow o naturalnych hormonach tarczycy
      wyszlo ze tarczyca produkuje jeszcze np. T2 ktore tez moze miec wplyw na
      metabolizm ...

Czy ktos sie orientuje dlaczego wycofali novothyral???

pozdrawiam
      ula
      • aada1 Re: FT3 24.05.05, 13:51
        Hejka Ula smile)))
        Nowothyral jest wycofany w Polsce. W Niemczech powinnaś go dostać.
        Ada
    • iwotlen Re: FT3 25.05.05, 09:48
      Witam,
      Mam koleżankę, która "wyhodowała tłuszczyku" ok 100 kg, stan wiecznego
      zmęczenia itp, itd dopiero lekarz badając ją na kontrowersyjnym urządzeniu
      oberon - stwierdził Hashi. Endo, u której podjęła leczenie ustawiła odpowiednią
      dawkę Eutyroxu + Novothyralu, a pan dr. od oberonu jakąś mieszankę ziółek do
      oczyszczenia - efekt po 1,5 roku waga 60 kg. Byłam już na jednej wizycie u tej
      właśnie endo (nie jestem zachwycona, ale będę się u niej leczyła), pytałam o
      novothyral - ale niestety nie miałam wyniku FT3 - laboratorium nie wykonało na
      czas. Oczywiście ta moja nadwaga jest długotrwała powstała podczas ciąży - 17
      lat temu (a od tego wszystko się zaczęło tzn objawy Hashi - zdiagnozowane
      dopiero pół roku temu), a więc trudno będzie to zbić. Poza tym b. zainteresował
      mnie wątek celiaki, ponieważ kocham pieczywo, i po odstawieniu węglowodanów
      waga spada - napewno przy najbliższym pobieraniu krwi - zrobie badania w tym
      kierunku (cena 60 zł w Diagnostyce). Odnośnie Novothyralu dowiedziałam się od
      producenta Merck, że lek nie został wycofany, zostały zmienione metody
      produkcji i od 1,5 roku nie mogą tego leku zarejestrować w Polsce. Niektóre
      apteki w Warszawie mają jeszcze dostępny stary zapas Novothyralu. Ale do
      Novothyralu podchodziłam bym jednak z pewną nieśmiałością biorąc pod uwagę info
      na stronie interentowej Hermes/UMCS w Lublinie - która niestety nie wyświetla
      się i endo powiedziała iż Novothyral podaje się w ściśle określonych
      przypadkach - bedę wiedziała jakich na następnej wizycie tj za ok 4 tygodnie.
      Pozdr. IWO
      • to-ja-007 Re: FT3 25.05.05, 10:27
        Nie kazdy sie czuje dobrze po novothyralu. Ale wydaje mi sie ze taka opcja
        powinna byc pozostawiona. To paranoja ze w Polsce nie ma dostepnego zadnego
        preparatu z T3.
        Kiedys leczylo sie tylko podajac T3. Lekarze przy tym szaleli z dawkami i
        przepisywali po 100 mg T3. Taka "terapia" miala oczywiscie duzo skutkow
        ubocznych nawet po paru latach (!) stosowania przytrafialy sie powazne problemy
        z sercem (oraz zgony z powodu tych problemow, bardzo rzadko ale jednak).
        Tylko ze to nie powod zeby teraz zupelnie nie bylo mozliwosci brac T3.
        Kiedys i w tabletkach antykonc. bylo duzo wiecej hormonow a wiec duzo skutkow
        ubocznych. W przypadku wielu lekow jesli sie bierze za duza dawke przez dluzszy
        czas - to mozna doprowadzic do powaznych problemow zdrowotnych. Dlatego nie
        rozumiem tego calego strachu przed T3.

Dodatkowy problem przy T3 jest taki, ze lekarze nie moga patrzec na TSH bo ono
        spada do zera. Jesli sie wiec od lekarzy ostatnio wymaga wypisywania skierowan
        tylko na TSH (i na tej podstawie "ustawiac hormony") to rzeczywiscie nie ma
        sensu rejestrowac jakiegokolwiek leku z T3.

Szkoda. Bo akurat przy Hashi oraz po calkowitym usunieciu tarczycy - ta
        odrobinka T3 (5-10 mg) daje czasami ogromna roznice w samopoczuciu.

Iwona
        > czas. Oczywiście ta moja nadwaga jest długotrwała powstała podczas ciąży - 17
        > lat temu

Obawiam sie, ze takich kobiet jak Ty jest wiecej. Moja mama wlasnie najpierw
        przytyla podczas ciazy a potem nie mogla tego zrzucic. Ale kiedys nikt nie badal
        hormonow tarczycy jesli nie mialo sie objawowo nadczynnosci czy nie bylo widac
        ze tarczyca jest powiekszona.

pozdrawiam
        ula
    • hashi-tess Re: FT3 25.05.05, 19:25
      Witajcie!
      <oim skromnym zdaniem nie ma co myśleć o T3 skoro Iwo masz TSH grubo powyżej normy.
      Moim zdaniem cały czas Twoim problemem jest TSH.
      Koniecznie powinnaś zbić je.
      Ja ptzy takim poziomie umieram z bólu.
      Tess
      • iwotlen Re: FT3 25.05.05, 20:49
        Witaj Tess,
        Oczywiscie najpierw zbijam TSH. W tym tygodniu do 100 mg Eutyroxu właczyłam co
        3 dzień 125 mg - badanie za ok 4 tygodnie. To jest troche błędne koło, ponieważ
        mniej więcej od stycznia zaczęłam delikatnie tyć śr. 1 kg w miesiącu - a to
        napewno ma wpływ na dawkę Eutyroxu - systematycznie od stycznia zwiększam tę
        dawkę ( w styczniu bylo 50/75) w lutym miałam TSH 3,46, a póżniej cały czas
        rosło, mimo zwiększanej dawki Eutyroxu. Jeżeli chodzi o samopoczucie to w
        styczniu i lutym czułam się znacznie gorzej niż teraz kiedy TSH mam powyżej 7,
        ale to zależy również od pogody i od ... nie wiem czego.
        Plan mam taki: najpierw zbicie TSH, badanie hormonów nadnerczy (dobowa zbiórka
        moczu - mam skierowanie od gin-endo) - to też może mieć związek z otylością, za
        4 tyg. badania TSH, FT3 i FT4 i na celiakie, wizyta u endo i chyba wybiore się
        do tego lekarza od oberonu z ciekawości - może jakieś ziółka na oczyszczenie.
        Jak wszystkie badania będą OK to wtedy dieta.
        Pozdr. IWO
        • hashi-tess Re: FT3 25.05.05, 22:48
          Masz plan działania ustalony i tylko teraz go musisz realizować.
          Ja życzę Ci wytrwałości i powrotu na prosta drogę.
          Serdecznie pozdrawiam.
          Tess
    • katerina24 Re: FT3 22.11.05, 18:14
      up
      • anial6 co sie dzieje? 25.11.05, 10:33
        ja juz mam dosc... ciagle mam ta cholerna niedoczynnosc. mimo ogromnej dawki
        letroxu 150. wiecznie chce mi sie spac, zimno mi itp itd same wiecie. a tsh
        chyba mam juz bardzo niskie, bo przed zwiekszeniem dawki (o 50) bylo 1,22.
        takze teraz musi byc strasznie niskie. ft3 nie miesci sie w normie.
        nie boli mnie serce, nie poce sie.
        czy mala dawka t3 zawarta w novothyralu wystarczy zeby wyjsc z niedoczynnosci?
        nov. bedzie na pawno od stycznia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka