Dodaj do ulubionych

kłopoty z oczami

19.06.05, 21:34
Hejka dziewczyny
Czy któraś z Was ma problemy z oczami? Wiem,że kłopoty z tarczycą mogą powodować nawet zaniki widzeni i chyba kilka razy to mi się zdarzyło. Miewam ból za oczami szczególnie w nocy (jedna okulistka to nawet stwierdziła początki jaskry i zanik nerwu wzrokowego- robiłam MRI -ale to się nie potwierdziło). Najbardziej jednak przeszkadzają mi takie paprochy przez które czuję się jakbym pływała w brudnym basenie. Kiedyś tego nie miałam. Może to minie po ustawieniu leczenia? Co o tym sądzicie? Czy to znów są jakieś przeciwciała?
Obserwuj wątek
    • begina Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 01:40
      Witaj!
      Też mam kłopoty z oczami. Praktycznie ostanio nie moge nawet siedziec przy kompie. Pole widzenia jeste zamazane. Powieki są tak spuchnięte , że tylko pomaga na chwile okład z herbaty i połozenie sie na 20 minut.
      Pozdrawiam
      • aada1 Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 12:52
        Wiesz też mam takie problemy...pole widzenia zamazane. Oczy troche mnie pieką,
        jakbym miała piasek pod powieką. Ja to łączę u siebie z wysokim TSH- aktualnie
        8. Powieki też mam spuchnięte. Fatalnie wyglądam rano- makabra!!W ciągu dnia
        jeszcze jakoś ta opuchlizna sie rozmywa...smile
        Ada
        • katerina24 Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 14:46
          To najprawdopodobniej zespół suchego oka częśty u osób mających problemy z
          tarczycą ,trzeba kupić preparat sztucznych łez najlepiej bez konserwantów--
          Biolan ,Vidisic lub tears naturale II,okłady z herbaty i ze świetlika nic nie
          daja bo zawierją garbniki i dzialają ,ściągająco i wysuszająco --choć
          popularnie uchodzą za panaceum na takie problemy,najlepiej udać się do
          okulisty ,komputer pogarsza te dolegliwości,dobrze w domu zamontować nawilżacz
          powietrza to pomaga ,starać się unikać klimatyzowanych pomieszczń[pogarsza to
          sprawę],ograniczyć kawę ,pety,zadymione pomieszczenia też mają wpływ negatywny
          na oczy ,używać kostek lodu pod oczy[poprawia to mikorkrążenie],pić w ciągu
          dnia 6 szkalnek wody,jeść dużo ryb morskich "zimych"tuńczyka dużo[kwasy omega]
          kupić olej lniany w zielarskicm i jeść 2 łyżki dziennie na chlebie,dodawać do
          sałatek etc,na noc można używać Vidisicu nie dłużej niż 6 tyg pozdrawiam
          • katerina24 Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 14:50
            przy komie jesli już trzeba pracowac nalezy pamiętać że mruganie jest tu
            b.ważne bo pracując przy monitorze maleje częstotliwość mrrugania a tym samym
            rozprowadzania nawilżenia w oku ,tzeba często robić przerwy odwracać
            wzrok ,mrugac ,patrzeć w dal [najlepiej na zielony kwiatek] ,ograniczyć cukier
            wpływa na zwiększone wydzielanie śluzu -rady mam od nefretete]i naprawdę
            polecam zastosować się,pozdro
    • megiddo1 Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 14:53
      Jakieś dwa lata temu miałam podobne problemy. wieczorem i w nocy potwornie
      bolała mnie głowa, a rano z przerażeniem stwierdziłam, ze słabo widzę,
      widziałam sylwetki osób, ale twarze były zamazane. Nie moglam oglądac telewizji
      ani czytać (tekst zlewał się). Okulista stwierdził, ze prawdopodobnie jest to
      niedokrwienie nerwu wzrokowego, efekt zmęczenia, stresu, pracy przy komputerze.
      Wtedy jescze nie wiedziałam ,że mam problemy z tarczycą(wysokie tsh). Czy maje
      kłopoty ze wzrokiem mogły mieć coś wspólnego z tarczycą?

pzdr
      Magda
    • to-ja-007 Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 15:10
      "Paprochy" w polu widzenia mam od niedawna. Mniej wiecej odkad mam dosc wysokie
      przeciwciala. Na razie to w zasadzie jeden "paproch", wiec nie panikuje.

Suchego oka nie mam. Oczy mnie nie bola.

Jak mi rosnie tsh to puchne cala wiec na powieki zwykle nie zwracam uwagi, nie
      wyrozniaja sie zbytnio wtedy po prostu.

Zanik "kawalka" pola widzenia mialam 3 lata temu - na godzine. Gdyby to sie
      przytrafilo jeszcze raz to zaczelabym sie bac. sad
      Wtedy mialam w pracy kiepski monitor i sobie wytlumaczylam ze to od wgapiania
      sie w niego godzinami ....
    • sakami Re: kłopoty z oczami 20.06.05, 23:20
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Właśnie dziś odebrałam wyniki. TSH 0,033 przy normie od 0,35 , FT3 6,23 przy normie do 6,5. Chyba znów nadczynność. Ale wolę to niż "zombie". Z tymi oczami to rzeczywiście mogą być przeciwciała, bo pogarsza się przy jakichkolwiek infekcjach. Może też nerw jest niedokrwiony. Od różnych lekarzy dostawałam coś na poprawienie mikrokrążenia, ale endo powiedziała, że to się nie nadaje. Muszę jeszcze podrążyć temat. Jeśli miałybyście jakieś sugestie to bardzo proszę napiszcie.
    • to-ja-007 Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 15:17
      Badalas kiedys prolaktyne?
      Czasami gruczolak przysadki powoduje jakies problemy z oczami .....
      niestety nie wiem nic wiecej na ten temat np. jakie moga byc objawy.
      • sakami Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 20:33
        Widzisz Ula ty to masz czuja! Byłam dziś u nowego Endo i powiem tylko, że prawdą jest powiedzenie: "szukajcie, a znajdziecie". Chyba znalazłam takiego co nie lekceważy, ani pacjęta, ani Hashi. Kiedy usłyszał o mlekotoku (od 18 lat) to natychmiast kazał zbadać prolaktynę i steruje w kierunku przysadki. Mam wprawdzie nadzieję, że jednak nie będzie to guz. Gdzieś czytałam już o tym, ale nie pamiętam - czy się go operuje, czy tylko farmakologia? Będę jeszcze szukać, ale gdybyś znalazła coś to byłabym wdzięczna za wiadomość. Jakie to dziwne uczucie trafić na swego lekarza!

pozdrawiam Sakami
        • pakawsm Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 20:47
          Jeśli chodzi o guza przysadki powodującego hiperprolaktynemię to są zwykle
          niegroźne mikrogruczolaki, które leczy się tabletkami tymi samymi które
          ewentualnie bedziesz brała na zbicie prolaktyny. Operuje się tylko duże
          gruczolaki i to przez nos nie otwierając czaszki więc głowa do góry.
          Pozdrowionka Paula

P.S. Jak masz jakieś pytania to wal smile
          • sakami Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 21:02
            Mam całą masę, ale na razie najważniejsze: czy to całkowiecie uleczalne i czy te tabletki to jak nasze hormonki do końca życia?
            pozdrawiam Sakami
            • pakawsm Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 21:13
              Z tym to różnie. Znam dziewczyny, które biorą kilka miesięcy i jest ok inne
              muszą kilka lat a jeszcze inne jak tylko odstawią to problem wraca. Napewno
              okres leczenia zależy od tego czy ma się mikrogruczolaka czy też nie. Ale tak
              żey nie było różowo to tabletki refundowane mają straszne skutki uboczne 98%
              babeczek je odczuwa, więc nie jest fajnie sad
              • sakami Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 21:19
                Jakie skutki? A te nie refundowane są bardzo drogie? Jak długo miałś już te problemy, bo endo stwierdził, że "najdłuższa" jego pacjentka to siedmiolatka. Czyżbym była aż takim dziwolągiem?
                pozdrawiam Sakami
                • pakawsm Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 21:26
                  Szczerze mówiąc to dziwie sie że nikt wcześniej nie zareagował u Ciebie -chodzi
                  o lekarzy oczywiście, 18 lat to lekka przesada. Ja mam problem od jakiś 3 lat,
                  ale wykryty też zaledwie kilka miesięcy temu. Trochę już przeszłam z ta
                  prolaktyną i skutkami ubocznymi Bromergonu (nawet nie chce wspominać)
                  Zdecydowałam się teraz na drgie tabletki 300 zł 8 tab i bierze się raz w
                  tygodniu a do tego zero skutków ubocznych więc jestem szczęśliwa, tyle że nie
                  wiem jak długo finansowo dam radę smile ale może uda się to szybko wyleczyć
                  Następne badanie mam w lipcu.
                  • hahashi Re: kłopoty z oczami 22.06.05, 08:40
                    Hej Dziewczyny, ja mam problemy z prolaktyną od poczatku tego roku. Leczę się
                    od 1 m-ca. Biorę Bromergon- 1 tabletkę wieczorem, a mam dojść do 3 dziennie.
                    Teraz złe samopoczucie - przesypiam. Boję się brać rano. W sobotę wezmę
                    pierwszy raz. Pakawsm - o jakich skutkach nie chcesz wspominać? Jeśli mogę
                    spytać.
                    Problemy z oczami też mam, jednak gruczolak podobno to nie jest, lekarz
                    powiedział że wyniki byłyby inne i miesiączki niereg. Badania tomo nie robił,
                    bo nie widział potrzeby.
                    Pozdrawiam
                    Hahashi
                    • pakawsm Re: kłopoty z oczami 22.06.05, 09:43
                      Hej hahashi
                      3 tabletki dziennie! To jaki ty masz wynik tej prolaktyny? Skoro nie masz nawet
                      miesiączek nieregularnych to po co tyle prochów? Czy masz wogóle jakieś objawy
                      hiperprolaktynemi? A propo skutków ubocznych to nie będe ci onich pisać dla
                      twojego dobra, bo wiesz potem możesz się doszukiwać, a może jesteś tym 0,02%
                      bez skutków ubocznych bromergonu.
                      Paula
    • pakawsm Re: kłopoty z oczami 21.06.05, 21:29
      www.phmd.pl/modules.php?name=Current_Issue&d_op=download_html&id=6992&vol_all=59#tab1

Poczytaj sobie, ja już muszę lecieć, do jutra
      Paula
    • pakawsm Re: kłopoty z oczami 22.06.05, 09:50
      Hiperprolaktynemia dla zainteresowanych - bardzo dobre opracowanie

www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2003/01/08.php
      www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2003/02/06.php
      • malc14 Re: kłopoty z oczami 26.06.05, 20:39
        Witajcie hasimotki z bolącymi oczkami!Tu MROWKA.Umnie zaczęło się od oczu.Cały
        rok sie mmmmmmęczyłam zanim trafiłam na dobrego okulistę.Okulistka wyprowadzila
        mnie z błędu ,powiedziała że suche oko pozostanie,tylko żadziej będe
        kropić.Odkryłam świetną maść sterylną na suche oko-VitA-POS dla mnie
        rewelacyjna.Szczególnie gdy są już uszkodzenia rogówki.Artelak też jest ok.Pa
        Pa.Spijcie dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka