Dodaj do ulubionych

węzły chłonne a hashi

10.10.05, 16:29
Mam postępujący proces zapalenia tarczycy przy wolu guzkowym koloidowym i od
kilku dni powiększony węzeł chłonny pod brodą (dodam, że hematologicznie
wszystko jest ok). Czy ktoś ma podobne doświadczenia - powiększone, tkliwe
węzły chłonne?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: węzły chłonne a hashi 10.10.05, 17:44
      To jest normalne przy Hashi. Podejrzewam ze jesli nie wszyscy to wiekszosc na
      forum ma popowiekszane wezly chlonne w okolicy tarczycy.

Ja mam jeden taki wezel przy uchu, ktory mnie boli od czasu do czasu. Wydaje mi
      sie ze mnie zaczyna bolec tak jak stawy - czyli gdy wpadam w niedozcynnosc, ale
      jeszcze nie jestem pewna. Czekam az sie schlodzi, zeby sie przekonac czy bol nie
      zalezy przypadkiem od pory roku.

Z tym wezlem mialam zagadke przez rok. Najpierw myslalam ze mnie przewialo -
      probowalam "to" leczyc jak przeziebienie, potem nekalam denstystke - zeby
      sprawdzila czy z zebami wszystko ok. i wymienila plomby - jak to wykluczylam to
      stwierdzilam ze to musi byc Hashi.
      Troche trwalo zanim doszlam do tego wniosku. smile

Szybciej by bylo gdybym przez ten czas mogla zrobic usg, bo jak juz mialam
      mozliwosc zrobic usg to lekarz od razu powiedzial ze te wezly sa powiekszone od
      Hashi. A ze akurat ten jeden boli - to dlatego ze jest owiniety miesniem i
      nerwami dlatego pobolewa jak jest powiekszony a ja np. ruszam szyja.

pozdrawiam
      ula
      • ewg2 Re: węzły chłonne a hashi 10.10.05, 23:46
        Też tak powiedziała mi lekarka, że przy zapaleniu to normalne, ale poprosiła o
        zrobienie badań CRP, OB, rozmaz i powiedziała, że jeśli będzie się utrzymywał
        trzeba będzie zrobić biopsję. 2 miesiące temu przy USG tarczycy mam w opisie -
        okoliczne węzły chłonne niepowiększone. Tak też to czuję - dosłownie wywaliło w
        ostatnich dniach.
        • to-ja-007 Re: węzły chłonne a hashi 11.10.05, 11:12
          A nie wpadlas w niedoczynnosc?

Morfologie i OB robie regularnie. Wszystko jest idealne, wiec to tez byl
          argument ze ten wezel to od Hashi.

Mnie lekarz nie kazal robic biopsji. Ja bym wolala miec biopsje, dla swietego
          spokoju, ale lekarz powiedzial ze biopsje robi sie od pewnego rozmiaru wezla.

• ewg2 Re: węzły chłonne a hashi 11.10.05, 22:57
            Nie. W badaniach radioizotopowych - ponoć takie w przypadku hormonów są
            najbardziej dokładne - TSH 1.84 i wszystkie hormony (we wszystkich fazach) z
            wyjątkiem estradiolu w środku normy. Kortyzol poranny też jest ok.
            • nitca Re: węzły chłonne a hashi 11.10.05, 23:15
              Nie lekcewaz wezlow chlonnych.
              Zrob badania ktore zlecila lekarka i koniecznie powtorz je po 2 tygodniach.
              Bardzo Cie prosze, nie czekaj.
              • ewg2 Re: węzły chłonne a hashi 12.10.05, 14:33
                Też się martwię, ale nie chcę popaść w panikę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka